Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Konyhai fortélyok fórum

Konyhai fortélyok (beszélgetős fórum)


Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Konyhai fortélyok

❮❮ ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... ❯❯
1545. Polli (válaszként erre: 1544. - C27c71e957)
2010. okt. 7. 17:56
Félfőre vágva = előbb hosszában ketté, majd keresztben szeletekre vágva
2010. okt. 6. 08:49

Lányok, valaki le tudná írni konkrétan, mit jelent gyakorlatban a hagyma "félfőre vágása"? :)

Mi általában karikára, vagy kockákra vágjuk, a "félfő" kifejezés egyértelműen "fél fej", de milyen ételben használatos?

2010. szept. 23. 08:16

Jó tanácsok itt:)


[link]

2010. aug. 27. 16:32

Az ECET


…mint altató

Akinek problémát okoz az elalvás, azon segíthet az almaecet. A recept pofonegyszerű: 3 kanál mézhez 3 teáskanál almaecetet kell adagolni, jól összekeverni, majd lefekvés előtt 2 teáskanálnyit bevenni. Az almaecetben található kálium, vas és magnézium nyugtatólag hat. Ezt a receptet ajánlják azoknak a várandós nőknek is, akik émelygéssel viselik a terhességet.


… mint szájszagűző

Aki kellemetlen szájszagtól szenved, egy pohár vízbe tegyen két teáskanál almaecetet, és reggel, este gargarizáljon a keverékkel. Aki pedig szereti az almaecet ízét, le is nyelheti, az almaecet segít rendet rakni a gyomorban is.


...mint izomlazító

Erős izomláz, húzódás esetén is jól jön az almaecet. Nem kell mást tenni csak egy kisebb törülközőt ecetbe áztatni, cayenne borssal megszórni, majd a kritikus területre helyezni, egy száraz törülközővel áttekerni, majd 5-10 percig rajtahagyni.


…mint szagtalanító

Legyen szó a cigaretta, a fokhagyma, a hal és egyéb intenzív szagokról, a szagos helyiségbe egy csészényi ecetet kell elhelyezni, az pár óra leforgása alatt közömbösíti a kellemetlen illatanyagokat. Az intenzív szagokat a kezekről is eltünteti, aki például nem szereti, hogy cigiszagú a keze, mártsa ecetbe az ujjait, és máris megszabadult a kellemetlen szagoktól.


…mint folttisztító

Makacs foltok – tinta, vörösbor, gyümölcslé – ellen hatékony lehet az ecet, a tiszta szivacsot ecettel át kell itatni, majd a foltot átdörzsölni vele. Téli időszakban, a felsózott utak miatt a csizmákon keletkező sófoltok eltávolítására is kiváló szer az ecet, ráadásul a bőr színét is felfrissíti - ugyanúgy kell eljárni, mint folttisztításkor.


…mint mosószer

Az utolsó öblítéskor érdemes egy kis ecetet a mosógépbe adagolni, amitől a színes ruhák színei felfrissülnek. Ezen kívül az ecet öblítő helyett is tökéletes, hiszen az öblítő nemcsak illatosít, de úgy varázsolja a ruhákat puhává, hogy megakadályozza a vízkőlerakódásokat – tudjuk jól, az ecet erre is kiváló. Makacs foltok, szennyeződések esetén már mosás előtt érdemes ecetbe mártani a ruhaneműt.


…mint tartósító

A kenyeres dobozt érdemes hetente egyszer ecetes-vizes szivaccsal áttörli, így a pékáruk tovább frissek maradnak, lassabban penészednek.

…mint szőnyegtisztító

Szőnyegtisztításkor is kiváló háztartási tisztító az ecetes víz, ami nemcsak a makacs foltokat távolítja el, de azt atkák ellen is hatékony, ráadásul a molylepkéket is távol tartja és a szőnyeg színét is felfrissíti.


...mint univerzális tisztítószer

Minden, amit ecetes vízzel törlünk át, higiénikusan tiszta lesz, elsősorban az élelmiszerekkel érintkező területeket érdemes inkább ecettel, semmint méregdrága kemikáliákkal tisztítani. Ecetes vízzel érdemes tisztítani a hűtőszekrényt, a mosogatógépet, és valamennyi háztartási berendezést – az ecet nemcsak csírátlanít, de makacs, zsíros szennyeződéseket is eltávolítja, és foltokat sem hagy maga után – ez utóbbi tulajdonságáért szeretik üvegfelületek (ablakok, akváriumok, tükrök, szemüvegek, kristály) tisztításakor bevetni. A megbarnult, megsárgult teás-és kávékannákat szintén ecettel kell átsúrolni, és az edények olyanok lesznek, mint újkorukban.


