Kezdő háziasszony problémák!! Hogyan osszam be okosan a pénzt? (beszélgetés)
köszi, ki fogom próbálni!
(mondjuk én a finom marhahúst inkább megfuttatom vöröshagymán, és főzök mellé fokhagymamártást meg krumplit. Vagy kapormártást. De sertéshúsból ki fogom próbálni)
Pl. a húslevesben van egy szép darab, puhára főtt marhahús (ami egyébként száraz lenne úgy magában).
Hidegen aprítógéppel ledarálom. Átteszem egy tálba, innen már villával folytatom. Teszek hozzá 1 evőkanál vajat, aztán 2 db főtt tojást szintén aprítógépben megdolgozva, sót, borsot, mustárt, kevés majonézt. Jól behűtve tálalom, finom húskrém lesz belőle.
(ugyanezt lehet maradék pörköltből is).
Van egy listám a háztartási füzet végében, ahol fel van sorolva minden névnap, szülinap stb. Ezeket igyekszem mindig hónap elején lerendezni. Pl. a keresztlányom szülinapja lesz szept. utolsó napján, de megvettem az ajándékát már több mint egy hete.
Sajnos volt olyan, hogy megfeledkeztem valaki szülinapjáról, névnapjáról, nagyon szégyelltem magam, hogy a köv. hónapban mentem felköszönteni.
Egy ideig vezess háztartási füzetet.
Ahogy én csinálom:
Minden hónap elején kifizetek mindent, csekkek, különórák, ovi-iskola étkezési díj, stb. Valamennyi összeget félreteszek tartaléknak, ki tudja mire kell címen (és általában kell:))
Havi egy nagybevásárlás tartós élelmiszerből, tisztító- és tisztálkodószerekből. Mindenből tudom már, hogy kb. mennyi kell egy hónapban, listával vásárolok.
Az ez után megmaradt összeget elosztom a napok számával és minden hétfőn kiveszek egy heti pénzt a dobozból. Ilyenkor már csak a felvágottakra, tejre, zöldségekre kell költenem, néha zsömlére.
A kenyeret egy közeli kisboltban egy hónapra előre kifizetem (heti négy napra), azt a legnagyobb gyerek hazahozza suliból hazafele.
Húst étkezési utalványokon vásárolok.
egy másik fórumon van olyan topik, hogy Kőleves, avagy hogyan éljük túl a hónap végét (is)
nem írhatom ki ide a linket, de érdemes megkeresni, rengeteg jó ötlet van ott, amit nem lehetne ide átmásolgatni
Hát ha megteheted,vagy van időd-kedved,pénzed mindig új ennivalót csinálni,akkor tedd:)
Én is jól elvagyok több napig 1 féle ételen,mert maga az evés nem érdekel úgy különösebben,márminthogy napi szinten nem érdekel,de azért szeretek jókat enni,meg főzni.
Pástétomot hogy csináltok maradák húsból? Érdekelne.
Amúgy, mi sem eszünk két napnál tovább egy kaját. Nem esik jól... Inkább eszek valami egyszerűt, mint három napig ugyan azt.
Nagyon okos hozzászólások érkeztek, ha ezeket összegyúrod egybe, akkor sikerrel fogod venni az akadályokat. Én is azt mondom, hogy kerüld a bolti reggelinek valókat: megtanulsz a maradékokból finomabbakat készíteni! Egészségesebb is, mint a bolti és nem is tudsz elcsábulni, ha nem kell sűrűn járnod :-)
Nálam egy ilyen példa az omlett. Bármilyen párolt zöldségféle kimarad, azt másnap belekeverem az omlettbe. Finom, kiadós és változatos.
A felvágottat fagyasztani lehet,vagy összevágva megsütni,paradicsommártásal-fűszerrel pizzára.Pizzatésztát lehet venni(vagy sütni),ami szintén fagyasztós,1-2 -t elővenni belőle,amikor kell.
Joghurt,ha nagyon nem fogy:kevert sütikbe lehet tenni tej helyett,de gyümölccsel összemixelve,fagyasztva édességként is jó.
Eleve kevesebb élelmiszert kell vásárolni, ha sokat dobsz ki. Ilyen nincs, hogy kevés pl. a joghurt. Ha nincs, akkor nem eszel. Meg tudsz lenni nélküle is. Ha cukor, liszt, só, olaj nincs, az már probléma. Inkább kevesebbet vegyél, mint a szavatosság lejárta után kidobj valamit. Bár sok termék még az után is fogyasztható.
Körülbelül számold ki, hogy 1 napra mennyi pénz jut, és azt próbáld meg beosztani.
előre tervezni kell, kb. 1 hétre, s annak megfelelően vásároilni-főzni.
Vagy naponta, 2-naponta vásárolni, s akkor nem jár le a joghurt, felvágott
(a szeletelt felvágott, amit ott méretsz ki, amúgy is csak 2 napra szól!)
Én anno fiatalon úgy kezdtem megtanulni beosztani a pénzt, hogy hónap elején csináltam egy nagy bevásárlást(havi cukor, liszt, száraztészták, krumpli, olaj, stb)
A maradék pénzt előre kiborítékoltam(boríték lenyalva, kettévágva, ezek voltak a tartók)a havi rendszeres kiadásokra, a zsebpénzt mindenki megkapta, és bizony akkor még tudtam egy kicsit félre is tenni.A többi maradt váratlan kiadásokra.
Lényeg, hogy igyekeztem addíg nyújtózni ameddig a takaró ért, de nem vontunk meg magunktól semmit. De akkoriban nem sokat költöttem pl. felvágottakra, igaz nam is volt ilyen választék, de sokszor csináltam házilag ilyen-olyan kencéket a felvágottak helyett. Pl májkrém helyett a mai napig is én csinálok pástétomot, 1 kg. lesz belőle
de mindíg van gazdája. A leveshúsból, másnapi, harmadnapi pörköltből szintén pástétom készült.
De akár krumpliból is lehet kencét csinálni.
A hasunkon tudtunk spórolni és ez ma is igaz. Nagyon jó, hogy visszatértem ehhez a régi szokásomhoz, mert sokkal egészségesebb is, arról nem is beszélve, hogy se adalékot, se tartósítót nem tartalmaz, tudom mi van benne.
Pár hónap és eheti amit Ti. Nálunk a nagy kedvenc a rakott zöldségek.
Fél kg darált húsból és két-háromféle zöldségből (gyalult tök, zöldbab, karfiol, brokkoli) két jénaira való mennyiségű étel van, ez négy napra elég. Valami egyszerűbb leves. Ezek nem drága, de nagyon egészséges ételek.
Mi is ketten vagyunk, nálunk az vált be a legjobban, hogy listát írok a heti menühöz, hétvégén ahhoz bevásárolunk, közben a listámra felkerülnek még dolgok a hét folyamán,amik esetleg elfogytak, és csak nagyon ritkán térünk el vásárlás során a listától. Ha húst veszek, és van akció, akkor többet veszek, mehet a fagyasztóba. Sok készételből 1-1 adag marad, az is megy a fagyóba, aztán 1 vacsinál, vagy gyors ebédnél csak meg kell melegíteni.
Hétközben maximum zsemléért megyünk boltba, kenyeret általában sütök.
Szia!
Én mindig írok bevásárló listát, és igyekszem csak azt venni, ami azon rajta van.
Hát igen, én is tapasztalom, hogy a kajára megy el a legtöbb.
VAlóban fagyaszthatod a kajákat. Olvass utána, hogy a maradékokból milyen kaját tudsz csinálni.
Amikor kifizetted a csekkeket, akkor nézd meg mennyi pénzetek marad, és az napra oszd el. annyi van egy napra és annyit ossztasz be.
Főzz több napra, mondjuk olyan kaját, ami két napra elég.
andi6020: azert dobjuk ki mert már lejárt a szavatossága, vagy mert pl a felvágott 4 nap után budös lesz stb... amíg ehető nyilván nem dobom ki...
sucev: én ezekre az apró és jl bevált praktikákra vagyok kiváncsi...:)
Szia!
Én egy hétre előre megírom mit akarok főzni.
Úgy könnyebb beosztani mindent.
A hó elején nagy bevásárlásnál viszont csak a tartós élelmiszereket vesszük meg plusz a heti menühöz a dolgokat.
És érdemes pl a húsokat kis adagokban lefagyasztani és felcímkézni.
Vannak apró és jól bevált praktikák.