Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Segitséget kérnék Ausztriában élőktöl GYES temában! fórum

Segitséget kérnék Ausztriában élőktöl GYES temában! (beszélgetés)

1 2 3 4
41. 9431c40fcd (válaszként erre: 39. - Andrea 011)
2011. okt. 18. 22:51
Ha van biztosításod,WGKK vagy SVA már hogyne járna!
40. 9431c40fcd (válaszként erre: 38. - Beus80)
2011. okt. 18. 22:49

Szia!

A magyar értesítés után 3 hónapra kaptam meg a Finanzamtól az igazolást.Mire írták hogy ennyi és ennyi jár,másnap már rajta volt a számlámon.

Csak egy tanács:Az SVA-nál is több lehetöséged van hogy mennyi ideig szeretnéd a pénzt kapni.Ha úgy megengedheted magadnak,válaszd a 20+4 hónapot,addig sem kell az SVA-t fizetned. Az SVA-nál próbálj sírni,akkor még a baba 1éves koráig jár +havi 180euro. ne engedd magad lerázni!

Sok szerencsét!

2011. okt. 18. 21:53
Sziasztok! Érdeklödni szeretnék azzal kapcsolatban tud-e valaki valamit ,hogy ha már több éve kint dolgozok ausztriában,de csak szezonális munkám van és a páromnak is akkor nekünk jár majd valami ausztriából a baba után vagy nem?Ha esetleg valaki a részleteket is tudja és megirja azt elöre is nagyon köszönöm!
38. beus80 (válaszként erre: 37. - 9431c40fcd)
2011. okt. 18. 13:05

Szia

Voltam az SVA-nal, annyi könnyítést kaptam, h havonta kell fizetnem a biztosítást és nem negyedévente..Sajnos megkell, h várják a Finanzamtól a végzést, h kapom a CSP-ot és akkor "hiszik el", hogy gyesen vagyok, onnantól kezdve nem kell fizetnem! Az eddig kifizetett bizt. pedig jóváírják a gyes lejárta utáni időszakra! A Finanzamtnál annyit mondtak, h néhány hónap míg elbírálják a dolgot! A magyarok aug.végén küldték nekik az igazolást, hogy júli 31ig kaptam a gyerekek után 26600Ft-ot. Most várunk... Mo-ról nem kapok Csp-ot utánuk, Gyest pedig a 7 hós fiam után egyáltalán nem kaptam Mo-ról (SEM) Remélem egy kicsit csipkedik magukat majd...

Az a durva, h senki nem tud konkrétumot mondani! Még a kinti könyvelők sem!!! De én nem hiszem el, h csak mi vagyunk az egyetlen család Mo-on, akiknél a nő osztrák vállalkozó, a férj munkanélküli és Mo-on élnek.... :-((((

37. 9431c40fcd (válaszként erre: 35. - Beus80)
2011. szept. 28. 00:12
Ne aggódjál már! Ha egy havi biztosításod nincs fizetve illetve késöbb fizeted,attól még tudod vinni kicsidet az orvoshoz! Sok embernek segítettem már!
36. beus80 (válaszként erre: 32. - Szoszilvi81)
2011. szept. 25. 00:28

A vicc, hogy én nem mondtam le itthon a csal.pótlékról... augusztusig fizették az újszülött és a 4 éves gyerkőc után is! Aztán kaptam a papírt, hogy nem vagyok Mo-ról jogosult a családi ellátásokra és minden papírom átadják az osztrák hatóságoknak...

Nemhogy nekem, de még a kisfiamnak is van külön e-card-ja. Plusz kijárok vele Eisenstadt-ba dokihoz a kötelező oltásokra, vizsgálatokra!

Csak kintre fizetek biztosítást (és megvan az E106-os nyomtatványom is)

35. beus80 (válaszként erre: 34. - 9431c40fcd)
2011. szept. 25. 00:21

Nagyon köszönöm a válaszokat!

Igen, az SVA-nál vagyok! Mennyi idő vajon míg a Finanzamt küldi a végzést!? (A magyaroktól én aug. 23-án kaptam levelet, h kiküldték A-ba a papírjaim)

De ha nem fizetem a biztosítást, akkor hogy tudom vinni a bébit dokihoz??? Még 2 pecsét hiányzik a 10ből ( 5 a terhesség alatt 5 a gyerkőcnek)

Ezzel most újat mondtál, mert a "kedves" hölgy az SVA-nál annyi segítséget tudott nyújtani, hogy aug.31 helyett szept.30-ig kell kifizetnem a köv.negyedévet!Köszi, a semmiből... Te mennyi idő alatt kaptad meg a Gyes-t kintről??? Állítólag most még az osztrákoknak is csúszik valami rendszerhiba miatt... :-(((((((

34. 9431c40fcd (válaszként erre: 31. - Beus80)
2011. szept. 23. 17:52
AZ SVA-nál vagy? Èn is ott vagyok! Ha a finanzamt-tól megvan a végzésed,menj be a z SVA-hoz,s míg gyesen vagy nem kell a biztosítást fizetned.
2011. szept. 23. 17:31
Most olvastam el rendesen amit írtál, hogy te fizeted negyedévente magad után. Sajnos gőzöm sincs, hogy működik ez.
2011. szept. 23. 17:28

Sajnos én nem tudok segíteni. Amikor mi kijöttünk, én előbb kértem itt, és utána mondtam le Mo-n, de úgy olvastam,hogy ez már nem igy működik. Egyszerre két helyen nem lehet senki biztosítva, ennyit tudok. Vagy itt fizeted a biztosítást vagy Mo-n.

Van már e-card-od?

31. beus80
2011. szept. 23. 13:17

Sziasztok

Segítséget szeretnék kérni ausztriai Gyes, Családi pótlék ügyben!!!!

2010.január óta vagyok vállalkozó Ausztriában,2 gyermekem van, a második nem égész 6 hónapos. A MÁK már elküldte Ausztriának a papírokat és megvontak mindenféle segélyt, juttatást MO-ról, mindkét gyermek után, mondván, hogy 883/2004/EK rendelet alapján Ausztriának kell fizetnie havonta a családi juttatásokat.

Ez szép és jó, de mindenhol átfutási idő van és 3-4 hónapokról beszélnek...

Csakhogy addig is fizetnem kell magam után a negyedéves 470€-s biztosítást és akkor még nem beszéltem a 2 gyerkőcről....

Tudtok esetleg valakit aki ebben tudna segíteni, vagy már keresztül ment ezeken a dolgokon....

Segítségeteket nagyon köszönöm előre is!!!!!!!!!!!

2011. máj. 15. 22:58
Nálunk is hosszú procedúra volt, kb. 4-5 hónap mire lerendeződött, és nekem is legalább 3-szor be kellett adni ugyanazokat a papírokat. Ebből látszik, hogy a bürokrácia mindenhol egyforma.
29. FSMeli
2011. máj. 12. 10:44

Sziasztok, mi tavaly október utolsó hetében adtuk be a GYES és CSP igénylést Ausztriába. (2009. novemberében szültem, a férjem 2010 májustól dolgozik kint, nekem Magyarországon van munkaviszonyom-jelenleg GYED). Szóval 2010 október utolsó hetében küldtük ki az igénylést és a csatolmányokat(szül.anyakönyvi kivonat, oltási és terhesgondozási kiskönyv, személyes okmányok másolata stb.). Kb. rá 1,5 hónapra, december végén kaptunk egy levelet a MÁKtól, hogy megkapták Ausztriától az igénylésünket és a további ügyintézéshez kellett még néhány papírt eljuttatni nekik(jogviszonyigazolás a mo-i munkahelyemről, ill. nekem és a páromnak kellett felsorolni 2009 és 2010-ben hol dolgoztunk).

Ezután nem sokkal jelentkeztek Ausztriából, hiánypótló levelet küldtek. Újra el kellett küldeni azokat a fénymásolatokat, amiket az igényléskor elküldünk...nem tudom mit csináltak vele...lehet, hogy csak időhúzás....Múlt héten(2011. május eleje) ráutalták a számlánkra a CSP. különbözetét, ezután néhány nappal megérkezett a GYES különbözet is. Ezzel egyidejüleg jött meg a GYES-ről a határozatom, ill. egy újabb hiánypótló levél, amiben szintén azokat a papírokat kérik amit már elkültünk 2*:-)))))

Kb. 7 hónapot vett igénybe az egész művelet:-)))))

Időközben az egész család kiköltözött Ausztriába. De igy sem jár 2 havonta a csp. és a gyes. Nekem azt monták, hogy akkor járna csak kintről, ha nekem is megszünne otthon a munkaviszonyom. De mivel még Magyarországon vagyok állományba ezért csak 1 évben egyszer, a különbözetet utalják.

Más téma...adóvisszatérítés. Március közepén beadtuk a férjem adóbevallását Ausztriába, mellékeltünk mindent amit csak kellett...Ha minden igaz kapunk vissza pénzt...legalábbis aki a bevallást csinálta ezt mondta:-)A beadástól számított 4 hét múlva kaptunk egy levelet a Finanzamtól, hiánypótlás.....azokat a papírokat(magyarországi jövedelemigazolás) kérték újra amit a bevallással egyidejüleg megküldtünk nekik....nem tudom, nálunk ez lehet a módi, hogy elkeverik a csatolmányokat? Vagy egyszerűen csak ezzel is megy az idő és minél később kell a pénzt megküldeni?????

2011. jan. 11. 16:12

Anett0911

Az IGr honlapján: [link]

mindent megtudhatsz ezekkel kapcsolatban: családi pótlék, gyes, adóvisszatérítés, egyedül keresők segélye stb.

Nagyon kedvesek mindenben segítenek ingyen.

2010. nov. 8. 15:21

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni! Valaki le tudná nekem írni, ha férjem Ausztriába dolgozik én Magyarországon élek a gyerekkel. Milyen papírok nyomtatványok kellenek a gyes különbözet igényléshez és hol tudom ezeket beszerezni. És melyik hivatalhoz kell bevinni.

2010. febr. 24. 15:51
Sebaj, itt tarthatjuk a kapcsolatot. Ha van kedved írj privit. ;)
25. Flex76 (válaszként erre: 23. - Szoszilvi81)
2010. febr. 23. 21:28
Hat jo lett volna!
24. 1a7db11ff0 (válaszként erre: 3. - Flex76)
2010. febr. 23. 16:23

szia.

agyest fél évig tudod visszaigényelni ausztirábol,régebben 1 évre visszamenöleg lehet de mivel most már 5 féle gyesből válogathatsz mármint hogy hány évre kéred stb...igy most felére csökkent a visszaigényelhető honapok száma.ausztriában adod be és elküldik a M.Á.K-hozahol ha személyesen mész be egy 8.számu ürlapot kell kitöltened és ezzel együtt adod be az igénylésedet,persze csak ha ausztriában az illetékes finanzamt már elötte lepecsételte az E 411-esedet,magyarban kb:3 honap az elbirálási idő és akkorküldik ki au.-ba és ott is kb?3 honap még,de ha személyesen be tudsz menni akkor max 2hét alatt kiküldik au.-ba

ha valamiben segithetek csak szolj priviben mert másodállásban ezekkel foglalkozom nem profi szinten de elég sok mindent tudok és segitek is szivesen benne,szia

2010. febr. 23. 16:13
Sajna igen. :( Pedig szivesen megismerkedtem volna veletek :D
22. Flex76 (válaszként erre: 21. - Szoszilvi81)
2010. febr. 23. 16:03
Mi Feldkirch a Svajci es a Nemet hatarnal. Akkor eleg tavol egymastol.
2010. febr. 23. 15:49
Mi Bad St. Leonhardban lakunk Kärnten-ben. Graztól 70, Klagenfurttól 80 km-re. Ti hol laktok?
20. Flex76 (válaszként erre: 19. - Szoszilvi81)
2010. febr. 23. 14:54

Nem igenyeltuk meg, ugyhogy semmit nem tudok. A neten is neztem de nem talaltam semmit. Majd utana jarok es leirom hogy is van ez.

Koszonom a segitsegedet, ha meg esetleg lesz kerdesem akkor irok.

Szep napot!

Meg azt akartam megkerdezni hogy melyk varosba laktok?

2010. febr. 23. 14:50
Ezt még nem igényeltük meg, de utána fogunk járni, hogy kapunk-e. Ti megigényeltétek? Tudod mi a menete, ez mennyi pénzt jelent?
18. Flex76
2010. febr. 23. 14:23

koszi a segitseget, nagyon jol jott.

Ezt Ti nem igenyeltetek meg?

Gyermekgondozási hozzájárulás (Kinderbetreuungsbeihilfe)

Gyermekgondozási hozzájárulást azok a családok kaphatják, akiknek a havi bruttó jövedelme nem haladja meg a 2.912 eurót. Gyermekét egyedül nevelő szülőnél ez a összeg 2000 euró.

A gyermekgondozási hozzájárulást a területileg illetékes AMS-nél (Arbeitsmarktservice) lehet igényelni.

2010. febr. 23. 12:53
Igen. Beadtam a finanzamt-hoz, hogy kérem a családipótlékot. Ahhoz kellett az e-card, a rendőrségtől az a papír, hogy tartósan itt élünk (amit 3 hónap után ki kell tölteni és fizetni is kellett valahány eurót), é még az állandólakcím papír, azt hiszem születési anyakönyvi kivonatot is kértek. Nekem a nagy fiú oviba járt, így még onnan is kellett kérni egy "iskola"látogatási igazolást.
16. Flex76 (válaszként erre: 15. - Szoszilvi81)
2010. febr. 23. 12:28
Akkor a papirt az osztrakoktol kaptad?
2010. febr. 23. 12:20

Én semmilyen magyar papírt nem vittem az osztrákokhoz.

Amit adnak majd hogy mettől meddig jár a családipótlék (minden éven meg kell igényelni!). Azt a határozatot kell majd vinni a GKK-hoz.

14. Flex76
2010. febr. 23. 11:53

Vegul is mi is igy csinaltuk, de Nekem latod minden csaladi tamogatast megallitott a MAK anelkul hogy megkerdeztek volna. Irtam is a csajnak egy olyan levelet.

-Emlekszel hogy a csaladi potlekos hatarozat amit be kell vinni a Gyes kerelemhez azt az osztrakoktol kaptad vagy a Magyaroktol?

2010. febr. 23. 10:41
Szerintem nem változtak, 2 éve lesz hogy kiköltöztünk. Csak mi nem jelentettük be, hogy itt élünk. MI itt jelentkeztünk, hogy itt élünk, és kérjük az itteni ellátásokat,aztán pedig amikor megkaptuk, akkor írtam az államkincstárnak, hogy nem kérem tovább az ottani járandósságokat mert elköltöztem :P
12. Flex76 (válaszként erre: 11. - Szoszilvi81)
2010. febr. 23. 08:30

Lehet azota valtoztak a torvenyek amiota Ti kertetek a csaladi ellatasokat, mert Nekem minden nemu csaladi tamogatast megszuntettek Mo-rol tehat semmit nem kaphatok, mivel itt elunk kint Austriaban. Azt irta a MAK csaj bemasolom neked.A csatolt dokumentumot megkaptam én is már előzőleg. A gyed megszűntetését én kértem, mivel ahogy már előzőleg is tájékoztattam, hogy a teljes családi ellátásra Ausztriából jogosultak onnantól, hogy Ausztriában élnek. Az a teherviselő állam a családi ellátások folyósítása szempontjából, ahol a család életvitelszerűen él. Az Önök esetében Csuti Gyula Ausztriában rendelkezik munkaviszonnyal, Önnek Magyarországon van munkaviszonya, viszont Ausztriában élnek, így az 1408/71/EGK rendelet alapján teljes összeget kell Ausztriának fizetnie. Ott igényelje meg a családi ellátásokat gyermeke után (Finanzamt és Gebietskrankenkasse).

A csaladi potleknal mi is ugy kertuk hogy visszamenoleg is megkapjuk a kulonbozetet, de mostmar azt sem fogom kapni Mo-rol, csak innen, mint ahogy az olvasod a MAK levelben.

1 2 3 4

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook