Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Konyhai fortélyok fórum

Konyhai fortélyok (beszélgetős fórum)


Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Konyhai fortélyok

❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
2011. jún. 11. 08:30

Konyhai Turpisságok...> 1.

> A zsemlyegombócot úgy főzöm ki, hogy egy dupla alufóliát megkenek

> olajjal, ráöntöm a masszát, becsomagolom. Téglalap alakúra

> formázom, hústűvel megszurkálom, így teszem a forrásban lévő vízbe.

> Főzés közben tűpróbát ajánlok. Ha megfőtt, a fóliát lehámozom,

> az olaj miatt könnyen lejön. Szeletelem, mint a bagettet.

>

> 2.

> A petrezselyem-, lestyán- és zellerlevelet szárítás után összekeverem, így

> teszem zárható üvegbe. Ezt a keveréket minden töltelék húshoz használom

> (fasírozott, töltött paprika, töltött csirke), valamint a zsemlyegombóc

> galuskájába is szórok.

>

> 3.

> Ha szilikonformában sütünk, a tűpróbát makarónival vagy spagettivel

> végezzük, így biztos nem károsodik a forma.

>

> 4.

> A krumplifőzelék akkor lesz igazán finom, ha a rántásba reszelt hagymát

> teszünk.

>

> 5.

> Ha a szárazbabhoz főzés közben fél zöldpaprikát adunk, kihozza a

> bab ízét, legyen az főzelék vagy leves.

>

> 6.

> Ha a csirkemájat sütés előtt villával megszurkáljuk, nem "köpköd" sütés közben

>

> 7.

> Amikor olcsóbb citromhoz jutok, bevásárolok belőle akár 1-2 kg-t is.

> A jól megmosott gyümölcs héját lereszelem, és cukorral összekeverve egy műanyag,

> zárható tetejű edénybe teszem és lefagyasztom. Süteményekhez kiváló.

> A levét kifacsarom, és jégkockakészítőbe téve lefagyasztom. Bármikor

> elővehetem tea, limonádé ízesítéséhez.

> De a kézen lévő halszag eltüntetéséhez is nagyon jó.

>

> 8.

> Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evőkanál étolajat,

> így nem ragad az edény aljához, és az olaj is kevésbé habosodik.

>

> 9.

> A sovány húsokat panírozás előtt kenjük meg olajjal, akkor sütés

> közben nem száradnak ki.

>

> 10.

> A fejes saláta nem tárolható sokáig, előfordulhat, hogy kissé megfonnyad.

> Ilyenkor nyers burgonyaszeletekkel együtt tegyük hideg vízbe néhány percre.

>

> 11.

> Fűszereket nem csak a húsokra tehetünk grillezéskor. Ha a

> faszénparázsra babérlevelet, rozmaringot vagy más illatos fűszereket szórunk,

> a húsok átveszik az aromás illatokat.

>

> 12.

> A füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani a

> héját, ha előtte hideg vizet engedsz rá.

> Ezután pikk-pakk lejön a bőre.

>

> 13.

> Ha túl világos, sápadt a tojás sárgája, piskótához, rántottához,

> nokedlihez, stb. teszek bele egy kis kurkumát.

> Nagyon szép színe lesz tőle.

>

> 14.

> A bablevest rántás helyett úgy sűrítem, hogy a benne főtt zöldséget

> összeturmixolom. Így mindenki megeszi, finom és egészséges is!

>

> 15.

> A szárított zeller- és petrezselyemlevelet mozsárban összetöröm,

> és amikor már majdnem kész a leves (gulyás, bab, stb.),

> csak akkor teszem bele. Finom az íze és az illata.

>

> 16.

> A túrógombócot érdemes fagylaltos kanállal szaggatni a forró

> vízbe. Gyors és nem maszatolós.

>

> 17.

> Ha a másnapos kenyeret pár percre nedves konyharuhába csavarod, majd

> előmelegített sütőbe teszed 5-10 percre, olyan lesz, mintha friss lenne.

>

> 18.

> Kovászos uborka készítésekor a kaprot és a kenyeret egy sűrű

> szövésű anyagban helyezem az üvegbe,

> így nem lesz zavaros a lé, és egyben kiemelhető.

>

> 19.

> Ha megégetted a kezed, azonnal kend be tejföllel.

> Nem fog fájni, és nem lesz hólyagos sem.

>

> 20.

> Muffin sütéskor is hasznos egy fagylaltos kanál. Meleg vízbe mártva

> szépen, egyenletesen osztható el a tészta a kapszlikba, amiben sütjük.

>

> 21.

> A kávézacc a hűtőben is jó szolgálatot tesz: eltünteti a

> kellemetlen szagokat.

>

> 22.

> A mikróban újramelegíteni kívánt rántott húst húzzunk el folyó csapvíz

> alatt: nem lesz cipőtalp ha megmelegítjük. Ugyanez igaz bármilyen

> ételre, amit mikróban melegítünk, víz vagy tej rácsöpögtetésével nem

> szárad ki.

>

> 23.

> Mikróban melegített folyadékban nem mindig egyenletesen oszlik el

> a hő ezért miután kivettük, keverjük fel.

>

> 24.

> Mikrohullámú sütőben is fel lehet olvasztani a csokit, ha vízfürdőbe rakjuk

> (pl. mikrózható tálba félig vizet teszünk, abba pedig beleteszünk egy magas

> falú mikrózható üveget, amibe beleaprítottuk a csokoládét).

>

> 25.

> Garantáltan nem ríkat meg a vöröshagyma, ha megmossuk hideg

> vízben és a kést is bevizezzük, mielőtt vágni kezdjük.

> A felezett hagymát, amit épp nem vágunk, friss felével lefelé fordítsuk

> a vágódeszkára, így kevesebb illóolaj kerül a levegőbe.

>

> 26.

> Ha megégettük az ujjunkat, és nincs kéznél semmi hideg - mártsuk sóba az

> égett részt: nem fog felhólyagosodni.

>

> 27.

> Megmaradt tojásfehérje, mert csak a sárgája kellett? Tegyük be a

> hűtőbe a fehérjét, és másnapig használjuk fel:

> rántottához, omlettekhez, panírozáshoz lazítónak kiváló,

> ill.habcsókot is készíthetünk belőle, díszíthetünk habjával süteményeket is.

>

> 28.

> Befőttesüveget úgy is kifertőtleníthetünk, hogy félig megtöltjük

> vízzel, és a fedele nélkül néhány percre a mikróba,

> a legmagasabb fokozatra betesszük.

>

> 29.

> Magunk is készíthetünk házi ételízesítőt: vegyünk a piacon friss

> leveszöldségből több csomaggal, majd daráljuk le.

> Tegyük kifertőtlenített csavaros üvegekbe, adjunk hozzá sót,

> ez tartósítani fogja.

> Felhasználáskor figyeljünk a benne lévő plusz sómennyiségre!

>

> 30.

> Általában minden gyümölcs hűthető kivéve a déligyümölcsöket.

> Banánt egyáltalán ne tegyünk a hűtőbe, mert nagyon hamar megfonnyad,

> megfeketedik. (Szeletelve már nem.)

>

> 31.

> Ne tároljuk a kenyeret a hűtőszekrényben lehet, hogy azt hisszük, sokáig

> eláll, viszont a tésztája gyorsabban öregszik, szivósodik.

>

> 32

> Ne öntsük ki a befőttek vagy konzervek levét salátákba, süteményekbe

> tökéletes ízadó komponensek lehetnek.

>

> 33.

> Sütés-főzés közben az üresjáratokat mosogatással érdemes

> kitölteni: amíg a sütőben sül a kenyerünk, elmoshatjuk a

> keverőtálat/üstöt még frissiben, mielőtt beleköt a tészta, és akkor

> már csak kirobbantani lehet plusz nem szaporodik fel a mosatlan sem.

>

> 34.

> Ha a palacsintatésztát szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel

> készítjük cukor és tej nélkül, sokkal könnyebb állagú lesz, nem ragad le,

> és nem utolsósorban olcsóbb az előállítása is. Kétszer annyi szénsavas

> ásványvízzel vagy szódavízzel még könnyebb és vékonyabb tésztát kapunk,

> sokkal több palacsinta süthető belőle.

>

> 35.

> A főtt tészta nem áll össze, ha kiszedés előtt egy pohár hideg

> vizet öntünk a főzőléhez.

>

> 36.

> A rántott hús sokkal finomabb, ha a panírozásnál a tojásba egy

> kis sört is öntünk.

>

> 37.

> Ha mézet kell kimérned kanállal, előbb olajozd be a kanalat. Garantáltan

> lecsusszan róla a méz!

>

> 38.

> A citrom héját nem dobom ki, mélyhűtőbe teszem, fagyottan könnyen

> reszelhető.

>

> 39.

> A hússzeletek közé folpackot teszek, így fagyasztom le, mert ezzel a

> módszerrel nem fagy össze. Annyi szeletet veszek ki belőle, amennyire

> szükség van.

>

> 40.

> Tésztát, levest, meggyet, stb. úgy fagyasztok le, hogy egy 1 literes tejes doboz

> tetejét levágom, zacskóval kibélelem, ebbe teszem a fagyasztani valót, ha

> megfagyott, kiveszem a dobozból, így kis téglákat kapok, melyek jól

> pakolhatók a fagyasztóban.

1664. Évi- (válaszként erre: 1663. - Margareta51)
2011. ápr. 14. 08:25

Szia!

Hol lehet kapni ezt a folttisztítót?

Mi a véleményed, egy pulcsi egész elejéről és ujjáról is kivenné a sárgaságot, vagy inkább foltra jó?

1663. margareta51 (válaszként erre: 1662. - Évi-)
2011. ápr. 13. 21:00
Egyik ismerosom citromsot hasznal feheritesre jobban mondva pecset kiszedesre,meg hallottam a sutoport is hasznaljak.En az Amwaitol a folttisztitott hasznalom ez bevalt.
1662. Évi-
2011. ápr. 13. 10:00

Sziasztok!

Olyan jókat írtok, biztosan tudnátok segíteni nekem.

A lányom fehér tiszta műszálas kardigánját kiterítettem az udvarra a fregolira. Szerencsétlenségemre a szomszéd fűzfájának a barkájáról a szél aznap hordta le a virágport, rá a ruhára. Mivel nedves volt, jól befogta, ahol lehetett.

Próbáltam kiszedni Wen. fehérítővel, Domestossal, szódabikarbónával (ezt vhol olvastam nemrégiben) de sikertelenül.

Tudnátok valamit ajánlani?


A hangyáknál nálam a fahéj jött be, nem mennek át rajt, de nagyon ronda.

1661. inci47 (válaszként erre: 1656. - Szabot.88)
2011. ápr. 1. 09:50
Te már csak tudod, hiszen ezzel foglalkozol!...de lehet, hogy tényleg bosszúból eszi meg a tieteknek a szárát!:)
1660. 4b6a2525df (válaszként erre: 1659. - Szabot.88)
2011. ápr. 1. 07:29
Akkor az:)
1659. szabot.88
2011. márc. 31. 20:36
bocsánat, de ez szerintem hülyeség....
1658. Polli (válaszként erre: 1656. - Szabot.88)
2011. márc. 31. 20:27
uborka szeleteket kell a boly és az utvonalba rakni...
1657. 4b6a2525df (válaszként erre: 1656. - Szabot.88)
2011. márc. 28. 15:16
hát nem tudom. próbáld ki. nem az uborka száráról van szó, hanem a hangyaboly köré uborka héját kell rakni:)
1656. szabot.88 (válaszként erre: 1655. - 4b6a2525df)
2011. márc. 28. 07:19
hát ezt a hülyeséget ki találta ki, h a hangya nem szereti az uborkát??? Vagy bosszúból rágja meg a szárát???
2011. márc. 28. 06:44

A hangyák nem szeretik az uborkát, tegyetek uborka héját a hangyaboly köré!



Ha áttetsző jégkockát akarsz, akkor előzőleg forrald fel a vizet!



A tükör gyönyörű lesz, ha Vhite Spirittel tisztitod (festék hígító)


Rágógumi a ruhában? Tedd egy órára a mélyhűtődbe!


A fehérnemű nem elég fehér? Áztasd 10 percig egy szelet citrommal a meleg vízben!


A hajad nem elég fényes? Tegyél egy kávéskanál ecetet a hajadra, és úgy mosd meg.


Hogy a citrom kiadja az összes levét, áztasd egy órát meleg vízben, és csak utána csavard!


Hogy ne legyen a káposzta főzéstől kellemetlen szag, tegyél egy szelet kenyeret a káposzta tetejére!

(egy kis zacskóban, hogy a morzsák ne kerüljenek a káposzta közé)



Ha a hagymától könnyezik a szemed, rágcsálj egy rágógumit!


Hogy a krumpli hamarabb főjön meg, hámozd meg, de csak az egyik oldalát!


Tintafolt a ruhán? Tegyél jó vastagon fogkrémet a foltra, hagyd megszáradni, és csak utána mosd ki!


Távol tartani egeret, és patkányt: hintsd meg fekete bors porral a területet, ahol tanyáznak!

Elmennek másfelé.

Kínai közmondás;

Ha valaki megoszt veled valamit, aminek Te hasznát veszed, erkölcsi kötelességed, hogy azt Te is megoszd mással!

1654. Anyagi
2011. márc. 5. 19:29
Az olcsó citromot egészben is le lehet fagyasztani, mert fagyosan könnyen reszelhető a héja és ha már kopasz még mindíg felengedhető és a leve felhasználható!
2011. febr. 14. 12:26

Kaptam, közzéadom

Házi praktikák


1. Ha szilikonformában sütünk, a tűpróbát makarónival vagy spagettivel végezzük, így biztos nem károsodik a forma.


2. Ha a csirkemájat sütés előtt villával megszurkáljuk, nem "köpköd"sütés közben.


3. Amikor olcsóbb citromhoz jutok, bevásárolok belőle akár 1-2 kg-t is. A jól megmosott gyümölcs héját lereszelem, és cukorral összekeverve egy műanyag, zárható tetejű edénybe teszem és lefagyasztom. Süteményekhez kiváló. A levét kifacsarom, és jégkockakészítőbe téve lefagyasztom. Bármikor elővehetem tea, limonádé ízesítéséhez. De a kézen lévő halszag eltüntetéséhez is nagyon jó.


4. Fűszereket nem csak a húsokra tehetünk grillezéskor. Ha a faszénparázsra babérlevelet, rozmaringot vagy más illatos fűszereket szórunk, a húsok átveszik az aromás illatokat.


5. A füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani a héját, ha előtte hideg vizet engedsz rá. Ezután pikk-pakk lejön a bőre.


6. A túrógombócot érdemes fagylaltos kanállal szaggatni a forró vízbe. Gyors és nem maszatolós.


7. Mikrohullámú sütőben is fel lehet olvasztani a csokit, ha vízfürdőbe rakjuk (pl. mikrózható tálba félig vizet teszünk, abba pedig beleteszünk egy magas falú mikrózható üveget, amibe beleaprítottuk a csokoládét).


8. A főtt tészta nem áll össze, ha kiszedés előtt egy pohár hideg vizet öntünk a főzőléhez.


9. A hússzeletek közé folpackot teszek, így fagyasztom le, mert ezzel a módszerrel nem fagy össze. Annyi szeletet veszek ki belőle, amennyire szükség van.


10. Ha tojást főzök, nem csak sót teszek a vízbe, hanem egy kevés zsiradékot is, mert így egészen biztos, hogy lejön a héja, és egyben marad a tojás.


11. A sertésmájat egy éjszakára áztasd tejbe. Elkészítés előtt akár meg is sózhatod: puha marad.

1652. Polli (válaszként erre: 1651. - Emrus)
2010. dec. 25. 19:22
Kedves egészségetekre, örülök, hogy ízlett. :)
1651. emrus (válaszként erre: 1646. - Polli)
2010. dec. 24. 08:10
Nagyon fini volt a tészta és guszta. A csokis szivecskék, is nagyon finomak. Köszi Pollikám.
1650. Polli
2010. dec. 22. 16:42
"Békességet, boldogságot, csengőszót és gyertyalángot-, ajándékot, szeretetet, s mindent, ami fontos Nektek. Békés, Boldog Szép Karácsonyt!"
1649. Polli (válaszként erre: 1648. - 2104cc91e8)
2010. dec. 18. 18:27
nagyon szívesen.:))) viszont finom is, de ezt majd még emruska is megerősíti remélem.
1648. 2104cc91e8 (válaszként erre: 1644. - Polli)
2010. dec. 17. 21:22

Köszönöm szépen, aranyos vagy Pollikám, hogy előkerested a kedvemért!!


Jól hangzik ☺☺

1647. 2104cc91e8 (válaszként erre: 1642. - Emrus)
2010. dec. 17. 21:16
Köszönöm Emruskám, majd megkeresem :)
1646. Polli (válaszként erre: 1645. - Emrus)
2010. dec. 17. 19:53

a fűszers keverék a paradicsomba megy vagy a készített tejszines másrtásba. Szerintem minden képpen finom lesz, ha a hozzávalók belekerülnek.:)


Remélem ízlett?

1645. emrus (válaszként erre: 1644. - Polli)
2010. dec. 17. 06:53

Na ma menthetetlenül ez lesz az ebéd májgombóclevessel.

Pollikám azt nem tudtam kihámozni, hogy a sonkát és a füszereket, hova is kell tenni, én belekeverem a tésztába, és úgy sütöm meg, ha nem így kell szóljál.

1644. Polli (válaszként erre: 1641. - 2104cc91e8)
2010. dec. 16. 18:34

fitikém ez az, amiről emruskánk beszélt.:))


Zöldfűszeres sonkás tészta


Hozzávalók: 20 dkg csőtészta

3 gerezd fokhagyma

3 ek. olívaolaj

petrezselyem, bazsalikom, majoránna

15 dkg füstölt, főtt sonka

só, őrölt bors

3 dkg margarin

2 ek. finomliszt

4 dl tej

1 dl tejszín

Elkészítés: A tésztát forró vízben félpuhára főzzük, és leszűrjük. A fokhagymát összezúzzuk, és az olajon lepirítjuk, a felaprított zöldfűszereket beleszórjuk, és a kis kockákra vágott sonkát is hozzáadjuk. Egy külön lábasban vajat megolvasztjuk és a lisztet ráöntve megfuttatjuk, majd a tejjel felengedjük, megsózzuk, megborsozzuk ízlés szerint, és sűrű mártássá főzzük. A tejszínnel felhígítjuk, majd a főtt tésztát ebbe a masszába beleforgatjuk. Kivajazott, zsemlemorzsával beszórt tepsibe vagy tűzálló tálba öntjük, és forró sütőbe tesszük, és 200 fokon 30 percig sütjük. Díszítésként fűszeres paradicsommártással megöntözhetjük

2010. dec. 16. 12:55
Lányok ennyi kaja,éhes lettem.:D))
1642. emrus (válaszként erre: 1641. - 2104cc91e8)
2010. dec. 16. 06:54

Fitikém, ez a zöldfűszeres sonkás tészta címen van a receptek között és 2008-ban tette fel a Pollika, hát husi ebben is van, megtévesztő volt a cím amit leírtam, de nem emlékeztem pontosan.

Sajna ez tegnap elmaradt, meg ma sem jön be, de holnap ez lesz az ebéd, nagyon finomknak néz ki.

1641. 2104cc91e8 (válaszként erre: 1637. - Emrus)
2010. dec. 15. 23:08

Emruskám, hol lehet fellelni azt a tésztareceptet?


Köszönöm a segítséged♥


(néha únom a húst!)

1640. 2104cc91e8 (válaszként erre: 1636. - Polli)
2010. dec. 15. 23:06
☺☺☺
1639. Polli
2010. dec. 15. 19:21

Újabb egyszerű és gazdaságos recept, és ami nem hátrány, még finom is.:))

Csiga linzer


Tészta:

50 dkg liszt

20 dkg cukor

25 dkg margarin

1 cs. sütőpor

1 cs. vaníliás cukor

2 db tojás

1 csipet só

2 evőkanál cukrozatlan kakaó


A cukrot a margarinnal habosra keverjük, majd belegyúrjuk a többi hozzávalót, a kakaó és a vaníliás cukor kivételével.

A tésztát elfelezzük, felébe a vaníliás cukrot, felébe a kakaót dolgozzuk bele.

Enyhén lisztezett deszkán 0,5 cm vastagságú téglalappá nyújtjuk mindkét tésztát.

A fehér tészta tetejére terítjük a barna tésztát, majd mint a bejglit szorosan feltekerjük.

Fóliába tekerjük és a hűtőbe tesszük kb. 1 órát pihenni. Pihentetés után a kicsomagolt tekercset kb. 1 cm széles darabokra szeleteljük és sütőpapírral bélelt sütőlemezre, vagy tepsibe sorakoztatjuk őket, egymástól távol. Sülés közben megnőnek.

Előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük.

Ha kihűltek, légmentes fémdobozba téve hetekig friss marad.

1638. Polli (válaszként erre: 1637. - Emrus)
2010. dec. 15. 19:18
remélem nem csalódsz a menüben...jó étvágyat hozzájuk...:)))
1637. emrus (válaszként erre: 1634. - Polli)
2010. dec. 15. 07:41
Pollikám mindjárt kiszállok és állok neki a szivecskéknek, de ezt a recidet is megcsinálom, meg ma a zöldséges tészta recidet főzöm, ma Polli nap lesz.
1636. Polli (válaszként erre: 1635. - 2104cc91e8)
2010. dec. 14. 16:47
ha még csak hangzana, de nem elég a családomnak 1 adag. :))))
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook