Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
Amikor a kisebbik húgom először ment 9 évesen a sarki boltba (mi nagyobbak ennyi idősen már rutinosan vásároltunk) kért egy deka párizsit. Gondolom, azt hitte, annyi az egy adagnyi, amit venni szoktunk.
A férjemet kiskorában a zöldséges zavarta haza, kérdezze meg, mert krumpli nincsen, csak burgonya van.
Anyu eredetileg kertészmérnök volt, rászoktatott, hogy nem fehérrépa. Azt mondta, semmi köze a répához. Az petrezselyemgyökér.
(Kicsit még vissza a németekhez: ami nálunk a vöröshagyma, az náluk a sárga hagyma.
A mi lila hagymánk náluk a vörös.
A mi főzőhagymánk náluk a fehér hagyma.)
Voltam bajban vele, mikor először vásároltam a húsleves hozzávalóit.
Mert én csak a petrezselyem zöldjét ismertem, az istennek sem akartam az alsó részét is elfogadni, mondván ebből csak a levele kell, és még 2-3 fehérrépa. Aztán kiokosítottak a piacon.
Még az oldalassal gyűlt meg a bajom, mert én azt darabra-szeletre kértem. 8-10 darabot akartam, mondták, annyi nincs. Aztán arra is rájöttünk.
Igen, de gondolj bele, ti nem lesztek örökké mellette...
Nincs az teljesen rendjén, hogy ennyi idősen is megkap mindent a szüleitől. De nektek meg az jó, hogy ott van veletek.
Szóval, így is lehet jó, csak hogy fog megállni a saját lábán, ha már muszáj lesz?
:D
Háááááát, lehet, hogy már a kora szerint felnőtt, de így nem önálló. De lehet, nem is akar.
Mondjuk, szerintem sokkal jobb, ha a gyerekeink külön laknak. Nekünk így sokkal könnyebb.
Remélem nincs. Nálunk télen bár távfűtés van és nem is panaszkodhatok rá, de hőség azért nincs. Nyáron meg sokat van hűtve a lakás. Ettünk már fentről, de nem volt semmi baj vele. No meg arra gondolok hogy légmentesen van lezárva, lejárti idejéig már csak nem lesz semmi baja.
Egyszer majdnem lett egy spájzom. Mondom, majdnem. A vejem vett egy 3 szobás nagy polgári lakást, de sajnos amikor átalakították minden ellenkezésem ellenére az is eltűnt. Így aztán számomra már csak álom maradhat.
A petrezselyem név a latin petroselium szóból származik, mely a görög petrosz („kő”, „szikla”) és szelion („növény”) szavakból ered. A petrezselyem népies nevei: petrezselem, petrezsirom, petruska. A gyökérpetrezselymet helytelenül nevezik fehérrépának vagy egyszerűen gyökérnek is.
Röhögök: itt simán "zőccség" a neve.
A levesbe zőccség-répát tesznek.
Én is most látom csak. Eddig úgy találkoztam paszternákkal, hogy petrezselyemgyökér helyett adták a leveszöldségbe.
A Gastro Coach oldalon ezt írják:
"A paszternák, sok más gyökérzöldséghez hasonlóan szintén régóta kedvelt szénhidrátforrása az emberiségnek, népszerűségét csak a burgonya megjelenése törte meg a 18. században. Az elnevezés a latin pastinum, kétágú kapa jelentésú szóra vezethető vissza. Magas energia- és keményítőtartalmú, van benne kálium, foszfor és C-vitamin is. Jó tudni, hogy nem gyűjt nitrátot, ezért még a műtrágyázott földekről származó pasztináktól sem kell tartanunk. Alapvető zöldsége a hűvösebb éghajlatú országok konyháinak: a skandináv, a német, az angol és a németalföldi szakácskönyvekben számtalan ötletet találunk a felhasználására."
A mi ismerőseink is innen visznek sok mindent. De ott kapható néhány magyar áru is.
A lecsó is magyar paprikából finom nekik. Pedig a házastárs echte német.
Az alkalmazkodás fontos dolog. Mindenki azzal főz, amije van! :)
A halak pedig finomak, el sem lehet rontani. Meg a tengeri herkentyűk is... Még egészségesek is!
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)