Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
sziasztok
mi meg nem is használunk öblítőt, a mosópor mellé mindig csak max 1 dl ecetet, a legolcsóbból.
Így mindig csili-vili a gép. A ruhákon csak a mosóport érezni, azért nem szabad túl sok ecetet beletenni.
Egyszer próbáltam egy coccolinot, de száradás után már nem is éreztük az illatát, így feleslegesnek találjuk. Vagy, van valami jelentősége, már 2 éve így mosunk és nem látom hiányát az öblítőnek. ISmerősnek ugyanolyan gépe van mint nekünk és adagoló tiszta kosz az öblítőtől, a dob meg elvan szineződve...
:-)) Nálunk "Mariskának" hívják... :-))
Az ecetes dolog meg működik, én is úgy szoktam. Csak 60°-on és 20 % -os ecettel. :-)
A mosógépet félévente át szoktam mosni 80-90 fokon 2 liter 15%-os ecettel, mert a sok vizkövet leoldja, csili-vili lesz, mint újkorában. Igy kevesebb áramot használ el a vizfelmelegitésre!
Amikor először csináltam ezt, azt hittem, sódert mosok, olyan hangok szürödtek a mosógépből.
A mosódióhéjat lehet használni fehér ruhákhoz is, de akkor kell hozzá fehéritő is (Almawin, Ecover vagy egyéb öko-fehéritőt szoktam használni). Persze, nem Ariel és nem Persil, csodát nem tud tenni, de az olyan rucikhoz, amik nem merő koszosak, "csak" hordtuk 1-2 napig, arra tökéletes. Érdemes esetleg előző este beáztatni a ruhákat, úgy még jobb a hatása (mint minden másnak, igaz?:).
Mosószódát érdemes tenni amúgy a "sima", bármilyen mosóporhoz is, mert lágyitja a vizet, igy a mosópor és az öblitő fele mennyiség is elegendő - ez is spórolás! A mosódióhéjjal való mosáskor elvileg öblitő helyett jó 2-3 csepp illóolaj, de ez nálunk nem vált be, a férjem nem szerette, igy inkább Gabi öblitőt használok mellé.
Mosószódát pedig Budapesten az Andrássy úton vett a férjem, 25 kg volt 3.000 Ft (kisebb kiszerelésben lényegesen drágább a kilónkénti ára!!!).
Mindenből csináltam már savanyút. Nekm nagyon fontos kaja!!
Nagyon jók az öttleteitek örülök, hogy nem egyedül vagyok "sajnos" garasoskodó..:(
Szia! Ezt a krumplistésztát még nem is hallottam, de ki fogom próbálni.
Ami még eszembe jutott, hogy a sok far-hátról, amit a kutyáknak veszek, le szoktam szedni a hájat, és kisütöm egy csomó fokhagymával és sóval, majd egy kis tejet öntök rá, hogy ikrás legyen (ha van tej).
A zsíros kenyérhez viszont vöröshagymát szoktam karikára vágni, megsózom és pici ecetet öntök rá (esetleg egy kis vizet is). Ezt még rántott húshoz is ettük, mert nem volt semmi savanyúságnak való itthon.
A másik savanyúság, amit télen előszeretettel használok, az a sült alma. Már elég olcsó egy kiló alma, kezdhetem is akár. :) Az almát szeletekre vágom, beáztatom ecetes vízbe egy fél órára, majd kevés olajon barnásra sütöm. Ez az utolsó az ebédhez, amit elkészítek, mert ez melegen jó.
Csak kikenem az alját egy kis olajjal, és le is fedem, különben ropogós marad a teteje.
Sült hússal is nagyon finom lehet.
A mosódiónak utánanézek.
szia!-sziasztok!
nagyon sok mindent úgy csinálsz ahogy én..:)
Atepsis tarhonyát kiprobálnám..:9 Teszel a tepsi aljába zsiradékot? Van egy kis sült husi maradékom abbol csinálok a tepsit befeded? Nem fóliát használok csak ha muszáj hanem egy nagyobb tepsit boritok rá...
