Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)


116538. Bözsi néni (válaszként erre: 116536. - Guruljka)
2019. szept. 29. 16:55
Már megittam:-) Kicsit hagytam állni, mert olysn tűzforron úgyse tudtam meginni:-) köszi
116537. Icuska538 (válaszként erre: 116529. - Bözsi néni)
2019. szept. 29. 16:39
A hagyma héjaból teát főzzél....náthára kiváló....
116536. Guruljka (válaszként erre: 116531. - Bözsi néni)
2019. szept. 29. 16:26

Pár percet hagyd állni azért. :D


A méz hatásfokát kicsit rontja a forró víz, azt talán később tedd a teához, ha már hűlt egy kicsit.

De ha édesítetlenül iszod a teát, akkor a mézet eheted előtte-utána, bármikor.

116535. Napsugár8 (válaszként erre: 116533. - Bözsi néni)
2019. szept. 29. 16:18

Nem igazán tudok sütni, de a piskótát igen, én is így tanultam, és tökéletes. Nagyon szépen felkel. Valóban a hab keménysége, és a kellően előmelegített sütő a titka.

No + hogy ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert csak kihűtjük, és összeesik szegény.

116534. Bözsi néni (válaszként erre: 116532. - Fincsi5)
2019. szept. 29. 16:11
A youtube-on biztos van videó is a piskóta készítésről:-)
116533. Bözsi néni (válaszként erre: 116532. - Fincsi5)
2019. szept. 29. 16:09

À, a piskóta is egyszerű.


Én azt szoktam sütni, hogy 6 tojás és ahány tojás, annyi evőkanál cukor meg liszt.

A tojás ne legyen jéhideg.


A tojás sárgáját-fehérjét szétválasztod, a sárgáját a cukorral fehéredésig jól kikevered (ez a titka, hogy jól ki legyen keverve) szépen adagolva belekevered a lisztet, majd a keményre vert tojáshabot óvatosan,hogy ne nagyon törd össze.

Keményre akkor lehet verni, ha a sárgájából egy csepp se kerül bele és vagy egy csipet sót, vagy pár csepp citromléz adsz hozzá. A habot már nem robotgéppel, hanem fakanállal, nagy fékörös mozdulatokkal, csak ne keverd túl sokat, hogy a habban lévő levegő benne maradjon, attól lesz szép levegős, magas a piskóta.


Rögtön sütőpapírral bélelt tepsibe öntöd, 180 fokra előmelegített sütőbe rakod, nem nyitogatod,mert összeesik. Kb. 12-15 perc múlva 170 fokra mérsékeled a hőmérsékletet, 10-15 perc múlva kb. kész, ha aranybarna a teteje.


Nem veszed ki rögtön, hanem félig nyitott sütőajtónál hagyod hűlni kicsit előbb.

116532. fincsi5 (válaszként erre: 116518. - Bözsi néni)
2019. szept. 29. 15:48

Én 2 hete ettem először, hát alig tudtam abbahagyni. S ha már ilyen sütés nélküli, szerintem télen is imádni fogom.

Csak kell egy sós és egy édes nagyi-süti.:)


Még nagy álmom a piskótasütés, de tartok tőle, soha semmi ilyesmit nem próbáltam, nem is láttam, hogy készül.

116531. Bözsi néni (válaszként erre: 116524. - Semleges)
2019. szept. 29. 15:25
Köszi, így csinálom, remélem nekem is beválik.
116530. Bözsi néni (válaszként erre: 116525. - Guruljka)
2019. szept. 29. 15:24
Köszönöm. Én sem cukrozom a teát.
116529. Bözsi néni (válaszként erre: 116522. - Globus)
2019. szept. 29. 15:23
Tormám sajnos nincs itthon, viszont ettem egy sültzsíros kenyeret egy nagy fej vöröshagymával:-)
116528. forrest2010
2019. szept. 29. 15:12
:) :) :) nem feloldódik , de kioldódik belőlük az íz , az aroma , :) a szufla :) :) ami aztán ízest , aromásít , gyógyít ...
116527. Guruljka (válaszként erre: 116524. - Semleges)
2019. szept. 29. 14:53
Miért gondolod, hogy feloldódik? Egyáltalán, fel szoktak oldódni a fűszerek?
116526. Guruljka (válaszként erre: 116524. - Semleges)
2019. szept. 29. 14:52
Eszébe sincs feloldódni.
116525. Guruljka (válaszként erre: 116521. - Bözsi néni)
2019. szept. 29. 14:51

Használd bátran.

Nálam mindig őrölt gyömbér szokott itthon lenni, abból forráztam le egy mokkáskanálnyit egy bögre lobogó forró vízzel.

Én minden teát édesítetlenül iszom, így ezt a gyömbért sem kellett leszűrnöm, mert nem kavargattam. De ha mézezed, akkor finom szűrőn szűrd át, vagy kávéfilteren.

116524. semleges (válaszként erre: 116521. - Bözsi néni)
2019. szept. 29. 14:50
Az igazi jobb lenne, de ha por van akkor por van. Forró vízzel leöntöd, elkevered, szerintem feloldódik, ha nem leszűröd, méz, citrom és jó forrón megiszod. Javulást neked:)
116523. globus (válaszként erre: 116518. - Bözsi néni)
2019. szept. 29. 14:49
Bizony kell. Piskóta felszívja a nedveket, éppen tökéletes krémes lesz. Én még többet is tudok képzelni benne :)
116522. globus (válaszként erre: 116521. - Bözsi néni)
2019. szept. 29. 14:47
Jó csípős tormát szaglássz :)
116521. Bözsi néni
2019. szept. 29. 14:46

Lányok, összeszedtem valami jóféle bacit vagy virust. Folyik az orrom, tüsszögök, aludni sem tudtam az eldugult orr miatt. Kis köhögés van, láz nincs.


Erre jó a gyömbértea? Csak bolti őrölt van itthon, az is jó? Hogy csináljam?


Köszi a segítséget.

116520. Bözsi néni (válaszként erre: 116380. - Anyagi)
2019. szept. 29. 14:21

Zöldborsó főzeléket nem, csak levest.

Spenótot igen, mert abba főzőtejszínt teszek, nem túl sokat és jó fokhagymás. Meg borsos.

116519. forrest2010 (válaszként erre: 116512. - Fincsi5)
2019. szept. 29. 12:59
...ügyi vagy ! az a lényeg h sikerült :) :) kapsz 1 piros pontot :)
116518. Bözsi néni (válaszként erre: 116515. - Fincsi5)
2019. szept. 29. 12:58

Ügyes vagy. A citromos álom könnyű és fincsi, beleszeretsz majd:-)


Kell a 4dl tejföl.

116517. Bözsi néni (válaszként erre: 116514. - Lávli)
2019. szept. 29. 12:56
Ne riasszon, nagyon-nagyon finom, könnyű és pofonegyszerű! Nem kell sütni, emiatt és a finom citromossága, hidegsége (hűtőben kell tartani) miatt a legkedveltebb nyári desszertünk.
116516. fincsi5 (válaszként erre: 116514. - Lávli)
2019. szept. 29. 12:48

Most átnéztem, 4dl. a legkevesebb amit írnak.



Én majd megosztom a tapasztalatot.:))

116515. fincsi5 (válaszként erre: 116514. - Lávli)
2019. szept. 29. 10:24

Még a héten megcsinálom a citromosat, bizony.:)


Finom lett, komolyan.

116514. Lávli (válaszként erre: 116512. - Fincsi5)
2019. szept. 29. 09:51

Megsütötted? Finom lett? Ügyi vagy!

Jöhet a Citromos álom!:)

Bevallom, én sosem készítettem még, de elég régóta tervben van. Csak kicsit riaszt az a rengeteg tejföl, ami kell hozzá.

116513. Napsugár8 (válaszként erre: 116509. - Guruljka)
2019. szept. 29. 09:48
Majd írsz mellé egy "használati útmutatót". :))
116512. fincsi5 (válaszként erre: 116505. - Forrest2010)
2019. szept. 29. 08:04
És sikerült, a pogácsa sokkal jobb lett mint a sajtosrúd. Akkor maradok ennél.
116511. Guruljka (válaszként erre: 116510. - Fokhagyma)
2019. szept. 28. 20:35
Nem, de majd belejön, vagy kér telefonos segítséget... :D
116510. fokhagyma (válaszként erre: 116509. - Guruljka)
2019. szept. 28. 16:33
Nem lesz könnyű dolga a feleségének, ha megnősül.
116509. Guruljka (válaszként erre: 116508. - Freddy36)
2019. szept. 28. 12:13

Az enyém vékony alkatú, de nem sovány - csak nem az a nagyobb darab.

Zöldséget meg főzelékeket általában köszöni, nem kér. Nagy ritkán lencse, sárgaborsó - bab, az bármikor.

A leveles dolgokat nem eszi, de olyan kétévente sóska vagy spenót lehet.

A zöldségkeveréket sem piszkálja ki a rizs közül, de másodjára nem kér belőle.


Sütiket sem eszik, de ez jó, mert így nem sütök, tehát nincsmire rájárni.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook