Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Babák & Mamák témák » Információ a dúlákról, munkájukról cikk

Információ a dúlákról, munkájukról


A múltban természetes volt az asszonyok számára, hogy asszonytársak segítsék őket szülés közben, akik saját élményeik, tapasztalataik alapján nyújtanak megerősítést.

Asszonytársi segítő: ő a dúla.

A dúla...• kulcsfontosságú élménynek ismeri el a szülést, születést,

• tisztában van a szülés természetével,

• képes megérteni és elfogadni az anya érzelmi szükségleteit,

• segít az anyának és partnerének a szülési terv elkészítésében és annak minél teljesebb megvalósításában,

• a szülés alatt végig a vajúdó mellett marad, műszakváltás nélkül,

• érzelmi támogatást nyújt,

• segít biztosítani az anya (a pár) kényelmét, komfortérzetét,

• objektív információnyújtással segít döntések meghozatalában anélkül, hogy saját véleményét az anyára (párra) erőltetné,

• elősegíti a vajúdó, a partnere és a kórházi segítők

közötti kommunikációt,

• kiegészíti a partner és a kórházi segítők által nyújtott

gondoskodást.


A szülésznők és a szülész-nőgyógyász orvosok feladata a szülés folyamatának szakmai felügyelete, ellátása, helyzetértékelés, és a szükséges beavatkozások elvégzése. A szülő nőknek azonban szinte állandó, követelő igényük van a vajúdás, szülés és a gyermekágyas időszak alatt arra is, hogy személyes, személyre szóló érzelmi támaszt kapjanak.


A mai kórházi gyakorlatban a nők ezt az igényüket a szülészorvosokra és a szülésznőkre zúdítják, akik – bár erejükön felül is igyekeznek –, a gyakori újabb és újabb kapcsolatteremtésben, a műszakok változásában folyamatos támaszt nem tudnak nyújtani.


A „papás szülés" bevezetésével az igények kielégítésének jó része a férjekre hárul. Ők azonban gyakran tanácstalanok, és tehetetlennek érzik magukat az ismeretlen közegben, az ismeretlen feladathelyzetben, valamint – saját gyerekük születéséről lévén szó – sok esetben ők maguk is támaszra szorulnak. A múltban természetes volt az asszonyok számára, hogy asszonytársak segítsék őket szülés közben, akik saját élményeik, tapasztalataik alapján nyújtanak megerősítést. Asszonytársi segítő: a dúla – avagy mitől lesz gyorsabb, könnyebb és természetesebb a szülés?A dúlák képzett laikusok, nem egészségügyi feladatot látnak el, hanem segítő foglalkozásúként érzelmi, pszichológiai támaszt nyújtanak. Kiterjedt kutatások bizonyítják, hogy a dúla jelenlétében zajló szüléskor a szülés körüli komplikációk, beavatkozások szükségessége jelentősen csökken, jobban megy a szoptatás, és az anyák elégedettebbek a saját szülésükkel (Marshall H. Klaus, M.D.: Mothering the Mother; Addison-Wesley Publishing Company 1993). A szinte hihetetlen eredmények egyedül a folyamatos érzelmi támaszt nyújtó asszonytársi segítőknek köszönhetők.Mit tehet a dúla?Az egészségügy mai helyzetében (létszámhiány, túlterheltség) a kórházi személyzet sokszor legjobb szándéka ellenére sem tud személyre szabott és folyamatos jelenlétet, gondoskodást biztosítani a vajúdónak és párjának. Szükség lehet egy személyes kapcsolatra a várandósság, a szülés és a gyermekágy idején is.


A dúla a vajúdás és a szülés ideje alatt végig, teljes figyelmével kíséri az anyát, érzékelve és követve minden olyan pillanatot, amikor támogatásra, bátorításra, megerősítésre, biztatásra van szüksége. A dúla segítő jelenléte a tapasztalatok alapján jelentősen csökkentheti az orvosi beavatkozások szükségességének gyakoriságát, mivel sokszor képes az anyát érzelmileg átsegíteni a szülés nehezebb pillanatain.


Az anya mellett a partner érzelmi támogatására is képes: tapasztalatával, nyugalmával erősítheti, bátoríthatja a párjáért aggódó apát, figyelhet az ő igényeire is. Ideális esetben már a várandósság korai időszakában felveszik a kapcsolatot a dúlával, így mire a szülésre kerül a sor, már nem idegenek egymás számára, pontosan tudják, mire számíthatnak.Mit nem tehet a dúla?A dúla nem helyettesíti az orvost, a szülésznőt vagy a védőnőt, az ő szerepe elsősorban az anya érzelmi támogatásában, a róla való szerető gondoskodásban rejlik.


A dúlának nem feladata és nem is felelőssége a várandósság, a szülés és a gyermekágy orvosi szempontból történő figyelemmel kísérése. Nem végez vizsgálatokat, nem lát el klinikai feladatot.


A dúla nem hoz az anya helyett döntéseket, de segít a döntéshez szükséges információk megszerzésében és a szülés előzetes tervezésében. Az anya megbeszélheti vele örömeit, aggodalmait, kívánságait, de szülés közben nem vesz részt sem az anya, sem a kórházi személyzet döntéshozatalában.Születés hete portál/Dúlarovat
Írta: Zsóci, 2006. június 30. 14:42
Fórumozz a témáról: Információ a dúlákról, munkájukról fórum (eddig 4 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2020, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook