"Hogy vagy?" kérdés a magyar nyelvben (beszélgetés)
Magyar módra végeláthatatlan panaszkodás.
Kulturáltan: köszönöm, jól. És te?
Nem, ez sem igaz.
Nem régen a barátnőmmel nyaraltam, azaz kicsit több, mint 1 hétig együtt voltunk napi 24 órát.
Most, így 1 hét után felhívtam és megkérdeztem, hogy hogy van, és ő is visszakérdezett, majd elkezdtük a szokásos témáinkat átbeszélni. Bentről dolgozik e? Jöttek e hozzánk a munkások? Stb.
A tesóm, ha minden nap is beszélünk, akkor is megkérdezi, hogy vagyunk? Ahogy én is. Az első kérdésem telefonba mindig ez a barátaim és családom esetében is.
Az mondjuk igaz, hogy tőlük konkrét dolgokat is kérdezek. Fáj még a lábad? Stb.
Aki nem lakik veled, de a kapcsolatod jó, miért ne kérdezhetné meg?
Na mindegy, ki így, ki úgy.
Én pl. szoktam használni a "Hogy vagy?" "Mizu?" "Mi újság?" kérdéseket és a hangsúlyomból kiderül, hogy csak két mondatot váltok a kollégával, amíg felmegyünk a lépcsőn vagy komoly az érdeklődés. Ha mindennapi kapcsolatban vagyok valakivel, akkor csak egy kis intermezzo ez a kérdés. Ha komolyabban érdekel, akkor megkérdezem konkrétan (Valami történt? Szomorúnak tűnsz.)
Ha viszont rég nem látott ismerőssel hozott össze a végzet, akiről tényleg szeretném tudni, hogy mi történt az elmúlt 1-2-3-sok évben vele, akkor megállok, szemkontaktus és jöhet a "Hogy vagy?/Mi van veled?". Ha ugyanez a helyzet egy olyan emberrel, akivel tök jó, hogy ilyen régen nem találkoztam, de köszönni, ugye, muszáj, akkor "Szia! De rég találkoztunk!" és már megyek is tovább :-)
Hát, elég furcsán látod és értelmezed a körülötted lévő világot.
Nem kell erre is válaszolnod, ha kérhetnélek. 😊
Tedd hozzá, nálad.
Azért ez nem mindenkire jellemző szerencsére. Vannak akik őszintén érdekelnek, és érdeklődnek viszont.
Nocsak! Angolozunk? Angolozunk? Megint? Tetszett az előző angolosdi?
Általában nálunk is az van, mint az angolban. Felteszik az udvariassági kérdést, minden mélyreható szándék nélkül. Tulajdonképpen nem is igazán várnak választ. Persze vannak kivételek, és mint tudjuk, a kivétel erősíti a szabályt.
Köszi.
Jól.
És Te?
A helyzettől függ. Legtöbbször itt is csak köszönésnek használják. Szia, hogy vagy, mi újság? Akkor hazudok hogy Kösz jól. / Kösz megvagyok.
Ha valaki komolyan kérdezi.... ööö nem tudom, olyan még nem volt :D
Ez attól függ, hogy ki kérdezi.
Ha én kérdezem, akkor tuti, hogy nekem nem elég egy köszi jól vagyok, mert engem érdekelnek a részletek. Nem azért kérdezem, hogy egy felszínes beszélgetést indítsak. Sosem kérdezem ezt olyanoktól, akik egy kicsit sem érdekelnek;)
Ha viszont más kérdezi, akkor el kell döntened, hogy az illetőt valóban érdekli e. Ha igen, akkor fejtsd ki.
Ha úgy gondolod, hogy csak az időt akarja elütni a liftbe, akkor köszi, jól vagyok a helyes válasz. Esetleg vissza is kérdezhetsz, hogy és te? És már le is értetek a földszintre;)
Az angolban ez csak olyan mint a köszönés, senkit sem érdekel a válasz.
De a magyarban is? Tehát ne kezdjem el magyarázni, hogy álmos vagyok mert nem aludtam? /Fáj a fejem stb. 🙂
Ti mit válaszoltok? :
Jól. Megvagyok. Elvagyok. Minden oké. Vagy egyéb?
További ajánlott fórumok:
- Főnevek magyar nyelvben nem ragozva a végén ABC sorrendben!
- Melléknevek magyar nyelvben, nem ragozva a végén, ABC sorrendben!
- Német nyelvben a bringent és a holent mikor ideálisabb használni?
- Mikor lehet megtudni, hogy mik voltak a magyar érettségi írásbeli kérdései?
- Mik voltak a 2007-es magyar érettségi kérdések?
- Általános iskolás magyartanárok! Tanít valaki Turcsányi Márta ötödikes irdalomkönyvéből? Kérdéseim lennének!