2008 augusztusi babavárók (beszélgetés)
Mi kétfunkciósat vettünk.A mózeskosarat nem igazán tartottuk fontosnak,mert a hordozóban lesz az első hetekben,azt be lehet tenni autósülésnek is,így nem kell külön.Pierre Cardine márkájú.Egy nagyobb méretűt vettünk,van rajta pohártaró is és magasan van a kar része is.A kar csak egy irányban van,nem állítható át a másik irányba,de a babus úgyis majd nézelődni akar,ez sem volt fontos.
Nagyon nagy a választék a boltokban,úgyhogy hajrá!
Két cikk,(az elsőnek elég "érdekes" a stílusa):
1****
Csak jósló - vagy már valódi?
Hogyan lehet megkülönböztetni a jósló fájásokat a valódi fájások elkezdődésétől?
Ha a baba végül koraszülöttként születik meg, akkor számára a legjobb hely a kórház. A koraszülött súlya gyakran igen kicsi, légzési és táplálék-felvételi problémái lehetnek, nem tudja testhőmérsékletét szabályozni és szervei még fejletlenek. A koraszülött babákat inkubátorokban ápolják, s szakemberek segítik fejlődésüket.
A koraszülés megelőzése
A koraszülés megelőzése érdekében magunk is sokat tehetünk:
Igyunk meg kb. két óránként 2-3 dl gyümölcslevet vagy vizet, hogy elkerüljük a méh ingerlékenységét okozó kiszáradást!
Táplálkozzunk egészségesen, terhesség alatti súlygyarapodásunk ne haladja meg a 12-16 kg-ot.
Próbáljunk rendszeresen vizeletet üríteni, hogy a húgyhólyag üres legyen . Ezáltal csökken a húgyúti fertőzések kockázata. Egy ilyen fertőzés ugyanis korai méhösszehúzódásokat válthat ki!
A húgyúti fertőzések elkerülése érdekében vizelet- és székletürítés után mindig elölről hátrafelé kell törölni.
Viseljünk pamut alsóneműt. A pamut a többi anyagnál jobban lélegzik, emiatt kisebb a baktériumok elszaporodásának veszélye.
Hagyjuk abba a dohányzást, kerüljük a kábítószer- és az alkoholfogyasztást!
Vaginális közösülés esetén használjunk óvszert!
Ne váltogassuk szexuális partnereinket!
Kb. óránként üljünk le lábunkat magasra pakolva, és ne emeljünk nehéz tárgyakat.
Hagyjunk abba minden testi tevékenységet és tartsunk pihenőt, ha rövid időn belül ismétlődő méhösszehúzódásokat érzünk!
Próbáljuk meg a stresszt csökkenteni!
A koraszülés lehetősége igen ijesztő, de a legtöbb nő csak a Braxton-Hicks-féle méhösszehúzódásokat érzi. Ilyen esetben folyamatosan figyeljük a méhösszehúzódásokat és vigyázzunk magunkra. Ha bármi szokatlant tapasztalunk, hívjuk azonnal a szülésznőt.
2*****
A célegyenesben
A 28-40. hét egy jelentős időszak a baba növekedésében és fejlődésében
Sikeresen eltelt a terhesség kétharmada, de vajon mire számíthatunk az utolsó három hónapban? A terhesség harmadik harmada, a 28. héttől a 40. hétig tartó időszak igen fontos a baba növekedésében és fejlődésében. Ekkor indul el zsírfelhalmozódás a baba bőre alatt, és elkezd hasonlítani a majd megszülető babára.
Portré kicsiben
A 32. hét végére a baba súlya kb. 1,8 kg, hossza pedig 28 cm. A súlygyarapodás gyors ütemben folytatódik és mire megszületik, súlya el fogja érni a 3,1 – 3,6 kg-ot. Elkezd kialakulni az alvás-ébrenlét ritmusa és ekkor már érezzük, mikor van ébren és mozog, illetve mikor alszik. Talán ütemesen ismétlődő mozgásokat is észlelünk, ilyenkor a baba valószínűleg csuklik.
A baba elkezdi szopni hüvelykujját vagy szájával végez szopómozdulatokat, így amikor megszületik, már ismerni fogja a szopás technikáját. Szemhéjai már nincsenek összecsukva, ezért rendszeresen kinyitja és becsukja azokat. Kifejlődik a látás és a hallás képessége, és hamarosan észlelni fogjuk a külvilágból érkező ingerekre, zajokra, zenére vagy fényre történő reakcióit. Bár a baba még minding bent van hasunkban, elkezd úgy válaszolgatni, mint egy „igazi” baba!
Kényelmi övezet
És mi a helyzet velünk? Bizonyára pozitív és negatív dolgokkal is fogunk találkozni a terhesség utolsó hónapjai alatt. Negatív dolgok a testi kényelmetlenségek, melyek a baba növekvő mérete és súlya következtében jelentkeznek. Valószínűleg tapasztalni fogjuk a ziháló, szaggatott légzést, amikor a baba elkezdi nyomni a rekeszizmot és a tüdőt, s ekkor már elfáradunk egy kis lépcsőzéstől is és a háztömb körüli tempós séta is nehezünkre fog esni. Nagyobb súlyt kell magunkkal cipelnünk, emiatt hátfájás és fáradékonyság fogja lelassítani eddigi tempónkat.
Csak lassan és kényelmesen!
Használjuk ki az alkalmat: lassítsunk egy kicsit a tempón és ne állítsunk túl nagy elvárásokat magunkkal szemben. Ha van lehetőségünk, kérjünk segítséget barátainktól, családtagjainktól. Már nehezen találunk kényelmes testhelyzetet az alváshoz és valószínűleg egyre gyakrabban járunk a WC-re is, mert a baba nyomja a húgyhólyagunkat. Segíteni fog, ha lefekvés előtt csökkentjük a folyadékbevitelt. Sok nő tapasztal vizenyőt (ödémát) a bokán és a lábon, ezt a test nagy folyadéktartalma okozza. Lábunk felpolcolásával csökkenthetjük a vizenyő kialakulását. Lehet, hogy már kezdünk igen türelmetlenek lenni a terhességgel kapcsolatban – azt szeretnénk, hogy a kisbabát végre a karunkban tarthassuk!
Néhány ötlet, melyekkel kényelmessé és teljessé tehetjük a harmadik harmadot:
Ha az időjárás megengedi, sétáljunk a szabadban hetente néhány alkalommal. A friss levegő erősíti szervezetünket, serkenti vérkeringésünket és csökkenti a fájdalmakat.
Érdemes eljárni szülés előtti tanfolyamra, ahol fájdalom-enyhítési technikákkal és nyújtógyakorlatokkal lehet megismerkedni. Alkalmazzuk a tanult relaxációs gyakorlatokat, a vizuális képzelettel és a zenével együtt, ezek segítenek ellazulni, illetve abban, hogy figyelmünket az előttünk álló izgalmakra tudjuk összpontosítani.
Az éjszakai alváshoz feküdjünk oldalunkra. Párnák segítségével támasszuk ki alul lévő lábunkat és hátunkat. Éjszakánként aludjunk legalább hét órát és napközben is iktassunk be néhány pihenőt, így a körülményekhez képest kipihenve várhatjuk az egyre közeledő szülést.
Olvasni……olvasni…… olvasni! A vajúdással, a szüléssel és a babaápolással kapcsolatos információk csökkentik félelmeinket és felkészítenek az előttünk álló eseményekre.
Járjunk rendszeresen a heti terhesgondozási vizsgálatokra, így tudja az orvos figyelemmel követni állapotunkat és a baba fejlődését a terhesség közeledtével. Ha tudjuk, hogy minden rendben van, képesek leszünk a lazításra és a terhesség hátralévő néhány hetének kellemes eltöltésére.
Tekintsünk előre!
Mi lehet a harmadik harmad pozitív oldala? Elsősorban az egyre növekvő várakozás és izgalom. Annak tudata, hogy a kisbaba növekszik és egészséges, az az érzés, hogy egyre élénkebben mozog és rugdal, valamint a szülésre történő felkészülés, a baba nevének kiválasztása, a babaruhák és az otthoni babaápolási kellékek beszerzése és annak tudatosulása, hogy néhány hét múlva már a baba is otthon lesz velünk, mind-mind különlegessé teszik ezt az időszakot. Valamint sokat segít az is, ha tudatosítjuk magunkban, hogy a jelenleg tapasztalt testi kellemetlenségek csak ideiglenesek és a baba megszületése után rögtön meg fognak szűnni. Ez egy hihetetlen időszak – töltsünk el kellemesen és próbáljunk meg sokat pihenni, hiszen már majdnem célba értünk!
Köszi szépen a tapasztalatokat!
Most éjszaka nem volt semmi... Sőt nagyon jót aludtam végre. Le sem írom, hány órát! ;)
Holnap megyek a harmadik CTG-re, meg a doki helyettesének felvetem egy kenetvétel lehetőségét, a védőnőm teljesen kiakadt, hogy még nem vették le.
Sziasztok!
Hát ezzel a bent maradós dologgal én is így vagyok. ma reggel majdnem elsírtam magam, hogy még majdnem egy hónap hátra van. Persze biztos jókor jön majd, de mégis... megkértem Larát, h rúgjon,h hány hetet akar még bent maradni, egytőlhatig lassan soroltam számokat, de semmi. erre az anyósom azt mondja, h "esze ágában sincs kijönni onnan :)" erre rúgott egy hatalmasat. :) mondjuk megértem, én is jól érezném magam egy olyan helyen, ahol nem szakad rólam a víz...
Reni, szerintem inkább örülj ennek. :) Nekem néha vannak jóslóim, de ezt nem tekintem problémának, sőt... :) a többi tünet is olyan természetes, hogy nem zavartatom magam. mondjuk nem vagyok egy parás típus...
Hello lányok!
Hát a bokáim egyre keményebben ragaszkodnak a vízkészletükhöz...:(( és délelött voltunk nézelődni Ikeában, ott már a kezeim is elkezdték.
Délután felpakoltam a lábaimat kicsit, de mostanra visszadagadtak.
Az a baj, hogy nem vagyok egyhelyben ülős típus, valami matatnivalót mindig találok magamnak, így meg nehéz a pihentetés...
Ma éjszaka és reggel megint görcsölt a hasam, lehet, h én éjszaka fogok szülni????
....nem tudom ki, hogy van vele, de én képtelen vagyok elhinni, hogy Soma bent tud akarna maradni a végéig.
Akkor mégsem voltál annyira panaszmentes.:)
Grétike tudni fogja mikor kell kijönnie, ne aggódj.:)
ja, hát az elején én 5hétig minden nap hánytam, egészen a 12.hétig.. mondjuk utána sem volt semmi bajom a néhai magas vérnyomás kivételével, de azt meg nem érzem..
ja, és még a bokám sem annyira gáz, jó be van dagadva, de néha még látszik:-)))
mindenkinek van vmi.. nekem miért nincs semmi? azonkivül, hogy néha szarul alszom?
nem keményedik a hasam, pedig már nem szedem a magne b-t, nem fáj a hasam, nem görcsöl, nem fáj a derekam, lábgörcsöm sincs már...
lehet Gréti karácsonyig bent marad???
normális, hogy semmi bajom sincs igy a 36.héten????:-)))
Sziasztok!
Nekünk nagyon hasonló panaszaink vannak, ez azért megnyugtató, hogy nem vagyok egyedül.:))) Igen a doki nekem is azt mondta, hogy 36. héttől abba kell hagyni a magnéziumot, viszont így is nagyon keményedek, mi lesz akkor utána?!
Én is pont ezekkel a paraméterekkel rendelkezem,
2100,víz nincs viszont helyette talp és lábfájás bőven,ja és nekem nincs a szúrkálás, keményedés igen a magnézium mellett és hétfőn indul a 34. hetem,figyú sztem a magmnéziumot 36. héttől abba lehet hagyni nem?
Sziasztok!
Most jöttünk haza egy kis vásárlásból:) Megvettük a pelenkázó feltétet, és a lényeg hogy megvan Petike járgánya is:) Raktam fel képet! Mózeskosárral lábvédővel, esővédővel együtt. Szerencsére már kaptunk egy autósülést így az nem volt szempont a vásárláskor.
Lányok!
Segítségre lenne szükségem!
Tudom, hogy nagyjából már lefutott mindenkinél ez a téma, de nekem csak most lesz időm foglalkozni vele.
Szóval: BABAKOCSI
(tudom, hogy nagyjából már mindenki megvette...)
Szerintetek (és itt főleg 2/3 gyerekes Anyukák) mik a fő szempontok? Merthogy már annyi félét lehet kapni, és olyan hosszú termékleírások vannak, hogy fogalmam sincs, milyet válasszak.
Amire gondoltam:
-1 kocsit szeretnék (ami mindent tud: autósülés + mózes + amikor már ül)
-Apuci nagyon magas, úgyhogy az állítható tolókar az logikusnak tűnik
-Budán lakunk, úgyhogy valószínűleg a hegyen fogunk sétálni
-nekem tetszik az, ahol menetiránnyal szemben és háttal is fel lehet szerelni a széket (vagy ez már alap?)
-a költséglimit kb. 100-120, amit reálisnak tartok (láttam 60-300-ig mindent, de nem tudom, hogy van-e és mi a valós különbség...)
-és végül, ez lehet, hogy nevetséges, de én alapjába véve konzervatívan/elegánsan öltözködöm, tehát bár nagyon trendi Zsugabubusék neonzöld bringája, én biztos hülyén néznék ki vele... a barnát viszont útálom... azért ez is egy szempont ugye?!?! :)
Szóval, segítsetek, légyszi!!!
Én pedig pont attól parázok, hogy állok a közértben, vagy az utcán, vagy valahol és elönt a magzatvíz, mint aki bepisilt...
Most akkor mennyi az annyi?
Szia!
Nálunk van másik szoba, de a fiamnál is úgy gondoltuk, ahogy te írod. Nem volt légzésfigyelőnk- vagyis én voltam az:D Minden neszt hallottam, de attól még jól aludtam. Amikor a kicsi felkelt,mert éhes volt, én is automatikusan ébredtem. Valahogy rááltam az időzítésre:) A szopi pedig tényleg egyszerűbb volt úgy.
Lehet, hogy az se jó, ha sokat fekszel!
Inkább csak du-án, este pócold fel a lábad.
Majd írd meg, mi volt a dokidnál!
A pici a nagyfiaddal egy szobában lesz?
Szia!
Nekem is van néha, hogy szúrkál lent, mintha a hüvelyemben érezném. A fiammal nem volt ilyesmi. Viszont tesóm is hasonlót érzett, amikor a kislányát várta. Lehet, hogy ahogy mozog nyomja a hólyagot, vagy valami mást, és oda érezzük. Nem tudom. Szerencsére mostanában nem fordult elő, de ha fogom érzni, mondom majd a dokimnak. Az is lehet, hogy olyankor van, amikor kicsit elfáradunk...
gabb!
Nagyon aranyos a kisfiad!:D