Főoldal » Írások » Hobbi & Otthon témák » Természetes tisztítószerek!

Természetes tisztítószerek!


Felbuzdulva azon, hogy a méregdrága mosószerekkel, öblítőkkel kimosott ruhák olyan tapintásúak vizesen is, és száradás után is, mintha valamilyen réteg lenne rajtuk, emellett az, hogy allergiás reakciókat okoznak gyermekeknél és felnőtteknél is egyaránt, ösztönzött arra, hogy utánaolvassak a dolognak és megírjam a cikket.
Természetes tisztítószerek!

Először is szükségünk van egy energiatakarékos és víztakarékos mosógépre!


Lássuk az alternatívákat és egy nagyon fontos dolog, amit mindig tartsunk észben: a felesleges mennyiségben adagolt vegyszerek a környezetünkben fejtik ki majd hatásukat. Gondosan adagoljunk, és a mosószert mosás előtt keverjük el kevés vízben, hogy biztosan oldódjon!


Nézzük először a mosódiót!


A mosódió egy természetes, növényi környezet és bőrbarát mosószer. A Sapindus mukorossi termése, a szappanfa-félék családjába tartozik, melynek természetes élőhelye India, Indonézia, Nepál és más Délkelet-Ázsiai országok, ezekben az országokban évszázadok óta használják tisztításhoz mosáshoz. A dióhéjban jelen lévő saponin, kiváló mosóhatással és tisztítóerővel rendelkező természetes szappan, ami víz hatására oldódik ki a dió héjából, és enyhén habzani kezd. Ezt a dióhéjat használják, és remélhetőleg egyre többen használjuk majd mi is mosási célra.


Nem elhanyagolandó tény, hogy a mosódió KÖRNYEZETBARÁT:


A mosódió teljesen természetes növényi mosószer, nem tartalmaz semmilyen káros kémiai összetevőt, sem környezetszennyező anyagot, és teljesen lebomlik, így használatával nem szennyezzük a környezetet, gondoskodunk környező vizeink tisztaságáról is azzal, hogy nem engedünk bele különféle vegyszereket, kemikáliákat. A mosódió fán terem, ami oxigént termel környezetének, így csakúgy, mint a felhasználása is, előállítása is olcsó, gazdaságos, környezetbarát.


Másik pozitív tulajdonsága BŐRBARÁT:


Ez a bőrbarát természetes tisztítószer kiváló újszülöttek, kisgyermekek, érzékeny bőrűek, allergiások, vagy bőrbetegségekben szenvedőknek is. Nem tartalmaz allergizáló anyagokat. Így megakadályozhatják, hogy visszatérjen panaszuk, problémájuk.


Nem utolsó sorban ÓVJA AZ ANYAGOKAT IS:


Megóvja ruháink színét, szöveteit hosszabb ideig megőrzik minőségüket, szép küllemüket. Gyapjú, selyem és kényes anyagokhoz is használhatjuk.


A második helyen áll a mosószóda!


A mosószóda környezet kímélési, takarékossági és gazdasági szempontból kb. a második helyen foglal helyet a piacokon természetesen a mosódió után. Használható önmagában, gépi és kézi mosáshoz is egyaránt, illetve a megszokott mosóporokkal keverve is, így azokból kevesebb szükséges. Vízlágyító, zsíroldó és tisztító hatása már viszonylag kis mennyiség esetén is igen jelentős (körülbelül 30 liter vízhez 3-4 evőkanálnyit használunk, ami fél adagos mosásra elegendő az automata mosógépekben). Erősebben szennyezett anyagokhoz, munkaruhákhoz, makacsabb foltokhoz a szintén környezetbarát, fehérítő és folttisztító só hozzáadásával kiváló tisztaság érhető el. A mosószódát használhatjuk mosódióval keverve is, ezt kiváltképp fehér ruhák esetében mutatott remek eredményt. A nagyon erősen szennyezett ruhák esetében előáztatás alkalmazása javasolt!


A mosószódát mosogatáshoz bármilyen anyag tisztításához és általános tisztítószerként is használhatjuk!


Az öblítés mindkét esetben a legkörnyezetkímélőbb, olcsóbb, szín- és ruhakímélőbb, 2:1-es hígításban, ecettel (20%-os) történhet, abszolút nem büdös. Ha valaki illatot is szeretne varázsolni, használhat ízlésének megfelelő illóolajat.


Fertőtlenítésképp a teafaolaj kiváló. (Pici babáknak textilpelenka és egyéb fertőtlenítésre szoruló anyagok!)


És legvégül, NEM CSAK NYÁRON, lehetőség szerint szárítsuk a ruhákat a szabad levegőn!


Számomra eléggé elgondolkodtató, hogy milyen állapotban van a földünk, azért mert rengeteg "mű" dolgot használunk, ami még elkeserítőbb, hogy visszafordítani nem tudjuk, és a gyermekeinknek, unokáinknak is ugyanebben a világban kell élni majd.

Cikkem már akkor is sikerrel járt, ha valaki elgondolkodik a dolgon, ha használja is a dolgot azzal pedig hősiesen küzd az ellen, hogy idő előtt öregedjen meg a földünk, és hogy a családja egészséges, természetes környezetben éljen.
Írta: e584b61b26, 2010. február 19. 16:03
Fórumozz a témáról: Természetes tisztítószerek! fórum (eddig 60 hozzászólás)

Ha tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook