2011. júniusi babavárók (beszélgetés)
táppénzes dolog:
én úgy csinálom hogy kiveszek időarányosan 5 nap szabadságot, az ugye 100% bér,
aztán jön a 15 nap beteg szabadság ami 80%os bér, ezután megyek táppénzre ami a brutó fizetés 60%.Ehhez a papirt a nőgyógyász állitja ki, merthogy ez igazolja hogy veszélyeztetett terhes vagy. nekem ezt havonta kell megújitanom és leadnom a dokinak.
aztán a szülés várható időpontja előtt 28 nappal ki lehet venni a TGYÁS-t, ami összesen 168 nap és a bruttó fizetés 70%-a. ezt nem kötelező szülés előtt kivenni. ztán miután lejár a tgyás jön a gyed (gyerek 2 éves koráig)ami maximalizálva van: a minimálbér 2Xésenek a 70%-a, ha kevesebb a fizud mint a minimálbér 2Xese, akkor az előző évi átlagjövedelem 70%-a, ebből vonnak nyugdijat és szja-t. de javitja a családi kedvezmny ha te veszd igénybe. aztán jön a gyes ami a gyermek 3 éves koráig jár ez nettó 28e ftot jelent havonta, és 6 órában lehet mellette dolgozni.
itt egészen jól ki lehet számolni:
remélem segitett és érthető voltam :-)
Ez azt jelenti hogy nem lesz meg a rendes pénzem szülés után?
De nem az a lényeg hogy dolgoztam előtte folyamatosan?
Szia!
A Szent Imrébe van terhestorna?Akkor jól mondta a Dokim. Hol van melyik részen? Mennyibe kerül?
Érdemes menni?
Sziasztok csajok!
Budapestiek! Akit érdekel a Westendben a C&A-ban kismama ruhák vannak leértékelve!Pl nadrágok vannak 2500 ft-tól!érdemes megnézni!
Voltam ma a barátnőmnél babázni,van egy 6 hónapos kisfia!kicsit gyakoroltunk apával!:)
Hát, igen. Ráadásul mindig péntekenként kell mennem a tp-es papírért, erre most kitalálják, hogy menjek még pluszba szerdán is. Mindig attól félek, hogy ott kapok el valamit amíg várni kell.
Egyébként most azt olvastam erről, hogy nem engem ellenőriznek hanem a körzetit, hogy jogosan tart-e táppénzen.
És az ellenőrt ki ellenőrzi? És annak az ellenőrét???? Kész agyrém...
Igen egy kell,mármint igazolás.:)
Mondjuk ez egy jó kérdés.Én Hála Istenek nem vagyok fekvésre ítélve.Csak vigyáznom kell magamra.
Nekem papíron 2 db 4 órás munkahelyem van. Az OEP-hez gondolom 1 igazolást elég lesz beküldeni. ?
Azt nem értem, ha valaki pl veszélyeztetett terhes és fekszik, akkor hogy hívják be ellenőrzésre a dokihoz táppénz miatt? Elvégre feküdnie kell, nem?
Szerintem ez nem régóta van, mert Botival is voltam táppénzen a szülés előtt 4 hónapig akkor nem volt ilyen.
Majd megírom mi volt, remélem gyorsan túlesek rajta mert nem sok kedvem van a betegek közt órákig várni.
Igen,azt mondta a Dokim hogy vinni kell igazolást majd két havonta a nőgyógyászomtól.
Mert ellenőrzik.
Köszike.
Én is így hallottam. Ezt mondták nekem is hogy vigyem egyből az OEP-nek a táppénzes papírt.
A másolatot meg a munkáltatónak.
Te hogy intézted? Bevitted személyesen vagy máshogy intézted?
De ott sokat kell sorba állni nem?
nem voltunk így
exem volt sokáig táppénzen és akkor az volt, hogy 1 éven túl ellenőriznek.
1 hónap? az nagyon kevés, hiszen ai terhes és veszélyeztetett annak nem fog megszünni a problémája egyik napról a másikra
nem a legdrágább, meg a legmodernebb, de sajnálnék sok pénzt adni egy babakocsiért :-(
mint ahogy a karikagíűrűnk is ezüst lesz és a különbözetet meg a aBabára költjük. Na meg persze én nem szeretem az aranyat :-) ezüstpárti vagyok
Szóval ha nem tb kifizető hely ( ha 100-nál több alkalmazott van akkor tb kifizető hely, de a tb is megmondja) akkor a tb fizeti neked a pénzt. elég havonta leadni, de ha a dokid 2 hetente zárja akkor 2 hetente. én amikor nem kifizető hely volt akkor mindig a tb-nek küldtem be a táppénzes papírom, mert hamarabb kaptam pénzt, mintha beviszem munkáltatónak az meg átviszi könyvelésre és a könyvelő viszi tb-be, ezeket megspórolva tb-nek küldtem. pénz 30 napo belül az első (elvileg) és utána rendszeresen a beérkezés után utalnak. A munkáltatónak meg bevittem a fénymásolatot
Most jelenleg tb kifizetőhely a munkáltatóm, egyből a könyvelőnek adom és minden hónap 10-én kapom.
Szia Livi!
Nekem is ilyen van,csak kék kockás. :)
Tesoméktól kaptuk,nem is kellett megvenni.
Tök jó masszív kis babakocsi,3 funkciós aszem.