A Mosó diót én is hallottam még valahogy nem jutottam oda, hogy ki is probáljam szépen mos? Fehéret is azzal mosoL?
Én is korgó gyomorral olvastam át a topicot előszörre:D
Én még nem próbáltam a DM-es mosóport, mosódiót használok általában (csak a foltosabb ruciknál mosóport) és mosószódát (ez lágyitja a vizet és igy kevesebb mosópor is elég, de a mosódió mellé is nagyon jó).
Igy drágának tünik a mosódió, mert 1kg 3000Ft (na nem a bioboltban, hanem az interneten), viszont tényleg elég majdnem egy évre. Ráadásul nem vegyszerrel mosok, a környezetet sem szennyezem és a gyerekek bőrének sem ártok.
Sikeresen elolvastalak Benneteket az elejétől, és sok helyen korgott a hasam közben (90 naposozok, tegnap gyümölcsnap, holnap csak folyadék:-( ).
A krumpli nálunk is nyerő, a krumplis tészta másképp, ha esetleg így még nem próbáltátok volna:
Felteszem a kockára vágott krumplit főni sós vízbe, közben begyúrom a csipetkét. Mikor megfőtt a krumpli, belecsipegetem a csipetkét. Közben zsemlemorzsát pirítok, belereszelek egy kis hagymát, és még forrón megy bele a leszűrt krumpli és csipetke.
Szerencsére szeretjük a csontosabb húsokat, így a húslevest leggyakrabban csirkemellcsontból csinálom, sőt a hátsó, kicsit húsosabb részéből szoktam pörit, vagy rizses húst is csinálni.
Tepsiben szoktam tarhonyás krumplit csinálni, egy sor krumpli, egy sor pirított tarhonya, és bármi ami van (paradicsom, paprika, hagyma, kolbász, szalonna), ráöntök dupla mennyiségű pörköltszaftos lét, és mehet a sütőbe.
Amíg csecsemők voltak a gyerekek, előre megfőztem Nekik jó sok adag főzelékfélét, egyszerre több fajtát, leturmixoltam, beleraktam bébiételes üvegbe, majd lefagyasztottam. Ha húslevest főztem, a benne főtt zöldséget is elraktam ilyen módon a fagyóba, egy levesből 2-3 adag is lett, mert mi nem nagyon szeretjük.
Pelenkából a drágábbat csak éjszakára használtam, nappalra jó volt az olcsóbb is.
Jónak találom a DM-s mosóport, és nem is drága. Öblítő program előtt felesre teszem a mosógépet, így kevesebb öblítő fogy.
Amit csak lehet megveszek akciósan, a Penny, Lidl és Tesco áruházakban felváltva, meg vagyok elégedve a legtöbb saját márkás termékkel is.
És hát igen, a szükség nagy úr, mi bizony megfürdünk egymás után, először a gyerekek, aztán mi.
A napi csokifejadagot is megveszem olcsó helyen, eldugom, és naponta adagolom. Muszáj sajnos, mert a Lányom mindent megenne egyszerre, a közeli kisboltban pedig csak drágák vannak.
Amit csak lehet én is lefagyasztok, a leakciózott húst, virslit, vagy a bontott csomagolású és fagyasztható termékeket is, mert így biztos nem fog észrevétlenül megromlani a hűtőben.
Hát képzeld volt egy olyan év, amikor teljesen kipusztult a kertből, és a másik kertünkből szedtünk magot. De nekünk magunktól kel egyébként, nem csinálunk vele semmit. Felmagvadzik és elszórja a magját, a sóska is így újul meg mindig :)
Mi a spenótot egyébként tavasszal ületettük, kétfélét: hagyományosat, és új-zélandit. Az új-zélandi nagyon bejött, hetente szedtünk róla, húsos, keményebb levelű!:)
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)