Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
már többször próbáltam savanyítani káposztát nem tudom mit rontok el de nem lesz olyan jó mint a bolti.. van egy 10 l agyag hordóm aminek a tetejébe vizet kel tenni az zárja le szóval nekem nem sikerül..:(
viszont olcsó és 1,2 elég gyorsan..:)ritkán fogyasztjuk...
Hát az valóban komoly. Megértem, hogy szeretnél kimenni a levegőre, de ilyen időben ha nem feltétlenül kell, inkább maradj bent.
Majd holnaptól már jobb lesz, és az idő is melegszik. Nagyon vigyázz magadra. Mielőbbi teljes gyógyulást kívánok.
Komolyabb. Mélyvénás trombózis. Pár napja jöttem haza a kórházból.
Mi baj? Megfáztál, vagy valami komolyabb?
Itt most is esik. Tegnap -végre- kicsit kimentem sétálni, alig értem haza, szakadt az eső. Meg kéne erősödnöm, de ebben a vacak időben nem jó kimenni.
Én olyankor szeretem, amikor már szép kifejlett szemek vannak benne, de még nem kezd leöregedni. Az én őstermelőm mindig szól, hogy no most vegyed és vigyed.
Pár hete beszéltem vele, azt mondta, hogy majd a másodikként vetettből hozza a piacra az enyémet. De még az elsőt sem szedi, bár nem tudom ebben az esős időben egyáltalán mit csinál a borsója.
Majd vasárnap a szavazás után akarok a piacra lesétálni, ha nem esik.
Az az igazi! Hamarosan lesz. A hosszabb csövű, kicsit nagyobb szemű, finom, zsenge a kedvencem.
Ezt nem tudtam. Valóban ahogy nézem, hogy a zsenge-borsót, ezek szerint cukorborsót grilleztek a lányok-fiúk.
Én megvárom a jó kis falós zöldborsót a piacon. :))
Nagyon finom zsenge karalábé főzeléket főztem ebédre. 115 Ft volt a karalábé db-ja, hatalmas, friss fejek voltak. Finom tavaszi íz. Nem sajnáltam belőle a petrezselyemzöldet.
A cukorborsó, amit héjastól használnak, nem ugyanaz, mint a zöldborsó!
[link]
Férjem nagymamája a zsenge zöldborsó héját ízesítésül belefőzte a levesbe (utána kidobta belőle) nagyon finom volt tőle.
...valószínű h jól láttad , talán valami cukorborsó lehet , nem szoktam nézni , de valahol már olvastam róla :( viszont amikor még alig szemesedik , nagyon finom tud lenni az a borsószem , gondolom akkor még a héja nem olyan rágós ? mondjuk én csak ízesítésre használtam néhány csövet , nem ettük meg azokat a levesbe , főzelékbe , meg se kóstoltuk :( amit nemrég hozattam a fiammal a sp.rból nagyon finom igazi zsenge borsó , bár én szeretem a nagyszeműt is , a teljesen kifejlődött szemeket + a száraz borsót is / na nem sok minden van , amit nem szeretek , és végtelenül jó étvággyal tudok még 1 zsíros kenyeret is megenni :) :) nem vagyok 1 finnyarozi :) :D
"a finom friss zöld hüvelyét is használtam ízesíteni"
erről jut eszembe: jól láttam, hogy tegnap a Konyhafőnök-ben gyakorlatilag a borsócsövet grillezték és tették tányérra, "grillezett borsó" néven? Mert hogy borsó szemek abban még mutatóban is csak alig-alig voltak??? És képesek rátenni a tányérra, és méregdrágán eladni az étteremben????
...volt h levest ízesítettem pl a főtt kukorica levével , finom volt az is :) ahogy régen , mikor még ültettem a kertbe zöldborsót , a finom friss zöld hüvelyét is használtam ízesíteni , ezt valahol olvastam :) ... vettem valamikor olyan futóborsót , aminek lila volt a hüvelye , de benne a szemek ugyanúgy zöldek :) jó volt az is , akkoriba még a Kertbarátból rendeltem jópofa növények magvait ültetni :) emlékszem hetekig azon mulattunk , h a Luffa-tököt mosdószivacsnak ajánlgatták :)
...nem szoktam venni Maggit , régebben is jobban szerettem a Knorrnak a termékeit , csak az a valamikori zöld leves nem hagyott nyugton :) :)
...bocsi a fele ide a fele oda szólt az előzőnek :) azt hiszem v szétültetem a lestyántöveket v hagyom felmagozni és szaporítok belőle még 1 sort :) itt-ott-amott :)
...tudom szoktam is venni , + szárítok is , v a fagyosba teszem , tegnap kopasztottam meg először a még megmaradt töveket , jobban megőrzi az aromáját a fagyosba :)
... mikor még Pesten laktunk / több , mint 40 éve / sütöttem a rántott karfiol mellé szalmakrumplit / tömény hízókúra volt / de akkor is finom volt + hozzá a jó kis uborkasaláta jó fokhagymásan :)
mikor gyerekek voltunk,akkor szokott az anyám szalmakrumplit csinálni.de hamar megunta,voltunk rá öten.egy tál szalmakrumpli semmi,egy ember ültő helyében megeszi.
Szárított lestyánt sima fűszerként lehet kapni.
Emlegetik vegetafűnek is.
Rákerestem, a Liebstöckel a lestyán, de állítólag a Maggi-fűszerben nincs.
A Maggi leveskockában búza és zeller van, trükkös fogalmazásbanm az aromával együtt említve.
"Jodsalz, Geschmacksverstärker (Mononatriumglutamat, Dinatriumguanylat, Dinatriuminosinat), Aroma (mit Weizen, Sellerie), pflanzliches Fett, Maltodextrin, karamellisierter Zucker, Säuerungsmittel"
És karamellizált cukor.
...régen nagyon szerettem a brassóit a munkahelyemen , de csak akkor , ha nem állt az olajba , ha tocsogott , akkor brrrrrrrr !!! és sokszor sajnos állt az olajba , én eleve szűrőbe szedtem azt a krumplit , nekem nem maradt rajta olaj :)
... már jó régóta lehet kapni olyan krumplit , amit csak éppenhogy megspriccelni kell olajjal ha a tepsibe sütjük :) de mivel mindent kipróbálok , ha ajánlják ha nem :) a sima fagyasztott szalmakrumplit is szoktam megszórni fűszersóval v ha nincsen akkor simával v semmivel , csak utólag sózom , megspriccelni pici olajjal és sütöm és az az olcsóbb is nagyon is alkalmas úgy sütni , mikor jó áron van a 2,5 kilós / mert egyébként elég drága a kifejezetten arra ajánlott krumpli :( / olyankor szoktam venni és akkor sültkrumli van sültkrumplival + ketchuppal / jó ! tudom ! h nem mindenki szereti a ketchupot , de akkor is fincsi :)
... én kb 30-40 éven át azon spekuláltam , h mi a rosseb lehetett annak a finom zöld levesnek az alapanyaga ? amit hajdanán maggikockaként Mamikám kapott a húgaitól mikor náluk volt látogatóba ? 59-be ? v 63-ba ? az ízére annyira nem is emlékszem , csak arra h nagyon finom és zöld volt :) a lestyánra gondoltam , h az lehetett , sok éven át morzsolt lestyánt vettem mindig a Metroba : Liebstöckel van a dobozán , amit a mai napig is a szárított zöldségeim tárolására használok :) de kb már v 10 éve nincs az se :( annak a cégnek még ma is sokféle fűszere kapható , de lestyánt régen láttam , hiába keresem , ha épp ott járok :( :(
hát tényleg fura.annyi olajat szív magába,legyen,aki egye.
ez még nem jutott eszembe.pedig kár kiönteni azt a finom levet.
...ha szoktál főzni csöves kukoricát :) annak a levét is megiszom :) leszűrve finom :) a karalábé itthon is eléggé aranyárba van :( én a finomabbik felét hagyom a fijjjjjúknak nyersen enni , a gyökeréhez közeli részéből lesz v leves , v főzelék , v töltött karalábé :) / ami nem is igazából töltött , csak gombócokat főzök bele , mint a paradicsomos gombóchoz , töltött káposztához ... / és mindezeket csökkenő mennyiségben ! nem lesz itt nekem 1 röfi kinézetű családtag se !!!! de azért a csontleves fazontól is odébb vagyunk :) :)
Az előre panírozott cuccokból csak a csirke combját, szárnyát, máját szoktam venni, azok nem daráltak, hanem ahogyan a jószágról leszedték, csonttal együtt. Bár a májat nem igazán szeretem, túl kemény, túl öreg.
De jó az, amikor hirtelen kell valami.
Majdhogynem gusztustalan. Az olajat a krumplival együtt melegíti?
További ajánlott fórumok: