Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
Sziasztok! Most akadtam rá erre a topikra és azok közé tartozom, akinek szüksége is van ilyen ötletekre.
Sajnos a legtöbbet tényleg a kaján lehet megfogni (ennyit az egészséges étkezésről...)meg a ruhákon, gyakran járok a turiba, ha tehetem és van pár percem benézek akkor is, ha éppen nem konkrétan akarok valamit.
Hogy ne legyen hó eleje meg hó vége, a pénzt nagyjából kiszámolom, és osztom 30-al. Igyekszem felváltva főzni jobb és olcsóbb kaját: ha egyik nap pörkölt van, akkor másnap jó a tejberizs vagy a tojáspörkölt. Ilyen olcsó kaja nálunk valamilyen főzelék feltétként bundáskenyérrel pl. spenót v. tökfőzelék. Az olcsó 300 Ft-os párizsi már tényleg szörnyű, de ha ledarálom, jól befűszerezem, akkor remek rakott tésztát, pizza feltétet, lasagnát, milánóit, húsos palacsintát stb. lehet belőle csinálni. Kicsit drágább változat de még mindig olcsó számba megy, ha ugyanezt csinálom akciós lecsókolbásszal.
A sajtlevest ismeritek? 3 leveskockából levest csinálok és ha felfőtt belenyomok egy tömlős sajtot. Jól összefőzöm éa pirított zsemle (kenyér) kockával nagyon finom.
Visszaolvasgattam a topikot, valaki írta, hogy a túrót megfelelő kultúrával alvasztják. Bárki csinálhatja így is, mert ha a tejbe beleteszünk egy kis túrót, akkor belevisszük vele ezeket a bacikat, gombákat. De ezt csak friss házitejjel jó, a bolti inkább nyúlik, keseredik, romlik.
Újságokat én is monitorzom és akkor veszek dolgokat, he lehet, amikor olcsó, olyankor betárolok pl. étolaj és társai. A lejáratos olcsó dolgokból is lehet többet venni, sokminden fagyasztható.
Majd írok még, ha eszembe jut. sajnos van tapasztalatom...
egészben sütöm meg, aztán lehámozom és kész. :-)
Az úgy jó lesz, olyat én tyúkocskával szoktam. :-)) Van belőle fini leves, aztán meg jó kis pipisült. Én a szokásos fűszereket szoktam:vegeta, grillfűszer, gyros, majoránna, só, bors. Aztán félidőben sok-sok fokhagyma és vöröshagyma...Hm...
Szoktam venni fagyasztott leveles tésztát, amiből fornettit szoktam sütni (sárgabarilekvár, nutella, eperlekvár, kakaópor, mikor mi kerül bele tölteléknek), ha épp nincs érkezésem rendesebbet sütni.
De volt már úgy, hogy egy kis füstölt szalcsit vágtam fel, egy kevés savanyú kápival (ez nem fontos bele, de jó izt ad neki), hagymakarikával töltöttem és igy sütöttem meg (a tésztának azt a részét, amit felülre hajtottam, bevagdaltam előre és megkentem felvert tojással a behajtás után, a széleit pedig villával lenyomkodtam, hogy szét ne nyiljon)
Ez is kevésből kijön és nagyon finom! :) a töltelék (bélés, ahogy én szoktam mondani) tetszés szerinti: ami van a hütőben. Kolbászkarika, bármi...
Ha már valaki irta olcsó receptnek, akkor bocsi
Egészben? Vagy ketté vágod?
Holnap kakast főzök nem nagyon öreg 1 éves..Ugy gondoltam meg főzöm a levesbe utánna át sütöm..mivel fűszerezzem?
Nagyon finom a padlizsánkrém,de ha szeretitek a pirítóst,akkor csinálj belőle padlizsános zakuszkát!
Azt üvegekben elrakhatod télire.(Hasonlít az íze a lecsóhoz kicsit!)Az enyém a kamrában sorakozik a babossal együtt!
Köszi,hogy leírtad.
Én is így csinálom,csak a paradicsomot hagyom ki.Mellé csinálok belőle salátát magamnak,mert a család nem kedveli a paradicsomot.:-)
Számtalanszor csináltam úgy spagettit, hogy csak egy pörkölt alapot csináltam paradicsompürével, bele oregano, bors, cukor és ezzel lett összekeverve a tészta.
Ha volt tejföl, azt tettünk rá. Vagy term. kechupot. Mindig elfogyott.
Tessék egy változata a parasztreggelinek:
1 közepes krumpli,0.5 cm szeletekre vágva,vagy 1x1 cm kockára vágva
1 vörös hagyma,v.1 cs újhagyma vékony karikára vágva
2 zöldpaprika vékony szeletekre vágva
5-10 dkg szalonna kockára vágva
1 nagy paradicsom kockára vágva,
só,bors
2-6 tojás
10-15 karika füstölt kolbász ha van
A szalonnát megpirítjuk,megsütjük rajta a krumplit ,rádobjuk a hagymát,paprikát.Picit megsózzuk,ha megpuhult,rádobjuk a paradicsomot.Megborsozzuk,és ráöntjük a felvert tojást.Kevergetve sütjük.Ha kolbászt is rakunk bele,akkor azt a paprikával egyidőben adjuk hozzá.
Ha újhagymával készítjük,akkor a zöldhagyma szárát is bele lehet vágni.Ne szárítsuk ki a rántottát finomabb ha kicsit lágy.Én 2 tojást szoktam hozzáadni,mi attól kifekszünk,de 6-ot is elbír.Nagyon laktató,és nagyon finom.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)