Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Mi pontosan az egyértelmű különbség a paszternák és a petrezselyem között? fórum

Mi pontosan az egyértelmű különbség a paszternák és a petrezselyem között? (tudásbázis kérdés)


2015. dec. 20. 22:42
Mind a kettőnek más a neve.
13. lilibe
2013. júl. 15. 16:57
Az ízük között nagyon nagy különbség van, küllemre hasonlóak. A petrezselyem fűszeresebb, a paszternák pedig édesebb. Húslevesbe én se ajánlom, csak akkor ha répából annyival kevesebbet teszel bele, mert nagyon megédesíti. A petrezselymet nem helyettesíti.
12. a0c1361e44 (válaszként erre: 6. - 99279bb06f)
2013. júl. 15. 06:05

Szerintem is ez a különbség, ami a legjellegzetesebb.

Szerintem nem rontja el a levest:)

11. Linnax
2013. júl. 15. 00:35
Bocsánat, úgy látszik, rosszul kérdeztem. Ismerem a fel(nem)használhatóságát, s pont ez a bajom, az utolsó vásárlásból készült kétféle levesemnek fura íze lett. Először azt gondoltam, hogy én "felejtettem el főzni", de a másodiknál már gyanakodni kezdtem, hogy átvertek, és fehérrépa (petrezselyem) helyett paszternákot vettem. Tehát az ilyen kereskedők ellen kellene biztosabban tudnom, hogy mit is veszek. Nézegettem én képeken, de a paszternák fotóján ugyanúgy csúcsosnak láttam a végét, mint a petrezselyemét. Ezért kértem volna valami tuti biztos felismerhetőséget. Ja, és van, amikor simán levágják a zöldségek végét. Ilyenkor már kezdjek el gyanakodni? Pont azért izgat a dolog, mert a környezetem szerint egyébként piszok jó húslevest tudok főzni :)
10. Katinkaboszi (válaszként erre: 8. - Megi04)
2013. júl. 14. 20:43
A húslevesből, ha készen van teljesen, leszűrés közben ki kell szedni a zöldséget, mert mindegy mennyi időt áll, a sok répa, amit a férjem is imád, nagyon édessé teszi az ízét, ahogy a pasztinák, vagy paszternák is.
2013. júl. 14. 20:40

A paszternák édesebb, krémesebb, mint a zeller;

egyes helyeken a bableves kihagyhatatlan zöldsége.

2013. júl. 14. 20:35
Nekem nagyon bejön húslevesben.Csak nem szabad sokat tenni bele.Ha telerakom sárga répával(mindenki imádja) az is elszúrhatja kegyetlenül :(
2013. júl. 14. 20:28

A paszternák szár töve "beesős", míg a fehér répának "csúcsosan" nő. Kicsit sötétebb ill sötétedésre hajlamosabb és valóban elszúrja az ételt - nálam a bablevest kicsinálta egyszer.


Mellékelek egy kis leírást:


A fehérrépával összehasonlítva a paszternák sötétebb árnyalatú, hajlamosabb vastagabbra nőni (ám ez relatív tulajdonság, nem minden esetben ad nekünk biztos kapaszkodót) és főleg a levéltőnél látható a mindent eldöntő különbség: a paszternák beeső, míg a fehérrépa csúcsos módon növeszti a leveleit.


Ezek után már nem okoz fejtörést a megkülönböztetés, ugye? Persze, ő a bal oldali (nem baloldali), a szokásos fehérrépa jobbra foglal helyet. Az ismerkedés után felvetődik a kérdés, hogy ugyan mire használjuk. Hát minden olyasmire lehet használni, amire a fehérrépát. Hogy ez nem sok felhasználási mód? Valóban nem, ha a hagyományos módszereket tekintjük: húsleves és gulyásleves. Ráadásul elővigyázattal kell kombinálnunk fehérrépával, mert íze teljesebb (magyarul: van íze), viszont édes, így túlzott alkalmazásával a család hétvégi húslevesét hatékonyan tönkretehetjük.


Összehasonlítási alapként a krumplit ajánlom. Minden olyasmire használható, amire a krumpli: krémleves avagy leves, chips, püré, gratin, olajban sütött és vízben főzött módon ehető.

2013. júl. 14. 20:18
A paszternák illatos! Van egy jellegzetes édeskés, fűszeres illata, ha megkaparod egy kicsit. Húslevesbe nem ajánlom, mert eléggé elbacca a szokásos húslevest ízt.
5. 342402de6d (válaszként erre: 1. - Linnax)
2013. júl. 14. 20:18
rövidebb és vastagabb ha egymás mellett látod a kettőt
2013. júl. 14. 20:16
a paszternák vaskosabb gyökerű és alapvetően a krumpli helyettesítője (lehet) egyébként répa az is mint a petrezselyem gyökér
3. bnedora (válaszként erre: 2. - Bnedora)
2013. júl. 14. 20:15

Nagyon nehéz megkülönböztetni. Nézegess róluk fényképet....

Talán a pasztinák vaskosabb a levélzet felől.

2013. júl. 14. 20:13
Ez két különböző növény.
2013. júl. 14. 20:13
Mi pontosan az egyértelmű különbség a paszternák és a petrezselyem között? (A boltban már nincs rajta a zöldje)

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2019, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook