Konyhai fortélyok (beszélgetős fórum)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Konyhai fortélyok
sziasztok, egy újabb kipróbált süti recept és nagyon finom
Zsebbarát>>Tésztához: 30 dkg liszt 15 margarin 2 tojássárgája 0,5 dl tej 0,5 csomag sütőpor 5 dkg porcukor csipet só Töltelékhez: kevés baracklekvár 5 dkg margarin 17 dkg porcukor 2 dl tej 30 dkg darált mák 14 dkg liszt 1 csomag sütőpor 2 tojásfehérje Összegyúrj uk a tészta hozzávalóit, és kettéosztjuk. Az egyiket a tepsi nagyságúra kinyújtjuk, megkenjük baracklekvárral. Nekilátunk a töltelék elkészítésének. A vajat a porcukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk a tejet, a darált mákot, a sütőport és a lisztet. Ezt jól elkeverjük és a felvert tojásfehérjét is hozzáadjuk. A baracklekvárral megkent lapra simítjuk a tölteléket. A tészta másik felét is tepsiméretűre kinyújtjuk és betakarjuk vele az egészet. A tetejét tojással megkenjük, villával megszúrkáljuk. Közepes fokozaton sütjük. Kihűlve felkockázzuk és porcukorral megszórjuk a tetejét! citromot a recept nem ír, de én tettem bele és finom lett.
hihihihi
Biztosan csak olvasgat minket szép csendben,
aztán, ha valamit nem jól írunk, majd helyretesz☺☺
Biztosan Ő is készül a Karácsonyra és most nem ér Ránk ♥
☺☺☺☺
Puszillak Pollikám ♥
Igaz nem tőlem kérdezted,de én úgy szoktam,hogy lekenem,hagyom kelni,és újra kenem.
Volt már amikor este megcsináltam,hűvös helyre tettem,és reggel sütöttem meg.Már sütés előtt látszik,hogy márványos.
sziasztok
azt szeretném megtudni, ha vajas krémet készítek tortába és nincs gépem, hogyan érhete el hogy szép sima legyen a krém és ne darabos?
Igazad van Pollikám!
Azért szeretem továbbra is, de csak a magam által sütöttet :)
emruskám! rémesen kíváncsi vagy:))) Erdélyi barátnőmtől kérdeztem, mivel enni már ettem nála, de nem nyerte el tetszésemet.
Azért megosztom veletek, ha máer elővadásztam.:)))
Zsemlés májas hurka
(kb. 5 kg.) 1 kg tokaszalonna- nyesedék, 1 kg disznómáj, 75 dkg véres
apróhús, 25 dkg zsír, 30 dkg vöröshagyma, 10 dkg zsemle, fél liter tej,
1 g törött szegfûbors 2 dkg törött fekete bors, 1 evôkanálnyi
majoránna, só.
A tokaszalonnát, szalonnafélét, az apróhúst sós vízben puhára főzzük. A
májat nyersen apró lyukú húsdarálón ledaráljuk. Ha a húsfélék puhára
főttek, szintén ledaráljuk, és hagyjuk kihűlni. Az apró kockára vágott
zsemlét tejben meg áztatjuk. A megtisztított vöröshagymát apró kockára
vágva a zsíron megfonnyasztjuk végül az egészet alaposan összedolgozzuk
a hozzáadott sóval és fűszerekkel. Ha a képlékenységhez szükséges,
kevés húslével hígítjuk. Az előre elkészített, darabokra vágott,
tisztított hurkabelet betöltjük, végeit lekötjük, és a már előbb leírt
módon megfőzzük, majd a főzőléből kiemelve hideg vízben lehűtjük, majd
leszáradás után hűvös helyen tároljuk,
Zsemlés véreshurka
1 kg tarja, 1,5 liter vér, 50 dkg toka, 10 zsemle, 25 dkg hagyma, 20
dkg zsír, 3 dkg paprika, 2 dkg ôrölt bors, 1 kávéskanál majoranna, 2 g
ôrölt kömény, só.
A tarját és a tokát enyhén sós vízben puhára főzzük. Az apróra vágott
hagymát 10 dkg zsírban megpirítunk. A zsemlét apró kockára vágjuk, 10 dkg
zsíron megpiritjukm, belekeverjük a vérbe. A lehűlt húsfélét nagylyukú
húsdarálón ledaráljuk. Az egészet, a fűszerek hozzáadásával, sózva
összekeverjuk hurkabélbe töltjük. 90 fokos vízben 30 percig főzzük. Sütve
fogyasztható,
Zsemlés kolbász
1 kg dagadó, 1 kg sovány marhahús, 6 dkg só, 0,5 g salétrom, 2 dkg
paprika, 1 dkg zúzott fokhagyma, teáskanálnyi majoranna, 1 dkg bors, 2
dl tej, 3 zsemle.
A húsféléket közepes tárcsán ledaráljuk. A tejbe áztatott zsemléket (a
tejjel együtt), a fokhagymát a fűszerekkel és a sóval együtt a húshoz
gyúrjuk, ezt követően vékony kolbászbélbe töltjük, kb 30 cm-enként
megcsavarom. Zsírban szép pirosra sütjük.,
Fitikém, én ezt úgy oldom meg, hogy már novemberben elkezdek sütni és megy a fagyasztóba, és annyi sütit sütök amennyit csak akarok, krémes nem krémes irány a fagyi, még tortát is, sőt a beiglit is.
Amikor kiveszem van egy lefedhető tálcám és arra teszem és lefedem, hogy ne száradjanak ki, annyirra finomak, mintha akkor készültek volna.
A krémesek meg különösen mert összeérik az ízük.
A zsemléshurkát, hogy kell csinálni?
Aki tudja marja.
Együtt főzöm.Ki lehet szedni a gombócokat paradicsommártásba is,aki szereti.Akkor sima húsleves marad belőle.
Én buktát,kakaóscsigát vagy sütőben sült krumplispogácsát csinálok hozzá másodiknak.