Mitől barna a kenyér és honnan tudjuk, hogy az tényleg egészséges? (tudásbázis kérdés)
Na most akkor részletezd nekem légyszives, hogy hogyan dagasztod kézzel a tésztát.
Nem hülyéskedek!
Nem.
Az igazság az, hogy én életemben még nem sütöttem semmit, még egy piskótát sem.
Főzni nagyon szeretek, de sütni nem is akartam megtanulni, igy is 30 kg plusszom van:(
De sajna kenyérfüggő(ja és kifőtt tészta) vagyok, ezért keresek valami jó megoldást, legalább a kenyérre.
Ez a legjobb kenyér amit valaha sütöttem.:)
De van több is ami finom.
Ezer bocsánat:) Most ismerkedem a kenyérsütés fortélyaival. Foggggalmam sincs milyen kenyeret fogok sütni:)
Vagyis mostmár igen, mert kipróbálom ezt a receptet.
Írom:
12.5 dkg búzaliszt
3.8 dkg rozsliszt
3.8 dkg tönköly
3.8 dkg kukorica
3.8 dkg rizsliszt
3.8 dkg hajdina
1.25 dkg élesztő
0.375 l víz (az élesztőt csak 3 decibe tedd bele, mert szerintem nem kell az összes víz, a többit csak akkor apránként, ha úgy gondolod kell)
3-3.5 dkg só
lehet hozzátenni magokat vagy 12.5 dkg zabpelyhet
A liszteket összeszitálod, hozzáadod a kovászhoz, a vízhez és az élesztőhöz. Jól összedagasztod, majd hozzáadod a sót és a magokat majd továbbdagasztod, míg szép sima lesz a tészta. Ezután tetszés szerinti darabokra vágod, kerekíted, formázod és addig pihenteted, míg a kétszeresére dagad. 220 fokon kell szép pirosra sütni.
Én az élesztőt mindig elkeverem a vízben, kicsit állni hagyom és úgy teszem a liszthez.
A kenyeret római tálban sütöttem meg, mert féltem,h. szétterül nagyon a tészta.
Dagasztás közben tehetsz még hozzá lisztet, ha túl lágynak ítéled meg. Én eddig mindig raktam.
Teszek fel képet róla a naplómba.
A rizs és hajdinalisztet bioboltban nézd meg. Én eddig mindig fehér rozslisztet raktam bele,mert elfogyott a másik. A tönköly az teljes kiőrlésű. A búzát grahammel is egészítettem már ki és olyannal is amiben búzacsíra volt.
Azt hiszem ennyi.
Hát nagyon csábító:)
Mostmár biztos, hogy ki kell pbóbálnom a kenyérsüést:)
Már csak a receptet várom meg:)
Hát kenyérsütéshez:)
Miért? máshoz is szoktak kovászt használni?
Bocs, de nagyon járatlan vagyok sütésügyileg.
én 16-20 órás kovászt készítek ehhez a kenyérhez
1.25 kg liszt (fehér)
1.25 dkg élesztő
0,625 l víz
ezt jól összedolgozom és hűvös helyen pihentetem 16-20 órát
a hozzávaló kenyeret is írom, de most dolgom van
Volnál olyan kedves és megirnád a receptjét:)
Kenyérsűtő géppel sütöd?
én most 1 sokgabonás kenyeret sütök, ami nagyon finom.6 féle lisztből áll össze, kovásszal
nagyon jó, hasonlít az erdélyi házi kenyérhez
mivel foglalkozol dragon?
én egyébként itthon sütöm a kenyeret, volt 2 próbálkozásom tisztán rozslisztből, de mire megsült, már nem volt szép látvány, de az íze szerintem ok, más, az biztos. kicsit savanykás.
Hmm... izgalmas dolgokat láttam én a lisztben! De nem csak a pékségben, hanem a zacskósnak szánt lisztben is...:D Nem részletezném.
Igen rozsból is van teljes kiőrlésű, de abból nem lehet teljesen tisztán kenyeret készíteni pékségben. Legalábbis annak azért igen durva íze van és nehéz vele dolgozni. Ha otthon sütöd, akkor nem eszel meg néhány E számot, az biztos. De a teljes kiőrlésű gabonák sokkal egészségesebbek, mint a fehérlisztek.
További ajánlott fórumok:
- Tényleg sokba kerül az egészséges táplálkozás?
- Mi számít ténylegesen egészséges táplálkozásnak?
- Honnan tájékozódsz az egészséges táplálkozásról (ill. a helyes fogyókúrázásról)?
- Mit jelent a graham liszt és a tönkölybúza liszt? És tényleg egészségesebb?
- Tényleg egészséges az "egészséges életmód?"
- Szerintetek melyik az egészségesebb? A graham lisztből vagy a teljes kiörlésű lisztből készült kenyér?