Főoldal » Írások » Diéta & Fitness témák » Biztos kövér!? Avagy előítéletek és vélekedések a kövérségről

Biztos kövér!? Avagy előítéletek és vélekedések a kövérségről


Nagyon sok fórum vitát olvastam az elmúlt időszakban arról, hogy ki hány kg-tól, hányas ruhamérettől, milyen BMI értéktől számít elhízottnak / kövérnek / dagadtnak / túlsúlyosnak… Elgondolkodtam … vajon létezi egy bizonyos mérce, ami mindenkire igaz? Vagy kire lehet tényleg azt mondani, hogy kövér? És egyáltalán biztosan baj az, ha valaki duci?
Biztos kövér!? Avagy előítéletek és vélekedések a kövérségről

A fent említett kérdések rengeteg fórumban előfordulnak, rengeteg vitát váltanak ki általában. Sokszor előkerülnek elvakult nézetek. Milliószor felháborodva olvasok véleményeket, értékítéleteket ezekben a témákban. Így most arra jutottam, hogy egy cikk keretében leírom a saját véleményemet mindazokra a leggyakrabban előforduló előítéletekre / ítéletekre, amelyekkel az elmúlt időben találkoztam.

Kezdjük egy relatíve objektív meghatározással mi is az az elhízás illetve túlsúly és hogyan határozzuk meg. AZ EUFIC így fogalmaz: „Az elhízást gyakran egyszerűen úgy határozzák meg, hogy rendellenes vagy túl nagy mértékű zsír halmozódik fel a testben a zsírszövetben, ami egészségi veszélyeket okoz.

Ahhoz, hogy az emberek meg tudják állapítani az egészséges testsúlyukat, egy egyszerű módszert vezettek be a testsúly és a testmagasság arányából kiszámított testtömegindexet azaz BMI-t. Általában a 18,5 és 24,9 közötti BMI-t minősítik „egészségesnek”, a 25–29,9 testtömegindexű személyt túlsúlyosnak és 30-as vagy magasabb BMI esetén a személy elhízottnak számít. Na igen ám, de mi van azokkal, akik sokat sportolnak és úgymond túl izmosak? Vagy akiknek erősebb a testfelépítésük? Vagy azokka,l akik picike törékeny alkatok??? Én azért nem mernék ilyen szinten hagyatkozni a BMI-re, mert bizony sok kivétel van. Talán a BMI mellett érdemes lenne a testzsír százalék mérésre nagyobb hangsúlyt fektetni, mert az kerek perec azt mutatja, hogy a súlyodból mennyi is a felesleges zsír! Pont azt, amit az elhízás takar és pont azt a zsírtöbbletet, ami egészségügyi kockázatokkal jár.

A hétköznapokban azonban a BMI-nél sokkal sarkítottabb véleményeket lehet hallani arról, hogy ki túlsúlyos a ruhamérete alapján. Sokan már a 38-as ruhamérettől kövérnek titulálnak valakit, de az esetek többségében a 42-től tuti. Mellékesen megjegyzem láttam én már 42-es nadrágban nagyon vékony lányokat, akiknek csak pont a csípőjük volt széles. Ez szerintem óriási baromság, ami csak arra jó, hogy mindenki egyen alkatra törekedjen. Szerintem mindenki látott már formás lányokat a legkülönbözőbb ruhaméretekben. Na jó a legtöbb esetben a 44-46 felett már valóban túlsúlyosak a nők, de az még közel s távol nem jelenti azt, hogy nem formásak.

És ha már a formásságnál tartunk, azt is meg kell jegyezni, hogy ez végképp nem függ össze teljes mértékben a testsúllyal. Bizony léteznek nagyon formás, feszes bőrű túlsúlyos nők és épp úgy léteznek átlagos testsúlyú formátlan nők is és rengeteg narancs bőrős vékony nőt is látni. A formásság és feszesség pont az a kategória, ami nem testsúly és étkezés függvénye javarészt, hanem a mozgásé és sporté. És bizony sokan el sem tudják képzelni azt, hogy a mozgás egyáltalán nem csak a vékony nők kiváltsága.

Végezetül az utolsó „kedvenc” előítéletem az, hogy ha valaki valóban duci és túlsúlyos akkor az, egészségtelennek, zabásnak van bélyegezve. Biztos egy rakat cukrot, édességet, hamburgert, zsírosat, fehérliszteset stb. zabál, tuti rosszak a vérértékei. Igen valljuk be, hogy elég sok esetben van ez így és nagyon sokan tehetnek az elhízásukról. Valóban sokan borzalmasan egészségtelenül étkeznek és szinte semmit nem mozognak mellette. De azt is lássuk, hogy ez a vékonyabbakra ugyanannyira igaz, mint erősebb társaikra. Butaság azt gondolni, hogy a ducik, erősebb testalkatúak mind egészségtelenül élnek, míg a vékonyak egészségesen. Bizony itt ez nagyon sok esetben alkati kérdés is.

Én úgy gondolom, hogy nincsen jogunk senkit sem kövérnek bélyegezni, mert nekem lehet teljesen más a kövér, mint neked. Fogadjuk el, hogy mindenki számára mást jelent a túlsúly és nem kell mindenkinek ugyan úgy kinéznie. De az egészséges életmódra és mozgásra bizony mindenkinek törekednie kell.

És most bizonyára mindenkiben felmerül a kérdés, hogy vajon ki írta ezt a cikket? Valaki, aki mentegetni akarja magát és a kövérségét? Lehet… Én pontosan az vagyok, akit mindenki lekövérezne a számok alapján, de nem, én nem tartom magamat kövérnek… Igaz van rajtam a saját olvasatomban is 10 kg felesleg, de szépen lassan le is fogom dolgozni. 170 cm magas vagyok 83 kg. De hetente 3-4-szer sportolok és egészségesen táplálkozom, a vérértékeim kiválóak, a testzsír százalékom a normál kategóriába tartozik.

Véleményeket nagyon szívesen fogadok a témában!
Írta: csibész25, 2016. december 1. 09:08
Fórumozz a témáról: Biztos kövér!? Avagy előítéletek és vélekedések a kövérségről fórum (eddig 205 hozzászólás)

Ha tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook