Nullás hónap-klub:D (nyílt klub)
Szeretnék csatlakozni ehhez a klubhoz!
sziasztok!
hogy vagytok ebben a melegben?
én most nullás hetet tartok, illetve próbálom azt enni, ami van itthon és olyat főzni, hogy semmit ne kelljen venni, most szabin vagyok, így több időm van, tegnap csináltam kifliket, ma kenyeret sütöttem.
van egy célom, és amiatt tartom magam a spóroláshoz!
Vettem egy füzetet és felírtam a hosszú távú célomat, időhöz szabva (tegnap láttam a tv-ben a pénzügyi szakértő javasolta, abban a dok. filmben, ami eladósodott "plázacicákról" szól, hogy hogyan álljanak talpra és osszák be a pénzüket jól)és felírtam a rövid távú lépéseket is hozzá, és próbálom hónapról-hónapra követni és azt eredményt felírni, ez fog motiválni.
Hat igen, elotte megerne csurig elhasznalni a regieket es ami lejart kidobni mert tobbet art mint hasznal (ha meg csak a helyet foglalja akkor plane)
En alapjaraton mindig hasznalok arclemoso-tonik-hidratalot es szemranckremet. Emelle becsusztattam egy maszkot szinten hialuronsavas nagyon turbo, es borradirt.
Testre meg tusfurdo-borradir-testapolo-intim tusfurdo es mindez tenyleg elfer utazashoz is, ennel kevesebbel nem erem be es mindig hasznalom is oket de nem hasznalok kulon szerumocskakat stb.
Sot, utazashoz van gyogyszertari kremem ami arc es testapolo egyben es a tusfurdom egy kombi (haj-test-arc), igy tenyleg meguszom kevessel es ha nagyon sietek akkor itthon is ezt hasznalom szoval elfogy ez is idoben nem varja meg a kovetkezo evi nyaralast.
Es mivel a gyogyszertari cuccosok nem a reklamozott fajta, ha csak 1 db krem hianyzik mert itthon elfogyott, tuti nem esek kisertesbe hogy vegyek 5-ot:))))))
Pl most hogy babat varok, eloszor elhasznaltam a mar meglevo testapolot es csak utana mentem mandulaolajat venni (ennyivel kevesebb doboz legyen:DDD)
Van amikor mar van kesz termekuk is, arclemoso, tonik, hidratalok, feherdobozos semmi flanc. Ha nincs kint a polcon, kerdezz ra:)
Esetleg mondd el azt is hogy mire kell, mert vannak speci hatoanyagosak es vannak sima minden bortipusra valok. Pl a hialuronsav az eros hidratalo es ranctalanito is, eleg sokoldalu es zsiros borre is meg szarazra is jo (a legtobb zsiros bor az vizhianyos)
a recepteket sorban ki fogom próbálni, a tésztásakból már csináltam is.
most tök sokat spóroltam a kaján:
tegnap vettem akciósan gombát fél kilót 260 ft-ért, hozzá kb. 550 ft-ért darált húst, csináltam belőle ragut (gombás-húsos-tejfölös), kifőztem hozzá 1 zacskó szarvacskát 150 ft-ért vettem, mikor akciós volt, meg 170-ért fél kiló brokkolit (szintén akciós), és csináltam belőle krémlevest, így kb. 1200 ft-ból meg volt az ebéd, és még ma is ezt ettük, a két kisfiam nem olyan sokat evett, de már majdnem a levessel jól laktak, mert pirított kenyérkockákat hozzá, és reszeltem rá egy kis sajtot, úgyhogy finomat ettünk, egészséges is és tápláló.
képzeljétek lányok megdöbbentő dologra jöttem rá ma!
minden hónapban vezetem a bevételeimet és kiadásaimat egy füzetben, de azok kívül, hogy minden dokumentálva lett, nem nagyon használtam semmire.
ma reggel viszont csináltam egy féléves összesítést, összeadtam az összes bevételeket (rendszeres és nem rendszerest egyaránt), az összes hitelt plusz rezsiket, majd az élelem+ alap szükségletekre költött összegeket, ezenkívül azt, hogy mennyi ment el vészkiadásra, ide csak a javításokat vettem, majd mennyi volt, amit rövid távú felhasználásra költöttem pl. kirándulás, nyaralás (3 nap volt), plusz egy-egy napok, nem olyan sok, a többi pedig a szabadon elköltött pénz kategória volt (fodrász, kozmetika, krémek, könyv, edény...játék, én a ruhát is ide veszem...stb, szóval, ami nem szükséglet, nem vészhelyzet és nem is egy rövid távú megtakarítás).
MAJD kiszámoltam, hogy az egyes kategóriákban mennyit költhettem volna, a 60% szükséglet és 40 % félretett pénz elmélet szerint és összevetettem az enyémmel.
Na itt jött számomra a döbbenet!
Ha nem untatok senkit, leírom, ha unalmas, akkor ne olvassátok tovább:
- én azt hittem, hogy azért nem gyűlik a pénzem, mert sok a rezsi, az élelem drága, és sok mindent meg kellett ebben az évben javítani és képzeljétek, hogy NEM!!!!
igaz, hogy a magasabb rezsi miatt a 60 % felment 70 %-ra ( de azóta az autó hitelünk letelt, tehát ez a 10 % lejön, így a 60 % -ba bele fog férni), a vészhelyzetekre jutott részből is maradni kellett volna, sőt a rövid távúból is és , amin megcsúsztam az a szabadon elkölthető rész!!!!
A háromszorosát költöttem el annak, mint ami a megengedett lett volna, abszolút nem gondoltam volna.
Minden, ami fontos kiadás, simán belefért volna.
Úgy elment pl, fodrász, kozmetika, pipere szerek, ruha , könyv, ajándék, tupper eszközök, stb-re, hogy észre sem vettem.
Úgyhogy most már azt fogom csinálni, hogy csak azt veszem meg, ami belefér, és inkább egyik hónapban csak pipere, másikban fodrász, de akkor nincs már, nincs ruha, könyv..stb.
És amire még rájöttem, hogy mindent csak hónap végén fogom megvenni, tehát kifizetem hó elején a rezsit, elrakom a kajapénzt, a félretettet, és egy borítékba a szabadon lekölthető ide eső részét, és ha letelt a hónap, akkor veszem meg, a szükséges ruhát, vagy, ami belefér.
Remélem működni fog!!!
Összeszedtem pár recit, ezekben van krumpli is, de nálunk a családban annyira nem menő a krumpli, azért amíg picik voltak, többször is csináltam ilyeneket mert kevés gond volt vele:)Szóval ha ti szeretitek, legalább egy másik mód az elkészítésre, hogy tudd variálni.
SONKÁS-SAJTOS KRUMPLITORTA (4 FŐRE)
800g burgonya
2 tojás
50g reszelt parmezán (vagy más keménysajt)
150g mozzarella
75g főtt sonka
Zsemlemorzsa
Só-bors
A krumplit héjában megfőzzük és meghámozzuk, áttörjük turmixgépben, ezután hozzáadjuk a kockára vágott sonkát, sajtokat, és legvégén a felvert tojást, lehet az egészet a turmixgépben összedolgozni. Só, bors, egy sütőpapírral kibélelt formábe teszem, amibe előtte kevés zsemlemorzsát szórok (ez fakoltatív, nélküle is jó lesz), a tetejére teszek pár morzsányi vajat és meleg sütőben (180-200fok) 20-30 percig sütöm amíg megpirul a teteje.
ZÖLDSÉGES VAGDALT
3-4 cukkini
2 sárgarépa
300g gomba
1 vöröshagyma
50g Reszelt sajt (trappista)
4 db tojás
250g búzadara (vagy ugyanennyi zabpehely)
Só,bors, fokhagyma, petrezselyem
A cukkinit, sárgarépát, vöröshagymát lereszeljük, a gombát egy pici olajon megdinszteljük, hogy a víz elpárologjon belőle, ha zabpelyhet, zabkorpát használunk, azt először beáztatjuk a felvert tojásokba, amíg a zöldségeket elkészítjük. Ha búzadarát, azt nem kell beáztatni. Egyszóval a zöldségeket összekeverjük a többi hozzávalóval és sütőpapírral kibélelt formában 180 fokon kb. 1 órát sütjük.
TONHALAS VAGDALT (sütni sem kell)
320g konzerv tonhal (az olajat le kell csurgatni, nem lesz rá szükség)
4 db krumpli
Só, bors, bazsalikom.
A krumplit héjában megfőzzük, áttörjük, összedolgozzuk a tonhallal, fűszerekkel. Kiterítünk egy darab folpack-ot, akkorát, hogy elférjen rajta a töltelék. A kicsit kihűlt tölteléket ráhalmozzuk és rúd alakot formálunk belőle, majd feltekerjük, és ezután betekerjük alufóliával is, a hűtőben megdermesztjük és hidegen szeleteljük. Illik hozzá savanyúság, vagy idényben paradicsomsaláta is. Szerintem majonéz és savanyú uborkával a legjobb.
HÚSOS VAGDALT
200g darált hús
2 db tojás
100g ricotta
2 zsemle (vagy 2 ek zabpehely)
1 kis hagyma
1 ek olívaolaj
50g parmezánsajt
Petrezselyem, só, bors
A hagymát megdinsztelem az olajon, és a zsemlét, zabpelyhet a felvert tojásokba beáztatom. Ezután összedolgozom az összes hozzávalót a darált hússal (ha zsemlét használ valaki, azt jól össze kell turmixolni) és tetszés szerint felhasználható a massza fasírtként vagy egyben vagdaltként. Ha vagdaltként készítjük el akkor rúd formában 180 fokon kb. 30-40 perc sütés, de be kell csomagolni alufóliába. Ha fasírtként készítjük el, akkor állni hagyjuk egy fél órát és csak ezután formálunk pogácsákat belőle és nem bő olajon, hanem csak kevés olajon sütjük ki, esetleg fedővel az elején.
A magvakat én úgy illesztem be, hogy pl töltött alma, vagy ha csinálok muffint akkor zabpelyhet használok bele és emellé még darált magokat. De pl az olasz receptek közül a peszto is tartalmaz fenyőmandulát. Azért a legtöbben az édesben szeretik, szóval a töltött gyümi a legkézenfekvőbb mert gyors és a gyümölcs-olajos mag komplett fehérjét alkot.
A hüvelyesekre meg tényleg rengeteg recept van a magyar recik között is, szóval a babletykó stb. én szeretem:) Esetleg csinálhatsz fasírtot is belőlük, lencse, bab stb. a hagyományos fasírt fűszerezést kell használni, csak a hús helyett főtt babot, lencsét teszel, kicsit pempősebb lesz az állaga amikor sütöd, de azért lehet vele bánni.
A köreteknél, hát mi nem bonyolítjuk túl, legtöbbször lobogó vízben megfőzöm a zöldségeket, és szűrőkanállal kiszedem, beledobom a következő fajta zöldséget stb. A víz használható levesalapként vagy rizottóhoz, a zöldségből kifő egy kevés ásványi anyag, ezt kár kidobni de max 4 napig használhatod csak fel. Szóval a köret így alakul, hogy főtt zöldek, és rá egy csepp olívaolaj, reszelt parmezán és kész. Legtöbbször zöldbab, sárgarépa, spárga, spenót, karfiol, brokkoli, édeskömény gumója, cukkini, ilyenek.
én sem akarok drasztikus változást, hanem pl. mi nem eszünk halat, hüvelyest is alig, magvakat is alig, ezekre kellene több recept, meg több zöldséges étel recept.
sajnos nálunk is a hús+krumli/rizs/tészta, mint köret van, ez a hagyományos köret, illetve a főzelék.
jó lenne egy pár újítást beiktatni, erre akarok egy mappát és gyűjteni recepteket bele.
Azért ez inkább úgy néz ki, hogy bár igen, sok gabonát fogyasztanak, de nagyon megy a sok-sok zöldség is. Nekik sokféle zöldségük van, amiket pl csak itt ismertem meg, de nem is mindenki enné meg magyarok között. És sok húst is esznek, hogy havonta párszor vöröshús, nem, inkább hetente minimum 1x vöröshús, és a sertéssel szemben előnyben részesítik a marhát.
Arról van szó, hogy pl. dél olaszországban nagyon szegények, és nincs pénz húsra egyáltalán, ott előfordul, hogy ebédre is és vacsorára is tészta, pizza. De ne tudd meg, hogy ott milyen túlsúlyos mindenki, ilyet még otthon sem látsz, nagyon nagyon ducik, és nem tűnik fel senkinek, mert mindenki az. Szóval ez a része nem követendő sztem és egyáltalán nem is egészséges. Esznek rántott zöldségeket, halakat is, de lényeg, hogy minden nagyon nagyon sok.
Ha megnézed, északon viszont soványkák mert több a gazdaság, és jobban megengedhetik maguknak a húst, mindennap, az állati fehérjét, de a kultúra az kultúra, szóval még ők sem mondanak le a napi 1 tésztás, rizses ételről.
Én pl hetente 1-2x eszem tésztát vagy rizst. De helyette nem eszem kenyeret sem, egyszerűen mindenből kevesebbet, nem pótolgatok itt vagy ott, normális az étvágyam, normális adagokat eszünk, nem hiszem, hogy ez többe kerül mint a déliek táplálkozása.
Amúgy a többi stimm, amiket leírtál, csirke, hal, zöldség, hüvelyesek stb. szóval elsősorban a sovány húsok, és emellé sok szénhidrát. Krumpli az kevesebb, mert szerintük annyira nincs benne sok tápanyag, szóval ez is tájanként változik. Gyerekeknek sokszor adnak krumplit mert semleges íze van, szóval nekem is van pár zöldséges krumplistorta receptem és pl a kisbabák első zöldséglevesében is krumpli a főszereplő (krumpli, cukkini, répa, ez a standard első leves:DD).