Főoldal » Receptek » Sütemények, édességek receptjei » Cseresznyés crostata morzsával recept

Cseresznyés crostata morzsával recept

A Cseresznyés crostata morzsával hozzávalói:
12 dkg liszt
3 dkg darált mandula
10 dkg hideg vaj, kockázva
2, 3 ek porcukor
csipet só
4, 5 ek jéghideg víz
40 dkg cseresznye

Morzsa:
5 dkg liszt
5 dkg hideg vaj, kockázva
egy marék mandula, durvára vágva
5 dkg barnacukor
1 kk fahéj


A Cseresznyés crostata morzsával elkészítési módja:
összekeverem a lisztet, cukrot, sót és összemorzsolom a jéghideg vajjal. Annyi jeges vizet adok hozzá, hogy gyúrható tésztát kapjak. ( Robotgéppel még egyszerűbb). Kis cipóra formázom, fóliába teszem és 1 órára a hűtőbe rakom. Előmelegítem a sütőt 180C-ra. Amíg bemelegszik, elkészítem a morzsát: összemorzsolom a vajat, lisztet, durvára vágott mandulát, barnacukrot és a fahéjat. Lisztezett nyújtódeszkán kb.22cm átmérőjű kört nyújtok a tésztából (vagy négy kicsit). Egy sütőpapírral bélelt sütőlapra teszem (vagy szilikonlapra), közepére teszem a cseresznyét. Körben a tészta szélét szépen ráhajtom a cseresznyére. Rászórom a morzsát. 20 perc alatt aranyszínű, ropogósra sütöm.

A crostata olasz eredetű, eredetileg leginkább a dzsemmel töltött rácsos süteményt hívják így. Egyébként általában valamilyen gyümölccsel töltött omlós tésztát jelent, amelyet úgy készítenek, hogy a kinyújtott tésztakorong szélét ráhajtják a töltelékre. Így igazán praktikus, mivel nem kell méricskélni, tortaformába nyomkodni, hanem csak úgy egyszerűen kinyújtani, sütőlapra tenni, szélét benyomkodni, kész.
Gyakorlatilag bármilyen idénygyümölccsel készíthető, a végén természetesen lehet cifrázni vaníliafagylalttal, tejszínnel, stb. Ebben a változatban dupláztuk a tésztát, ugyanis még morzsa is került a tetejére, a fahéjas, mandulás íz sokat dobott a végeredményen. A cseresznye magozása attól függ, milyen alkalomra készül a sütemény. Ha a cseresznyét ugyanis maggal együtt használjuk a sütéshez, az kifejezetten jó, egyrészt, mert intenzívebb íze lesz, másrészt mivel így nem ereszt levet a gyümölcs. Ha azonban vendégeknek készül, akkor azért csak elegánsabb kimagozni, ebben az esetben az aljára kell szórni némi kekszmorzsát, hogy ne áztassa el a kisülő gyümölcslé a tésztát.


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


A cseresznyés crostata morzsával elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook