Főoldal » Receptek » Sütemények, édességek receptjei » Svéd mandulatorta (IKEA) recept

Svéd mandulatorta (IKEA) recept

A Svéd mandulatorta (IKEA) hozzávalói:
tésztához:

4 tojás fehérje
120 g nádcukor (muscovado)*
250 g héjas mandula ledarálva
50 g egész héjas mandula félig ledarálva

krém:

4 tojás sárgája
30 g keményítő
2 dl tej
200 g vaj felkockázva
kb. 10 dkg porcukor
(ízlés szerint, én 8 dkg-t használtam)
1 tk vanília kivonat

tetejére:

50 g szeletelt mandula


A Svéd mandulatorta (IKEA) elkészítési módja:
Svéd mandulatorta (IKEA) Hozzávalók: tésztához: 4 tojás fehérje 120 g nádcukor (muscovado)* 250 g héjas mandula ledarálva 50 g egész héjas mandula félig ledarálva krém: 4 tojás sárgája 30 g keményítő 2 dl tej 200 g vaj felkockázva kb. 10 dkg porcukor (ízlés szerint, én 8 dkg-t használtam) 1 tk vanília kivonat tetejére: 50 g szeletelt mandula A 250 g mandulát a nádcukorral együtt ledaráljuk. Az 50 g mandulát szintént ledaráljuk annyira, hogy darabos maradjon. Hozzáadjuk a cukros-mandulás keverékhez és elkeverjük. A tojások fehérjét habbá verjük és egy fakanál segítségével belekverjük a mandulás keveréket. Tésztalapok sütése: 170 fokos sütőben, kb 15-20 perc 1. Vagy sütőpapírra rajzolunk egy 23-24 cm-es kört, eloszlatjuk rajta a massza felét és úgy sütjük ki. Majd amikor kihűlt óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt. (nálam ez nem működik) 2. Vagy kivajazott kerek szilikonformába beletöltjük a massza felét, megrázogatjuk, így egyenletes lesz és úgy sütjük ki. (nekem van 2 db 20 cm-s szilikonos formám (még az Eszterházy torta kapcsán szereztem be a tescoból, hogy ne kelljen sütőpapíron sütögetni a lapokat és milyen jól tettem :D)...picit tömzsibb lett a torta, de ez nem okozott élvezeti csalódást) sütés előtt sütés után Ha kisültek a tésztalapok hagyjuk hűlni. (a formában hagytam, nem piszkáltam, szépen egyben ki lehetett fordítani a formából) Krém: A tojások sárgáját kikeverjük a keményítővel, porcukorral, tejjel, végül hozzáadjuk a vanília kivonatot és felfőzzük. (pudingszerűnek kell lennie) Folyamatosan kavargassuk, hogy ne égjen le. Vegyük le a tűzről. Amikor még meleg adjuk hozzá a kockára darabolt vajat és jól keverjük el. Hűtsük ki teljesen a krémet. (Én tök ügyesen elrontottam ezt az egyszerű krémet, épp rossz napom volt, olyan, amikor semmi sem sikerül. :) Mivel folyósnak találtam, a vajjal együtt visszatettem a tűzre ahol pillanatok alatt jól berántottásodott az egész, kicsapódott a vaj, időm se volt feleszmélni...na ekkor sem kell kétségbeesni, mert jött Bence, aki közölte teljes nyugodtsággal, hogy turmixoljam át az egészet....és így is lett, szép, simára sikeredett a krém - amúgy a turmixolás amúgy sem rossz ötlet, mert nekem az elrontás előtt picit csomós maradt a krém/keményítő benne) Ha kihűlt a krém, töltsük meg a tortalapok közötti részt, valamint a tetejét és az oldalát. Kb. 50 g szeletelt mandulát egy serpenyőben pár perc alatt pirítsunk meg és ha kihűlt szórjuk meg vele a torta tetejét és oldalát. Nagyon ajánlom, ismét! :)

*muscovado: finomítatlan nádcukor, sötét, nedves szemcsékből áll, mint a nedves kakaópor. Melaszt tartalmaz, így minden kakaós-kávés-teás dologba remekül használható - és többek között ehhez a tortához is, kicsit karamelles, ragacsos. :) További infó a wikipedián.
Kapható pl a Culinarisban.


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


A svéd mandulatorta (ikea) elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook