Főoldal » Klubok » Nullás hónap-klub:D

Nullás hónap-klub:D (nyílt klub)

Ezt a klubot mindenki olvashatja, de csak a klubtagok írhatnak bele.

Szeretnék csatlakozni ehhez a klubhoz!

❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... ❯❯
2011. aug. 9. 07:07

Én úgy gondolom, hogy az embernek agyban kell először átállnia erre a fajta "életmódra".


Gribedli Te mióta élsz így, mármint ilyen spórolás szerint, illetve a táplálkozásban?

Nem nehéz betartani? Eleinte milyen volt?


Mikor a nullás hónapot csináltam, hát csodáltam a kitartásodat, komolyan!!!

266. andika751 (válaszként erre: 265. - F758a7200f)
2011. aug. 8. 21:39

szia!


visszaolvastam a naplódat és ezt is, amiket ide írtál, megint nagyon jó dolgokat szedtél össze.


Először is, már nem vállalkozó a férjem, de még tavaly az volt és rendszertelen volt a bevétel, úgyhogy jól jött volna ez a megoldás. de soha nem lehet tudni, hogy mit hoz a jövő még...


A másik ez az egy hétre főzés-fagyasztás jól hangzik.


Irigyellek a kitartásodért!!!!!! Ügyes vagy és nagyon jó ötleteket hozol nekünk!!!!


Nekem az a problémám most (és szerintem többen is vannak így ezzel), hogy elkezdem a spórolást nagy lelkesedéssel, egy darabig megy, utána meg feladom, mert nagyon sok a kísértés sajnos. pl. a munkahelyemen mindig hoznak valamit, most Tupper akció , most Avon kozmetikumok, most ruhaárús stb...


A másik, hogy már sokszor elhatároztam magamnak, hogy tudatosabban főzök és tervezem meg a kajákat, na ez borzasztóan nehéz!!!!! Próbáltam már ilyen fórumot is indítani, de nem nagyon kaptam hasznos tanácsokat.

2011. júl. 27. 18:37

Igy nez ki az "anteprima" amit meg kell csinalnom 1 delutan alatt:

-sertes sztroganoff modra

-burgonyas gratin

-vega burger

-paradicsomos-zoldseges rakott teszta

-csilis bab

-zoldsegleves (zoldborso, porehagyma, krumpli)

-husos egytaletel (shepard's pie)

-zoldseges crumble (ez is egy rakottas)

-daralt serteshusos rakott teszta

-csirkehusleves (jo, ez rutinbol megy:DDD)

-1adag sajtos muffin

-1adag almas muffin (de csak ha talalok nyari almat, ehelyett nyari pici korte)

-1adag sajtos zabos keksz

-1adag zabos keksz


Az utobbi 4 az reggelire de a muffinok is fagyaszthatok, a keksz viszont elall tobb napig


Recepteket irom majd es azt is, hogy mennyi idot vett igenybe az egesz. Koltsegek az olyan kozepes lesz, mert pl a szaraz huvelyesek es teszta az nagyon olcso, a krumpli is, de az idenyzoldseg is. A husok osszesen masfel kg, de pl a sztroganoffot nem akarom csirkebol, a sertes meg mar majdnem ugyanannyi mint a marhahus. Na kivancsi leszek:)


Ha bejon az egyhetes verzio akkor babazas elott megcsinalom elore egesz egy honapra, igy pihenhetek

2011. júl. 27. 18:26

Csajok, ismeritek a "Maradektananul" cimu konyvet? Konyhai tanacsok vannak benne hogy hogy lehet felhasznalni a maradekokat jol. Ha valaki olvasta, mi a velemenye rola?


Mi jol haladunk a koltozessel vagyis nap mint nap cipelek fel sokmindent es alakul:)))


Most az jutott eszembe, hogy mivel nemsokara lesz 3.baba, eleinte tok nem lesz idom semmire, fozesre is alig, szoval olyan eteleket keresgelek amiket komplett meg tudok fozni elore es lefagyaszthato, amikor kell, csak bevagom a sutobe.


Talaltam is egy heti menut nagyjabol, az egyik linken amit mar emlitettem a naplomban (netmums). De a puding probaja az eves es ki szeretnem probalni hogy heti 1 fozessel meg tudom-e oldani az egesz heti kajat. Ja, es hogy ha mar heti egy fozesrol van szo, kell ra 1 napot szannom amikor osszeallitok mindent es felig megfozom, dobozolom es lefagyasztom. Elvileg 3-4 ora alatt meg lehet csinalni, es le van a gond egesz hetre.


Reggelire muffinok (sos es edes pl sajtos es almas) es zabos

keksz (sajat keszites)


Ebedre valami gyors pl rantotta tukortojas, zoldsegleves, ahogy eddig is csinaltam es vacsora minden napra 1 foetel de kikotes, hogy mar semmi fozes ne legyen vele csak bedobom a sutobe.


Igy a valasztas a rakott tesztakra esett es zoldseges gratin stb. Plusz husosak. De nem a legolcsobb kategoria, van kozte az is, de nem az osszes. Egyelore proba es ha bejon, akkor dolgozom rajta hogy olcso is legyen. Nem tudom azt sem, mennyi maradek lesz, mivel en sokszor nem azt eszem mint a csalad de van kozte nekem valo, lesz olyan, hogy en a maradekot, ha marad abbol ami inkabb nekem kedvenc.

263. Drienke (válaszként erre: 261. - F758a7200f)
2011. júl. 19. 15:05
Én amiket időnként megkívánok: pizza, muffin, pogácsa, sör ez mind beszerezhető gluténmetes verzióban is. Mondjuk szívesen megsütök magamnak bármit, nincs ebből gond, de az alapanyag nem olcsó. Sör, egy üveg 600 Ft, eddig úgy voltam vele, teszek hozzá még pénzt és veszek egy üveg minőségi bort és akkor sok - sok nagyföccsöt kapok. De 3 év után az nem sör. Az íz hiányzik. Nassolni, ha nassolok magokat eszek vagy gyümölcsöt, bár tavaly elég silány volt a gyümölcstermés.
2011. júl. 19. 13:13
Sőt, apropó pocak, most már nekem is van, úgyhogy kvittek vagyunk vele:DDD
261. f758a7200f (válaszként erre: 258. - Drienke)
2011. júl. 19. 13:12

Én nem sűrítek semmilyen liszttel, nekem a sűrítés az mindig a főzelék, leves saját maga. Kiveszek egy kicsit és összeturmixolom és visszaforralom a levesbe:)


Viszont a gyerekeknek amikor kicsik voltak és egy ideig nem lehetett glutént tartalmazó gabonát adni nekik, akkor a rizst megfőztem, és szétturmixoltam. Szerintem ezzel is sűríthetsz rizsliszt híján. Úgy értem, nálunk még csak pár éve van rizsből készült kenyér és tésztafélék (scotti), de előtte is megvoltam ezek nélkül, úgyhogy amikor kijöttek, nem is vettem.


A glutén, bár én nem vagyok rá allergiás, de azért nálam is vízvisszatartó, úgyhogy eleve több rizses dolgot eszem mint tésztásat, sőt, amióta diétázom, azóta a rizst sem annyira, csak heti 1x. De a gyerekeknek mindig saját dolgokat főztem, és a rizslisztet (amit készen is lehet kapni, de nálam már rögeszme:DDD) úgy helyettesítettem, hogy megfőztem a zöldségleveskéjüket a rizzsel benne és szétturmixoltam.


Hát ezzel én is így vagyok, hogy megkívánok egy csomó mindent, régebben kísérleteztem mással is, de amit nem tudok helyettesíteni, azt elhagytam. Hiúsági kérdésből is, mert ha már ott erőlködik az ember, hogy sportol rendszeresen, akkor miért csesszem el az eredményeimet, hogy valami olyat eszek, amit csak úgy megkívántam, pedig nem is szabadna.


De itt mindenkire rábízom, szóval értem én, ez én vagyok, nem mindenkit érdekel ennyire a sport vagy hogy megtartsa az eredményt (sőt, egyáltalán, elérje), pl a férjem tök nem zavartatja magát, ha tenisz után az irodában megkínálják csokival, be is tömi (és a pocak meg is van:DDDD). De rá is rábízom, én magammal kicsit szigorúbb vagyok ezen a téren.

2011. júl. 19. 13:02

Andika, én biotermék alatt nem azt értem, hogy bemegyek a natura-shoppokba és összeveszek mindent.


Persze, csak alapanyagok, és ez bio. Bio alatt azt értem, ha gyümi-zöldségről van szó, hogy nem volt vegyszerkezelve, permetezve, tehát az anyósomé az ilyen, a zöldségesé az ilyen. Szóval itt nem márkáról van szó, ha a Juliska néni nem permetezi a kertjét és ezt árulja a piacon, az is bio, és nem kerül többe. Az ilyen márkás bio dolgok, amiket natura boltokban árulnak, általában nem annyira frissek, mert először elvitték őket az elosztóba, utána mindent leárazni, becsomagolgatni reklámpapírkájukkal stb. stb., ez kerül rajta többe, de nem annyira friss.


A zöldségesemnél viszont minden helyi és friss és bio is mert nem volt vegyszerkezelve. Árban olyan mint a többi (mert nincs rajta benzinköltség sem).


Szerintem jól csináltad amit így összeszedtél joghurt, túró stb. :)


Én mondjuk a házi szalonnában sem bízom, mert ki az aki nem használ nitrát sókat meg ilyenek? Szóval oké, ha minden sima sóval lenne tartósítva, de ilyen nem találni, és a fejem jelez, fejgörcseim vannak a glutammátos izéktől, és a fiamnak szintén, így kolbászok stb. kilőve.


Szóval nagyjából igen, ha valaki készterméket vesz bioboltból akkor az drágább mint a késztermék sima boltból és nem is biztos, hogy 100% bio, ezért legjobb az alapanyagokból kiindulni és kész. Az olaszok nagyon sok mindent levédenek egyébként, szóval ami IGP vagy DOP, az azt jelenti, hogy csakis 100%bio dolgok, ilyen pl. a parmigiano reggiano (parmezán sajt), és ez nem kerül többe amióta megkapta a dop jelzőt, csak ugyanúgy készül mint 100valahány évvel ezelőtt, szóval bio mert a tehenek aminek a tejéből készült, csak füvet zabálnak, de nem kell hozzá natura boltba menni, megkapod a sima boltban is:)


Így sok alapanyag nálam bekerül a fogyasztható közé és más alapanyag meg kizárva, ha marhahúst veszek, akkor az csak szürkemagyar pl. vagyis az olaszoknál van egy ilyen marhafajta mint otthon a szürkemagyar. Csak füvet esznek ezek is, és emberi körülmények között vágják őket le. Ez is bio, de mondjuk nem kerül többe a többi marhahúsnál, speciel kilója a testrésztől függően 5-15 euro, de a felvágottaknak meg kilója 23 euronál kezdődik (és van benne glutammát, tartósítószer, cukor stb.). Akkor inkább veszek 4kg friss húst 1 kg felvágott árából, nem?

259. andika751 (válaszként erre: 257. - F758a7200f)
2011. júl. 19. 06:44

mindenből bio-t veszel, vagy csak saját magad készíted az ételeket és nem eszel olyat, amiben sok a tartósítószer?


Nálunk a bio termékek, olyan drágák, hogy azt mi pl. nem tudnánk kifizetni, a másik, hogy kapni is csak nagyvárosokban lehet.


Van nálunk is bio bolt, de ott főleg magvak, olajok, édesítők vannak, lisztek, gabonafélék.


De pl. ha te húst, tejterméket, zöldséget, gyümölcsöt is olyat akarnál venni, az már nem menne.


Én is egy időben nagyon ráálltam erre az egészséges dologra, van egy pár könyvem is, meg rengeteg jegyzetet készítettem ( ezt tanultam a fősulin is).


Én azt csináltam, hogy mindenből csak alapanyagot vettem meg, és sorba mentem az élelmiszereken és megnéztem, hogy mit hogyan tudok házilag elkészíteni.


Kezdem azzal, hogy valamennyi kerttel rendelkezünk, alapzöldségek, gyümölcsök, lekvárok vannak, ez saját.


Zöldséget és gyümölcsöt is próbálok a piacon venni, házi termelésűt, szerencsére nálunk sok néni-bácsi árul, ami tudom, hogy friss.


- akkor vettem házi tejet, abból csináltam túrót, tejfölt.


- vagy boltban túrót, tejfölt és abból saját magam készítettem el a gyerekeknek a krémtúrót, túrókrémet, natúr joghurtból gyümölcsjoghurtot.


- 20 %-os tejfölt lecsepegtetve , beízesítve "szendvicskrém" lett belőle ( semmi adalék nincs benne, csak só, bors, pirospaprika, kapor, petrezselyem, hagyma, fokhagyma, melyik milyen)


- húsárúnál: házi szalonna, kolbász, sonkát kell venni, néha vettem felvágottakat, de az minimális volt


- májast is lehet házilag elkészíteni


- kekszet, sütiket, nassot saját magam csináltam


-minden főtt ételt is, semmilyen port nem használok


- akkor sütöttem kenyeret, pékárút, megpróbáltam barna/ magvas dolgokat is, sokkal olcsóbb lett és biztos, hogy nincs benne plusz dolog.


Hát nálam ennyi kb., de az, hogy csak bio boltban vegyek meg mindent, azt nem tehetem meg, de én azt gondolom, hogy itt nálunk rengeteg házi dolog kapható még!!!


Én a kenyeret is megeszem, de sokszor a magvas-barna változatot, szerintem ez is kell az egészséges táplálkozáshoz, és én erről nem mondok le, de persze lehet mással is helyettesíteni, a lényeg, hogy teljes őrlésű gabona kerüljön a szervezetedbe naponta, ez a piramis alján van.


Kiválthatod: müzlivel, gabonapehellyel, zabpehellyel, kukorica, rizs, tészta.


Ennyi jutott eszembe, ha van neked is ötledet, írd meg.


Az a baj, hogy nem jó a szervezés nálam, mivel 6 hónapja dolgozom, és elcsúsztam az idővel, nem álltam még át, előtte , mikor otthon voltam könnyebb volt, de ha tudatosabban oda figyelnék, jobb lenne, egy kis átszervezést igényelne csak.


Így sokszor elcsábulok bolti dogokra pl. mostanában vettem több helyen péksütit, tudod ezt a frissen sütöttet, de nem kell mondanom, nagyon nem volt finom, amit én csinálok sokkal jobb, fura , de én kiéreztem belőle a "mű ízt", és borzasztóan drága!!

258. Drienke (válaszként erre: 257. - F758a7200f)
2011. júl. 19. 06:40
:-) Én sokszor főzök kenyér helyett 2 szem krumplit. Illetve rengeteg puffaszott rizst eszek. Nekem egy csomag tészta 2 hónapig elég, kevés kell belőle. Rizsliszttel sűrítek mindent, na az már nem olcsó. Viszont mindent meg kell nézni, hogy mit veszek mert adalékanyagként ott van a glutén.( és amibe nincs, néha az a drágább) Én is sokkal több rizst eszek azóta amióta tudom, mi a bajom. Viszont ember vagyok és megkívánok dolgokat amit nem lehet mással helyettesíteni.
257. f758a7200f (válaszként erre: 256. - Drienke)
2011. júl. 18. 15:19

Tudom, felsoszomszedunk is glutenmentes dietat folytatott, egy rakas penzt otthagytak mindig a gyogyszertarban mert bar van az ilyen termekekre valamennyi tamogatas, de neki az, hogy nem ehet buzat stb. azt jelentette hogy akkor a kukoricabol 3x annyit kell ennie...


Viszont a ferjem exe aki szinten coliakias, ugy oldotta meg, hogy egyszeruen nem evett kenyeret es teszta helyett rizst evett. Szoval nem kellett ra tobbet kolteni mert lemondott bizonyos dolgokrol es kesz.


De az en esetemben meg eleve nem gyartanak sok olyat amivel tudok helyettesiteni. Pl nekem megfajdul a fejem mindentol amiben glutammat van. Ezert most valaki azt mondana, hogy ez biztos koltseges mert akkor csak glutammatmentes dolgokat vehetek de azok dragabbak.


Erre en azt mondom, hogy belolem emiatt nem csinalnak bolondot, ha nem ehetek glutammatot (az egvilagon az osszes szalami es felvagott, leveskocka es meg sok mas), akkor nem eszem felvagottat egyaltalan es kesz. Nem hasznalok leveskockat es kesz, ha ez nekem 2x annyiba kerul. Vagy sajat keszitesut hasznalok. Szoval van aki meg azt mondja, hogy hat en meg a felvagottrol nem mondok le, ha talalok 2x annyiert glutammatmentest akkor bizony megveszem.


Mint a felsoszomszed, aki nem mond le a tesztarol, pedig ehetne rizst is, hat ot aztan nem tudom sajnalni ezert.

256. Drienke (válaszként erre: 255. - F758a7200f)
2011. júl. 18. 11:45
Sajnos a gluténmentes diéta, elég drága. :-(
255. f758a7200f (válaszként erre: 254. - Drienke)
2011. júl. 18. 09:25

En amiota dietazom, azota kevesebbe kerul a kajam, mert mindent mericskelek is, es en is nezem az osszetevoket, hat sajnos nem letezik semmi de semmi ami tok natur, ezert egy csomo dolog ki is esett. Amikor megszuletett a masodik baba akkor meg jobban hajlottam ra, hogy megvegyek mondjuk egy joghurtot ami a legnaturabb volt a sok kozul de amiota dieta van, ezt is hazilag kell csinalnom ha jot akarok:)


Masreszt pl ilyen kesz szoszokat tesztahoz vagy ilyenek, az uram elbol vissza is utasitja es a gyerekek is, azt csak az en foztomet eszik stb.


Nalam az volt inkabb, hogy ha kellett valami alapanyag, nem neztem tuzetesen meg hogy egyik halfile aznap akciosabb volt mint a masik vagy hogy egyik kiszereles jobban megerte mint a masik.


De most mar erre is odafigyelek:)


Apropo osszetevok! Tegnap delutan elmentem kutyakajaert, a ferjem mondta hogy ha latok ilyen petit beurre vajas kekszet neki akkor legyszi vegyek. Hat volt vagy 10 fajta petit beurre es basszus, vaj az egyikben sem volt!!! Na ezen jol felhuztam magam ugyhogy inkabb megcsinalom neki, lesz amilyen lesz, de az enyemben nem lesz 3 sor osszetevo amiben meg vaj sincs, ugy ertem, meg a neve is ez, a petit beurre az egy mitosz, hogy mereszelnek gyarilag vaj nelkulit csinalni?!!:)

254. Drienke
2011. júl. 18. 06:12
Szerencsére engem bevásárlásban nem befolyásolnak a reklámok. Minden összetevőt elolvasok - a lisztérzékenységem miatt. Sajnos a diéta költséges, bár egy termékcsalád közepes árkategóriával dolgozik, és finomak is termékei. Általában egy hétre tervezek, hogy mit főzök és mennyit, ha két napig ugyanaz van nem tragédia.
253. andika751 (válaszként erre: 252. - F758a7200f)
2011. júl. 17. 18:32

ez jó, amit a kompenzálásról mondtál!


gondolod, hogy az emberek azért vásárolnak ennyit, mert kompenzálnak?


Tény, hogy a ha elgondolkoznánk azon, hogy mi a valódi szükségletünk és mi az amit csak úgy megveszünk, akkor sok minden felesleges lenne, de szerintem ez nagy önfegyelmet is kíván, meg gondolkodásmód váltást fejben.

252. f758a7200f (válaszként erre: 250. - Andika751)
2011. júl. 17. 16:51

Nekem is azok a kedvenceim amiben nincs 4-nel tobb iz:)


Latod te is mondtad hogy vegulis a csabulason is van a hangsuly, szoval oke, leteszem, hogy egy bizonyos budget alatt nincs egeszseges konyha de vannak extrak amit az ember csak ugy megkivant es kesz, az egeszsegenek nem volt ra szuksege:)


Ne erts felre, imadom a szines eteleket, friss hozzavalokat de pl sosem megyek be a pekhez csak mert az utcarol megerzem az illatat, es nem latom ugy hogy akik meg igen azok hu de egeszsegesek lennenek. Sot, tolem folyton kerdezik hogy hogy tudok igy kinezni de amikor elmondom akkor senki nem hajlando utanamcsinalni. Eleve sportolok is es kemenyen dietazom es nalam a lemondas mar ezekben is rengeteg van, hat ha az uzletben meglatok egy reklamozott izet, tok el is megyek mar mellette.


Mondjuk ehhez az is kell hogy elegendo sikerelmenyem van masutt tehat nem kell kompenzalnom semmivel.

2011. júl. 17. 14:28
elírtam, szóval mi sem eszünk meg sok mű ételt
250. andika751 (válaszként erre: 249. - F758a7200f)
2011. júl. 17. 14:26

én is nagyon sokat foglalkozok a főzés témával, és a táplálkozással, ezt is tanultam részben.

Nagyon sok szemetet mi is eszünk meg, nekem az a bajom,hogy mire hazaérek a munkából fél öt és hulla fáradt vagyok sütni-főzni.


Tavaly, mikor még otthon volt, volt rá időm, és akkor mindent elkészítettem, óriási összegeket lehet vele spórolni.


Megtanultam pékárukat sütni, valami eszméletlen finom lett.

Rá kellene újra állni erre, azonkívül, hogy sokkal egészségesebb a házi dolog, finom is és olcsóbb.

csináltam házi nassokat, sütiket, édes-sós pékárút, kiflit, bagettet, kalácsot, kenyereket, házi szendvicskrémeket.


Most utólag nem is tudom, hogy hogyan csináltam, de működött, most viszont, hogy van több pénzem, elcsábulok jobban, pedig, ha visszaállnék, sokkal több látszatja lenne.


Akkor azért kellett csinálnom, mert rákényszerültem, és a hónapról hónapra való túlélést kellett megoldani, és megoldottam.


Most, hogy több van, a plussz elrakásáért kellene tenni, és mégsem megy.


Így fél év munka után elgondolkoztam, hogy lehet visszaállok arra , ha nem is álladóan, de nagy részben, sajnos engem is csábítanak a reklámok ezerrel, rengeteg főzős műsort nézek, amibe sokszor úgy van feltüntetve egy-egy drága étel, hogy anélkül már élni sem érdemes, persze tele drága és sok hozzávalókkal, azután meg amikor megcsinálod, nem is olyan finom. Én már jártam így többször.


Hogy az egyszerűbb, pár alapanyagot igénylő étel sokkal finomabb volt.

249. f758a7200f (válaszként erre: 247. - Andika751)
2011. júl. 16. 15:40
Ami azt illeti, en is egesz nap sutok-fozok de en ugy vettem eszre, hogy mi jobban eszunk, mert amit en csinalok abban nincs semmi adalekanyag. Es egeszsegunk oke, de ez sokban azon mulik hogy en nagyon szamolgatos vagyok es pontosan tudom, miben mibol mennyi van egy-egy elelmiszerben, es ez nalam szinte mar rogeszme, de valahogy nem visz ra a lelek, hogy megvegyek dolgokat amirol nem tudom kideriteni hogy mit raktak bele.
248. Drienke (válaszként erre: 247. - Andika751)
2011. júl. 15. 20:19
Igaz a szervezet nem felejt! Aztán betegen nő a kiadás csökken a bevétel.
247. andika751 (válaszként erre: 246. - F758a7200f)
2011. júl. 15. 16:44

köszi, de azt az időt nem kívánom senkinek, meg a másik, hogy itthon voltam és állandóan főztem, meg sütöttem , minden kenyeret , pékárut megsütöttem, de akkor az egész napom azzal telt, most ezt nem tudom megtenni, mert dolgozom egész nap.


És így is csak nagyon kevés jutott, nagyon nehéz volt, de az tartott életben akkor, hogy ez csak ideiglenes, most hogy normálisabban tudok táplálkozni, inkább megveszem, akkor ne gyűljön semmi pénzem, de a szervezet benyújtja , ha hosszú távon nélkülöz valamit.

2011. júl. 15. 14:13
Meg még az jutott eszembe, hogy próbáld meg felidézni, hogy tavaly, amikor nagyon kevés jutott kajára, hogy osztottad be, hátha még egyszer tudod produkálni:)
245. f758a7200f (válaszként erre: 244. - Andika751)
2011. júl. 15. 13:49

De azt is nézd, hogy most dolgozol is, szóval azért egykettőre csak visszaáll a rend:)


Jövő télen meg oda kell figyelni a fűtésre jobban, most, hogy így tudod, hogy összesen mennyi egy évre, havonta egy kis részét a gázszámlának elteheted (szóval a mostani bazinagy számlát és az eddigieket összeadva, csinálj egy átlagot, ennyi a tényleges gázszámlátok, szóval havonta ennyit tegyél félre rezsire, és a befizetendőt elviszed, a többit meg hagyod a borítékban, így mikor küldik nyáron az egyesítést, akkor te helyben vagy és megvan kapásból az összeg)


Hát nekünk meg soha nem volt semmi támogatás sajnos sem a gázra sem a villanyra, ráadásul felárat fizetek a menzán mert mi nem abban a faluban lakunk ahol a gyerek sulija van, ezért többet fizetek a menzáért mint az osztálytársai...Frankó, nem? Most legalább nyár van, és szeptemberig valahogy sikerül majd bejelentkezni, akkor mi is ugyanannyit fizetünk mint a többiek

244. andika751 (válaszként erre: 242. - Drienke)
2011. júl. 15. 12:48
igen most lesz, csak sajnos edig kaptunk villanytámogatást, meg étkezésit a gyerekekre, mivel gyesen voltam, így az most plussz hozzájött, tehát ugyanannyi a fizeinival, mint volt, sőt még több lett, mert a gázártámogatás is megszűnt és az is emelkedett.
243. f758a7200f (válaszként erre: 241. - Andika751)
2011. júl. 15. 11:05

Hat a svajci frankos hitel az nagyon gaz...


Szerintem azt a kicsit is amit felreteszel, erdemes lenne svajci frankra atvaltani vagy ilyen jellegu szamlan tartani, legalabb valami visszajon a kulonbozetbol.


En ugy vagyok a gyumolccsel hogy mindent elfogadok anyostol, neki nem nagy a kertje es csak gyumolcsfai vannak de mindig amikor valami beerik akkor egyfolytaban csak azt esszuk (pl most barack es fuge) es semmilyen gyumit nem veszek melle. Nem erdekel, hogy nem varialok, ugyis egyszer van csak szezon ugyhogy esszuk amig van. Pl a dinnye baromi olcso most, hat a barack elott szinte csak ezt vettem melle, mert anyos adott cseresznyet de azert a dinnyet nem hagyhattuk ki.


A zoldsegbol meg teljesen mindegy, bemegyek a zoldsegeshez es gyors vegigpasztazom amig varok es azt veszem ami a legolcsobb es itt is az van, hogy szoktunk azert kapni ferjem ismer melo miatt egy urat aki komolyan nem tudja ilyenkor hova rakni, olyan sok padlizsan, uborka, paprika van, hat beviszi hozzajuk ladakban. En meg nem szegyellem es mindent elhozok:))))


A tobbiek akik ott dolgoznak, inkabb csak par szemet mindenbol mert nem tudjak feldolgozni. Nekem 1 napos melo, de pl elteszek a melyhutobe 5-6 kilo padlizsant lepucolva, leizzasztva es elosutve, ez kemeny melo es egyszerre kell megcsinalni mert nem all el, de utana egesz tavaszig elvan.


