Ismeri valaki a HERŐKE nevű "süti" receptjét? Segítsetek. (tudásbázis)
Herőce= Forgácsfánk
35 dkg liszt
5db tojás sárgája
1 egész tojás
1 ek. tejföl
1 ek. rum
1 ek.cukor
só
olaj vagy zsír a kisütéshez
A tojássárgáját az egész tojást, a tejfölt a rumot, a sót, és a cukrot összedolgozom, és jól összegyúrom a megszitált liszttel. Olvasztott zsírral bekenem, miután két cipót formáltam belőle. 1/2 óráig pihentetem.
Majd késvékonyságúra nyújtom a tésztát. Villával megszurkálom és derelyemetszővel 10 cm hosszú, és 4-5 cm széles csíkokat készítek belőle. A közepét behasítom a metszővel, hogy ezen a nyíláson a tészta egyik sarkát áthúzhassam, mint egy masnit.
És forró olajba sütöm. A tészta duplájára nől, ha egy kicsit pirult már fordítom is.
Papírszalvétára teszem és akkor nem lesz olajos nagyon, mert magába szívja.
Még melegen megszórom porcukorral. Én fahéjas porcukorral szoktam. Így szeretjük. De lehet vaniliával elkevert porcukorral is. Úgy is finom..
Jó étvágyat!
Köszi a receptet!
Azt hiszem ez az amit kerestem, csak a tejföl nem rémlik a nagyim receptjéből.
Na sebaj,ha megsütöm ki fog derülni hogy ez-e az a recept amit annyira szeretnék megtalálni.
Herőce (csörögefánk)
Hozzávalók:
30 dkg liszt
2 tojás sárgája
1 kávéskanál kristálycukor
1 kávéskanál zsír
kevés rum
tejföl /amennyit a tészta felvesz/
fél csomag sütőpor vagy 1 dkg élesztő
Elkészítés: A hozzávalókat összedolgozzuk, fél centire nyújtjuk, derelyevágóval négyzetekre vágjuk, majd bemetsszük a négyzeteket, a szélüket befordítjuk, és forró olajban azonnal kisütjük.
Ó, én azt hittem a herőke, meg a csőröge ugyanaz.
Ezek szerint tévedtem.
Herőke
Hozzávalók: 5 tojássárgája,1 kiskanál cukor,csipet só,1,5 dl tejföl,0,5 dl savanykás fehérbor, diónyi zsír,40 dkg liszt(illetve amennyit felvesz)
A hozzávalókat összekeverjük,levestészta keménységűre,szép simára kigyúrunk. 10percig pihentetjük a tésztát, majd 3-4 mm vastagságúra kinyújtjuk. Korong alakúra szaggatjuk,majd forgószerűen beszabdaljuk. Forró, bő olajban mindkét oldalát pirosra sütjük, és melegen vaníliás cukorral meghintjük.
Köszi a receptet!
Holnap meg is csinálom,mert már enne valami finomat a család.
Azért még mindig várom a HERŐKE recepteket, mert még mindig nincs meg az amit keresek!!!!!!!!!!!!
Herőce:
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 5 evőkanál vaj, 4 evőkanál porcukor, 5 tojássárgája, 3 dl tejföl, 0,5 dl rum, 1 mokkáskanál só, a sütéshez: 50 dkg zsír.
A megszitált liszttel a vajat gyúródeszkán elmorzsoljuk, hozzáadjuk az 5 tojássárgáját, a cukrot, a rumot, a tejfölt és a sót. Összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, és 30 percig pihentetjük.
Utána fél centiméter vastagságúra kinyújtjuk, majd összegyúrjuk (ezt a műveletet háromszor megismételjük), végül a fél centiméteres lapból derelyevágóval 10x5 cm-es téglalapokat vágunk, majd ezeken a téglalapokon 2-3 vékony vágást végzünk úgy, hogy a téglalap két vége és a széle érintetlen maradjon.
Forró, bő zsírban a tészta mindkét oldalát aranysárgára sütjük, és a zsírt lecsepegtetjük róla (vagy papírszalvétára szedve itatjuk le róla). Vaníliás cukorral meghintve, baracklekvárral tálaljuk.
Olvastam az eddig feltett fánk recijeidet, szerintem ma, de legkésőbb holnap semmi nem ment meg attól, hogy valamelyiket megsüssem.
Nyelek akkorákat, hú de megkívántam
30 dkg liszt
2 tojás sárgája
1 kávéskanál kristálycukor
1 kávéskanál zsír
kevés rum
tejföl /amennyit a tészta felvesz/
fél csomag sütőpor vagy 1 dkg élesztő
Elkészítés: A hozzávalókat összedolgozzuk, fél centire nyújtjuk, derelyevágóval négyzetekre vágjuk, majd bemetsszük a négyzeteket, a szélüket befordítjuk, és forró olajban azonnal kisütjük.
Az én Anyukám igy csinálta, és megőriztem a receptet! Nálunk ez nagyon bejön!
Nahát kezdek elszomorodni!!!!
Senki nem tudja ezekszerint az igazi HERŐKE receptjét?
Valaki akinek még él a 80 éves nagymamája légyszi kérdezd meg tőle!!!!!!!!!!!!!!????és írd meg itt a HERŐKEfórumon!
Egy régi szakácskönyvben találtam HERŐCÉT, van külön csöröge is.
fél kiló liszt
1 egész tojás
2 db sárgája
kevés só, cukor
megfelelő langyos vízzel megyúrjuk
Pihenni tesszük, fél óra múlva kinyújtjuk, cifra vágóval hosszú vékony szalagokat vágunk.
Hálistennek nálunk valahogy a sütés tudománya veleszületett dolog így hát megoszlik a család nőtagjai között a feladat.
Akkor most várunk, hátha idetalál erre a fórumra az az ember, aki ismeri a nagy titkot a HERŐKE eredet receptjét!
Nálunk is ugyan ez a helyzet, hogy éltében senki se tanulta el tőle a herőke vagy a fonott kis kalács receptjét, most meg mindenki megenné.
Ő is fejből készített mindent, úgyhogy hiába is túrnánk fel a konyháját.
Viszont mióta Ő már nincs enyém a feladat, hogy háromnapokra megcsináljam a fánkot, merthogy anyu süteményügyben (egy-két dologtól eltekintve) hasznavehetetlen.
Köszi a receptet nagyon jól hangzik!
Sajnos nekem is az a nagy bajom hogy ezt a régi herőkét a nagymamám tudta készíteni és mindig csak fejből csinálta. Amíg élt senkinek nem jutott eszébe megkérdezni tőle és leírni, most meg már későn van mert meghalt.
Sajnos nincs meg a nagyanyám által készített herőke receptje, s mivel Ő sincs már megkérdezni se tudom.
Viszont a neten találtam olyat, aminek a recijében bor van, amit Te is említettél.
Próba, szerencse!
Herőce
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 5 dkg vaj, 2 tojás, 2 evőkanál porcukor, só, 1 evőkanál tejföl, 0,5 dl fehérbor, 5 dkg darált cukros mák
Elkészítés:
A lisztet, a vajat, a tojás, a porcukrot kevés sóval és tejföllel tésztává dolgozunk össze, hogy könnyebben nyújtható legyen. Néhány csepp ecetet vagy egy kevés fehérbort is tehetünk bele. A tésztát hideg helyen pihentetjük egy fél órát, utána kinyújtjuk. Hosszú csíkokat vágunk belőle, a markunkban lazán kis gombóccá formázzuk, és bő forró olajban kisütjük. A serpenyőből kivéve azon melegében megforgatjuk mákos porcukorban.
Szia!
Ha nálatok herőcének mondjátok, nem tudnád előkotorni a receptjét és ferakni ide a fórumra??
Előre is köszi!
Köszi az ötletet lehet hogy kipróbálom.
Végül is még farsangig van egy csomó idő, addig lehe kísérletezni.Na meg persze utána is. Addig úgyse nyugszom még az eredeti HERŐKE receptet elő nem ásom valakitől.
Olvastam a csőrögerecit...én is ezeket a rumos izáket oplvasom mindenhol,exanyósom egy valamit tudott jól csinálni és az a csőröge volt,tudom hogy nem azt kérdezted,de ebböl nem egy száraz akármicsoda jön ki:
35dkg liszt
10dkg vaj
5tojás sárgája
10dkg cukor
1,5dl tejföl
fél cs sütőpor
végülis hasonlók az összetevők ahogy látom,de ez egy titi finom,ha karod puha,ha akarod száraz fánk :)úgy értem ha vastagabbra nyújtom,és úgy formálom,puhább lesz,egyáltalán nem száraz,de a párom szárazabban szeretei tehát vékonyabbra kell olyankor és kissé jobban sütni...pár pillanat alatt megsül,vigyázzni kell vele
viszont ha valaki megirná a kért recit,én is kipróbálnám mostmár:))
Köszi a fáradozást!
Anyukám tegnap pont ezt a receptet sütötte meg és (hát az eredmény=száraz fura sűrű állagú sülttészta)
Köszi a fáradozást!!
Megpróbáltam már én is mindenféle keresési móddal megkeresni, de nekem is mindig a csörögefánkot dobja ki.
Ez is hasonlít a csörögére, de mire kész van (még amennyire emlékszem rá) állagra egyáltalán nem hasonlít rá.
Sokkal porhanyósabb, az egész egy jukacsos tészta lessz mire megsül,nagyon törékeny.A csörögét már többször megsütöttem, de nekem egy réteslisztes receptem van, igaz az is nagyon finom, de meg se közelíti a HERŐKÉT.Lehet hogy valami Sváb nem zetiségi oldalon kellene megnéznem, mert a nagymamám sváb származású volt, és lehet hogy valami speciális sváb változata a csörögének.
Fogalmam nincs mi az a herőke. A Google keresőbe beütve a csőrögefánk jött ki. AZ egyiket bemásoltam,
Hozzávalók
1.) 30 dkg liszt
2.) 4 tojás sárgája
3.) 5 dkg cukor
4.) 1 evőkanál rum
5.) 2-3 evőkanál tejföl
6.) csipet só
7.) 1 zacskó vaníliás cukor
8.) sütéshez bőven olaj
Rövid leírás
1.A lisztet gyúródeszkára szitáljuk. Összekeverjük a cukorral és csipet sóval. Közepébe mélyedést nyomunk, majd beleütjük a tojások sárgáját. Hozzáadjuk a rumot, és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk.
2. A tésztát folpackba csomagolva hűvös helyen 30 percig pihentetjük, majd lisztezett deszkán késfok vastagságúra nyújtjuk.
3. A tésztából éles késsel, vagy derelyevágóval 3-4 cm széles csíkokat vágunk, majd kb. 10 cm hosszú rombuszokra, vágjuk. A rombuszok közepét hosszúkásan bevágjuk. Az így keletkezett nyíláson a rombuszok két hegyes végét átbújtatjuk.
4. Az olajat magas serpenyőben 180 fokra felmelegítjük és a csörögét adagonként 3-4 perc alatt aranysárgára, sütjük.
A fánkokat papírszalvétára szedjük majd vaníliás cukorral meghintve kínáljuk
sok sikert
Sziasztok:
Még mikor kicsi voltam a nagymamám sütötte a herőkét, sajnos nem írta le senki a receptjét, ő pedig már meghalt. Amire emlékszem hogy bor, tojássárgája ,liszt a hozzávalók, de nem tudom hogy miből mennyi és hogy kell-e még valami.
Ezt a sütit vékonyra nyújtják és forró bő olajban sütik ki. De sajnos másra nem emlékszem.
SEGÍTSETEK!?
További ajánlott fórumok:
- Ismeri valaki a hagyományos puncs mignon receptjét?
- Ismeri valaki a grízleves receptjét?
- Ismeri valaki Buddy Valastro receptjét?
- Ismeri valaki a pisztáciás kosárka receptjét?
- Nagyon szeretném megtudni a "papgallér"nevű süti receptjét!Ha valaki ismeri, írja meg legyenszíves!
- Ismeri valaki a brüsszeli krémes receptjét?