Mit eszünk ma? (nyílt klub)
Szeretnék csatlakozni ehhez a klubhoz!
Nem volt időm főzni.
Papa hozott a közeli vendéglőből valamilyen fantázianevű tarhonya levest kevéske hússal, de jó ízű volt.
Másoknak resztelt máj volt rizzsel és káposztasaláta.
Passz.... nem tudom, hogy mit eszünk ma!
Dolgozni megyek 10.30-ra, addig már semmihez sem tudok fogni. Előkészülni nem tudtam, mert váratlanul itt aludtak az unokák.
Egyik reggel 6-kor ébredt velem együtt és kitalálta, hogy csináljunk "dinnyécskéket".
Semmi akadálya nem volt, minden hozzávalót találtunk itthon. Az összeset elcsomagoltam - ma van utolsó nap a hittantáborban, de már sokkal kevesebb gyerekkel, mint az előző napokban, így remélem jut belőle mindenkinek, beleértve a nővéreket is.
Én sehogy. :D
Horvátországban szoktunk enni nyaranta, de a férjem nagyon örülne, ha készítenék neki...
Bemásoltam a sütős naplómba, én hogy készítem.
Gibanicának neveztem, de szerintem így készül a burek is. Természetesen lehet tölteni nem csak túróval, hanem hússal vagy pl. káposztával... mindenképpen szeretjük mi is!
Te hogy készíted?
Hmv! Szoktál csinálni Bureket???
Mi azt nagyon szeretjük! Van recepted? :)
Azt elfelejtettem írni, hogy fogyasztáskor megszórjuk friss petrezselyemzölddel.
Mivel pici olajon dinsztelem a hagymát, hidegen fogjuk enni délután, ha haza jövünk.
Mirelitből készül a mai ebéd:
mexikói köretből leves + benne egy kis dinsztelt hagyma + egy felkockázott paradicsom
sárgabaracklekváros gombóc
Rákerestem, látom hogy nem egyre gondoltunk. De nagyon tetszik, szeretem a sós süteményféléket.
Mi a túróslepényt is sósan készítjük itt Vásárhelyen!
Georgina,
a GIBANICA-ra gondolsz? Mert azt nagyon szeretem. Vagy BUREK névre is hallgat, nem igazán tudom, hogy a különbség. Talán az egyik szerb, a másik horvát elnevezés?
Mint mondtam, tegnap úgy főztem, hogy mára is maradjon.
Viszont a főtt hús elfogyott és nekem eszembe jutott, hogy az ötvenes években mihez fogott anyukám, amikor bizony nagy volt a szegénység!
Csinálhattam volna pl. bundáskenyeret, de azért sem, hisz már a számban éreztem a ZSÍRBAN SÜLT csupasz kenyér ízét...meggymártás mellé nagyon szerettük!
Tea mellé vacsorára is ezt kaptuk néha, mert azért kenyér és zsír általában akadt otthon a szűkös időkben is.
A férjem más körülmények közt nőtt föl, de ő is megszerette a zsírban sütött kenyeret, ma is jó ízűt ettünk belőle.
Nahát... még így sem tudom elképzelni! :D
Valami tészta vagy krumpli nem kell bele? Vagy mellé?
És milyen gombaszósz???
És milyen spenót? Igazi vagy mirelit?
Nagyon érdekel!
Bocsi, ha kicsit hülyének tűnök... :)
Tegnap elfelejtettem beírni, hogy főztem finom pirított tarhonya levest is, sok leveszöldséggel.
Mára is maradt belőle.
Ma pedig főztem diós metéltet (diós tésztát).
Létrejöttének körülményeiről olvashatsz a naplómban, ha érdekel:)))))
Ma ismét maradék felhasználás:
a tegnapi sült húst falatokra vágtam, a szaftját felengedtem kevés vízzel felengedtem és kb. 1/4 kg kelbimbót valamint ugyanennyi mexikói vegyes zöldséget dobtam bele, kicsit utána ízesítettem, friss petrezselyemmel megszórtam.
Gyorsan elkészült az ebéd, délben megyek dolgozni.
Sertéssültet készítettem, a tegnapi maradékokból lett mellé gombás rizs.
Betettem a sütős-főzős naplómba.
Rétegesen spenót, sonka, gombaszósz, a tetejére meg tejföl és reszelt sajt. Sütőben összemelegíteni és nyami! Ma pont ezt fogom megcsinálni. :)
Előtte valami levest kitalálok még, talán karfiol? Valamelyik nap sajtos cukkinikrémlevest készítettem, hihetetlen sikere volt! :)
Mivel hét végéig, vagyis péntekig 2300 Ft maradt, hogy megoldjam a főzést, nagyon kreatívan kellett, és fél órát kolbászoltunk a sparban.
Mára tejfölös húst készítettem, zsemlegombóccal. Volt itthon tejföl, így arra nem kellett költeni. Zsolt (férjem) volt tanítványa volt a hentespultban, így szép lapockát kaptam. 60 dekát vettem, elég lett mindannyiunknak, (6 fő) plusz egy szeletet felkockáztam, és főztem gulyást levest Viktornak, ha olyan kaja lesz amit nem szeret.
Holnapra krumplis tésztát gondoltam. Krumpli, tészta, a többi van itthon. Pénteken töltött paprika lesz, krumplival. Ja, és holnapra is vettem darált húst (budget, árcsökkentett, ma járt le, de nincs baja) fasírtnak.
Szombaton kezdjük az új hetet, akkor már hozzá tudok nyúlni a következő adag pénzhez. :)