Mitől barna a kenyér és honnan tudjuk, hogy az tényleg egészséges? (tudásbázis kérdés)
Teljes kiörlésű kenyér csak búzalisztből van?
Én teljes kiörlésű tönkönybúza kenyeret szoktam venni, van ennél "egészsgéesebb"?
Egyébként köszi, hogy megkerested a fórumot:)
Óóóóóóóóóóóóóóó 8o
Köszönöm szépen!:)
Sziasztok! Akkor most egy két dolog itt nem teljesen tiszta. Olyan hogy barna kenyér már hivatalosan nincs. Van fehérkenyér: BL-80as lisztből készül 100%ban. Van félbarna kenyér: ennek 15%ban rozslisztet kell (kellene) tartalmaznia, a többi 85% pedig búzaliszt. Van rozsos kenyér: 15-40% között mozog a rozsliszt aránya. Van rozskenyér: 40% felett van a rozs aránya.
Van teljes kiőrlésű kenyér: Ebben nincs! rozsliszt, hanem teljeskiőrlésű búzából készül.
A rozst tartalmazó kenyereket ma már csak úgy lehetne forgalomba hozni, hogy ha van bennük szinezőanyag, akkor kiírják, hogy: szinező malátával készült. Csak ezt sajnos a pékségek nem tartják be...
A teljes kiőrlésű kenyereknek magas a rost tartalma, ezért a bélrendszernek hasznos. Tömény, kis térfogatú és a korpa jól látszik a bélzetében.
A rozskenyér, amiben sok a rozs, kis térfogatú és mindig szét van repedve. Ha felszeled, akkor érezni a rozs savanyú illatát. Nem mindig sötét, mert van a rozslisztek között is úgynevezett világos rozsliszt, és az nem ad sok szint a terméknek. De attól még lehet értékes. Sőt, ha túlzottan barna egy kenyér, és viszonylag nagy a térfogata, nincs repedés, akkor az nem igazi rozskenyér, szinte biztos, hogy a fehér kenyeret beszinezték malátával.
Nekem is van kenyérsütőgép, de jobban szeretjük a kézzel dagasztott, sütőben sült kenyeret.
Nemrég készítettem kovászt!:) Holnap sütöm!
Na, ezek után tudhatjuk mi van a lisztbe keverve?:)
Tervezem azt, hogy veszek egy kenyérsütő gépet!:)))
Egyébként azért egészségesebb a teljeskiörlésű, mert azt nem fehérítik mindenféle szerrel és nem hántolják a búzaszemet, ezért sokkal több tápanyag marad benne. Ma már lehet olyan fehér lisztet is kapni, ami vitaminnal dúsított.
Ha kenyeret sütök, mindig keverek hozzá vagy tönkölybúzát vagy teljes kiőrlésű lisztet esetleg rozslisztet. Ezerszer jobb, mint a boltban kapható kenyerek.
A színezék miatt:(((
Egyébként ez olyan mint a barna cukor.Azt hiszi az ember, hogy az """egészségesebb""", pedig csak kevesebbszer tisztították, mint a hagyomásnyos cukrot
:(
Igen! A színezésre gondoltam én is abból ahogy a kenyér szeletett megláttam!:(((
Nem igazán szeretjük a teljeskörűségű kenyeret ezért kerestem magvas kenyeret kevesebb rozstartalommal!:/
Ma vettem egy hét magvas cipót!Olyan fehér része is van a kenyérnek a közepén, mintha nem lett volna jól összekavarva a tésztája!
Ki tudja mit tartalmaznak ezek és mitől barna a barna kenyér? Mert ez szerintem nem a rost tartalma miatt!:(
További ajánlott fórumok:
- Tényleg sokba kerül az egészséges táplálkozás?
- Mi számít ténylegesen egészséges táplálkozásnak?
- Honnan tájékozódsz az egészséges táplálkozásról (ill. a helyes fogyókúrázásról)?
- Mit jelent a graham liszt és a tönkölybúza liszt? És tényleg egészségesebb?
- Tényleg egészséges az "egészséges életmód?"
- Szerintetek melyik az egészségesebb? A graham lisztből vagy a teljes kiörlésű lisztből készült kenyér?