Piskótatitok, hogyan készül a tökéletes tortapiskóta? (tudásbázis kérdés)
"Mások egész más elvek alapján esküsznek a tökéletességre, csináltam már úgy is, hogy a cukrot keverem ki a fehérjével, bele egyenként a sárgája, aztán a liszt... az se rossz. Szerintem a lényeg az, hogy alaposan ki kell keverni a dolgokat, összeforgatásnál úgy kell bánni vele, mint a hímes tojással, és nem szabad nyitogatni a sütő ajtaját."
csatlakozom mazsinkához, ennyi a titok szerintem is.
Én a fehzérjét keverem ki cukorral habb, hozzá a sárgját, azt tovbb verem még gééppel, mégnagyobb lesz az egész, és óvatosan bele a lisztet. ha nem forrón süti az ember, hanem 180190 en kicsit lasabban gyönyörű nagy lesz .
Én úgy szoktam, hogy veszek x tojást, különválasztom. A sárgájához teszek annyi kanál kristálycukrot, ahány tojást vettem. Ezt fehéredésig kavarom, míg nem keletkeznek benne buborékok. Aztán felverem a fehérjét nagyon kemény habbá. A sütőt közben előmelegítettem kétszáz fokra. Miután a fehérje tökéletes keménységűre felverődött, hozzáöntöm a cukros sárgáját, és nagyon óvatosan összeforgatom. Ezután annyi kanál lisztet teszek bele, ahány tojásból készül. A lisztet szitálom, kanalanként adagolom, majd keverek óvatos mozdulatokkal. Én sütőport is szoktam beletenni. A tortaformába sütőpapírt teszek, majd mehet be sülni. Ha kakaósra csinálom, akkor egy kanál kakaót teszek bele, és egy kanállal kevesebb lisztet. Kétszáz fokon szoktam sütni addig, míg gyorsan föl nem szalad, utána leveszem 180-190-re. Tűpróbával ellenőrzők, közben nem nyitogatok.
Mások egész más elvek alapján esküsznek a tökéletességre, csináltam már úgy is, hogy a cukrot keverem ki a fehérjével, bele egyenként a sárgája, aztán a liszt... az se rossz. Szerintem a lényeg az, hogy alaposan ki kell keverni a dolgokat, összeforgatásnál úgy kell bánni vele, mint a hímes tojással, és nem szabad nyitogatni a sütő ajtaját.
tortaa, hát lehet nekiugrok a vizesnek :P
bár a keveréstechnikámon lehet javitani kellesz ...
Sokféle van. Nagyim lagzikba sütött rengeteg süteményt. Tőle tanultam. Én így készítem:
6 tojás, 6 ek liszt, 6 ek cukor, fél csomag sütőpor
(működik bármennyi tojással! Az a lényeg,hogy a többi hozzávalóból is annyi ek kell)
A tojásokat szétválasztom. A sárgáját kikeverem a cukorral,a fehérjét kemény habbá verem.
A habba óvatosan beleforgatom a cukros sárgáját, majd a sütőporos lisztet.
Sütőpapíros tepsiben kb 160-180 fokon sütöm.
Az első 10 percben nem szabad kinyitni a sütőajtót! Sőt,az a tuti ha csak akkor nyitod ki,amikor már nagy valószínűséggel készen van. Én gyakran sütöm, már ráéreztem :D