Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
Pár percet hagyd állni azért. :D
A méz hatásfokát kicsit rontja a forró víz, azt talán később tedd a teához, ha már hűlt egy kicsit.
De ha édesítetlenül iszod a teát, akkor a mézet eheted előtte-utána, bármikor.
Nem igazán tudok sütni, de a piskótát igen, én is így tanultam, és tökéletes. Nagyon szépen felkel. Valóban a hab keménysége, és a kellően előmelegített sütő a titka.
No + hogy ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert csak kihűtjük, és összeesik szegény.
À, a piskóta is egyszerű.
Én azt szoktam sütni, hogy 6 tojás és ahány tojás, annyi evőkanál cukor meg liszt.
A tojás ne legyen jéhideg.
A tojás sárgáját-fehérjét szétválasztod, a sárgáját a cukorral fehéredésig jól kikevered (ez a titka, hogy jól ki legyen keverve) szépen adagolva belekevered a lisztet, majd a keményre vert tojáshabot óvatosan,hogy ne nagyon törd össze.
Keményre akkor lehet verni, ha a sárgájából egy csepp se kerül bele és vagy egy csipet sót, vagy pár csepp citromléz adsz hozzá. A habot már nem robotgéppel, hanem fakanállal, nagy fékörös mozdulatokkal, csak ne keverd túl sokat, hogy a habban lévő levegő benne maradjon, attól lesz szép levegős, magas a piskóta.
Rögtön sütőpapírral bélelt tepsibe öntöd, 180 fokra előmelegített sütőbe rakod, nem nyitogatod,mert összeesik. Kb. 12-15 perc múlva 170 fokra mérsékeled a hőmérsékletet, 10-15 perc múlva kb. kész, ha aranybarna a teteje.
Nem veszed ki rögtön, hanem félig nyitott sütőajtónál hagyod hűlni kicsit előbb.
Én 2 hete ettem először, hát alig tudtam abbahagyni. S ha már ilyen sütés nélküli, szerintem télen is imádni fogom.
Csak kell egy sós és egy édes nagyi-süti.:)
Még nagy álmom a piskótasütés, de tartok tőle, soha semmi ilyesmit nem próbáltam, nem is láttam, hogy készül.
Használd bátran.
Nálam mindig őrölt gyömbér szokott itthon lenni, abból forráztam le egy mokkáskanálnyit egy bögre lobogó forró vízzel.
Én minden teát édesítetlenül iszom, így ezt a gyömbért sem kellett leszűrnöm, mert nem kavargattam. De ha mézezed, akkor finom szűrőn szűrd át, vagy kávéfilteren.
Lányok, összeszedtem valami jóféle bacit vagy virust. Folyik az orrom, tüsszögök, aludni sem tudtam az eldugult orr miatt. Kis köhögés van, láz nincs.
Erre jó a gyömbértea? Csak bolti őrölt van itthon, az is jó? Hogy csináljam?
Köszi a segítséget.
Zöldborsó főzeléket nem, csak levest.
Spenótot igen, mert abba főzőtejszínt teszek, nem túl sokat és jó fokhagymás. Meg borsos.
Ügyes vagy. A citromos álom könnyű és fincsi, beleszeretsz majd:-)
Kell a 4dl tejföl.
Most átnéztem, 4dl. a legkevesebb amit írnak.
Én majd megosztom a tapasztalatot.:))
Még a héten megcsinálom a citromosat, bizony.:)
Finom lett, komolyan.
Megsütötted? Finom lett? Ügyi vagy!
Jöhet a Citromos álom!:)
Bevallom, én sosem készítettem még, de elég régóta tervben van. Csak kicsit riaszt az a rengeteg tejföl, ami kell hozzá.
Az enyém vékony alkatú, de nem sovány - csak nem az a nagyobb darab.
Zöldséget meg főzelékeket általában köszöni, nem kér. Nagy ritkán lencse, sárgaborsó - bab, az bármikor.
A leveles dolgokat nem eszi, de olyan kétévente sóska vagy spenót lehet.
A zöldségkeveréket sem piszkálja ki a rizs közül, de másodjára nem kér belőle.
Sütiket sem eszik, de ez jó, mert így nem sütök, tehát nincsmire rájárni.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)