Főoldal » Cikkek » Hobbi & Otthon témák » A sütőtárcsák és a flekkensütő cikk

A sütőtárcsák és a flekkensütő


A tavasz beköszöntével a szabadtűzi sütés és főzés is kezdetét veszi. A bográcsok mellett előkerülnek a sütőtárcsák, a sütő tárcsalapok és a flekkensütők is. Nem véletlenül: a bográcsok mellett ezek is a társas összejövetelek elengedhetetlen kellékei.
A sütőtárcsák és a flekkensütő
sertésszűz burgonyával sütve

A sütőtárcsa elterjedése a mezőgazdaságban használt boronatárcsa átalakításával vált a szabadtéri sütés-főzés egyik legnépszerűbb eszközévé. Tárcsával a sütögetés, de a főzés is egyszerűbb és könnyebb, mert hosszan tartó meleget biztosít és az ételek gyorsabban sülnek.


A tárcsákban és a flekkensütőkön sült ételek íze és a készülő sültek illata páratlan. Előnyük, hogy fával, faszénnel vagy gázzal egyaránt fűthetünk alattuk, de az igazi az mindig a hagyományos: ez a kemény fákkal való fűtés. Így a sütőtárcsán sült étel íze és illata is kellemesebb, füstösebb.


A sütő tárcsalapok és a sütőtárcsák magas mangántartalmú acélból, hőkezelt kivitelben kerülnek előállításra, melynek a legfőbb tulajdonsága a kopásállóság és a kiváló hővezetés. Ennek köszönhetően a tárcsák teljes felületén közel azonos hőmérsékleten lehet sütni. Nagy előnye, hogy hamar átmelegszik. Alakjának kiképzése lehetővé teszi, hogy a sütésre kerülő hússzeleteket a szélére is kihúzhassuk, míg a tárcsa közepében - a homorú kialakítású részen - a sütő olaj visszamarad.


A szeletsütés mellett más ételek is készíthetők benne, így a csirkemell, a sertéstarja, a kolbász, a zöldségek és a burgonya – kinek mi a kívánsága és az ízlése.


Úgy a sütőtárcsának mint a sütő tárcsalapnak van felfüggeszthető és lábas változata is. A legtöbb tárcsa fülekkel is rendelkezik. A tárcsák átmérője változó, ami csak alkalmazkodást jelent a vásárlói igényekhez a készítők részéről, de a használhatóságot semmiben sem befolyásolja. A sütőtárcsa és a lap is három kicsavarható lábbal rendelkezik, ami a könnyebb tárolhatóságot is lehetővé teszi. A flekkensütőn süthetünk húsokat, halszeleteket, piríthatunk burgonyát, erdei gombákat és zöldségeket, gyümölcsöket is.


Mindkét változat felejthetetlen élménnyé teszi a szabadtűzi kerti sütögetést. Ugyanakkor ne feledkezzünk meg a használatot követő fontos tevékenységünkről sem: mindig rakjuk el megtakarítva a tárcsalapokat és a flekkensütőt, hogy azok alkalmasak legyenek a következő sütögetésre. Amikor a tárcsa már kéz-melegre hűlt, kaparjuk le a ráragadt maradékot. Ezután csak át kell törölgetni és lekenni olajjal a következő használatig.


Jó sütögetést és szép időt!
Írta: varbóc, 2019. március 26. 09:35
Fórumozz a témáról: A sütőtárcsák és a flekkensütő fórum (eddig 2 hozzászólás)

Ha ez a cikk tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2023, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook