2008 őszi babák (beszélgetés)
Nekem a tripla genetikai UH-ra+vérvétel 95%-os bizonyosságot ígért a dokim.
De persze még mindig ott az az 5%, tényleg csak az amniocentézissel lesz 100%.
Szia.
Egyet értek veled. Megkérdeztem az orvosomat az UH-n, hogy hány %-ban tud biztosat mondani, vagyis kiszűrni az esetleges problémákat. A válasz: max.60%.
A helyzet az, hogy itt Magyarorszagon "kenyeztetett" helyzetben vannak a kismamak nagyon sok mas unios orszaghoz merten. Na most en ezt negativ es pozitiv dologkent is tudom ertekelni. Amennyiben egy terhesseg egeszsegesen, szerencsesen indul es nincs panasz, akkor bizony 3 uh-val es minimalis vizsgalatokkal is szepen vegig lehet kiserni a terhesseget. Gondoljunk csak bele! Regen (vagy nem is olyan regen!) idehaza sem volt ennyi vizsgalat.Kevesebb vizsgalat, kevesebb stressz, stb. + nagyon sokszor hiaba a rengeteg vizsgalat (maganorvos) megis elsiklanak esetleges problemak,komplikaciok mellett. Irorszagban es feltetelezem Angliaban is ugyanugy szuletnek gyerekek, ugyanolyan sikerrel, egeszsegesen es nincsenek rosszabb szuletesi statisztikak, mint nalunk. Ez naluk nagyon jol bevalt modszer, tehat tokeletesen mukodik es csak nekunk, akik tudjuk, hogy lehet ez maskepp is (sok-sok vizsgalattal)furcsa es ijeszto.
En persze reven, hogy 38 vagyok aggodom egy kicsit es orulok neki, hogy idehaza mindent elvegznek, esetlegesen azt is, amit ott nem. El kell, hogy mondjam, hogy bar ez megnyugtato valamilyen szinten, azert azt tudni kell, hogy ennek ellenere semmire nincs garancia es semmire nem is vallalnak garanciat. Az elso papir amit a genetikain is alairatnak az, hogy nem vallalnak garanciat a biztos szuresre es, hogy az amniocentezisen kivul semmi nem ad 100%-os eredmenyt. Nos, akkor most mi is van? Nem tudom ertitek-e amit ebbol ki akarok hozni. Egy orvos sem vallal garanciat semmire, hiaba a tecnika, hiaba biztositott a sok vizsgalat es szures, tehat valahol ugyanott vagyunk a felelmeinkkel, hacsak mi magunk el nem jutunk oda, hogy ezt igy vilagosan megertsuk es merlegeljuk. Mindig ott marad a kockazat, hogy vmi megsem jo, de ha pozitivan allsz hozza az nagyban segithet a felelmek lekuzdeseben.Vagyis rajtunk all igazabol!
A pozitivum viszont egyertelmuen megtalalhato abban a tenyben, hogy minel tobbet es fokeppen TOBBEN (mas es mas orvos) lathatja es vizsgalhatja a babat, annal nagyobb az esely arra, hogy felfedezzek, ha vmi gond van. Igy hat en szerencsesnek mondhatom magam, hogy mindket rendszert megtapasztalhatom es atlathatom. Valoszinuleg mindketto jol mukodik, egyebkent valtoztatnank rajta.Ez tenyleg csak szokas kerdese es biztos vagyok benne, hogy az ir kismamak semmivel sem nyugtalanobbak, mint a magyarok, mert ok ahhoz vannak szokva es nem tudnak mast, mint ami naluk bevalt es ugyanugy nem hiszem, hogy a magyar mamak sokkal nyugodtabbak lennenek, mint az irek, hisz az itteni modszerek mellett sincs 100% garancia semmire.Bocsi, hogy megint ennyit pofaztam, de igy latom kereknek a tortenetet.Persze ez csak az en velemenyem. :-))
szia
szerintem felmész OEP(egézségpénztár honlapjára),ott lehet hogy utána tudsz nézni.Vagy a háziorvos megtudja mondani.
Nagyon-nagyon szep a pocid!:-)) Gartulalok!
Nem konvertaltad meg az uj videot? Azt is nagyon varom!:-)
Sziasztok!
Nem tudjátok véletlenül, hol lehet utánanézni, ki hová tartozik szülés szempontjából?
sziasztok!
Én ABRH+ vagyok,a doki szerint ritka.Nálunk is a 3-4 nap kórházi tartózkodás a szokás.De 2nap után előjön a sárgaság a babánál,akkor tovább kell bent maradni.
Jo reggelt!
Reka gratula szepen no a pocakod.Gabibus hat,akkor nincs kulonbseg.Angliaban is kb ugyanazt csinaljak(ahogy irtad majdnem semmit)2 uh az egesz terhesseg alatt 2-3 vervetel meg neha a szulesznohoz kell menni.Ennyi az egesz ja es ha rh negativ vagy akkor a 28 es 34 heten kapsz antiD-t.Amit egy kicsit furcsalok,mert otthon megnezik a babaszuletese utan a vercsoportjat es annak fugvenyeben adjak az antiD-t.
aha, a naci is, meg a felső is :)
azt mondtam már, hogy kiscsajunk lesz? :))))
Jó reggelt :)
Feltettem egy új pocakos képet :)
Gratulalok! Legyel udvozolve kozottunk!Jo egy apukat is itt latni!:-))Mezeszserbo buszke lehet rad.:-)
Szuper a "Profi" a lapodon!Imadom es egesz nap elhallgatnam.
Hali !
Én is babát várok , de nekem semmi extra tünetem sincs :)
Na jó , én kispapa vagyok ,de nagyon várom ám a szülést .
Szép tavaszi napot Mindenkinek !
Sziasztok!
Udv kozottunk Silvy1979.Mezeszserbo nagyon szep a pocakod,szepen novoget:).Gabibus nalatok milyen vizsgalatok vannak a terhesseg alatt?Kivancsi lennek,hogy van e valamilyen kulonbseg az angol es az ir ellatasban.
Szep estet mindenkinek.