Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Babák & Mamák témák » Munkavégzés a terhesség alatt cikk

Munkavégzés a terhesség alatt


Munkavégzés szempontjából az első harmad a legnehezebb, nehéz koncentrálni, aluszékonyság, fáradtság vesz erőt rajtad. Ha teheted, dolgozz kevesebbet és aludj sokat!

A kismama a terhessége alatt, majd a szülés után bizonyos előjogokat élvez.

Felmondási védettség


A munkaviszony megszüntetésére a terhesség, illetve a gyermek gondozása nem adhat alapot.


A Munka Törvénykönyve értelmében a nő felmondási védettséget élvez a terhesség, a szülési szabadság időtartamára, továbbá ha igénybe veszi a gyermek gondozása, ápolása céljából biztosított fizetés nélküli szabadságot, akkor ennek az időtartamára is. 2006. január 1-jétől a felmondási védelem akkor is megilleti a munkavállalót a gyermek hároméves koráig, ha fizetés nélküli szabadságot nem vesz igénybe, tehát, ha dolgozik és gyest folyósítanak a részére. Ha a szülési szabadság előbb megszakad, a felmondási védelem a szülést követő három hónapra mindenképpen kiterjed. Szintén nem lehet felmondani a dolgozónak a beteg gyermek ápolása miatt a munkahelyről távol töltött idő alatt.

A felmondási védelemre alapot adó időtartamok lejárta után a munkaviszony rendes felmondással megszüntethető, de a felmondási idő a védettség tartamától függően a Munka Törvénykönyvben meghatározott 15, illetve 30 napig nem kezdődhet el.

A felmondási tilalom csak a munkáltatói rendes felmondásra vonatkozik. Nincs akadálya a munkaviszony más jogcímen történő megszüntetésének (rendkívüli felmondásnak, ha annak törvényben meghatározott indoka fennáll; munkavállalói rendes felmondásnak; közös megegyezésnek).

A csoportos létszámleépítés során azonban a védettség időtartama alatt is átadható a felmondási szándékot jelző előzetes értesítés. Ez esetben - ha az értesítés kézhez vétele és a munkába állás között 30 nap eltelt - a munkába állás napján a felmondás közölhető és a felmondási idő elkezdődhet.

A rendes felmondás okát a törvényben meghatározottak szerint kell megjelölni (ez a munkavállaló képességeivel, a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, illetőleg a munkáltató működésével összefüggő ok lehet), tehát nem szerepelhet felmondási indokként a munkavállaló terhessége, illetve gyermekének gondozása miatt távol töltött idő.


A felmondási védettség biztosítása és ezzel a tájékoztatás hiánya miatti esetleges felmondás elkerülése érdekében ajánlatos a terhességet mielőbb a közvetlen munkahelyi vezető tudomására hozni.


Munkaidő kedvezmény

A Munka Törvénykönyve alapján a terhes, illetve a szülő nőt 24 hét szülési szabadság illeti meg, amelyből 4 hetet lehetőség szerint a szülés várható időpontja előtt kell kiadni. A szülési szabadságot az anya veheti igénybe legkésőbb a szülés napjától.


A szülési szabadság megszűnik:

- a 24 hét lejártával,

- ha a gyermek halva született, a szüléstől számított 6 hét elteltével,

- ha a gyermek meghal, a halált követő 15. napon,

- ha a gyermeket állami gondozásba adják, az azt követő napon.


Egyik esetben sem lehet a szülési szabadság időtartama a szülést követő 6 hétnél rövidebb.

Ha a gyermeket koraszülöttek intézményében gondozzák s erre az időre az anya szoptatási táppénzt vesz igénybe, úgy a szülési szabadság igénybe nem vett részét a gyermeknek az intézményből történő elbocsátását követően, de legkésőbb a szülést követő egy évig lehet igénybe venni.

A szülési szabadság időtartamára terhességi-gyermekágyi segély (gyás) annak jár, aki

- a szülést megelőzően két éven belül legalább 180 napon át biztosított volt (biztosított az, aki a munkáltatója által és saját maga után fizetett társadalombiztosítási járulék alapján jogosult valamennyi társadalombiztosítási ellátásra) és

- a biztosítás tartama alatt vagy

- a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül vagy

- a biztosítás megszűnését követő 42 napon túl táppénz, baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt vagy a folyósítás megszűnését követő 28 napon belül

szül.
Írta: adrya24, 2006. április 14. 13:49
Fórumozz a témáról: Munkavégzés a terhesség alatt fórum (eddig 19 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook