Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Lélek & Szerelem fórumok » Létezik abszolút erkölcs vagy erkölcsi relativizmus van? fórum

Létezik abszolút erkölcs vagy erkölcsi relativizmus van? (beszélgetős fórum)


13. BeauIieu (válaszként erre: 12. - BeauIieu)
okt. 23. 19:22

..de amúgy a vendégek közt a legkedvesebbnek, legsegitokeszsegesebbnek megszavazott vagyok.

És 3 év után egyszer mondtam egy kezdöről, hogy "nem mondok róla véleményt" forgatott szemmel, amin a régi személyzet röhögni kezdett, és megjegyezték.

Ezt csak azért írom, mert az erkolcs-moral összefügg.

12. BeauIieu (válaszként erre: 7. - BeauIieu)
okt. 23. 19:15

A heti pár napod dolgozó kollégám ma megkerdezte SZOMBATON (gondolom, lemarad a buli elejétől), hogy nem maradok-e helyette zárni a dzauvat( ő értékben tartja munkaplaccot, szóval utána nem is lehet időre végezn 17.30-ig) És én reggel 5-kor kezdtem. Az indoka az volt, hogy utana 2 órát kell vezetnie.

Én 6 napokat dolgozók 9-9,5 órában, mert visszavettem, mert nem dolgozók többé 65 órákat egy héten.

Ki nem akarna a szíve mélyén belebaszni a fejét az ilyennek a pultban?

11. 80ASIQ
okt. 23. 18:45
Kellenek szabályok, törvények! Ha például valaki erkölcsébe belefér az emberölés, akkor is legyen valami fék.
10. dafke
okt. 23. 17:59

Mindkét nézőpont helytálló.


Az emberek nagyobb részének igenis szüksége van, hogy "fent" megmondják neki, mi helyes, mi nem az. Erre szolgálnak a vallási iránymutatások, erre szolgál a jogrendszer, de olyan egyszerű szabályok, szabályrendszerek is, mint a KRESZ, vagy munkahelyi szabályok... stb. Amerikában rá van írva állítólag a mikrokra, hogy nem szabad bele macskát tenni. Mert beletették, igen.


Ezek a szabályrendszerek segítséget, iránymutatást adnak az embereknek, és ritka az, hogy ezeket felülbírálják.


Nagyon kevés ember van szerintem, aki kritikusan képes nézni ezeket a rendszereket, és látja, hogy melyek azok, amiket követnie kell mindenképpen (Btk pl:)), és melyek azok, amiknek gyakorlati haszna nincs, csak dogmák.


A gyilkosságnál pl. igenis vannak olyan emberek, akiket csak a btk tart vissza, ne legyünk naivak. Több gyilkosság lenne, ha nem lenne következmény. Más embereknek nincs szükségük sem a vallás, sem a btk iránymutatására, mert egyszerűen fejlettebbek, és nincs igényük hogy gyilkolásszanak. (Ugyanakkor egyetértek az előttem szólóval abban, hogy mikor életveszélybe kerülsz, vagy a családod, gyerekeid, akkor ez a gát azonnal eltűnik... mind ölnénk, ha az lenne a tét, hogy ő vagy én. Nincs kivétel.)


A kérdésedre válaszolva: vannak olyan érték- és szabályrendszerek, amiket maximálisan elfogadok, betartok, és vannak olyanok, amiket csupán dogmának tartok, és magasról teszek rájuk.

okt. 23. 14:42
Köszönöm a választ.
8. Panna.33 (válaszként erre: 1. - Kérdező Srác)
okt. 23. 14:42

Az erkölcs egy genetikailag kódolt dolog, a fajra jellemző társas viselkedesforma a túlélés érdekében.

Természetesen minden közösségnek megvan a saját normaradszere, melyben a saját közösségbe tartozók megölése tabu, ahogy a közvetlen vérrokonok közötti szaporodás is. Ezek a faj ill. a csoport fennmaradását szolgálják.


Egy társadalomban szükséges a normák felállítasa, különben az egyéni érdekek felülírjak a közösségi érdeket következmények nélkül.

Alapvetően ilyen érdeksérelmek az alapjai a harcoknak, háborúknak.


Én pl. azért nem ölök embert, mert nincs rá szükségem. Gondolom ha mondjuk a tülélésem, vagy az utódom érdekében szükségessé válna, nem lenne választásom, és a szükség az erkölcsi gátat is lebontaná.

7. BeauIieu (válaszként erre: 3. - Srcrss)
okt. 23. 13:18
Hát, ahogy meglátom, hogy a seggüket vakarjàk a csumpi közepén kollégáim a pultban, miközben a konyhában meg pattogtatják a csapat másik felének az ostort, nekem időnként kedvem szottyanna lecsapni a fejüket.
6. Bless the child (válaszként erre: 5. - Srcrss)
okt. 23. 13:03
Én vörösként vagyok helikopter
5. srcrss (válaszként erre: 4. - Bless the child)
okt. 23. 13:02
Nem nagyon, de én szőke vagyok.
okt. 23. 13:01
Ti ezt értitek?
3. srcrss (válaszként erre: 1. - Kérdező Srác)
okt. 23. 12:58
Azért nem ölünk embert, mert nincs okunk rá. 😀
okt. 23. 12:50

Nem is igazán értem a kérdést.


Neked amúgy mivel teltek a napjaid, mielőtt ide regisztráltál?

okt. 23. 12:43

Te melyik álláspontot képviseled inkább? Nem lehet, hogy az erkölcs csupán egy társadalmi konstrukció? Azaz egyes társadalmak magukra szabták saját szájízük szerint az erkölcsöt, de nevezhetjük vallásnak is.


Ezzel szemben a B megközelítés, hogy minden egyénnek saját erkölcse van. Mely szerint én a saját értékítéletem alapján döntöm el, mi a helyes és mi a helytelen, nem kell senki, aki fentről megmondja.


Vagy csupán a lelkiismeretről lenne szó? Pl nem ölök embert. Mert van ilyen késztetés az emberben, hogy nem öl embert. Különben még mindig vadállatok szintjén lennénk. Vagy csupán a retorziótól való félelem munkál bennünk?


Mennyire vagy öntörvényű ezügyben? Elfogadsz egy felsőbb tekintélyt, aki erkölcsi piedesztrálról osztja az igét neked, vagy mersz a saját meggyőződésre és belátásodra hallgatni?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook