Puncstorta vagy rózsaszín mignon recept (beszélgetős fórum)
50 dkg cukrot 2 dl vízzel felfőzünk lassú tűzön. A cukor teljes olvadásáig állandóan kavargatva, hogy kristály mentes legyen. Forrástól számítva a főzési idő néhány perc. A kristályosodás megakadályozása, illetve lassítása céljából mokkás kanálnyi ecetet teszünk bele. Golyó próbáig főzzük.
Egy pohárba hideg vizet teszünk és vizes kanállal veszünk ki a főzetből és a hideg vízbe engedjük. Ha golyót formál akkor már kész. Az ujjunkkal megnézzük a golyócskát ha nem túlságosan lágy de, könnyen formálható, a főzetet egy hideg vízzel kiöblített, tiszta lábasba öntjük át. A tetejét befröcsköljük kevés vízzel és félre tesszük hűlni. Ha kihűlt, más célra nem használt fakanállal keverni kezdjük. Eleinte a keverés nehezen megy, de később egyre könnyebb lesz. A főzet egyre fehérebb lesz, majd végre teljesen kifehéredik, és porhanyóssá válik.
Torták sütemények bevonására úgy használjuk fel, hogy a szükséges mennyiséget nyeles edénybe tesszük, (én már eleve a nyeles edénybe öntöm át, és ebbe kavarom ki), és fakanállal állandóan kevergetve lassú tűzön langyosra melegítem. Ha nagyon sűrű pár csepp vizet tehetünk hozzá.
Ha színesre akarjuk, ételfestékkel, kakaóporral, kávéval tetszés szerinti színre festhetjük.
Ha a melegítés alkalmával kevés tojás fehérjével hígítjuk, a máz fényesebb lesz.
A bevonandó süteményt előbb hígított gyümölcsízzel (barackízzel) vonjuk be, hogy a tészta a fondant mázat be ne szívja, mert akkor a fondant fénytelen és törékeny lesz.
A kész fondant hetekig eláll vizes ruhával letakarva. A bevonandó tortának a közepére öntjük a fondant-ot, azután hosszú, széles késsel a szélek felé húzzuk a mázat, majd az oldalakat vonjuk be. Igyekezzünk gyorsan dolgozni hogy a máz bevonás közben meg ne fagyjon.
A mignon bevonása felkockázás után. Villára szúrjuk, egyenként bele mártogatjuk, és papírra kirakjuk, míg megszilárdul. A papírra lecsurgott mázat újra lehet melegíteni, így egy csepp sem vész kárba. (ez az adag bőven elég egy torta bevonásához, vagy egy tepsi mignon bemártogatásához).
Mignon puncskrém
3o dkg cukorból és 1dl vízből cukorszirupot főzünk és hagyjuk kihűlni.
Kihűlés után 25 dkg ráma margarint és ízlés szerint rum, citrom, és vanília aromát adunk hozzá, jó habosra keverjük . A citrom aroma helyett lehet vérnarancs aromát is, akkor a színezés is meg van oldva.
Ezzel töltjük 2 helyen a lapokat.
További ajánlott fórumok:
- Járt már úgy valaki, hogy tesztet csinált és nagyon halványan épp hogy látszódott, de rózsaszín lett a teszt csík?
- Kis rózsaszín (pár mm-es) hernyók (vagy lárvák? ) jelentek meg a lakásomban. Szerintetek mi lehet?
- Mensi elött van olyan, aki már napokkal elötte görcsöl és van rózsaszines stb. folyás?
- Ismeri valaki a hagyományos puncs mignon receptjét?
- A mignon béka receptjét megírná valaki? Köszi szépen előre is.
- Ki tudja a legjobb puncstorta receptet?