Szoktatok -e otthon magokat csíráztatni, mik a tapasztalatok? (tudásbázis kérdés)
Szia!én is örülök ,hogy bővültünk.A napraforgóról:A sima hántolt nagykiszerelésű natúrt ,egy órara beáztatom ,aztán kiteszem a csíratálra és másnap már dagad harmadnap kicsírázik.Ekkor még 2 napig jó enni mert ha bezöldül a csírája már keserűvé válik.A bioval én is bepróbálkoztam ,de "hántolni" kellett/Ami lefordítva annyit tesz szemenként levenni a csíráról a maghéjat.::)/Ez így egyszerűbb és gyorsabb::)Próbáld ki!!Szoktam hántolt tökmaggal is,
Én a reggeli szendvicsemre ,és a családéra is vegyes zöldséget/ubi,paprika,jégsali,kaliforniai paprika,paradicsom stb/ apró kockára vágva és a másik fél a csíra.Ja és még szoktam saliba is keverni.A mungót/azt veszem/pedig wokkos kajákba teljesene a végén belekeverem.
Nem adom fel!
Ma, ha jól megy olyan helyen leszek,ahol tudok valamilyen más magot is venni. Ha tudok este ismét csíráztatok!
:)))
Szia, üdvözlünk!
A hántolt napraforgó ügyében Csalánlevél az illetékes, de hamarosan én is kipróbálom :)
Sziasztok Csírabarátok,
visszaolvastalak titeket, de már nem találom a napraforgós történetet.
A héjas maggal sokat kínlódtam, nem is próbálkozom már vele.
Jól emlékszem? Valaki hántoltan, azaz megpucolva csíráztatja?
Légyszi tegyetek képbe, mert amúgy nagyon szeretnék napraforgócsírát :)
köszönöm
Ha a mi közelünkbe biopiac lenne...!
Hogy eszed a csírákat? Salátába, szendvicsbe, vagy magában? És milyen rendszerességgel?
Milyen változásokat vettél észre magadon, pl. energikusabb lettél?
Nekem sincs csíráztató tálam, én is befőttes üvegben csíráztatok.
Úgy szoktam átmosni, hogy engedek rá langyos vizet és szűrőbe (tea) öntöm, többször kiöblítem az üveget, hogy minden mag kijöjjön. Várok picit míg lecsorog (pláne a lennél) és akkor visszateszem az üvegbe (hozzákocogtatom a szűrőt az üveg széléhez), ami a falán fennakadna, azt óvatosan kanál nyelével lenyomom a többihez és konyharuhával letakarva pihennek a magocskák.
Szerintem nem olyan macerás 4-5 perc alatt a 3 üveg tisztába van téve :)
Ne add fel, próbálj más magot csíráztatni!
Nem kifejezetten a nasinak való a jó szerintem, mert az pörkölt! A pörköletlen, csak simán hántolt, egy kicsit nagyobb kiszerelésű.
Nekem Naturfood-os Hántolt napraforgó (200gr, 209,-Ft) és Lenmag (250gr ez is 200 körül volt) van.
Amit észrevettem, hogy a lenmagból amin nincs haj, esetleg félszem, azok már csíráznak, a "hajasok" még most pattannak. Igaz nem mind, de holnap már biztosabbat tudok mondani!
Igen, igaza van csalánlevélnek, a vetőmagok vegyszerezve vannak és bár kicsíráznának szerintem, nem érdemes fogyasztani. A földbe ha elveted, mire megnő és a termése már biztos nem tartalmaz olyan mennyiségben (kivéve ha műtrágyázzák és permetezik), hogy az ártalmas az egészségre.
Azt javaslom, inkább élelmezésre szánt magokat vegyél, ha nem kapsz csíráztatni valót!
Esetleg, ha össze tudsz fogni másokkal, rendelhettek netről és akkor többfelé oszlik a postaköltség :)
Hurrá!
A bársonyvirágmagom az sikeresen kikelt! Nem mind, de már van olyan ami 1 cm-es. Tegnap reggel még észre sem vettem, hogy ki akarnak bújni:)))
Szia Szilvi,
a lenmag "gyárilag" nyálkás, ha víz éri. A vega étrendben tojásfehérjeként használják. Csíáztatását még nem próbáltam, abban nem tudok segíteni, de a nyálka normális :)
Igen!
Oké.
Mostmár értem, hogy nektek miért csírázik ki hamar! Nekem nincs csíráztató tálam:( és szerintem, itt ahol lakom nem is lehet kapni! Na mindegy... majd később beszerzem a kellékeket.
Én befőttes üvegben próbáltam, de nagyon macerás. A háló az átmosáskor állandóan lejön és az üvegben lévő anyag kis része mindig a mosogatóban köt ki.
Ráadásul annyit elértem, hogy szépen megdagadjon, de még csak jelét sem láttam tegnap hogy több nap várakozás után ki akarna csírázni. Így kidobtam. :(
Köszi a gyors választ :)!
Pedig én látom, hogy a len kezd kipattanni, sőt 3-4 szemnek már "hegye" is van. Vagy az más? Egyébként piszok nyálkás.
Más termékekből pl. zabkorpa, zabpehely szoktam Naturásat venni, szeretem a termékeit, pláne, hogy pénztárcabarát :)
Olvastam az adatlapodon, hogy táplálkozás élettani hobbid van. Erről szívesen beszélgetnék, nincs egy topik konkrétan erről a témáról?
Na szóval az elejéről lépéseknen ahogy kérdezted:
Igen a sima hántolt napraforgót beáztatod és csíráztatod /de csak amig ki nem jön a csíra,mert ha már zöld akkor keserű lesz/
-len és szezám nem ered meg
-búzára már írtam hogy jó a csírája de le kell választani róla az alapszemet és agyökérkezdeményt mer szar rágós:)
mungóbab igen abból lesza szójacsíra
-ige a lucernát eé a vörösherét reformboltban veszem és jobban jársza Naturásátlátszó zacsis kiszereléssel mert több van benne és olcsóbb,mint a szép képpel ellátott papírzacsis kiszereléssel:)
Na ez tetszik, köszi az ötletet!
Szóval jól értem? Vettem hántolt napraforgót (kenyérbe teszem) és az kicsírázik?
Tegnap este áztattam be, lenmagot, szezámmagot (ezek is a kenyéradalékok) és tönkölybúzafű magot. Reggel és este leöblítettem, a lenen és a búzán már látszik, hogy kezd csírázni, de a szezámmagon nem. Remélem az is jó lesz.
A mungóbab=szója babbal, vagy két külön dolog?
A vöröshere, lucerna magokat reform boltban veszed?
Én évek ótA csíráztatok.Vettem egy csíra tálat/akkor 450 forintért három éve most 900 forint/és amik nekünk bejöttek:lucerna,vöröshere,vöröshagyma,és mungbab,vagy szója.
Amik nem jöttek be:búza/mert rágós a gyökér és a búzarész csak a hajtás fini.,a zsázsa mert csíp és furi íze van,rozs nem jön ki soha.
De ami kijön ,az két napon belül kint van.A napraforgóval már nem szarozok,mert én is először csíráztatni valót vettem,de kimkellet válogatni mint Hamupipőkének amaghéjat.Most veszek hántolt simát ,és ugyanúgy kicsírázik,a hántolt tökmag ugyanúgy.
:) Gyümölcscentrifugával.
Erről írtam anno egy topikban, amit én nyitottam, mindjárt kikeresem, érdemes elolvasni, ha szeretsz nevetni!
Én nem írtam, de még csak ma kezdem :D
Ja, van egy könyvem: Gillian McKeith, Az vagy amit megeszel!
Ebben a könyvben van pár oldal a csiráztatásról és az áztatási időről. Remélem sikerül!
Egyébként régen neveltem búzafüvet és ittam a levét. Meg kell szokni! Első nap azt hittem visszajön, pedig csak 1 evőkanálnyit kellett inni. Második nap már jobb volt és a végén kifejezetten megszerettem. Szerintem én szeretni fogom a búzacsírát.
További ajánlott fórumok:
- Csírák, csíráztatás
- Milyen tapasztalatok vannak a csiráztatással és csiraevéssel kapcsolatban?
- Hogyan kell diót csíráztatni és fát nevelni belőle?
- Győrben hol találok olyan boltot, ahol csíráztatásra alkalmas magot tudok venni?
- A csíráztatni való bio búzamag meddig jó?
- Zsázsa csíráztatásakor nyálkás lesz, lehet ezen segíteni valahogy?