Első szülinapi torta (beszélgetés)
1 éves babának szülinapi torta receptet keresek.
Nem is rossz ötlet a répatorta, a kislányom úgyis imádja a répát:-)
Mi már natúr joghurtot és sajtot, túrót ettünk, de a védőnő azt mondta, hogy ezek kevésbé allergizálnak, mint pl a tejföl tejszín... Hogy miért, azt nem tudom... Eddig nem láttam rajta semmi különöset, ami étel allergiára utalna.
nem kipróbált találtam:
Tej- és tojásmentes répatorta
Hozzávalók: 25 dkg liszt (lehet teljes kiőrlésű is), 1,5 dl víz, 5 dkg Liga margarin, 25 dkg nyers, reszelt répa, 10 dkg cukor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál fahéj, 1 narancs vagy citrom héja.
Elkészítés: A cukrot a margarinnal kikeverjük, hozzáadjuk lisztet, a vizet, a szódabikarbónát, a fahéjat és a citrom reszelt héját. Utoljára keverjük hozzá a répát, amiből előtte kicsit kinyomkodjuk a levét. Nem kell meglepődni, elég sűrű masszát kapunk. Zsiradékkal kikent, liszttel megszórt tortaformába öntjük, és 200-220 fokon sütjük 25-30 percig. Ha teljes kiőrlésű lisztet használunk, 2 dl víz kell hozzá, mert az több nedvességet vesz fel.
Első szülinapi torta (tej- és tojásmentes)
Hozzávalók:
50 dkg liszt
10 dkg margarin (tejmentes; pl. Liga)
1 csomag porélesztő
3-4 evőkanál cukor
kb. 4-5 dl víz
csipet só
búzadara
A töltelék: 4-5 db alma
Az élesztőt kis cukorral és liszttel fél csésze langyos vízben felfuttatjuk. A margarint elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk az élesztőt, a cukrot, sót és annyi langyos vizet, hogy nem túl lágy tésztát kapjunk. Langyos helyen fél órát kelesztjük.
Az almákat lereszelünk, lecsöpögtetjük, esetleg kis cukorral ízesítjük.
A tésztát kinyújtjuk téglalap alakúra, ráterítjük az almát, megszórjuk búzadarával és feltekerjük.
Kb. 2 cm-es szeletekre vágjuk és szorosan egymás mellé tesszük a tortaformába.
Hideg sütőbe tesszük és 180-200 fokon megsütjük.
forrás és további jó dolgok itt:
Hozzávalók (egy 20 cm-es tortaformához)
Tojásmentes piskótához:
2,5 dl 100%-os almalé
12 dkg cukor½ citrom héja és leve
1 cs. Vanilincukor
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
Tölteléknek, meg krémnek.. akármi:) Tessék kreatívnak lenni :P :)))
csipet só
1 mokkáskanál szódabikarbóna
6 evőkanál étolaj
Sziasztok!
Kislányom márciusban lesz egy éves, és szeretnék egy finom, de tej és tojásmentes tortát sütni neki. Bármilyen ötletre vevő vagyok, kérlek segítsetek.
Előre is köszönöm!