Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
Ebbe minden volt😅
Gondolom finom lehet.
Ánizst nem tudom elkèpzelni milyen?
Mi dominált benne?
Vagy mind együtt vlmi különlegest izt adott?
Jól van kiváncsi vok.😅
Igazából nem tudom, mert jól sikerült adagolni, nem tengett túl benne.
Csillagánizst most láttam először, meglepődtem, hogy milyen nagy.
Az illata finoman ánizsos és talán szegfűszeges? Nem is tudom.
Harmonizált a szegfűborssal, azt szeretek raguba tenni, persze ki kell venni a végén.
Köszönöm!
Meglepően jó lett.
Ő pedig hogy örülhetett szegénykém, hogy hamar elkészült vele...
A tészta pedig ugyanaz lehetett, vagy talán kicsit hígabb, hogy laza legyen a szaggatóval is...
Én ma kivételesen darált húst vettem, mert elég jól nézett ki. Dagadó árban adták, mert abból darálták. Kb. 70 deka volt.
Vettem egy csomag copfocska tésztát is, kifőztem.
Nagy lábasban olajon pároltam apró kockákra vágott zöldpaprikát, majd rádobtam két jó maréknyi fagyasztott húsleves-zöldséget. Gyömbérrel sóval fűszereztem.
A tészta főzőlevével párolgattam, majd rádobtam a húst és átforgattam rajta, ekkor dobtam bele egy kis darabka csillagánizst, ma vettem először, és egy darab szegfűborsot, fedő alatt készre pároltam.
tejfölös habarást kapott még, de kis tejet is adtam hozzá, hogy hígabb legyen, ekkor még egy kevés frissen tört mustármagot tettem hozzá, de az ánizsdarabokat és a szegfűborsot kidobtam belőle.
Gusztiba tettem a főtt tészta kétharmadát (400 g-os csomag volt, az egészet kifőztem), majd ráöntöttem a húsos ragut. Eloszlattam rajta, összerottyantottam, a végén reszelt sajttal borítottam a tetejét, azt is rásütöttem.
Mindjárt eszünk, csak gyorsan begépeltem.
Én a kézzel szaggatott nokedlijét kértem vissza, mikor a szaggatóval akarta "megúszni".
Jó nagy önző voltam.:(
Nagymama kicsi szerecsendiót is tett a tésztába,azt tartotta, a krumpliból készült tésztákba "jár".
Ő késsel kapirgált le az egész szerecsendióból, én őröltet használok.
Amíg anyukám élt, mindig azt kértük, hogy tésztát gyúrjon, meg nudlit, gombócot. Tésztát gyúrni már tudok, de a gombóc még nem lett olyan, mint amit ő csinált. Hősiesen megettük, de nem az igazi.
Ezek azért jó ötletnek tűnnek! Köszi nektek!
Ha tehetem, hajában főtt krumpliból készítem, mert a normál megpucolt, sós vízben főzött krumpli több vizet szív magába, és sokkal több lisztet kíván, amikor összegyúrjuk. Én zsírt nem szoktam bele.
De az igazság, hogy én nem vagyok egy igazi konyhatündér, várjuk meg, míg az igazán hozzáértők is megírják a véleményüket. Abból még én is, más is csak tanulhat. :))
Fontos, hogy a főtt krumpli teljesen kihűljön, mielőtt a liszttel kevered.
Nekem a nudli sokáig emiatt nem sikerült.
Tojás vagy sárgája nem feltétlenül kell bele, kevés zsírt szoktak belegyúrni.
Hol is? Kötve hiszem hogy a betonon elébem kerül, hacsak valaki el nem veszíti. :))
Egyébként naponta izom a zöld teát, natúr minden ízesítés és minden édesítés nélkül.
Van egy doboz "Csipkebogyótea hibiszkusszal" imádom, megfázásos időben azt is iszom.
És van biztonsági tartalékként Neo-Citrán-om, igaz, hogy az előző csomagot is azért kellett kidobnom, mert úgy járt le a szavatossága, hogy egyetlen tasakkal elhasználtam volna belőle. De biztos, ami biztos. Igyexxxem nem megbetegedni. :))
Citrom-illata és aromája van.
Én nem dobtam ki a kannából, ha leszűrtem, keveset tettem hozzá frissítésként, egyre erőteljesebb lett.
Igen, a virágos hajtásait lehet csokorba szedve, lógatva, szellős helyen szárítani.
Vagy lehúzod róla a virágait, vagy a szárával együtt apróra vagdosod.
Árulják herbáriában is.
Remek nyugtató tea, elalvás előtt, forrón elkortyolgatva kiváló elaltató.
Volt kolléganőm panaszolta, hogy két éve, a férje halála óta nem aludt át egy éjszakát sem. Tanácsoltam a citromfüvet, sőt segítettem is venni. Hát egy hét után úgy hálálkodott érte, hogy zavarba hozott.
Anno a menstruációs fájdalmakra is hatott, pláne ha két kortyolás között a forró csuprot a hasamon tartottam.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)