Apropo nyaralas, mar eldontottuk hogy ebben az evben semmi, majd jovore bepotoljuk, meg mindig a koltozessel bajlodunk szoval egy osszecsapott koltozes helyett inkabb megcsinaljuk rendesen es kihagyjuk a nyaralast

242. Drienke (válaszként erre: 241. - Andika751)
2011. júl. 15. 07:33
Ha jól értettem, most lesz az utolsó autórészlet? Mert, ha igen az a pénz mehet egy borítékba továbbra is. Mi egy héten 1-2 alkalommal vásárolunk (reggelire valót), de olyan meleg van, hogy nem főzök hanem helyette gyümölcsöt eszünk.
2011. júl. 15. 06:35

sziasztok!


Gondoltam írok egy pár sort.


Mint írtam a június jól sikerült spórolás szempontjából, kiürítettem a fagyasztót teljesen.


Viszont most júliusban már mindent venni kell, ráadásul bejött a hatalmas összegű villanyszámla, pluss az utolsó autórészlethez kapcsolódó svájci frank árfolyamából adódó különbözet.


Így , amit félre raktam júniusban, azt most élhetem fel....


Most vagyok úgy július közepén, hogy, kifizettem minden számlát, hitelt, és ami maradt, azt kellett volna beosztani, de már elfogyott, így ha elrakok egyik hónapban a másikban meg hozzányúlok, akkor semmi nem marad.


Augusztusban nem lesz ennyi rezsi, de ott meg beiskolázás lesz, úgyhogy reménytelen a helyzet, eddig január óta vagy elromlott valami, vagy több számla jött ki, mindig van valami és így alig gyűlik.


Lehetne a kaján spórolni, pl, ha nem vennék ennyi gyümölcsöt, de ennek most van a szezonja és nem fogok lemondani róla, de ha kiszámolom sokba van.


Úgyhogy ezt a 60-40 %-os arányt már nem fogom tartani sehogyan sem, iszonyatosan sokat emelkedtek a költségek (rezsi).


Egy 10 %-ot tartós átutalással elkülönítek minden hónapban, de sajnos több nem fog menni.

2011. júl. 2. 10:29

sziasztok!


Mióta ráakadtam erre a fórumra sokkal jobban odafigyelek a dolgaimra!!!


Először is, mint írtam júniusban nagyon sokat tudtam megtakarítani, aszerint amit gribedli írtál a naplódban.

Rájöttem arra, hogy mi az ami tényleg szükséglet és mi az, ami igazából nem az, hanem érzelmi alapon való vásárlás.


Most ráakarok állni arra, hogy átnézzem a háztartási eszközeimet is és átszámoljam, hogy mi mennyit fogyaszt, mi éri meg.

Egyik évben szintén sok volt a villanyunk, mire rájöttünk arra, hogy a hűtő volt rossz és régi és sokat fogyasztott. Majd eladtuk és vettünk a nagyon energiatakarékos kombi hűtőt, csak sajnos tavaly újra be üzemeltük a régi fagyasztóládánkat, ami sajnos ennyit evett, így mérlegeltem, és rájöttem, hogy nem érdemes fenntartani, mert többe van, mint, ami benne fagy több hónapig és ráadásul tele sem volt.

De mindig tanul az ember valamit.

239. f758a7200f (válaszként erre: 236. - Andika751)
2011. júl. 1. 12:59
Azért is jó, mert így legalább már decemberben tudod, hogy mennyi is úszik el fűtésre, és hamarabb rászánja magát az ember, hogy felvegyen egy pulcsit inkább:)
238. f758a7200f (válaszként erre: 237. - Drienke)
2011. júl. 1. 12:53
Végülis ami a mélyhűtőt illeti, egy csomó mindent be is lehet főzni és sterilizálni, amiről az ember azt hiszi, hogy csak fagyasztani lehet. És a befőzött kaja tök sokáig eláll, tovább mint a fagyasztott, ezalatt semmit nem "fogyaszt", csak helyet:))))
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... ❯❯

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook