Sushi (beszélgetős fórum)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Sushi
Kedves Zoard!
Olvastam a cikket és bevallom őszintén kíváncsivá tett. Keszthelyen az egyetemnek van egy Japán Klubja, ahol mindenfélével foglalkozunk, ami japán. Tesszük ezt úgy, hogy van egy általános iskola (Életfa Japán Általános Iskola), ami -igaz ebben nem vagyok biztos, hogy hogyan- de valami japán-magyar koprodukció és japán tanárok is dolgoznak ott, akik a klubunknak is rendszeres vendégei. Az egyik tanárnő: Mina készített nekünk sushi-t, kétféle verziót: az egyikben hal volt, a másikban tojás.
Nekem nagyon ízlett mind a kettő, de főleg a halas verzió, mert amúgy is rajongok a halételekért. Viszont ezek után elgondolkoztam, hogy milyennek is kellene lennie egy "rendes sushinak"...
Mert néztem a konyhában, hogy hogyan készül, és nekem ennyi maradt meg belőle, hogy Mina sensei jól összefőzte a rizst (természetesen pálcikával :D), majd szépen szétterítette ezeken az alga lapokon, beleraktuk a halat vagy a főtt tojást, feltekercseltük és felszeltük. Ez így igencsak egyszerűnek tűnik, de az írásodból arra a következtetésre jutottam, hogy ennél bizonyára sokkal bonyolultabb/körülményesebb (ahogy Japánban elég sok minden).
Valamint kíváncsi lennék még más japán ételekre is... Nagyon hálás lennék, ha írnál egy kis ízelítőt/kedvcsinálót a japán konyhához! :)
Egyébként ti hogy (illetve mivel) szoktátok enni a sushit?
Én pl. szeretem jóóól beáztatni szója szószba, a tetejére egy csipet gyömbér, ha épp jó kedvem van, egy kis wasabit is (bár általában attól aztán másodpercekig kapkodom a levegőt) :)
De pl. anyukám utálja a szójaszószt, szerinte elrontja, mások szerint meg a gyömbér olyan, mint a szappan.... :)
Sziasztok!
Örülök, hogy van véleményetek! Bcicus úgy néz ki tudja mitől döglik a hal :) a 32. hozzászólást meg kell erősítenem maximálisam! Egy kérés! ha mód van rá és lehetőség, ide a falra ne írjátok ki a vendéglátó egység nevét, nehogy ebből probléma legyen! Kézcsók hölgyeim!
Z.
Én csak ezt ismerem, nem mertem kísérletezni. Az I love sushi-ban gondolkodtam még, de elkedvetlenített az Auchan-ba kitett teljesen száraz és kitudja hány napos kajájuk...
Szóval akkor várom a jó budapesti étterem ajánlókat.. :))
Sziasztok!
Nemrég végre nekünk is sikerült eljutni egy japán éttrembe. Azon kívül, hogy nagyon finom (és garantáltan friss) volt az étel, hatalmas élmény is volt :) Eddig pl. még egy étteremben sem próbált a szakács egy hatalmas kés segítségévle egy darab omlettet a számba lõni :)) Mi végül nem csak sushit ettünk, hanem egy egész menüt választottunk, a férjem hússal én pedig hallal. Nagyon jó volt, biztosan elmegyünk majd még.
Nekem is most lesz a születésnapom, és én is azt kértem, hogy menjünk el ebbe a running sushi-ba, ahol jönnek futószalagon a finomabbnál finomabb dolgok... :)
Az egy élmény! :)
A párom imádja a sushit, csinálni is szokott (szerencsére ritkán, mert én nem nagyon szeretem:))
Igazi japán szakembertől tanulta, hogy hogy kell. SZülinapján mindig sushi étterembe megyünk. Embertelen mennyiséget képes megenni belőle, még a japán pincérek is csak néznek. Én egyet kettőt eszem, annyi nekem elég belőle. Egyébként nagyon egészséges kaja, akinek izlik csak ajánlani tudom, hogy gyakran egyen.
Kedves Ancsi!
Örülök a lelkesedésednek, de asszem a Metro projekt nem a legalkamasabb a minőségi halak beszerzéséhez hidd el nekem. Tény, hogy az otthoni "szusi"-záshos nem feltétlen érdemes a minőséget venni, hiszen azt meg is kell fizetni. Ha komolyan érdekel a sushi készítés adj meg te is egy e-mail címet privátban.
Én a biztonság kedvéért csak olyan tengeri herkentyűket veszek (ebbe a halat is beleértem), amivel nekem semmi dolgom, csak kibontom a zacskóból, és összevágom.
A metro-ba pl. nagyon szép választék van ilyenekből.
Én tőkehal húst, lazacot, és ilyen heringféléket szoktam venni a halak közül.
Sziasztok!
Nagyon szép sushikat láttam az adatlapjaitokon. :) Én is szeretnék sushit készíteni nemsokára, de egyelőre csak zöldségessel próbálkozok, mert halat nem tudom hol lehet venni.
Nem ismertek olyan helyet, ahol friss halat lehet beszerezni? Legjobb lenne Pesten vagy környékén.
Köszi előre is :)
Kedves zoard001!
Nagyon szépek a "munkáid", gratulálok! :)
Én is nagy sushi rajongó vagyok, pedig érdekes, amikor először ettem, fájt tőle a hasam, és nem is ízlett különösebben. Meg is fogadtam, hogy nem eszem többet. (A minőségével pedig nem volt baj)
Aztán másodszorra is rendeltünk, gondoltam kap még egy esélyt a dolog, azóta azt mondom, ha ezen kéne élnem életem végéig, önként dalolva vállalnám.. :))
Gyakran lepem meg a párom vele, hogy vacsorára sushit kap, igaz én nem merek kísérletezni olyan állatokkal, amiknek az elkészítésével nem vagyok tisztában, inkább zöldségeket, liba/kacsamájat, kaviárt, füstölt lazacot, garnélát, különféle pácolt halakat és surimit szoktam használni. De nekünk ez is elég széles repertoár :)
Azért kezdtem házilag ügyködni, mert úgy érzem, a sushi éttermek megint csak a jó öreg magyar lehúzásról híresek. Nem tudom hogy pl. a Szépvölgyi úti Wasabi milyennek számít, de miután én is vásárlom az alapanyagokat, szerintem igencsak pofátlan hasznuk van az ételen. Persze azért évente 1-2x élmény elmenni és olyan környezetben enni, de mindig nem engedhetjük meg, így viszont 3-4 ezer ft-ból egy egész családnak gyártok...
A képeim közt nekem is van sushi-s :)
Azt szeretném megtudni hogy hogyan lehetne megkóstolni az alkotásaidat?Akkor étteremben nem vagy elérhető, csak fogadásokon? És a fogadás alatt mit lehet érteni, hány főnél érdemes elvállalnod? És ha kimész, akár házhoz, akkor ott a helyszínen készited el a finomságokat?
Bocs a sok kérdésért, de a férjem nem hagy békén amíg ezeket meg nem tudom:D
Menüsort azért nem publikálok, de ízelitőt mindenképpen tudok adni :)
az elkészítése sok gyakorlást igényel, de nem mondom, hogy ne próbáld ki. A rizsen nagyon sok múlik! Én abszolút tonhal(maguro) párti vagyok, a polip(tako), a lazac(sake), az angolna (unagi) is a kedvenceim közé tartoznak. Tudod mi a legérdekesebb..? Még nem ültem le asztalhoz úgy, hogy egy jó japán menüt végig ennék... Ettem már étteremben, de nem úgy, nem olyan formában ahogy igazán szeretném. / amit csinálok sosem én eszem meg :( nem hagynak belőle :) /
Szakács vagy hobbi?
A legjobb kérdést tetted fel! A válaszom: hobbiszakács :) na ez azért ennyire nem egyszerű, de dolgoztam japán éttermekben. Csak hát én a magam ura szeretnék lenni... Ezért a saját utamat járom. Mivel szeretem csinálni nem érzem munkának, de van mikor sokat kell dolgozni. Köszönöm az érdeklődésedet, örülök, hogy tetszik a munkám!
Itt a városkánkban még nem volt ilyen jellegű étterem, kínaival már próbálkoztak páran de azok nagyon gagyik voltak. Hamar be is zárt mind. Nem merném bizton állítani hogy itt bejönne-e egy jó japán étterem. Igaz a mi baráti körünkben sokan vannak akik vevők lennének rá de az emberek többsége még nem nőtt ehhez fel:( (Bezzeg a 3. Mc Donalts-ot most nyitották meg, mert az megy)
Megnéztem a képeket. Ezek a kreációk gyönyörűek!!! Nem sokára megjön a férjem, meg is mutatom neki, fájdítom kicsit a szivét!
Szia!
Egy barátnõm nagyon dicséri ezt a bizonyos éttermet, remélem én sem fogok csalódni benne. Még nem voltunk, jövõ hónapra tervezzük, fizetés utánra :))
A menüsor jöhet. Szívesen kipróbálnám a sushi elkészítését :) Szerinted milyen halból a legfinomabb? A sashimit is szereted? Férjem azért rajong nagyon.
Bébinyuszi!
Nyissunk egy japán éttermet fehérvárott?
Szerinted volna rá igény? :)
Üdvözlettel:
Zoard