Konyhai fortélyok (beszélgetős fórum)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Konyhai fortélyok
Konyhai Turpisságok...> 1.
> A zsemlyegombócot úgy főzöm ki, hogy egy dupla alufóliát megkenek
> olajjal, ráöntöm a masszát, becsomagolom. Téglalap alakúra
> formázom, hústűvel megszurkálom, így teszem a forrásban lévő vízbe.
> Főzés közben tűpróbát ajánlok. Ha megfőtt, a fóliát lehámozom,
> az olaj miatt könnyen lejön. Szeletelem, mint a bagettet.
>
> 2.
> A petrezselyem-, lestyán- és zellerlevelet szárítás után összekeverem, így
> teszem zárható üvegbe. Ezt a keveréket minden töltelék húshoz használom
> (fasírozott, töltött paprika, töltött csirke), valamint a zsemlyegombóc
> galuskájába is szórok.
>
> 3.
> Ha szilikonformában sütünk, a tűpróbát makarónival vagy spagettivel
> végezzük, így biztos nem károsodik a forma.
>
> 4.
> A krumplifőzelék akkor lesz igazán finom, ha a rántásba reszelt hagymát
> teszünk.
>
> 5.
> Ha a szárazbabhoz főzés közben fél zöldpaprikát adunk, kihozza a
> bab ízét, legyen az főzelék vagy leves.
>
> 6.
> Ha a csirkemájat sütés előtt villával megszurkáljuk, nem "köpköd" sütés közben
>
> 7.
> Amikor olcsóbb citromhoz jutok, bevásárolok belőle akár 1-2 kg-t is.
> A jól megmosott gyümölcs héját lereszelem, és cukorral összekeverve egy műanyag,
> zárható tetejű edénybe teszem és lefagyasztom. Süteményekhez kiváló.
> A levét kifacsarom, és jégkockakészítőbe téve lefagyasztom. Bármikor
> elővehetem tea, limonádé ízesítéséhez.
> De a kézen lévő halszag eltüntetéséhez is nagyon jó.
>
> 8.
> Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evőkanál étolajat,
> így nem ragad az edény aljához, és az olaj is kevésbé habosodik.
>
> 9.
> A sovány húsokat panírozás előtt kenjük meg olajjal, akkor sütés
> közben nem száradnak ki.
>
> 10.
> A fejes saláta nem tárolható sokáig, előfordulhat, hogy kissé megfonnyad.
> Ilyenkor nyers burgonyaszeletekkel együtt tegyük hideg vízbe néhány percre.
>
> 11.
> Fűszereket nem csak a húsokra tehetünk grillezéskor. Ha a
> faszénparázsra babérlevelet, rozmaringot vagy más illatos fűszereket szórunk,
> a húsok átveszik az aromás illatokat.
>
> 12.
> A füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani a
> héját, ha előtte hideg vizet engedsz rá.
> Ezután pikk-pakk lejön a bőre.
>
> 13.
> Ha túl világos, sápadt a tojás sárgája, piskótához, rántottához,
> nokedlihez, stb. teszek bele egy kis kurkumát.
> Nagyon szép színe lesz tőle.
>
> 14.
> A bablevest rántás helyett úgy sűrítem, hogy a benne főtt zöldséget
> összeturmixolom. Így mindenki megeszi, finom és egészséges is!
>
> 15.
> A szárított zeller- és petrezselyemlevelet mozsárban összetöröm,
> és amikor már majdnem kész a leves (gulyás, bab, stb.),
> csak akkor teszem bele. Finom az íze és az illata.
>
> 16.
> A túrógombócot érdemes fagylaltos kanállal szaggatni a forró
> vízbe. Gyors és nem maszatolós.
>
> 17.
> Ha a másnapos kenyeret pár percre nedves konyharuhába csavarod, majd
> előmelegített sütőbe teszed 5-10 percre, olyan lesz, mintha friss lenne.
>
> 18.
> Kovászos uborka készítésekor a kaprot és a kenyeret egy sűrű
> szövésű anyagban helyezem az üvegbe,
> így nem lesz zavaros a lé, és egyben kiemelhető.
>
> 19.
> Ha megégetted a kezed, azonnal kend be tejföllel.
> Nem fog fájni, és nem lesz hólyagos sem.
>
> 20.
> Muffin sütéskor is hasznos egy fagylaltos kanál. Meleg vízbe mártva
> szépen, egyenletesen osztható el a tészta a kapszlikba, amiben sütjük.
>
> 21.
> A kávézacc a hűtőben is jó szolgálatot tesz: eltünteti a
> kellemetlen szagokat.
>
> 22.
> A mikróban újramelegíteni kívánt rántott húst húzzunk el folyó csapvíz
> alatt: nem lesz cipőtalp ha megmelegítjük. Ugyanez igaz bármilyen
> ételre, amit mikróban melegítünk, víz vagy tej rácsöpögtetésével nem
> szárad ki.
>
> 23.
> Mikróban melegített folyadékban nem mindig egyenletesen oszlik el
> a hő ezért miután kivettük, keverjük fel.
>
> 24.
> Mikrohullámú sütőben is fel lehet olvasztani a csokit, ha vízfürdőbe rakjuk
> (pl. mikrózható tálba félig vizet teszünk, abba pedig beleteszünk egy magas
> falú mikrózható üveget, amibe beleaprítottuk a csokoládét).
>
> 25.
> Garantáltan nem ríkat meg a vöröshagyma, ha megmossuk hideg
> vízben és a kést is bevizezzük, mielőtt vágni kezdjük.
> A felezett hagymát, amit épp nem vágunk, friss felével lefelé fordítsuk
> a vágódeszkára, így kevesebb illóolaj kerül a levegőbe.
>
> 26.
> Ha megégettük az ujjunkat, és nincs kéznél semmi hideg - mártsuk sóba az
> égett részt: nem fog felhólyagosodni.
>
> 27.
> Megmaradt tojásfehérje, mert csak a sárgája kellett? Tegyük be a
> hűtőbe a fehérjét, és másnapig használjuk fel:
> rántottához, omlettekhez, panírozáshoz lazítónak kiváló,
> ill.habcsókot is készíthetünk belőle, díszíthetünk habjával süteményeket is.
>
> 28.
> Befőttesüveget úgy is kifertőtleníthetünk, hogy félig megtöltjük
> vízzel, és a fedele nélkül néhány percre a mikróba,
> a legmagasabb fokozatra betesszük.
>
> 29.
> Magunk is készíthetünk házi ételízesítőt: vegyünk a piacon friss
> leveszöldségből több csomaggal, majd daráljuk le.
> Tegyük kifertőtlenített csavaros üvegekbe, adjunk hozzá sót,
> ez tartósítani fogja.
> Felhasználáskor figyeljünk a benne lévő plusz sómennyiségre!
>
> 30.
> Általában minden gyümölcs hűthető kivéve a déligyümölcsöket.
> Banánt egyáltalán ne tegyünk a hűtőbe, mert nagyon hamar megfonnyad,
> megfeketedik. (Szeletelve már nem.)
>
> 31.
> Ne tároljuk a kenyeret a hűtőszekrényben lehet, hogy azt hisszük, sokáig
> eláll, viszont a tésztája gyorsabban öregszik, szivósodik.
>
> 32
> Ne öntsük ki a befőttek vagy konzervek levét salátákba, süteményekbe
> tökéletes ízadó komponensek lehetnek.
>
> 33.
> Sütés-főzés közben az üresjáratokat mosogatással érdemes
> kitölteni: amíg a sütőben sül a kenyerünk, elmoshatjuk a
> keverőtálat/üstöt még frissiben, mielőtt beleköt a tészta, és akkor
> már csak kirobbantani lehet plusz nem szaporodik fel a mosatlan sem.
>
> 34.
> Ha a palacsintatésztát szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel
> készítjük cukor és tej nélkül, sokkal könnyebb állagú lesz, nem ragad le,
> és nem utolsósorban olcsóbb az előállítása is. Kétszer annyi szénsavas
> ásványvízzel vagy szódavízzel még könnyebb és vékonyabb tésztát kapunk,
> sokkal több palacsinta süthető belőle.
>
> 35.
> A főtt tészta nem áll össze, ha kiszedés előtt egy pohár hideg
> vizet öntünk a főzőléhez.
>
> 36.
> A rántott hús sokkal finomabb, ha a panírozásnál a tojásba egy
> kis sört is öntünk.
>
> 37.
> Ha mézet kell kimérned kanállal, előbb olajozd be a kanalat. Garantáltan
> lecsusszan róla a méz!
>
> 38.
> A citrom héját nem dobom ki, mélyhűtőbe teszem, fagyottan könnyen
> reszelhető.
>
> 39.
> A hússzeletek közé folpackot teszek, így fagyasztom le, mert ezzel a
> módszerrel nem fagy össze. Annyi szeletet veszek ki belőle, amennyire
> szükség van.
>
> 40.
> Tésztát, levest, meggyet, stb. úgy fagyasztok le, hogy egy 1 literes tejes doboz
> tetejét levágom, zacskóval kibélelem, ebbe teszem a fagyasztani valót, ha
> megfagyott, kiveszem a dobozból, így kis téglákat kapok, melyek jól
> pakolhatók a fagyasztóban.
Szia!
Hol lehet kapni ezt a folttisztítót?
Mi a véleményed, egy pulcsi egész elejéről és ujjáról is kivenné a sárgaságot, vagy inkább foltra jó?
Sziasztok!
Olyan jókat írtok, biztosan tudnátok segíteni nekem.
A lányom fehér tiszta műszálas kardigánját kiterítettem az udvarra a fregolira. Szerencsétlenségemre a szomszéd fűzfájának a barkájáról a szél aznap hordta le a virágport, rá a ruhára. Mivel nedves volt, jól befogta, ahol lehetett.
Próbáltam kiszedni Wen. fehérítővel, Domestossal, szódabikarbónával (ezt vhol olvastam nemrégiben) de sikertelenül.
Tudnátok valamit ajánlani?
A hangyáknál nálam a fahéj jött be, nem mennek át rajt, de nagyon ronda.
A hangyák nem szeretik az uborkát, tegyetek uborka héját a hangyaboly köré!
Ha áttetsző jégkockát akarsz, akkor előzőleg forrald fel a vizet!
A tükör gyönyörű lesz, ha Vhite Spirittel tisztitod (festék hígító)
Rágógumi a ruhában? Tedd egy órára a mélyhűtődbe!
A fehérnemű nem elég fehér? Áztasd 10 percig egy szelet citrommal a meleg vízben!
A hajad nem elég fényes? Tegyél egy kávéskanál ecetet a hajadra, és úgy mosd meg.
Hogy a citrom kiadja az összes levét, áztasd egy órát meleg vízben, és csak utána csavard!
Hogy ne legyen a káposzta főzéstől kellemetlen szag, tegyél egy szelet kenyeret a káposzta tetejére!
(egy kis zacskóban, hogy a morzsák ne kerüljenek a káposzta közé)
Ha a hagymától könnyezik a szemed, rágcsálj egy rágógumit!
Hogy a krumpli hamarabb főjön meg, hámozd meg, de csak az egyik oldalát!
Tintafolt a ruhán? Tegyél jó vastagon fogkrémet a foltra, hagyd megszáradni, és csak utána mosd ki!
Távol tartani egeret, és patkányt: hintsd meg fekete bors porral a területet, ahol tanyáznak!
Elmennek másfelé.
Kínai közmondás;
Ha valaki megoszt veled valamit, aminek Te hasznát veszed, erkölcsi kötelességed, hogy azt Te is megoszd mással!
Kaptam, közzéadom
Házi praktikák
1. Ha szilikonformában sütünk, a tűpróbát makarónival vagy spagettivel végezzük, így biztos nem károsodik a forma.
2. Ha a csirkemájat sütés előtt villával megszurkáljuk, nem "köpköd"sütés közben.
3. Amikor olcsóbb citromhoz jutok, bevásárolok belőle akár 1-2 kg-t is. A jól megmosott gyümölcs héját lereszelem, és cukorral összekeverve egy műanyag, zárható tetejű edénybe teszem és lefagyasztom. Süteményekhez kiváló. A levét kifacsarom, és jégkockakészítőbe téve lefagyasztom. Bármikor elővehetem tea, limonádé ízesítéséhez. De a kézen lévő halszag eltüntetéséhez is nagyon jó.
4. Fűszereket nem csak a húsokra tehetünk grillezéskor. Ha a faszénparázsra babérlevelet, rozmaringot vagy más illatos fűszereket szórunk, a húsok átveszik az aromás illatokat.
5. A füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani a héját, ha előtte hideg vizet engedsz rá. Ezután pikk-pakk lejön a bőre.
6. A túrógombócot érdemes fagylaltos kanállal szaggatni a forró vízbe. Gyors és nem maszatolós.
7. Mikrohullámú sütőben is fel lehet olvasztani a csokit, ha vízfürdőbe rakjuk (pl. mikrózható tálba félig vizet teszünk, abba pedig beleteszünk egy magas falú mikrózható üveget, amibe beleaprítottuk a csokoládét).
8. A főtt tészta nem áll össze, ha kiszedés előtt egy pohár hideg vizet öntünk a főzőléhez.
9. A hússzeletek közé folpackot teszek, így fagyasztom le, mert ezzel a módszerrel nem fagy össze. Annyi szeletet veszek ki belőle, amennyire szükség van.
10. Ha tojást főzök, nem csak sót teszek a vízbe, hanem egy kevés zsiradékot is, mert így egészen biztos, hogy lejön a héja, és egyben marad a tojás.
11. A sertésmájat egy éjszakára áztasd tejbe. Elkészítés előtt akár meg is sózhatod: puha marad.
Köszönöm szépen, aranyos vagy Pollikám, hogy előkerested a kedvemért!!
Jól hangzik ☺☺
a fűszers keverék a paradicsomba megy vagy a készített tejszines másrtásba. Szerintem minden képpen finom lesz, ha a hozzávalók belekerülnek.:)
Remélem ízlett?
Na ma menthetetlenül ez lesz az ebéd májgombóclevessel.
Pollikám azt nem tudtam kihámozni, hogy a sonkát és a füszereket, hova is kell tenni, én belekeverem a tésztába, és úgy sütöm meg, ha nem így kell szóljál.
fitikém ez az, amiről emruskánk beszélt.:))
Zöldfűszeres sonkás tészta
Hozzávalók: 20 dkg csőtészta
3 gerezd fokhagyma
3 ek. olívaolaj
petrezselyem, bazsalikom, majoránna
15 dkg füstölt, főtt sonka
só, őrölt bors
3 dkg margarin
2 ek. finomliszt
4 dl tej
1 dl tejszín
Elkészítés: A tésztát forró vízben félpuhára főzzük, és leszűrjük. A fokhagymát összezúzzuk, és az olajon lepirítjuk, a felaprított zöldfűszereket beleszórjuk, és a kis kockákra vágott sonkát is hozzáadjuk. Egy külön lábasban vajat megolvasztjuk és a lisztet ráöntve megfuttatjuk, majd a tejjel felengedjük, megsózzuk, megborsozzuk ízlés szerint, és sűrű mártássá főzzük. A tejszínnel felhígítjuk, majd a főtt tésztát ebbe a masszába beleforgatjuk. Kivajazott, zsemlemorzsával beszórt tepsibe vagy tűzálló tálba öntjük, és forró sütőbe tesszük, és 200 fokon 30 percig sütjük. Díszítésként fűszeres paradicsommártással megöntözhetjük
Fitikém, ez a zöldfűszeres sonkás tészta címen van a receptek között és 2008-ban tette fel a Pollika, hát husi ebben is van, megtévesztő volt a cím amit leírtam, de nem emlékeztem pontosan.
Sajna ez tegnap elmaradt, meg ma sem jön be, de holnap ez lesz az ebéd, nagyon finomknak néz ki.
Emruskám, hol lehet fellelni azt a tésztareceptet?
Köszönöm a segítséged♥
(néha únom a húst!)
Újabb egyszerű és gazdaságos recept, és ami nem hátrány, még finom is.:))
Csiga linzer
Tészta:
50 dkg liszt
20 dkg cukor
25 dkg margarin
1 cs. sütőpor
1 cs. vaníliás cukor
2 db tojás
1 csipet só
2 evőkanál cukrozatlan kakaó
A cukrot a margarinnal habosra keverjük, majd belegyúrjuk a többi hozzávalót, a kakaó és a vaníliás cukor kivételével.
A tésztát elfelezzük, felébe a vaníliás cukrot, felébe a kakaót dolgozzuk bele.
Enyhén lisztezett deszkán 0,5 cm vastagságú téglalappá nyújtjuk mindkét tésztát.
A fehér tészta tetejére terítjük a barna tésztát, majd mint a bejglit szorosan feltekerjük.
Fóliába tekerjük és a hűtőbe tesszük kb. 1 órát pihenni. Pihentetés után a kicsomagolt tekercset kb. 1 cm széles darabokra szeleteljük és sütőpapírral bélelt sütőlemezre, vagy tepsibe sorakoztatjuk őket, egymástól távol. Sülés közben megnőnek.
Előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük.
Ha kihűltek, légmentes fémdobozba téve hetekig friss marad.