…mint vízkőoldó és penészölő

A gőzvasaló, a vízforraló, a kávéfőző, a mosógép belső tisztítását és vízkőtelenítését is nyugodtan rá lehet bízni az ecetre. Ehhez nem kell egyebet tenni, mint ecetes üresjáratban majd tiszta vízzel is elindítani a gépeket.

A konyha mellett a fürdőszobában – a zuhanyfülkében, a fugákon és csempéken, a csaptelepeken, a zuhanyrózsákban, a vécécsészében, a fogmosó pohárban – is hatékonyan felveszi a kesztyűt a vízkő és feketepenész ellen.

2010. júl. 20. 17:09

A HAGYMA


1919-ben, amikor az influenzajárvány megölt 40 millió embert (valószínű az USA-ban), volt egy orvos, aki sok farmert meglátogatott, hogy megpróbáljon segíteni a járvány elterjedésében. Egyszer egy családhoz érkezett, és csodálkozott, hogy mindenki egészséges. A feleség közölte, hogy egy edényben hámozatlan hagymát tartanak a szobában. Az orvos nem akarta elhinni, és kérte, hogy vizsgálhassa meg a hagymát mikroszkóppal. A hagymában megtalálta az influenza vírust. Szemmel láthatóan a hagyma bevonzotta a mikrobát, így tartva a családot egészségesen.

A cikk írója hallott egy történetet a fodrászától. Néhány éve az alkalmazottai és sok kuncsaftja is influenzások voltak. A következő évben több edényben hagymát helyezett el különböző helyre a fodrász helyiségben. Meglepetésére senki sem betegedett meg az alkalmazottai közül.

Egy másik eset: Egy illetőnek tüdőgyulladása volt. A hagyma mindkét végét levágta, majd az egyik végét felszúrta egy villára majd a villa nyelét beleállította egy vázába és a beteg paciens mellé helyezte az éjszakára. Reggelre a hagyma fekete lett a mikrobáktól. A cikk írója is kipróbálta ilyen esetben a hagymát, és utána jobban érezte magát.


A megmaradt szeletelt nyers hagyma MÉRGEZŐ!


Vagy süssük le azonnal, vagy dobjuk ki. A szendvicsbe rakott hagyma is másnap veszélyes.

A fenti cikk szerint a megmaradt hagyma bevonzza a mikrobákat még egy éjszaka is, és másnap elkészítve nagyon mérgező lehet a mikrobák toxinjai miatt: gyomorrontást, epegyulladást és ételmérgezést okoz (nem okozhat!)

A romlott majonézes hagymás krumpli nem a majonéztől romlott!

2010. júl. 3. 22:05

UGYAN NEM KONYHAI, DE FORTÉLY:)


A fogkrémet nem csak fogmosásra használhatjuk! Eláruljuk, mire még!

1. Könnyedén eltávolíthatjuk a hajfestéket


Az otthoni hajfestés során előfordul, hogy a homlokunkra, a fülünkre, sőt még a tarkónkra is kerül egy kis festék, s ez bizony csúnya nyomot hagy. Dörzsölgetjük szappannal vagy sminklemosóval, de bizony a festék csak nem akar eltűnni. Egy kevéske fogkrém azonban csodákra képes. Nyomjunk az ujjunkra egy borsónyi hagyományos, fehér fogkrémet, és dörzsöljük vele a festékes bőrt, amíg a folt el nem tűnik. Végül öblítsük le egy kis meleg vízzel. A pasztában lévő parányi radírszemcsék könnyedén helyrehozzák az otthoni hajfestés során elkövetett baklövést.



2. Gyerekrajzok a falon


A gyerekek csak úgy ontják a szebbnél szebb rajzokat, s mi büszkén dekorálnánk ki velük az egész lakást. Csakhogy sajnáljuk ragasztóval összekenni vagy rajzszögekkel telelyuggatni a falat. Elő a fogkrémmel! A papír hátulján lévő sarkokra tegyünk egy kevés fehér pasztát, majd egy rövid időre szorítsuk a falhoz a rajzot. A fogkrémben lévő cellulózgumi garantáltan odaragad a falhoz. Később aztán nyom nélkül leszedhetjük a rajzokat a falról. Egy nedves rongy segítségével maradéktalanul és nyomtalanul eltüntethetjük a fogkrémet.


3. Gyorssegély a méhcsípésre


A méh csípése pokoli fájdalommal jár. Ha ilyenkor a kezünkbe akad egy tubus fogkrém, kenjünk egy keveset azonnal a csípésre. Szinte azonnal érezni fogjuk a hatást. A fogkrémben lévő lúgok ugyanis perceken belül semlegesíteni kezdik a méh mérgében lévő savakat, s tizenöt perc múlva nyomtalanul elmúlik a fájdalom. Ráadásul, miután a fogkrém megszáradt a bőrön, légmentesen elzárja a csípést a nedvességtől, és így a gyógyulást is meggyorsítja.


4. Mentsük meg az üvegasztalt


Aki üvegasztalt vásárol, szinte egy életen át rettegésben él, mikor sérül meg a szépséges bútordarab. Márpedig egy-egy baleset szinte elkerülhetetlen: egy rosszul lerakott üvegpohár, a gyerek kisautója, és máris megvan a baj. Vékony kis karcolás a sima üvegen! Ismét segíthet egy egyszerű trükk. Egy kevés fogkrémet dörzsöljünk el az ujjunk hegyével a karcoláson. Öt perc múlva, ha már megszáradt, töröljük le a felesleget egy ronggyal. A dörzsölés hatására a krémben lévő kalcium-foszfát-részecskék ismét visszaadják az üvegfelületnek a tökéletes ragyogást.


5. Olcsó autóillatosító


Állandó veszekedés tárgya: miért eszik a gyerek az autóban? A nők védekeznek, a férfiak joggal dühösek, mert bizony a kiborult kakaónak egy idő után szaga lesz. Egy egyszerű trükkel azonban mindezt megszüntethetjük. Egy darab konyhai papírtörlő közepére nyomjunk ki egy jó adag fogkrémet. Görgessük fel, akár egy palacsintát, és csúsztassuk be az egyik ülés alá. Minden alkalommal, ha fűteni kezdünk a kocsiban, a meleg hatására a szódabikarbóna, igazi légfrissítőként, kellemes mentolszagot áraszt majd magából.


6. Ékszer tisztítása


Nagyanyáink régi ékszertisztító módszerét is feleleveníthetjük egy kicsit. Az ezüst sajnos gyorsan oxidálódik. Csúnya fekete színe lesz, az embernek már nincs is kedve felvenni egy régi nyakláncot. Pedig egy puha fogkefe és egy kis fogkrém segítségével pillanatok alatt újjávarázsolhatjuk kedvenc ékszereinket. Dörzsöljük kitartóan fogkrémmel, a csillogás újra életre kel!


7. Nincs többé párás úszószemüveg


A gyerekek az iskolai úszásból hazaérve gyakran panaszkodnak, hogy nem láttak semmit a víz alatt, mert bepárásodott a szemüvegük? Elő tehát a fogkrémmel! Kenjük be belülről az úszószemüveget a pasztával, majd meleg vízzel öblítsük ki. A következő vízbe merüléskor a fluorid megakadályozza majd a bepárásodást, és a csemete boldogan lubickolhat a vízben.


8. Viszlát, fűfolt!


Az iskolai focibajnokság után a farmerek térdén mindig ott éktelenkedik a zöld, kitisztíthatatlan fűfolt. Mielőtt betennénk a mosógépbe, gondosan dörzsöljük át az anyagot egy adag fehér fogkrémmel. A nátrium-lauril-szulfát oldja a fű színét adó klorofillt, így könnyebben kijön majd a nadrág térdéből a folt a mosás során.


9. A hófehér bőrtáska


Könnyű beleszeretni egy hófehér bőrtáskába az üzlet kirakatában. Aztán jön a bosszúság: itt-ott egy kis tintafolt, amely kifolyt a golyóstollból, megszürkült pánt, olajos ujjlenyomatok mindenhol. Egy puha fogkefével és egy kevés fogkrémmel azonban ezt is újjávarázsolhatjuk. Dörzsöljük át fogkrémmel a koszos részeket, végül töröljük át egy nedves ronggyal. A fogkrémben lévő nátrium-karbonát segítségével a fehér táska ismét a kedvencünk lehet!

1539. Fedo
2010. jún. 26. 06:56
nekem most is van lefagyasztva túróm
1538. Fedo
2010. jún. 26. 06:55

le lehet fagyasztani

de csakis hűtőben olvaszd fel

semmiképp ne próbáld ki,mikróban felolvasztani

2010. jún. 26. 06:53
a túrót lehet fagyasztani
1536. globus
2010. jún. 25. 17:29
Sziasztok, van itthon fél kg túróm, zacskós, de hétvégén nem tudom felhasználni, jövő hétig vajon lefagyaszthatnám? Valaki kipróbálta esetleg?
1535. 9342f3e94d (válaszként erre: 1534. - 4b6a2525df)
2010. máj. 16. 14:40

Évikém! Ez tényleg jó oldal! Nagyon kellene már nekem valami hangfal szerű képződmény!

Köszi, hogy feltetted!!

2010. máj. 5. 08:14

Találtam egy klassz oldalt. Az a jó benne, hogy videon is megvan az étel készítése:)


[link]

2010. ápr. 18. 11:13

Lefolyó tisztítás.

A mosogató, mosdó lefolyójába tegyetek egy fél csomag szódabikarbónát, majd öntsetek rá egy dl ecetet. A pezsgés kitakarítja a lerakódott piszkot. Meleg vízzel öblítsétek át a lefolyót így az ecet szaga is elillan.


Konyhai fortélyok


Kezdő háziasszonyoknak ajánlom ezt a néhány kipróbált ötletet, gyakorlati hasznos jó tanácsot. Célom az, hogy megkönnyítsem valamelyest a konyhai munkát, segítsek abban, hogy a kész ételek mind jobban meg tudják őrizni az alapanyagok eredeti tápértékét.


Vásárolt lisztféléket, gabonapelyheket, rizst, tegyük egy-két napra a mélyhűtőbe, csak ezután helyezzük a tároló helyükre, így nagy valószínűséggel nem fog megbogarasodni.


Ha a vöröshagymát felhasználás előtt néhány órára hűtőszekrénybe tesszük, nem fogunk könnyezni, amikor felszeleteljük, ugyanis a hideg nem kedvez az illóolajok párolgásának.


A vöröshagyma nem ég oda pirítás közben, ha egy kevés lisztet szórunk rá.


Az újhagyma szárát ne dobjuk el, apróra vágva felhasználhatjuk körözötthöz, szendvicsvajba keverve, salátákhoz.


A fokhagymát ne süssük nagyon forró zsiradékban, mert könnyen megkeseredik. Ha a gerezdek közepéből kivágjuk a zöld, vagy sárga hajtást, nem marad kellemetlen utóíze.

Ha hámozatlanul főzzük az ételekbe, az érzékenyebb gyomrúan is panasz nélkül fogyaszthatják.


A petrezselymet mindig a főzés végén adjuk az ételhez, így megtartja értékes tápanyagait.


A gombát - ha kénytelenek vagyunk egy-két napig tárolni - papírzacskóban tegyük a hűtő alsó polcára.


A friss gombát ne áztassuk, tálba téve, váltott vízben mossuk. (Mosás után a gombát emeljük ki a vízből és ne a mosóvizet öntsük le róla!)


Ha a kelbimbót közvetlenül tálalás előtt sózzuk, megőrzi friss zöld színét.


Panírozás előtt a zöldségeket egy percig főzzük sós vízben, így sütés közben nem szívnak magukba sok olajat.


Ha kissé megfonnyadt a zöldségünk, áztassuk egy kanál ecettel elkevert hideg vízbe.


Elvehetjük a karfiol kellemetlen szagát, ha főzés, párolás előtt sós vízzel leforrázzuk. Nem puffaszt, ha az első főzővizet leöntjük róla.

Ha a második főzővízbe pár csepp ecetet teszünk, megőrzi fehérségét.


A kelkáposzta okozta puffadás is elkerülhető, ha az első főzővizet leöntjük róla.

A káposztaszag is enyhíthető, ha egy kis fej vöröshagymát, vagy zellergumót teszünk a főzővízbe.


Ha az újburgonyát forró vízben áztatjuk néhány percig és csipetnyi szódabikarbónát teszünk bele, könnyedén lekaparhatjuk a héját.


Ha zöld salátát készítünk tartsuk be a következő sorrendet: először tegyük hozzá a hidegen sajtolt olajat, és a legvégén permetezzünk rá ecetet


Sütés közben nem fog spriccelni az olaj, ha előzőleg egy kis finomlisztet szórunk bele


Ha nem akarjuk, hogy sütés közben az egész lakás olajszagban ússzon, az étolajba tegyünk néhány szál petrezselymet, héjas fokhagymát.


Ha egy éjszakán át sós vízben áztatjuk a héjas diót, másnap úgy törhetjük fel, hogy épen marad a belseje.


*Őrölt fűszerpaprika jobban megőrzi a színét, és illatát, ha néhány egész babérlevelet teszünk a tartójába.


Csempe- járólap fugaközök tisztításához van egy új tippem!

Sütőport vízzel elkeverni és fogkefével a fugára kenni, kicsit hagyni amíg hat a szer és utána felmosni. Nagyon szépen fehérít.


A Sütőport elsősorban a függönymosáshoz ajánlom, de minden fehérmosáshoz jó. A mosópor mellé 2 zacskó sütőport kell belekeverni. Ettől minden gyönyörű hófehér lesz.


Ha a frottír törölköző már 1-2 mosás után is keménnyé válik és dörzsöri a bőrödet, akkor mosás után be kell locsolni és átvalasni mind a két oldalát és utána jobb lesz mint új korában! Nincs olyan öblítő amitől olyan puha lenne!!


Mazsolához reszelt citrom, vagy naracshéját keverjük és így tároljuk jobban eláll és finomabb lesz az íze


Ha nincs otthon sütőpor használjunk a sütemény tésztájához 40 %-os rumot: 2 ek rum 1 tasak sütőport helyettesít, ráadásul gazdagabb ízt is ad a sütinek!


Hogy a vasalásnál kevesebb legyen a gond. A gőzvasalóról eltávolíthatjuk a lerakódásokat, ha megtöltjük azonos arányú ecet-víz keverékkel. Néhány percre bekapcsoljuk és hagyjuk gőzölögni, majd kikapcsolás után egy óra hosszat állni hagyjuk. A folyadékot kiöntjük, és hideg vízzel átöblítjük. Megakadályozzuk a kövesedést, ha desztilált vízzel töltjük meg a vasalót és így használjuk. A vasaló talpa ismét tiszta, fényes lesz, ha finom sóba mártott vattával átdörzsöljük. Ha műszálas anyag vasalásánál odatapadt a vasaló azonnal kapcsoljuk ki, kenjük be egy darab gyertyával, és rögtön húzogassuk végig egy tiszta ruhadarabon. Ha csak kissé, szennyeződött be a vasaló talpa, legolcsóbb takarítószer: tiszta (nem kavicsos!) homokon amúgy melegen húzzuk át többször, majd tiszta ruhával töröljük át. Viasz (gyertya maradékokat finom dörzspapírral távolíthatunk el. A vasaló külsejét fogkrémmel vagy fémtisztítóval tisztítsuk. Égésfoltokat és egyéb elszíneződéseket ecetes-sós oldattal keféljük le.


NAGYMAMA PÁLINKÁJA

1 l.pálinka (ha nem jó ízű, majd az lesz).

0,7 kg.méz

1cs.szegfűszeg

1cs.egyész fahéj

Nyers vagy sz. gyömbér( valamennyi belefaragva)

Ezt egy nagyobb üvegbe teszed és kevergeted(időnként).

Kb.2-3 hét után leszűröd és üvegbe bedugaszolod.

Vírus és baktérium ölő és még ráadásul finom is.


Légtisztító és méregtelenítő növények a lakásban:


krizantém, liliom, törpe pálmák, szanszeveria, kínai örökzöldek, libatop, kókusz pálma, gerbera

különösen akkor jó ha vannak, amikor festés, költözés történik vagy ha új szőnyeg és bútor kerül a lakásba.


az irodában:

azálea, gumipálma, tulipán, mikulásvirág, bambusz, arékapálma


számítógép mellé: kaktusz


Ha központi fűtés van: minél több páfrány


Ha kevés a fokhagyma, megdarálom /összetöröm/, és étolajba teszem, így megszaporíthatom, mert az olaj átveszi az aromát.


Ha a hagyma gyorsan romlik, apróra vágva lefagyasztom. Jól zárható, vastagfalú műanyag dobozba teszem, mert erős *illata* van!


Zöldfűszereket, petrezselymet vagy zellerlevelet vagdalva teszem zárható dobozba, így fagyasztom le, amikor használom, villával tudom belekaparni az ételbe.


A maradék tojásból csipetkét gyúrok, ezt kicsi tálcán szétterítve megfagyasztom, így mindig van csipetkém, amikor gyorsan kell.


A rántott húst mindig lassú tűzön sütöm, az első oldalát fedő alatt, mert így marad szép világos és puha.


Ha rántott húst sütök, panírozáskor a tojásba tejet és lisztet is teszek, így vastagabb lesz a hús bundája.


Ha tojást főzök, nem csak sót teszek a vízbe, hanem egy kevés zsiradékot is, mert így egészen biztos, hogy lejön a héja, és egyben marad a tojás.


A főtt tészta nem áll össze, ha kiszedés előtt egy pohár hideg vizet öntünk a főzőléhez.


Ha mézet kell kimérned kanállal, előbb olajozd be a kanalat. Garantáltan lecsusszan róla a méz!



A citrom héját nem dobom ki, mélyhűtőbe teszem, fagyottan könnyen reszelhető.



A hússzeletek közé folpackot teszek, így fagyasztom le, mert ezzel a módszerrel nem fagy össze. Annyi szeletet veszek ki belőle, amennyire szükség van.



Tésztát, levest, meggyet, stb. úgy fagyasztok le, hogy egy 1 literes tejes doboz tetejét levágom, zacskóval kibélelem, ebbe teszem a fagyasztani valót, ha megfagyott, kiveszem a dobozból, így kis téglákat kapok, melyek jól pakolhatók a fagyasztóban.


Sós a leves:

1. vizet önteni hozzá, fűszerezni és felforralni.

2. tojás fehérjét felverve beletenni; magába szívja a sót, majd kiemeljük.

3. almaecetet összekeverni egy kis cukorral, folytonos keverés mellett beletenni

1532. Polli
2010. márc. 23. 16:29

SONKÁS TEKERCS


Hozzávalók: 1 kg liszt, 10 dkg rétesliszt, 6 dl tejföl, 1 dl tej, 1 dl olaj, 1 ek. cukor, 1 ek. só, 1 cs. 11 grammos szárított élesztő, 2 tojás


Töltelék: kb. 30 dkg sonka, 20 dkg krinolin, vagy virsli, 4 db lilahagyma, 1 fej fokhagyma, 0,5 dl olaj, 10 dkg margarin, 20 dkg sajt, őrölt bors


Elkészítése: a folyékony hozzávalókat meglangyosítjuk, majd hozzáadjuk a többit is, és jól összedolgozzuk, és duplájára kelesztjük.


Amíg kel, elkészítjük a tölteléket: a sonkát vékony kockákra vágjuk, és kevés olajon megsütjük ( nem pirosra!). A krinolint is vékony, apró kockákra vágjuk, és 1-2 percre rádobjuk a sonkára, és ízlés szerinti mennyiségű őrölt borssal megszórjuk.


Ha készen van, kiszedjük, és a visszamaradt zsiradékban megolvasztjuk a margarint, és belereszeljük az egy fej fokhagymát. A lila hagymát vékonyra szeljük.


Ha megkelt a tészta, 4 részre osztjuk. Vékony téglalappá nyújtjuk, megkenjük a margarinos fokhagymával, megszórjuk sonkával, lila hagymával, sajtot reszelünk rá, és összetekerjük.


Trapéz alakúra vágjuk, tepsibe rakjuk. Letakarva kelesztjük még kb. fél óráig. Megkenjük tojással, szórunk rá reszelt sajtot, szezámmagot, köménymagot, és 190 fokos előmelegített sütőben sütjük.


(Az utolsó tekercsnél a margarinos fokhagyma után megkenhetjük tejföllel, utána kell rátettenni a sonkát, hagymát sajtot. Így talán sokkal szaftosabb lett a tölteléke.)


(

1531. Polli (válaszként erre: 1530. - 9342f3e94d)
2010. márc. 23. 16:26

sziaaaa.

Csak ne nevess ki.:)))))))))

1530. 9342f3e94d (válaszként erre: 1529. - Polli)
2010. márc. 22. 20:16
:-)))
1529. Polli (válaszként erre: 1528. - 9342f3e94d)
2010. márc. 22. 14:36
Isteni lehet és máris gyomorrontást kaptam, pedig csak olvastam.:))))))))))))
2010. márc. 21. 16:32

Nürnbergi sonka


Nürnberg környékén különleges módon főzik meg a húsvéti sonkát. A főzővízbe fél liter vörösbort, pár csepp ecetet, egy nagy fej kockákra vágott vöröshagymát, egy szál fehérrépát, egy zellergumót, 2-3 babérlevelet, két darabka szegfűszeget, meg néhány borsszemet is tesznek. Amitől különösen zamatossá válik a sonka. Ebben a lében hagyják kihűlni, és másnap a levet leöntve róla, kevés zsírral kenik meg a külsejét, úgy sütik át a sütőben. Krumpligombócot meg levétől leszűrt aszaltszilvakompótot adnak hozzá köretnek.



Ezt a receptet már kipróbáltam, és nagyon finomnak bizonyult. :-)

1527. Polli (válaszként erre: 1526. - Emrus)
2010. márc. 21. 13:27
emruskám, ha előre elkészíted a tölteléket, akkor nincs mitől félni. Minden a kezedügyében és megy mint a karikacsapás.:))
1526. emrus
2010. márc. 21. 08:22
Szia Lányok, figyelek és csorgatom a nyálam. Pollikám ez a sajt tekercs emgem is megfogott, csak félek a nyújtástól.
1525. 4b6a2525df (válaszként erre: 1503. - Polli)
2010. márc. 21. 06:51
Húúúúúúúú ez fantasztikusan hangzik:) Megvan az egyik húsvét környéki kajám:)
1524. 2104cc91e8 (válaszként erre: 1512. - Emrus)
2010. márc. 20. 23:40

Igazad van Emruskám, most restellem is Magam, hogy Őt kihagytam a sorból!!!

Ő pedig különösen kedves, mert Mindenkinek megsimogatja, gyógyítja a lelkét, olyan jó szíve van!!

Én is sokszor puszilom és mielőbbi gyógyulást kívánok a kezének és a lelkének!

(mostmár nem sorolok, nehogy kimaradjon Valaki):

♥♥♥Mindnyájatokat szeretlek ♥♥♥


Azért olvasgatni jöjjön, ha más dolga nincs, ugye Lányok???

1523. 2104cc91e8 (válaszként erre: 1516. - Polli)
2010. márc. 20. 23:34

Igen, igazad van Pollikám!

Gondoltam rá Én is, hogy azért mégiscsak meg kéne kóstolni ezt a finomságot és így pont elég is lesz!

Köszönöm, puszi Neked ♥♥

2010. márc. 20. 18:03

Tojáslikőr cukor nélkül

kb. 3,5 deciliter 229 kcal/dl


Hozzávalók: 12 szem édesítőtabletta, 1 dl pálinka vagy vodka, pár csepp vaníliaaroma, 3 tojássárgája, 2 dl főzőtejszín


Az édesítőszemeket a pálinkában (vodkában) összerázva feloldjuk és beletesszük a vaníliaaromát.


Ezután a tojássárgájával és a tejszínnel összeturmixoljuk.


Kínálás előtt jól behűtjük.



Ma akadtam a receptre. Jónak tűnik, ezért tettem fel ide nektek.

1521. Polli
2010. márc. 20. 16:36

Fűszeres húsgolyók


30 dkg, fele mennyiségű marha- és sertés darált húst összekeverünk 4 evőkanál zsemlemorzsával, hozzáadunk egy kb. 5 cm-es, kevés olajon megfuttatot gyömbért, 1 gerezd átpréselt fokhagymát. Sóval és cayenne borssal fűszerezzük, majd öntünk hozzá 0,5 dl száraz fehér bort. Összekeverjük, hagyjuk állni egy fél órán át, majd egy felvert tojás felével összekeverjük és sütés előtt zsemlemorzsában meghempergetjük. Bő olajban közepes lángon kisütjük. Tálaláskor ananász-szeleteket és egy-egy golyót felszúrunk egy szendvics-pálcikára. Nagyszerű kísérő étel egy-egy kupica pálinka mellé.

1520. Polli
2010. márc. 20. 16:35

Parmezános keksz


12 dkg reszelt parmezán*

12 dkg liszt

9 dkg jéghideg vaj

2tk apróra vágott friss rozmaring

csipet só, bors, cayenne bors (v.chili)


A krémhez:

15 dkg friss kecskesajt (vagy krém)**

1dl tejszín

só, bors, csipet szerecsendió

1kk reszelt citromhéj


*a parmezánt lehet más, markáns ízű, jó minőségű kemény sajttal helyettesíteni (ill. csak ha muszáj)A reszelt sajtot, lisztet, sót, borsot, cayenne borsot, rozmaringot és a kockákra vágott nagyon hideg vajat az aprítógépbe tesszük. Finom morzsa állagúra aprítjuk. Egy tálba (vagy nyújtódeszkára) öntjük, néhány ek jéghideg víz hozzáadásával omlós tésztává gyúrjuk.


Kettéosztjuk a tésztát, két 12 cm hosszú hengert formálunk belőle (fóliában könnyebb), majd fóliába csomagolva 30 percre a hűtőbe tesszük. A tálalási formától függően dolgozunk tovább a tésztával: ha lapocskák lesznek, akkor a hengerből egyszerűen max. 1 cm vastagságú lapokat vágunk. Ha kapszliban készül, akkor egy-egy papírban egyenletesen körbenyomkodjuk a tésztát. Ismét 30 percre a hűtőbe tesszük ekkor.


Előmelegítjük a sütőt 180C-ra. A keksz (sütőtől, formától függően) kb. 15-16 perc alatt sül aranybarnára. A sajtkrémhez (előző nap is elkészíthető) simára keverjük a sajtot a tejszínnel, citromhéjjal, szerecsendióval, sóval, borssal. Töltés előtt teljesen le kell hűteni a kekszeket. Mind a keksz, mind a töltelék akár 1-2 nappal előre elkészíthető.

1519. Polli
2010. márc. 20. 16:33

Sajttekercs



Hozzávalók:


40 dkg trappista sajt

30 dkg vaj

30 dkg sonka (pl. pulykasonka, gépsonka stb.)

1 doboz Medve sajt

5 keménytojás

só, fehérbors, mustár, snidling



A sajtot zörgős zacskóban (sütőzacskó is lehet) forró vízbe lógatva fél órán át főzzük. Miután szépen meglágyult, nyújtódeszkán sodrófával téglalap alakúra nyújtjuk. Vigyázat, némi ügyességet igényel a művelet! Gyorsnak kell lenni.

20 dkg vajat, a Medve sajtot, a kockára vágott tojásfehérjét kikeverjük sóval, fehérborssal és az apróra vágott snidlinggel, majd a kinyújtott sajtra kenjük, és a sonkaszeletekkel beterítjük.

Az 5 tojássárgáját villával összetörjük és kikeverjük a maradék vajjal, pici sóval, fehérborssal és mustárral. Az így kapott krémet a sonkára kenjük. Az egészet rétesszerűen a hosszabbik oldalánál szorosan feltekerjük, folpackba csomagoljuk és kihűtjük. Tálaláskor éles késsel keskeny szeletekre vágjuk.

1518. Polli
2010. márc. 20. 16:27

Napsugaras szép tavaszi szombat délutánt lányok.

Jó pihenést és kertészkedést - már akinek van hol.:)

1517. Polli (válaszként erre: 1512. - Emrus)
2010. márc. 20. 16:26

mielőbbi jobbulást Katinkaboszinak.

légyszives átadni. :)

1516. Polli (válaszként erre: 1509. - 2104cc91e8)
2010. márc. 20. 16:24

fitikém>>kicisnyítasd le a hozzávalókat és egy szép nagy szelet pulyka mell elegendő, ha feltekered, akkora mennyiség lesz, hogy 2-nek bőségesen elegendő.

Nagyból-sokból lehet kicsit készíteni.:))))

❮❮ ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... ❯❯

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook