07/08-as év legARANYosabb kismalacai (beszélgetés)
Bakker, mára 28 fokot mondtak és itt esik az eső. :-(
Szegény Somi holnapra kivett egy szabit, hogy lemenjünk a Balcsira zárni meg búcsúzni, de ha ilyen fos idő van, akkor nem megyünk.
Nem, nem azok. Hmmm, erre nem is gondoltam. :-)
Mondjuk mi mindig-minden spórolt pénzünket az utazásra költöttük.
Évek óta nem veszünk egymásnak SEMMIT karácsonyra-szülinapra, hanem az utazási alapba dobjuk a píííízt. :-))))
Sziasztok!
Látom utazás, emlékek, élmények a téma... Na, hát szerintem a gyereknek nem a helyszín a lényeg, hanem a társaság és a tapasztalás. Értem itt azt, hogy mindegy, hogy hová viszed, (Balaton, Városliget, tengerpart vagy hegyek...) a tapasztalás a lényeg, hogy a gyerek tanuljon, élményekkel gazdagodjon. Tehát élményekkel, nem emlékekkel... Nem fog emlékezni rá (csak kb. 5 éves kortól), hogy hol jártál vele. Neki az az élmény, hogy anyával, apával volt, nem az, hogy hol.
Véleményem szerint:
1. Emlékek ebből a korból még nem maradnak.
2. Max. az élményre emlékszik, hogy jó volt, mert együtt volt apával, anyával (esetleg tesóval), és még most talán arra, hogy víz volt, vagy erdő, vagy játszótér. (A képek max. még egy kis ideig segítenek neki rövid távon visszaemlékezni, de 10 év múlva csak nézi a képeket, te meg elmeséled, hogy ott is volt. Emlékezni nem fog rá.)
3. A szülő oda vigye a gyerekét, ahol jól érzi magát (mármint ő maga), mert a gyereknek tök mindegy, hol vannak, ha a szülő ott van. A gyerek nem a helyszín miatt, hanem a szülei miatt érzi jól magát.
Huh, lehet kicsit zavaros, de szerintem érthető.
Szerintem sem maradnak emlékek. Ha valakinek más a véleménye, hát legyen, szíve joga. :)
:-)
Nem kell mindenben egyetértenünk. :-)
Mi az, hogy nem tudod? Te se felnőttnek születtél :D
Ha jól éreztétek magatokat megérte. :)
Nem tudom, hogy a gyermek hosszú távú memoriája hogy működik, nincs tapasztalatom.
De amit Szilvi és Vikasz írt, hogy a rövid távú működik az biztos. Látom Pannin. Ha csak pár hónapig örül, ha felcsendül az a bizonyos zene és ugrál össze-vissza meg táncikol, na már megérte. :-) Én legalábbis így gondolom.
Emlékezés szempontjából (amiről te írtál először és amivel ők érveltek) tök mindegy, hogy hová viszel egy 2 éves sincs gyereket.
Pillanatnyi élményszerzés, környezetváltozás szempontjából meg szülő és pénztárca függvénye (ahogy Allics is írta).
Egyértelmű. De most nem a pénzkérdésről volt szó, hanem arról, hogy mi jó mi nem jó, mire emlékszik stb.. :-)))
Ezek a barátaink durván tele vannak pénzzel. Már majdnem lehet rájuk mondani, hogy milliomosok. És mégsem mennek, merthogy hülyeség gyerekkel. Erre utaltam a naplómban, nem gondoltam volna, hogy ekkora "vitát" nyit az az egy mondatom. :-))))
Na mire belefolynék Ármi felkelt:-)
Puszi
Szerintem is jót tesz egy gyereknek a környezetváltozás még egy felnőttnek is.
Itt csak egy dologról van szó ki mit engedhet meg magának és az egyéni elképzelések.Valaki örül,hogy 1x el tud menni a gyerekkel strandolni az egész nyáron akkor azt próbálja megélni minél tartalmasabban,a szerencsésebbek pedig utaznak a világban.
Nem, ezt én tényleg nem hiszem el. De mindegy.
Az, hogy kimegyek a benzingőzbe, játszhat a játszón nem összehasonlítható azzal, hogy a Balaton parton fürdünk, játszunk stb. Igen, én is másként érzem magam, ez biztos, de a gyerek is.
Ha tök mindegy, akkor miért járnak az emberek nyaralni? Akkor miért van rá igény?
Szerintem egy gyereknek is jót tesz a környezetváltozás, legalábbis ha az enyémből indulok ki, akkor mindenképpen.
Pedig nem az.
Hidd el, hogy a Városligetben (vagy bárhol máshol) is lehet úgy együtt lenni, hogy az tartalmas legyen egy két éves számára.
A tengerpartról se fog semmivel se többre emlékezni (kivétel, ha folyamatosan hordod, de akkor se a 20 hónapos kori emlékeit idézi majd fel).
Annyi a kettő között a különbség, amennyit te csinálsz belőle. Ha te a tengerparton jobban érzed magad, mert különlegesebbnek találod, akkor a gyerek is jobban fogja ott érezni magát VELETEK, de nem azért, mert a tengerpartra vittétek, hanem azért, mert TI jobban érzitek ott magatokat és neki ez a legfontosabb a kellemes együttlét.
Ja, akkor nem értettél.
Városliget = Balaton vagy tenger
Hm? Azért ez így erős...