Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Cikkek » Hobbi & Otthon témák » Esküvőt olcsón kreatívan cikk

Esküvőt olcsón kreatívan


Kinek ne lenne olyan ismerőse, aki már túl van az eljegyzésen, de már évek óta várnak a nagy napra, mert anyagilag még nem állnak készen rá. Ezzel a pár ötlettel, ha nem is radikálisan de észrevehetően csökkenteni lehet a költségeket. Nem kell hozzá más csak egy kis kézügyesség.
Esküvőt olcsón kreatívan

Az esküvő nem olcsó mulatság. De nem feltétlenül kell kétségbe esni, ha meglátjuk az árakat. Persze vannak olyan dolgok, amikkel nem lehet variálni. Ki kell fizetni érte az összeget és kész. Nézzünk meg egy pár kelléket, amiket saját magunk is elkészíthetünk. Ez a terv egy olyan esküvőre készült, ahol a domináló színek sötét bordó - ekrü, a vendégek száma körülbelül 45-50 fő, és a menyasszonynak rengeteg ideje volt, hogy elkészítse a tárgyakat.

1. Újasszony ruha:

Ezt a megoldást csak azoknak ajánlom, akik saját ruhával rendelkeznek. Megvették vagy varratják.

Ha megvan a menyasszonyi ruha (ami már önmagában is egy vagyon, még a fent említett esetekben is), akkor nem kell feltétlenül, még az újasszony ruhára is egy vagyont költeni, főleg hogy általában kevesebbet is viselik az arák, mint magát az esküvői ruhát. Szóval vegyünk a méterárú boltban egy sötét bordó anyagot (ízlésünknek megfelelő anyagot, meg persze passzoljon az eredeti ruhához). A mérete akkora legyen, hogy a szoknyát simán megtudjuk varrni belőle. De hogy ne legyen teljesen egyhangú, úgy varrjuk meg, mintha a szoknyából egy háromszögnyi rész hiányozna. Az új szoknyát a következőképp rögzítsük. A derék résznél egy tetszőleges méretű részt számoljunk a szoknya hosszára, hajtsuk vissza, és a szélét varrjuk oda az anyaghoz. Húzzúnk bele egy övet (amit szintén az anyagból csináltunk) és egyszerűen kössük össze. Az alját nem muszály rögzíteni, de ha szeretnénk, vásároljuk két egyforma kitűzőt, ami illik a ruhához, és a háromszög két alsó csúcsánál tűzzük össze a két szoknyát. Attól függően, hogy milyen extrákat választunk és hol vásárolunk, körülbelül 5000-9000 Ft.-ból kihozhatjuk a ruhát. A kölcsönzőkben a legolcsóbb újasszony ruha is 15000-25000 Ft.

2. Menyasszonyi csokor:

A legegyszerűbb, ha virágosnak nem áruljuk el, hogy esküvői csokrot készítettünk, mert maga ez a 7 betűs szó is plussz 10000 Ft.-unkba fog kerülni. Ha viszont nagyon kreatívak vagyunk, magunk is elkészíthetjük a csokrokat. Igazi vagy mű virágból is (ha meg akarjuk őrizni unokáinknak életünk legszebb virágcsokrát).

A mi esetünkben kálából készült csokrot készítünk. Vegyünk annyi szál virágot, amennyit szeretnénk, és egy bordó szalaggal szépen csavarjuk fel a szárak közepénél körülbelül 10 cm-t (szabadon választott), kössünk rá egy szép masnit, és a végeit hagyjuk jó hosszúra, had lógjanak rá a szoknyára, ahogy tartjuk a virágot.

3. Autódísz:

Szintén a méteráru boltba kell mennünk ehhez az egyszerű, de mégis gyönyörű dísznek az elkészítéséshez. Vegyünk egy ekrü színű szép anyagot. Szélességre mindegy mekkora, nem kell túl nagy, mert úgy is össze lesz fogva. Hosszra pedig akkora legyen, hogy a kiválasztott autó motorháztetőjén 'V' alakban kissé lazán (nem nagyon feszesen, mert akkor elveszíti az eleganciáját) elférjen. A 'V' alak két szárát a tükrökhöz rögzítjük, a csúcsát pedig a kocsi elejére, középre. Szükségünk lesz még néhány bordó masnira. Összesen 5 darabra. Kettő megy a tükrökhöz (hosszú lelógó résszel), kettő a 'V' szárának a közepére, és egy a csúcshoz. A masnik méreteivel is varriálhatunk, ízlés szerint. Körülbelül 3000-5000 Ft.-ból kihozhatjuk.

4. Meghívók:

A papírboltban, vagy egy dekorációs üzletben vegyünk bordó és ekrü papírt (valamilyen vastagabb fajtát). A mennyiség attól függ, hogy hány darabra lesz szükségünk. A bordó papírból készül a meghívó alapja, amit ketté hajtunk (vízszintesen vagy függőlegesen). Két átlósan szemben lévő sarkánál két kis ívet vágunk ki, egymástól fél centire. Ide dugjuk be később azt az ekrü papírt, amira maga a szöveget nyomtajuk. Ezt a műveletet mindkét oldalán elkészíthetjük a bordó papírnak, attól függ milyen hosszú a szöveg (kifér-e). Ha még így is bajban vagyunk, ne essünk kétségbe. Csináljuk egy harmadik ekrü részt is és egyszerűen csak tegyük az összehajtott meghívó közepébe. Erre a plussz papírra általában a nászajándékkal kapcsoltaos tréfás szövegek, vagy az idézet kerül. Itt is spórolhatunk pár ezret, igaz rá kell szánni az időt.

5. Ültetőkártyák, menükártyák:

Hasonló módon készülnek, mint a meghívók, csak más méretben.

6. Gyertyák:

Ha szeretnénk a szertartásnál saját névre szóló gyertyát gyújtani, ez is megoldható. Rengeteg olyan cég van, ahol rendelhetünk különböző mintákkal és a saját és párunk monogrammjával ellátott gyertyaszetteket, ami áll egy vastagabb és két vékonyabb gyertyából.

De magunk is elkészíthetjük őket. Vegyünk egy krémszínű gyertyát (egy vastagot és két vékonyat), egy bordó szalagot, kreatív boltokban kapható esküvői tetoválást (mindenféle anyagra ragasztható matricák), és egy ragasztópisztolyba való ezüst csillámos ragasztó rudat. Ezzekkel a hozzávalókkal már ízlésünk szerint elkészíthetjük a gyertyát. A vastag gyertyát úgy készítsük el, hogy mindkettőnk monogrammja elférjen rá. A vékonyabbnál pedig értelemszerűen, az egyik a mi, másik a párunk nevének kezdőbetűjét viseli majd.


Ezzel a pár dologgal sokat csökkenthetünk a költségeken, és mellette biztos, hogy a saját ízlésünknek megfelelő kiegészítőkkel ünnepelhetjük életünk legszebb napját.
Írta: zafíra1985, 2007. október 31. 13:03
Fórumozz a témáról: Esküvőt olcsón kreatívan fórum (eddig 172 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2022, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook