Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
Épp amit utoljára hoztam linket, az is csak ötezer-valamennyi.
A nagy, tűzhelyre való több zónás lapoknak más a teherbírása. Ezt végeredményben a kerámia lap határozza meg, nem az, hogy indukciós vagy sima villany.
"Kerámia vagy indukciós főzőlapot válasszak?
Ha az elektromos főzőlap mellett tettük le a voksunkat, még egy utolsó kérdés vár ránk: a hagyományos üvegkerámia megoldást, vagy a korszerű indukciós főzőlapot válasszuk?
Az indukciós főzőlap fogyasztása
A szakirodalom szerint a hagyományos elektromos főzőlapok hatékonysága 50% körül alakul, ehhez képest az indukciós főzőlapok elérhetik a 80%-os hatásfokot is. Ez mindenképp jobb a gáz főzőlapok kb. 30%-os értékénél. De tény, hogy egy adott étel elkészítéséhez az indukciós főzőlappal kb. 40%-al kevesebb energiát kell elhasználnunk, mint a hagyományos kerámiával. Úgy is nézhetjük, hogy amely étel a kerámia lapon 10 perc alatt forr fel, az az indukciós főzőlapon kb. 6 perc alatt már forr. A kérdés tehát nem az, hogy az indukciós főzőlap élettartama során megtérül-e a magasabb ára, hanem csupán az, hogy 1-2, vagy 3 év múlva hoztuk már be a többletköltséget. Aki hosszútávon gondolkodik, annak mindenképp érdemes ezt a korszerű megoldást választania.
Edények az indukciós főzőlaphoz
Az elektromágneses indukció elvén működő főzőlap használatához olyan edényekre van szükségünk, amelyek mágnesezhetők. A legegyszerűbb megoldás erre a “hűtőmágnes teszt”: a hűtőmágnest rátesszük a konyhában lévő edényekre, és amelyikre rátapad, az használható a kiszemelt készüléken. Jó tudni, hogy a gyakorlatban nem csak a méregdrága edényeket használhatjuk, a régi, zománcozott edények nagy része tökéletesen működik az indukciós zónákon.
Miért nem ég rá az étel?
Az indukciós főzőlap felülete nem melegedik úgy, mint a kerámia lap főzőzónái. Ennek oka az, hogy az indukció közvetlenül az edényt melegíti, így a felülete csak annyira melegedik fel, amennyire az edény visszamelegíti. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a véletlen kifröccsenő étel szinte soha sem ég rá a felületre, mert az nem elég forró ehhez. Természetesen kisgyerekes háztartásokban plusz pontot ér az is, hogy a felületek sohasem melegednek fel annyira, mint kerámialap esetén.
Vegyes főzőlap, kerámia és indukciós egyben
A kerámia és indukciós főzőlap közötti döntési dilemmát a gyártók is felismerték, és ma már számos vegyes főzőlap os kapható, melyben rendszerint 2db kerámia és 2db indukciós főzőzóna áll rendelkezésre. Ezzel könnyen ki lehet használni az indukciós megoldás hatékonyságát, miközben nem kell kidobni a nem mágnesezhető régi edényeket sem. A vásárlói tapasztalatok alapján elmondható, hogy a vegyes főzőlap tulajdonosok szinte kizárólag (kb. 90%-ban) az indukciós zónákat használják."
Igen.
Az ember akkor tudja meg milyen jó az elektromos sütő, amikor először kipróbálja és sütit süt benne!!!! A gázos sehol nincs hozzá!
És a főzőlapok pedig nagyon edénykímélők! Ezért újszerűek az edényeim 30 év után is!!!
És meg kell tanulni a maradék hő felhasználását a spórolás végett.
Tényleg. Van súlykorlát, hogy mekkora tömeget lehet rátenni!
Nem nagycsaládosoknak való! :)
A szendvicstalp vastag, nem deformálódik, és jó a hőtartó képessége. A régi öntöttvas edények modern változata.
Ha megemeled az edényt, nehéz a súlya és a fenekén kopogtatással is érzed, hogy vastag.
Indukciós tűzhelyre csak akkor való ha mágnesezhető. A mágnes rátapad!
whirlpool, felültöltős.
A teteje a zsanérok környékén egy vastag csíkban. :(
Tényleg nagyon vékony (és rossz minőségű) műanyag bevonat van a vékony fém felületen. Először elkezdett felhólyagosodni, aztán felpattantak a hólyagok és alatta már ott volt a rozsda. :(((
Ebben Guruljka a professzor! Ő naponta használja.
Hogyan működik a hagyományos elektromos tűzhely?
Van egy kerámia vagy egy fémlap, amit közvetlenül felmelegítünk. Magában a tűzhelyben van beépítve az az ellenállás, amin az elektromos áram hővé alakul. Az edényt már a felmelegített főzőlapra tesszük és a felmelegített főzőlap melegíti a serpenyőt.
Hogyan működik az indukciós főzőlap?
Az indukciós esetben közvetlenül az edényt melegítjük. Ez úgy történik, hogy a főzőlap kerámiája alatt van egy elektromos tekercs (azaz elektromos vezeték feltekercselt formában). A tekercsen átfolyó váltóáram létrehoz egy indukált mágneses teret, a létrehozott mágneses tér pedig áramot gerjeszt magában az edényben. Ez az áram alakul át hővé a serpenyőben.
Az indukciós megoldásnak az a nagy előnye, hogy közvetlen az edény melegítése, kihagyunk egy lépcsőfokot, azaz nem melegítjük a főzőlapot feleslegesen magas hőmérsékletre. Persze melegszik a főzőlap az indukciós esetben is, de akkor csak az edény melegíti magát a lapot, ahogy az edény a körülötte lévő levegőt is melegíti. Ez egy elkerülhetetlen veszteség, de mégis sokkal kisebb veszteség, mint amit a hagyományos elektromos főzőlap felmelegítése jelent.
Van olcsóbb.
Egy ilyenen is főztem sokáig.
Itt a gombok buborékosak, vagy hogy mondjam, érezketően pattan, ha megnyomod.
Nálam megrepedt az üveglapja, nagyobb edényt tettem rá. Többször is...
Ugye? :D
A többit sem bonyolult kezelni, de ennek több a funkciója.
Az edény alját kicsit nehezebbnek érzed. Több rétegű, ezért a szendvics név.
Éppen az Ikeában lehet jókat kapni, elég olcsón, és nem készletben, ha nem úgy akarod. Azért egységesek, jól néznek ki.
Az indukciós csak egy lap. Üvegkerámia.
A "gombok" ki vannak rajta jelölve. Az ellenőzső fénye kis piros, a fokozatokat is pirossal írja ki.
Amelyikbnek középen egy kioálló tárcsája van, az rossz konstrukció, mert a gomb alatt bele tud folyni, ami kifutott.
Nem rávaló edényt nem melegít. (Üveg, műanyag, alu tálca...)
Igen, bele kelldugni a konnektorba, ezen kívül, ha akarod, bekapcsolod.
Ha nem tettél rá semmit, egy idő után magától is kikapcsol.
Szintén kikapcsol, ha pl. elfőtt a lé, és túl száraz már az étel rajta.
Mivel az edényt csak akkor és csak azon a felületen melegíti, ami érintkezik vele, nem sül rá a kifutott dolog. Akár egy papírtörlővel le lehet törölni.
A felületére ha folyadék jut, megbolondul az elektronikája, de csak kikapcsol, nem történik más.
Az "indukciós" témájú mailek közt nézve látom, hogy 2010-ben rendelhettem az elsőt.
Egy lapos van mindig. Kicsi a háztartás.
A legelső két napon volt csak fura. Azelőtt villanyrezsón főztem, és úgy figyeltem fel az indukciósra, hogy az áramszolgáltató szerint a leginkább energiatakarékos főzési mód, egy kérdőívben volt szó róla.
Végül is edénye válogatja, én vegyesen használom a régi zománcosakat, de ahogy azok "kopnak", mindig valami szendvicstalpút veszek helyette.
Én szeretem, hogy beállítok egy kb. időt rajta, és harsány csipogással kikapcsol, ha az lejárt.
A gázzal főző lányom szerint gyorsabb, mint a gáz.
Előbb mindent felforralok, utána rendszerint elég a 2-es vagy a 3-as fokozat.
A soká fővő dolgokat többször 15-20 percre állítom, így tudok vizet aláönteni, ízesíteni, nem ég le az étel.
Éppen ma láttam olyat az IKEA-nál, hogy négy zónás ("platnis") főzőlap, de kettőt-kettő felületet össze is lehet kötni, nagyobb edényhez vagy tepsihez... és fehér! Hát olyan nekem aligha lesz, nem kell nekem nagy tűzhely, de ki tudja... :D
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)