Segitséget kérnék Ausztriában élőktöl GYES temában! (beszélgetés)
Szia!
A magyar értesítés után 3 hónapra kaptam meg a Finanzamtól az igazolást.Mire írták hogy ennyi és ennyi jár,másnap már rajta volt a számlámon.
Csak egy tanács:Az SVA-nál is több lehetöséged van hogy mennyi ideig szeretnéd a pénzt kapni.Ha úgy megengedheted magadnak,válaszd a 20+4 hónapot,addig sem kell az SVA-t fizetned. Az SVA-nál próbálj sírni,akkor még a baba 1éves koráig jár +havi 180euro. ne engedd magad lerázni!
Sok szerencsét!
Szia
Voltam az SVA-nal, annyi könnyítést kaptam, h havonta kell fizetnem a biztosítást és nem negyedévente..Sajnos megkell, h várják a Finanzamtól a végzést, h kapom a CSP-ot és akkor "hiszik el", hogy gyesen vagyok, onnantól kezdve nem kell fizetnem! Az eddig kifizetett bizt. pedig jóváírják a gyes lejárta utáni időszakra! A Finanzamtnál annyit mondtak, h néhány hónap míg elbírálják a dolgot! A magyarok aug.végén küldték nekik az igazolást, hogy júli 31ig kaptam a gyerekek után 26600Ft-ot. Most várunk... Mo-ról nem kapok Csp-ot utánuk, Gyest pedig a 7 hós fiam után egyáltalán nem kaptam Mo-ról (SEM) Remélem egy kicsit csipkedik magukat majd...
Az a durva, h senki nem tud konkrétumot mondani! Még a kinti könyvelők sem!!! De én nem hiszem el, h csak mi vagyunk az egyetlen család Mo-on, akiknél a nő osztrák vállalkozó, a férj munkanélküli és Mo-on élnek.... :-((((
A vicc, hogy én nem mondtam le itthon a csal.pótlékról... augusztusig fizették az újszülött és a 4 éves gyerkőc után is! Aztán kaptam a papírt, hogy nem vagyok Mo-ról jogosult a családi ellátásokra és minden papírom átadják az osztrák hatóságoknak...
Nemhogy nekem, de még a kisfiamnak is van külön e-card-ja. Plusz kijárok vele Eisenstadt-ba dokihoz a kötelező oltásokra, vizsgálatokra!
Csak kintre fizetek biztosítást (és megvan az E106-os nyomtatványom is)
Nagyon köszönöm a válaszokat!
Igen, az SVA-nál vagyok! Mennyi idő vajon míg a Finanzamt küldi a végzést!? (A magyaroktól én aug. 23-án kaptam levelet, h kiküldték A-ba a papírjaim)
De ha nem fizetem a biztosítást, akkor hogy tudom vinni a bébit dokihoz??? Még 2 pecsét hiányzik a 10ből ( 5 a terhesség alatt 5 a gyerkőcnek)
Ezzel most újat mondtál, mert a "kedves" hölgy az SVA-nál annyi segítséget tudott nyújtani, hogy aug.31 helyett szept.30-ig kell kifizetnem a köv.negyedévet!Köszi, a semmiből... Te mennyi idő alatt kaptad meg a Gyes-t kintről??? Állítólag most még az osztrákoknak is csúszik valami rendszerhiba miatt... :-(((((((
Sajnos én nem tudok segíteni. Amikor mi kijöttünk, én előbb kértem itt, és utána mondtam le Mo-n, de úgy olvastam,hogy ez már nem igy működik. Egyszerre két helyen nem lehet senki biztosítva, ennyit tudok. Vagy itt fizeted a biztosítást vagy Mo-n.
Van már e-card-od?
Sziasztok
Segítséget szeretnék kérni ausztriai Gyes, Családi pótlék ügyben!!!!
2010.január óta vagyok vállalkozó Ausztriában,2 gyermekem van, a második nem égész 6 hónapos. A MÁK már elküldte Ausztriának a papírokat és megvontak mindenféle segélyt, juttatást MO-ról, mindkét gyermek után, mondván, hogy 883/2004/EK rendelet alapján Ausztriának kell fizetnie havonta a családi juttatásokat.
Ez szép és jó, de mindenhol átfutási idő van és 3-4 hónapokról beszélnek...
Csakhogy addig is fizetnem kell magam után a negyedéves 470€-s biztosítást és akkor még nem beszéltem a 2 gyerkőcről....
Tudtok esetleg valakit aki ebben tudna segíteni, vagy már keresztül ment ezeken a dolgokon....
Segítségeteket nagyon köszönöm előre is!!!!!!!!!!!
Sziasztok, mi tavaly október utolsó hetében adtuk be a GYES és CSP igénylést Ausztriába. (2009. novemberében szültem, a férjem 2010 májustól dolgozik kint, nekem Magyarországon van munkaviszonyom-jelenleg GYED). Szóval 2010 október utolsó hetében küldtük ki az igénylést és a csatolmányokat(szül.anyakönyvi kivonat, oltási és terhesgondozási kiskönyv, személyes okmányok másolata stb.). Kb. rá 1,5 hónapra, december végén kaptunk egy levelet a MÁKtól, hogy megkapták Ausztriától az igénylésünket és a további ügyintézéshez kellett még néhány papírt eljuttatni nekik(jogviszonyigazolás a mo-i munkahelyemről, ill. nekem és a páromnak kellett felsorolni 2009 és 2010-ben hol dolgoztunk).
Ezután nem sokkal jelentkeztek Ausztriából, hiánypótló levelet küldtek. Újra el kellett küldeni azokat a fénymásolatokat, amiket az igényléskor elküldünk...nem tudom mit csináltak vele...lehet, hogy csak időhúzás....Múlt héten(2011. május eleje) ráutalták a számlánkra a CSP. különbözetét, ezután néhány nappal megérkezett a GYES különbözet is. Ezzel egyidejüleg jött meg a GYES-ről a határozatom, ill. egy újabb hiánypótló levél, amiben szintén azokat a papírokat kérik amit már elkültünk 2*:-)))))
Kb. 7 hónapot vett igénybe az egész művelet:-)))))
Időközben az egész család kiköltözött Ausztriába. De igy sem jár 2 havonta a csp. és a gyes. Nekem azt monták, hogy akkor járna csak kintről, ha nekem is megszünne otthon a munkaviszonyom. De mivel még Magyarországon vagyok állományba ezért csak 1 évben egyszer, a különbözetet utalják.
Más téma...adóvisszatérítés. Március közepén beadtuk a férjem adóbevallását Ausztriába, mellékeltünk mindent amit csak kellett...Ha minden igaz kapunk vissza pénzt...legalábbis aki a bevallást csinálta ezt mondta:-)A beadástól számított 4 hét múlva kaptunk egy levelet a Finanzamtól, hiánypótlás.....azokat a papírokat(magyarországi jövedelemigazolás) kérték újra amit a bevallással egyidejüleg megküldtünk nekik....nem tudom, nálunk ez lehet a módi, hogy elkeverik a csatolmányokat? Vagy egyszerűen csak ezzel is megy az idő és minél később kell a pénzt megküldeni?????
Anett0911
Az IGr honlapján: [link]
mindent megtudhatsz ezekkel kapcsolatban: családi pótlék, gyes, adóvisszatérítés, egyedül keresők segélye stb.
Nagyon kedvesek mindenben segítenek ingyen.
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni! Valaki le tudná nekem írni, ha férjem Ausztriába dolgozik én Magyarországon élek a gyerekkel. Milyen papírok nyomtatványok kellenek a gyes különbözet igényléshez és hol tudom ezeket beszerezni. És melyik hivatalhoz kell bevinni.
szia.
agyest fél évig tudod visszaigényelni ausztirábol,régebben 1 évre visszamenöleg lehet de mivel most már 5 féle gyesből válogathatsz mármint hogy hány évre kéred stb...igy most felére csökkent a visszaigényelhető honapok száma.ausztriában adod be és elküldik a M.Á.K-hozahol ha személyesen mész be egy 8.számu ürlapot kell kitöltened és ezzel együtt adod be az igénylésedet,persze csak ha ausztriában az illetékes finanzamt már elötte lepecsételte az E 411-esedet,magyarban kb:3 honap az elbirálási idő és akkorküldik ki au.-ba és ott is kb?3 honap még,de ha személyesen be tudsz menni akkor max 2hét alatt kiküldik au.-ba
ha valamiben segithetek csak szolj priviben mert másodállásban ezekkel foglalkozom nem profi szinten de elég sok mindent tudok és segitek is szivesen benne,szia
Nem igenyeltuk meg, ugyhogy semmit nem tudok. A neten is neztem de nem talaltam semmit. Majd utana jarok es leirom hogy is van ez.
Koszonom a segitsegedet, ha meg esetleg lesz kerdesem akkor irok.
Szep napot!
Meg azt akartam megkerdezni hogy melyk varosba laktok?
koszi a segitseget, nagyon jol jott.
Ezt Ti nem igenyeltetek meg?
Gyermekgondozási hozzájárulás (Kinderbetreuungsbeihilfe)
Gyermekgondozási hozzájárulást azok a családok kaphatják, akiknek a havi bruttó jövedelme nem haladja meg a 2.912 eurót. Gyermekét egyedül nevelő szülőnél ez a összeg 2000 euró.
A gyermekgondozási hozzájárulást a területileg illetékes AMS-nél (Arbeitsmarktservice) lehet igényelni.
Én semmilyen magyar papírt nem vittem az osztrákokhoz.
Amit adnak majd hogy mettől meddig jár a családipótlék (minden éven meg kell igényelni!). Azt a határozatot kell majd vinni a GKK-hoz.
Vegul is mi is igy csinaltuk, de Nekem latod minden csaladi tamogatast megallitott a MAK anelkul hogy megkerdeztek volna. Irtam is a csajnak egy olyan levelet.
-Emlekszel hogy a csaladi potlekos hatarozat amit be kell vinni a Gyes kerelemhez azt az osztrakoktol kaptad vagy a Magyaroktol?
Lehet azota valtoztak a torvenyek amiota Ti kertetek a csaladi ellatasokat, mert Nekem minden nemu csaladi tamogatast megszuntettek Mo-rol tehat semmit nem kaphatok, mivel itt elunk kint Austriaban. Azt irta a MAK csaj bemasolom neked.A csatolt dokumentumot megkaptam én is már előzőleg. A gyed megszűntetését én kértem, mivel ahogy már előzőleg is tájékoztattam, hogy a teljes családi ellátásra Ausztriából jogosultak onnantól, hogy Ausztriában élnek. Az a teherviselő állam a családi ellátások folyósítása szempontjából, ahol a család életvitelszerűen él. Az Önök esetében Csuti Gyula Ausztriában rendelkezik munkaviszonnyal, Önnek Magyarországon van munkaviszonya, viszont Ausztriában élnek, így az 1408/71/EGK rendelet alapján teljes összeget kell Ausztriának fizetnie. Ott igényelje meg a családi ellátásokat gyermeke után (Finanzamt és Gebietskrankenkasse).
A csaladi potleknal mi is ugy kertuk hogy visszamenoleg is megkapjuk a kulonbozetet, de mostmar azt sem fogom kapni Mo-rol, csak innen, mint ahogy az olvasod a MAK levelben.
További ajánlott fórumok:
- Megismerkedtem egy férfival segítséget kérnék!!
- Te is Ausztriában élsz?
- Szeretenék segítséget kérni angol cipőméretezés témában:o) Szóval ha nekem 39-es a lábam akkor ez az angol méretezés szerint mekkora?
- Ortopédiához értők segítségét kérem, megrándult boka témában
- István kórház - segítséget kérnék orvos témában... sürgős lenne
- Könyvelő segítségét kérhetném, "hátrasorolt kötelezettség"/mérleg témában?