Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
Egyáltalán nem, a piskóta felszívja a nedvességet,emiatt és a tejszínhab miatt olyan lesz, mint egy finom, könnyű krémtúró.
Mikor a kollégáknak vittem a melóhelyre, azt hitték, túró van a krémben.
A banánhoz a merülő turmix is tökéletes!
Olcsóbb is és nem kell annyit mosogatni! :)
Idén, nyár közepén eltűnt a kedvenc fagyasztott borsóm a Lidlből. :(
Nemrég előkerült, de 500 forint felett volt kiírva az ára - az üres , kifosztott polc alatt! :(
Én szeretem a kihívásokat, szeretek sütni :)
A tejfölt sokallom nagyon.
Hogyismondjam ... Nem hajt meg?
De mostantól indul a sütögetés!
Egy adag kelt tésztához alig kell valami alapanyag, de egy bögre tejjel remek vacsora vagy második féle a leves után.
A legtöbb kelt tésztát keleszteni sem kell, elég ha hideg sütőből indítom. Teljesen tökéletes lesz úgy is!
Tegnap én is sütöttem sütit! :)
Csak olyankor szoktam begyújtani a sütőt amikor nincs nagyon meleg. Szóval nyáron sosem!
De most úgy ítéltem meg, hogy eljött az ideje egy jó kis joghurtos-bögrés kevert sütinek, meggyel. A meggykompót levét + víz felfőzöm egy vanília pudinggal ebből lesz az finom öntet a sütire. ( a fantás süti inspirálására)
Pár percet hagyd állni azért. :D
A méz hatásfokát kicsit rontja a forró víz, azt talán később tedd a teához, ha már hűlt egy kicsit.
De ha édesítetlenül iszod a teát, akkor a mézet eheted előtte-utána, bármikor.
Nem igazán tudok sütni, de a piskótát igen, én is így tanultam, és tökéletes. Nagyon szépen felkel. Valóban a hab keménysége, és a kellően előmelegített sütő a titka.
No + hogy ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert csak kihűtjük, és összeesik szegény.
À, a piskóta is egyszerű.
Én azt szoktam sütni, hogy 6 tojás és ahány tojás, annyi evőkanál cukor meg liszt.
A tojás ne legyen jéhideg.
A tojás sárgáját-fehérjét szétválasztod, a sárgáját a cukorral fehéredésig jól kikevered (ez a titka, hogy jól ki legyen keverve) szépen adagolva belekevered a lisztet, majd a keményre vert tojáshabot óvatosan,hogy ne nagyon törd össze.
Keményre akkor lehet verni, ha a sárgájából egy csepp se kerül bele és vagy egy csipet sót, vagy pár csepp citromléz adsz hozzá. A habot már nem robotgéppel, hanem fakanállal, nagy fékörös mozdulatokkal, csak ne keverd túl sokat, hogy a habban lévő levegő benne maradjon, attól lesz szép levegős, magas a piskóta.
Rögtön sütőpapírral bélelt tepsibe öntöd, 180 fokra előmelegített sütőbe rakod, nem nyitogatod,mert összeesik. