Mit érdemes termeszteni egy 700 négyzetméteres kertben? (tudásbázis kérdés)
...de mondtam neki h nem ajánlom ! mert rákenem ! az orrára !
... alig vártam h virágozzon az akác amit az erkély korlátja mellett futtattam fel , de annyira megcsonkította h éveken át vártam h virágozzon végre , majdnem megütött a guta tőle , nem hiszem el h nem direkt ! csinálja ! az ilyeneket :(
Meg fogsz lepődni. A füge minden erejével arra törekszik, hogy egyensúlyba hozza a koronát a gyökérzettel. Ezért erőteljesebben fog növekedni mint a háborítatlan fügék. Ez az igyekezete sajnos a termésérlelés rovására megy. Lesz rajta rengeteg másodtermés, de(fajtától függően)keveset fog beérlelni. A hajtásvégek növekedése későn fog leállni, ezért nem érnek be a vesszők, nagy eséllyel elfagynak télen. De csak az éretlen rész, ha nem lesz -15 foknál hidegebb. Tehát jövőre is lehet terméskieséssel számolni a mostani barbár munka miatt.
A fügét nem szabad hagyni hogy hatalmasra nőjön, vagy ha megtörtént, évente csak keveset szabad visszavágni, ritkítani, vagy ágat eltávolítani. Az erős beavatkozást megbosszúlja.
Mindig mindent ilyen vadul lemetsz.
De a fák ettől még (esetleg) teremni is tudnak, ha nem is annyit, - de a füge az szerintem nem fog. Elkésik, nem lesz ideje beérlelni a termést.
Meg az is ott van, hogy a gyökérzetnek meg lombozatnak arányban kell lennie. Addig küszködik a füge, amíg helyreállítja az arányt, de ezalatt termés az nemigen sok van.
A kecskerágó gyilkos is nagyon bosszantó dolgot csinált.
Vérzik szinte az ember szíve a szegény növénykékért.
Én meg úgy látszik, nem hallottam arról, hogy zölden az mérgező lenne. :-) Nyersen talán tud valami galibát okozni.
De a zöldfüge befőtt az nem nyers. Én megettem, és még élek. :-)
Nagyon kis aranyosak. :-) Levél szinte még alig van a bokron, de máris ott a kis füge... :-)
Na, a mamámnál lévő nagy bokrot, amiről még az apám szedett nekem gyökeres hajtásokat, - úgy elintézte az unokatesóm, hogy ott szerintem idén nem lesz termés. Annak már kb. 5 cm vastag átmérőjűek az alap ágai. Az összesen visszavágta kb. másfél méterig. Nem is vágta, fűrészelte. Látszanak ugyan már pici hajtások azokon a vastag ágakon, de az a szerencsétlen bokor szerintem idén már aligha bír észheztérni időben.
Az érett fügét egész biztosan el lehet tenni úgy, ahogy írtad.
A zöldet azt főzni kell, ecettel. Arra már nem emlékszem, hogy cukor is kellett-e bele.
De nem volt macerás.
Ami ecetes, az szinte sosem romlik el, énnálam ennek a savanyúságnak a nagyrésze az irtó sokáig állt, és akkor tapasztaltam, hogy az üvegben "megérett".
Az eleje, ami még azon a télen megevődött, az nem olyan volt.
Nade ez savanyúság volt, nem édes befőtt.
Szerintem nem kell tartani a zöld fügétől, egész másképpen viselkedik befőzve.
Jó, hát ne részleteztem gyümölcsönként. Én is a meggyhez tettem annyit, máshoz 2-t. :)
Most ha fügét rakok el, azt már eritrittel fogom, mert cukor helyett ezt használok régen.
Ez az: [link]
Hát én ennyit nem szarakodnék az biztos, mindent a legegyszerűbben tudok le.
Érdekes dolog ez a füge savanyúság. Most rákerestem mit lehet készíteni éretlen fügéből. Találtam befőttet, ecetes-cukros. Felfőzni, aztán megint, variálni össze-vissaz. De állítólag finom. Szóval az jutott eszembe, mi lenne ha úgy tennénk el befőttnek, ahogy régen más gyümölcsöt szoktam. (Már nem szokok.)
Nyersen üvegekbe rakom, minden üvegbe 3-3 kanál cukrot teszek, és egy csipet citromsavat. Nagy lábasba állítom az üvegeket. Lassú tűzön addig rotyogtatom, amíg a gyümölcsök meg nem mozdulnak az üvegben, miközben az üvegeket mozgatom. Ott hagyom kihűlni és kész.
Szerinted?
Egyébként óckodok az éretlen fügétől, annyira rossz, hogy el nem tudom képzelni hogy befőttnek finom legyen.
Aszalódni nem volt ideje. :-)
Egyszer nagyon sok zöld füge fenn maradt a szüleim nagy bokrán, és már hideg ősz volt, semmi remény a beérésre. Azokból a zöldekből csináltam ecetes savanyúságot, jó sok lett. Annyira, hogy még két-három év múlva is volt belőle, és akkor meglepődve vettem észre, hogy azok a fügék ott a befőttben beérlelték magukat. :-) Ráértek. :-)
Ja, azt a paw-ra írtad? Azok még kicsik, miért is vagdalnám. :-)
De a fügét sem, majd esetleg csak pár év múlva, hogy ne legyenek óriások.
Hát a Tabáni az, amelyikkel Dunát lehet rekeszteni. Sötétzöld színnel indul, aztán amikor érni kezd, akkor világos-zöld lesz, a legvégén sárgás-zöld. Belül meg pirosas.