Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Mitől barna a kenyér és honnan tudjuk, hogy az tényleg egészséges? fórum

Mitől barna a kenyér és honnan tudjuk, hogy az tényleg egészséges? (tudásbázis kérdés)


1 2 3 4
2009. márc. 15. 20:48

Na most akkor részletezd nekem légyszives, hogy hogyan dagasztod kézzel a tésztát.

Nem hülyéskedek!

51. eperlevél (válaszként erre: 50. - 4b6a2525df)
2009. márc. 15. 19:57
:) Ez a beszéd!
50. 4b6a2525df (válaszként erre: 49. - Eperlevél)
2009. márc. 15. 18:21
Nézd, valamikor el kell kezdeni, most 54 éves vagyok, van még 40:) évem, hogy megtanuljam:)
49. eperlevél (válaszként erre: 48. - 4b6a2525df)
2009. márc. 15. 18:20
Huh, akkor jóval kezded.:)
48. 4b6a2525df (válaszként erre: 47. - Eperlevél)
2009. márc. 15. 17:06

Nem.

Az igazság az, hogy én életemben még nem sütöttem semmit, még egy piskótát sem.


Főzni nagyon szeretek, de sütni nem is akartam megtanulni, igy is 30 kg plusszom van:(


De sajna kenyérfüggő(ja és kifőtt tészta) vagyok, ezért keresek valami jó megoldást, legalább a kenyérre.

47. eperlevél (válaszként erre: 43. - 4b6a2525df)
2009. márc. 15. 10:26
Szoktál kézzel dagasztani?
2009. márc. 15. 10:26

Ez a legjobb kenyér amit valaha sütöttem.:)

De van több is ami finom.

45. eperlevél (válaszként erre: 44. - Dragon77)
2009. márc. 15. 10:25
Tényleg finom.
44. dragon77 (válaszként erre: 42. - Eperlevél)
2009. márc. 15. 08:13
Ez finom lehet!!
43. 4b6a2525df (válaszként erre: 41. - Eperlevél)
2009. márc. 14. 21:38

Ezer bocsánat:) Most ismerkedem a kenyérsütés fortélyaival. Foggggalmam sincs milyen kenyeret fogok sütni:)

Vagyis mostmár igen, mert kipróbálom ezt a receptet.

2009. márc. 14. 21:23

Írom:


12.5 dkg búzaliszt

3.8 dkg rozsliszt

3.8 dkg tönköly

3.8 dkg kukorica

3.8 dkg rizsliszt

3.8 dkg hajdina

1.25 dkg élesztő

0.375 l víz (az élesztőt csak 3 decibe tedd bele, mert szerintem nem kell az összes víz, a többit csak akkor apránként, ha úgy gondolod kell)

3-3.5 dkg só


lehet hozzátenni magokat vagy 12.5 dkg zabpelyhet


A liszteket összeszitálod, hozzáadod a kovászhoz, a vízhez és az élesztőhöz. Jól összedagasztod, majd hozzáadod a sót és a magokat majd továbbdagasztod, míg szép sima lesz a tészta. Ezután tetszés szerinti darabokra vágod, kerekíted, formázod és addig pihenteted, míg a kétszeresére dagad. 220 fokon kell szép pirosra sütni.


Én az élesztőt mindig elkeverem a vízben, kicsit állni hagyom és úgy teszem a liszthez.


A kenyeret római tálban sütöttem meg, mert féltem,h. szétterül nagyon a tészta.


Dagasztás közben tehetsz még hozzá lisztet, ha túl lágynak ítéled meg. Én eddig mindig raktam.


Teszek fel képet róla a naplómba.


A rizs és hajdinalisztet bioboltban nézd meg. Én eddig mindig fehér rozslisztet raktam bele,mert elfogyott a másik. A tönköly az teljes kiőrlésű. A búzát grahammel is egészítettem már ki és olyannal is amiben búzacsíra volt.


Azt hiszem ennyi.

41. eperlevél (válaszként erre: 38. - 4b6a2525df)
2009. márc. 14. 21:05
A kérdés arra vonatkozott, h. milyen kenyérhez. Van híg kovász is, meg a nem híg,:D.....
2009. márc. 14. 20:39
Van egy egyszerűbb kovászolási folyamat is. Ezt akkor érdemes alkalmazni, ha mindennap sütsz kenyeret. Első nap megcsinálod a kovászt a lenti receptek egyikével. Azután összeállítod a tésztát. A tésztából kiveszel egy 30 dkg os darabot. Ezt meghagyod. Ez a tészta másnapra ugyanolyan kovásszá érik, mint az előző napi trutyid. Ezt nevezik kovászmagnak. Másnap,amikor megint csinálsz kenyeret, akkor a dagasztott tésztából megint kiveszel egy darabot másnapra. Ezt a folyamatot 1 hétig lehet csinálni, utána új kovászt kell csinálni. Igy hetente csak 1szer kell a kovásszal bütykölni.
39. 4b6a2525df (válaszként erre: 34. - Dragon77)
2009. márc. 14. 20:23

Hát nagyon csábító:)

Mostmár biztos, hogy ki kell pbóbálnom a kenyérsüést:)

Már csak a receptet várom meg:)

38. 4b6a2525df (válaszként erre: 30. - Eperlevél)
2009. márc. 14. 20:21

Hát kenyérsütéshez:)

Miért? máshoz is szoktak kovászt használni?

Bocs, de nagyon járatlan vagyok sütésügyileg.

2009. márc. 14. 19:57

én 16-20 órás kovászt készítek ehhez a kenyérhez

1.25 kg liszt (fehér)

1.25 dkg élesztő

0,625 l víz


ezt jól összedolgozom és hűvös helyen pihentetem 16-20 órát


a hozzávaló kenyeret is írom, de most dolgom van

36. eperlevél (válaszként erre: 32. - 4b6a2525df)
2009. márc. 14. 19:46
nem, sütőben, persze megírom
35. dragon77 (válaszként erre: 29. - Eperlevél)
2009. márc. 14. 19:45
De azt egy hétig eheted, mert puha marad és nem penészesedik meg. Vagy tévedek?
34. dragon77 (válaszként erre: 28. - 4b6a2525df)
2009. márc. 14. 19:44
csinálj 12 órás rozskovászt! Attól tuti jó lesz az íze a kenyérnek. Ha 3/4 kg-os kenyeret készítesz, akkor vegyél 15-20 dkg rozslisztet. Adj hozzá 0,5-1 dkg élesztőt, és annyi vizet, hogy egy lágy tésztát kapj. ( kb 1,5 dl a 20 dkg liszthez) Hagyd 12 órán keresztül egy jó nagy edényben. Jól ki fog kelni, valószínűleg kissé elfolyósodik. Ezt a trutyit add hozzá a kenyeredhez. Amit felhasználtál anyagokat, azt vond le a receptedből ( lisztből, vízből, élesztőből). Nagyon finom íze lesz, ha jól csinálod.
33. dragon77 (válaszként erre: 29. - Eperlevél)
2009. márc. 14. 19:37
sütőipari mérnök vagyok.
32. 4b6a2525df (válaszként erre: 31. - Eperlevél)
2009. márc. 14. 19:30

Volnál olyan kedves és megirnád a receptjét:)

Kenyérsűtő géppel sütöd?

2009. márc. 14. 19:25

én most 1 sokgabonás kenyeret sütök, ami nagyon finom.6 féle lisztből áll össze, kovásszal


nagyon jó, hasonlít az erdélyi házi kenyérhez

30. eperlevél (válaszként erre: 28. - 4b6a2525df)
2009. márc. 14. 19:23
milyen kovászt akarsz? vagyis mihez?
2009. márc. 14. 19:22

mivel foglalkozol dragon?

én egyébként itthon sütöm a kenyeret, volt 2 próbálkozásom tisztán rozslisztből, de mire megsült, már nem volt szép látvány, de az íze szerintem ok, más, az biztos. kicsit savanykás.

2009. márc. 14. 19:20
Tudja valaki, hogy hogyan kell kovászt készíteni?
2009. márc. 14. 19:18

Hmm... izgalmas dolgokat láttam én a lisztben! De nem csak a pékségben, hanem a zacskósnak szánt lisztben is...:D Nem részletezném.

Igen rozsból is van teljes kiőrlésű, de abból nem lehet teljesen tisztán kenyeret készíteni pékségben. Legalábbis annak azért igen durva íze van és nehéz vele dolgozni. Ha otthon sütöd, akkor nem eszel meg néhány E számot, az biztos. De a teljes kiőrlésű gabonák sokkal egészségesebbek, mint a fehérlisztek.

26. 4b6a2525df (válaszként erre: 24. - Eperlevél)
2009. márc. 14. 19:02
Hát talán egészségesebb, de ki tudja mi van a lisztben?
25. eperlevél (válaszként erre: 22. - 4b6a2525df)
2009. márc. 14. 15:23
sőt zabból,árpából,rizsből és kukoricából is
2009. márc. 14. 15:11
Nem attól lesz a kenyér egészséges, mert teljeskiörlésű tönkölybúzából készült. Ha te sütöd otthon, akkor tuti egészséges.
23. eperlevél (válaszként erre: 22. - 4b6a2525df)
2009. márc. 14. 15:09
Nem csak búzából van teljeskiörlésű. Rozsból is.
1 2 3 4

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook