Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Lélek & Szerelem fórumok » Honnan ered a valentin nap? fórum

Honnan ered a valentin nap? (tudásbázis kérdés)


2009. dec. 19. 21:26
Amerikából. Volt egy fiú, aki úgy küldött ajándékot a szerelmének, hogy csak annyit írt rá, hogy a "te Valentinod", bár nem is így hívták... De a római katolikus egyház mártírumában van szent Valentin.
2008. okt. 20. 22:45
amerikából.
2008. ápr. 30. 16:13
2008. ápr. 19. 16:18
Hülye külföldről vették át.
2008. ápr. 19. 14:06

Valentin atya, e jeles ünnep névadója állítólag római pap volt, Claudius császár idejében élt a III. század közepén.


Miután többször tiltakozott a kegyetlen császár bánásmódja miatt, tömlöcbe vetették.

A legenda szerint a börtönőr lányának visszaadta a látását.


Mielőtt kivégezték, 270. február 14-én, levelet küldött a lánynak azzal az aláírással, mely mára szállóigévé vált: "a Te Valentinod".

Egy másik legenda szerint, amikor Claudius császár egy időre betiltotta a házasságkötéseket, a fiatal pap titokban adta össze a párokat, akkor még nem is sejtve azt, hogy egyszer milyen népszerű lesz ezen a napon esküdni.


A Szent Valentin Nap megünneplését Celacius pápa rendelte el 496-ban.

2008. ápr. 19. 14:00

Az eredeti kérdésre válaszolva: :):)


A Valentin-nap eredetére számos legenda utal. Az egyik szerint a normann „galantin” kifejezésre utal, ami szerelmest jelent. Más források szerint a Valentin-kultusz a II. századra vezethető vissza, arra azonban, hogy valójában ki volt Valentin, máig nem derült fény. Egyes kutatások szerint Valentin római pap, más írásos emlékek szerint Terni püspöke volt. Abban azonban mindkét forrás egyetért, hogy Claudius császár uralkodása alatt hitéért bebörtönöztek, majd Krisztus előtt 269. február 14-én kivégezték. Amíg börtönben volt, a legenda szerint üzeneteket küldött a barátainak: „Ne felejtsétek el Valentint!", és ”Szeretlek benneteket!"


Egy másik történet szerint Valentin pap volt, aki titokban párokat adott össze, noha Claudius átmenetileg megtiltotta a házasságkötéseket. Valentint bebörtönözték, mert megtagadta a pogány istenek imádását. A börtönben barátságot kötött a börtönőr vak lányával, megsajnálta, s imáival meggyógyította. Sorsát azonban nem kerülhette el, kivégzése napján pedig egy levelet küldött. Ez volt az első levél, amelyet azóta a világ szinte összes országában összes nyelvén küldenek „A te Valentinod” aláírással.

Angliában 1476 óta hiteles adatokkal igazolhatóan él a szokás, miszerint e napon a fiatalok más nembeli ismerősüket, akivel a szent napján korán reggel legelőször találkoznak, Valentin, illetve Valentine néven szólítják, megajándékozzák, és attól fogva egy éven át kitüntető figyelemben részesítik, s mintegy kiválasztottjuknak, kisorsolt jegyesüknek tekintik. Az 1700-as években megjelentek az első Valentin-verseskötetek. A 19. században pedig Valentin-napi üdvözlőkártyákat küldtek egymásnak az emberek, főképp a szerelmesek.

6. KGyula (válaszként erre: 5. - Margitnéni)
2007. febr. 19. 14:18

Végre egy nálamnál is markánsabb hozzászólás! Én amúgy szándékosan fogtam vissza magam, mert korábban számtalan vád ért (ráadásul jól megmondtak Hoxának is), hogy erős kifejezéseket használok.


És valóban: fogyasztói társadalomban élünk, minden üzlet, de én elszántan védekezem...

5. Margitnéni (válaszként erre: 4. - KGyula)
2007. febr. 19. 14:08

Sziasztok!

Egyezik a véleményünk KGyula, ill. téged nem érint meg, én meg kifejezetten ellenszenvesnek érzem. Miért kell majmolni az amerikaiakat? Még jó, hogy a függetlenség napját nem kell ünnepelnünk, vagy ne kiabáljam el?

Én magyar vagyok, és a magyar hagyományokat szeretem, tisztelem mások ünnepeit, de azt ne nekem kelljen már ünnepelni. Az egészben az az legundorítóbb, hogy ez egy üzlet, ilyenkor jól fogy a virág, meg a csoki, olyannyira, hogy a méregdrága reklámokat is megéri megcsinálni, fújj!

2007. febr. 19. 12:04

<b>Sziasztok!</b>


Nem akarok ünneprontó lenni, de ez a Valentin-napi hagymázas szeretet-ömlengés nem érint meg engem.


Emlékszem, a nyolcvanas évek elején, talán a Studió '81 kultúrális műsorban, készítettek egy tévériportot két zizegő-öltönyös fiatal párral (amúgy Amerikából hazaszakadt vállalkozók voltak), akik valamilyen virágüzletet vagy virágszalont (mindegy) üzemeltetek a belvárosban.


Szóval, ők beszéltek először arról, hogy az USA-ban millyen kultusza van a Valentin-napnak, mutogatták az idióta szív- és egyéb alakú lufikat, stb.


Nem értettük, hogy mi a jó francot akarnak itt? Persze, aztán ezt is beszoptuk, mint annyi mást...

2007. febr. 14. 11:45
Én igen,mert utánna néztem.
2007. febr. 14. 11:13

Bocsi elírtam!!!

Valentinnap!!!!!!

2007. febr. 14. 11:10
Tudjátok, hogy honnan ered valennap?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook