Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Hobbi & Otthon témák » Planetáriumi programok cikk

Planetáriumi programok


Felnőttként jutottam el először a Planetáriumba, de még így is fantasztikus élmény volt. Amikor először elhalványultak a lámpák fényei és a fejünk felett hirtelen megjelent a csillagos ég képe, gyermeki csodálat és ámulat futott végig rajtam. Azóta is különös élményként dédelgetem ezt az érzést magamban és bátran ajánlom mindekinek a Planetárium műsorait.
Planetáriumi programok

Igazi kuriózum


A kisherceg története

színházi előadás Kovács Róbert rendezésében Antoine de Saint-Exupéry: A kisherceg című műve alapján.

Magyarországon egyedülálló módon visszük színpadra az előadást a planetárium gép segítségével, mely díszletként a nézőtér fölé vetíti az égitesteket, különleges látvánnyal gazdagítva így az előadást.

Szereplők: Kovács Róbert, Szilasi Balázs, Bodrogi Attila, Bordás János, Pintér Gábor, Kassai Katalin, Straub PéterTOVÁBBI MŰSOROK:


Süni és a csillagok

Süni, aki az erdei tisztáson szokott gyönyörködni a csillagos égboltban, barátjával az Egérkével világkörüli útra megy egy lufi és egy uzsonnáskosár segítségével. A műsor sokkal több egy kedves mesénél. A gyerekeket bevezeti az alapvető földrajzi és csillagászati fogalmakba. Megismerteti őket az égitestekkel, a napszakok és évszakok váltakozásával.

(gyermekműsor)


A Nap családja

A Napocska Halász Judit művésznő hangján szól a gyerekekhez és bemutatja távoli testvéreit a csillagokat, gyermekeit a bolygókat és unokáit a holdakat. Mindezeken túl meteorokat és üstököst is láthatnak a gyermekek, sőt egy látványos holdraszállásban, majd a Földre való visszatérésben is részt vehetnek.

(gyermekműsor)


Az élet bolygója: a Föld

Sok év után egy űrhajó tér vissza a Földre, melynek fedélzetén olyan gyerekek utaznak, akik még soha nem látták az emberiség igazi otthonát, a Földet. Megérkezve ellátogatnak a Planetáriumba, ahol megismerkednek bolygónkkal, az élet kialakulásával és fejlődésével. A műsor a csillagászati földrajz elemeivel is megismerteti a gyerekeket.

(általános iskola 3-4-5-6 osztályosok)


A Földről a csillagokig

A műsor egy kedves történet keretében szól a csillagászati földrajz témaköréről; a Föld és a Hold mozgásáról, a hold- és napfogyatkozásokról, az évszakok és éghajlati övek kialakulásáról. Bemutatja a precesszió jelenségét is, valamint a Planetárium segítségével egy kirándulást teszünk az egyenlítőn és a sarkvidéken is.

(ifjúsági-felnőtt)


Utazzunk a Marsra!

Hogyan lehet elhagyni a Földet, és eljutni más égitestekre? Mik az űrhajózás alapjai? Hogyan működik a rakéta? Milyen a súlytalanság? Ezekre és sok más kérdésre kapunk választ e játékos műsorban, amelynek keretében egy űrutazáson is részt vehetünk. Leszállunk egy Hold-bázisra, majd elindulunk a Mars felé.

(gyermekműsor)


Leszállás a Marsra

A Hold-bázisról indított űrhajó a Mars felé tart. A hosszú út alatt a kapitány és ifjú utasa beszélgetnek a Naprendszer bolygóiról – kiváltképp a Marsról – az üstökösökről, a kisbolygókról és a távoli csillagok világáról. Végül leszállnak a Vörös Bolygóra és egy kis kirándulást tesznek a Mars-bázisig.

(ifjúsági-felnőtt)


Bolygóközi társasutazás

Vendégeink a Kárpátia űrhajóval bekalandozzák a Naprendszert, közelről megismerkedhetnek a bolygókkal és holdjaikkal. A látványos, diaképekkel illusztrált műsort sok videófilm-bejátszás teszi érdekesebbé.

(ifjúsági-felnőtt)


Égiekkel játszó földi lelemény

A különféle népek más és más csillagképeket véltek felfedezni az égbolton. Más-más mesék, mondák hőseivel: állatokkal, mosolyt fakasztó, vagy éppen szívszorongató történetek szereplőivel népesítették be a csillagos eget. Ezeket a meséket - köztük sok magyar vonatkozású - szedtük csokorba e lírai hangvételű műsorban.

(ifjúsági - felnőtt)


Földönkívüliek

Más csillagok környezetében, más bolygókon is kifejlődhet az élet és lehet, hogy idegen civilizációk űrhajósai meglátogatták a Földet. Az élet kozmikus elterjedtségéről, csillagászat feltételeiről szól ez a műsor, választ keresve az UFO megfigyelések természetére. Érdekes videófelvételekkel és diaképekkel szemléltetve.

(felnőtt+középiskolásoknak)


Világvége

Kell e tartanunk katasztrofális eseményektől, amikor a bolygók együtt állnak? Milyen veszélyt jelent egy meteor becsapódása? Mi történne, ha egy csillag felrobbanna a közelünkben? Mi történik velünk, ha elfogy a Nap tüzelőanyag? Ezekre a kérdésekre próbál választ adni ez a látványokban gazdag műsor.

(felnőtt + középiskolásoknak)


Csillagtüzek

Ez a műsorunk azokhoz szól, akiket a távoli csillagok világa érdekel. Hogyan születnek a csillagok és miként pusztulnak el? Miért forró és fényes a Nap? Hogy robbanhat fel egy csillag? Mik a pulzárok, vagy a fekete lyukak, a csillagvilág szörnyetegei? Ezekre a kérdésekre is választ ad a műsor.

(felnőtt + középiskolásoknak)


Az égbolt csodái

A városi ember talán soha nem találkozik a zavaró fényektől mentes, csillagokkal ékes égbolt látványával. E lírai hangvételű előadásunkban a szabad szemmel, vagy kisebb távcsővel megfigyelhető színes égi csodákkal ismerkedhet meg a látogató.

(ifjúsági - felnőtt)Hubble Univerzum

A Hubble űrteleszkóp a Föld zavaró légkörén túl, a világűrben végzi a megfigyeléseket. A műsor az általa készített legszebb felvételekből ad válogatást. Lenyűgöző képeket láthatunk a a bolygóról, csillagközi gázfelhőkről és távoli galaxisokról. Felfedezéseinek köszönhetően kozmikus határaink kitárulnak.

(felnőtt + középiskolásoknak)


Fénysugár az Andromédáról

Az általános érdeklődésre számot tartó műsor alapgondolata, hogy egy 2,4 millió évvel ezelőtt, az Androméda galaxisból elindult fénysugár útját követi végig. Indulásakor még előemberek éltek a Földön, mire megérkezik, kifejlődik az emberi civilizáció és tudományos ismeretek birtokában megfejti a távoli világból érkező fénysugár titkát.

(általános iskola felső tagozatos osztályaitól)
Írta: Hoxa, 2007. október 9. 19:03
Fórumozz a témáról: Planetáriumi programok fórum (eddig 6 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook