Sütés főzés praktikák fortélyok (beszélgetős fórum)
:)) Szerintem mindegy, amennyiben a mentest tartósítószermentesen és nem 1:1-ben cukorral rakod el. :) Milyen lekvárt akarsz befőzni?
Nekem egyébként a nagylány 3,5 éves - én fixmentesen :D főztem be a lekvárokat, tartósítószer nélkül, és igyekeztem kevés cukrot hozzáadni.
Köszönöm a válaszokat!
Kisgyereknek melyik a jobb,a dzsemfixes vagy mentes lekvár?:D
Megnéztem: elvileg szorbinsav van a dzsemfixben.
Ezt találtam róla: "A szorbinsav pedig szinte az egyetlen tartósítószer, amely a szervezet természetes körfolyamataiba bekapcsolódva végül szén-dioxidra és vízre bomlik. A szakemberek egybehangzó véleménye szerint ártalmatlan, így alkalmazását a világ minden országában engedélyezik."
Szóval ez kell bele mindenképpen, különben nem állna el a "3 perces dzsemfixes" lekvár :), és neked már nem kell pluszban semmi "károsat" hozzáadnod.
Nem (és igen :D). A dzsemfix egy olyan "adalék", aminek a segítségével a gyümölcsöt rövid idő alatt, kevesebb cukorral, további tartósítószer hozzáadása nélkül tudod lekvárrá főzni.
Azt gondolom tudod, hogy a lekvárokat alapesetben egyféleképpen sűríted: a nedvességtartalmuk elfőzésével. Ezzel viszont a hosszú főzési idő miatt minden jó dolgot (vitaminokat pl) ki is nyírsz bennük. Így marad egy nagyon cukros, gyümölcsízű valamid. Persze a "régi öregek" esküsznek rá, hogy a lekvár az így az igazi, de ma már reformkonyha, egészségmánia stb - a "mai fiatalok", akiknek számít az egészséges életmód, ezt már annyira nem bírják. Itt jön képbe a dzsemfix, amibe pektint tesznek - a gyümölcsök alapból tartalmazzák, némelyik többet, a többség kevesebbet, tehát pl. a ribizlit rövid idő alatt lekvárrá lehet főzni, mert magas a pektintartalma, de egy meggylekvárt már vagy órákig főzöl, vagy zselésítesz, vagy hígan hagyod. :D A pektin segít villámgyorsan kocsonyásítani a lekvárodat, nem kell órákig főzni. Olyan, mintha zselatint vagy egyéb zselésítőt használnál, csak ez növényi eredetű.
Aztán kevesebb cukor: azért, mert a dzsemfix talán dextrózt tartalmaz - nem tudom, lehet fruktózt is. Ezek elvileg egészségesebbek a kristálycukinál. Cukor helyett pedig lehet mézet vagy pl. nádcukrot tenni a lekvárba. Tartósítószert is tartalmaz, meg nem mondom, mi a neve, valamilyen sav :D, elvileg az is "egészséges", nem úgy mint a szalicil. Miután nem főzöd elég ideig a lekvárt és nincs benne egy csomó cukor, nincs is mitől elállnia, így mindenképpen kell bele tartósító.
Na, ez kimerítő lett. :D
Köszönöm a receptet. Már annyifélét kipróbáltam, de mindig "szalonnás" maradt a közepe. Kezdtem arra gyanakodni, hogy a sütőm nem jó és nem süti át.
Mégegyszer köszi, amint képes leszek még egy falat piskótát lenyelni kipróbálom. :-)
Sziasztok!
A piskótám egyszerűen nem sikerül, akármeddig, akárhogy sütöm a belseje "szalonnás" marad.
Tudnátok segíteni, mit tegyek, hogy sikerüljön!!!
Előre is köszi!!
Viszont sokkal egészségesebb. ;) Az apróbb új krumplik egyébként sütőben is megsülnek kb. fél óra alatt.
Nem próbáltam még így, nem hangzik rosszul, ha kipróbálod, majd írd meg, milyen lett.
Én úgy gondoltam,hogy rendes sült krumli lenne,csak rozmaingosan.
Ha esetleg először az olajban megpirítanék egy csomó rozmaring ágat,és utána abban sütném ki a krumplit?
A tepsis változat csak azért nem szimpi,mert nagyon sokáig kell sütni.
Nagyon rég ettem ilyen ételt, és nem is tudom hogy mi a neve: Tepsibe főt tészta, rá tejberizs, majd megint tészta, és be a sütőbe.
Ha tudjátok, hogy mi ez, és hogy készül segítsetek.
Köszönet!
Hát ha abból indulok ki, hogy nyáron is nemegyszer rosszra fordul az idő éppen akkor, amikor üvegbe kerül az uborka, akkor elég a radiátor is. Még nem próbáltam, de szerintem egy kisebb adaggal nyugodtan kisérletezhetsz. Én csapmeleg vízzel szoktam elkészíteni nyáron a kovászos uborkát, de szerintem ilyenkor télen mindenképpen jó lehet felforralni hozzá a vizet és kissé visszahűtve ráönteni (van, aki nyáron is így teszi el).
Ha már itt járunk, érdekelne, hogy hol szerzel hozzá kovászolni való uborkát és kaprot?
Mákos guba
Hozzávalók (4 személyre):
8 db szikkadtabb kifli
6 dl tej
15 dkg darált mák
3-4 evőkanálnyi méz
2 dkg margarin
1 dkg vaníliás cukor
citrom
A tejben olvaszd fel a vaníliáscukrot, 2 evőkanál mézet és a margarin felét. A kifliket vágd szeletekre és locsold rájuk a tejet. (Ha kell, forgasd át, hogy egyenletesen megszívják magukat, majd egy-két percre tedd szűrőbe, hogy a felesleg tej lecsöpöghessen.) A darált mákhoz vegyíts egy kis reszelt citromhéjat, majd óvatosan keverve ezt is add a kiflikarikákhoz. A maradék margarinnal kenj ki egy tepsit vagy tűzálló tálat, terítsd el benne a mákos kiflikarikákat, majd előmelegített, középmeleg sütőben 5-10 percig süsd a gubát. Kockákra vágva melegen tálald, s ekkor csorgasd rá a méz maradékát.
Üdv!
Van itt valaki? Segítsetek tapasztalt házi tündérek.
A párom azt mondta, holnap csináljak neki MÁKOS BABAJKÁT, mert a nagyija sokat csinált.
Hogy kell csinálni?Mi az egyáltalán? Én nem ismerem.
Sziasztok!
Karácsonyra mindig csinálok bejgliket. Szeretnék érdeklődni, hogy tudtok-e valami újítást a dologban?
Akár a tésztával kapcsolatban akár a töltelékkel. De nehezítésképpen csak mesterséges édesítőszert használhatok.
Üdv: lossoka
További ajánlott fórumok:
- Karácsonyi sütés-főzés / Mi lesz a karácsonyi menü?
- Kezdő és haladó konyhatündérek csevegjünk a sütés-főzés rejtelmeiről!
- Teafőzési praktikák ill. minden ami a tea főzésével kapcsolatos!
- Formatorták, praktikák a sütésben
- Tudatos jövőtervezés-házi praktikák, tanácsok, ötletek, sütés-főzés-háztartás
- Ide szeretném összegyűjteni azokat a tapasztalatokat, recepteket, fortélyokat, amelyek a pároló edényben való főzéssel kapcsolatos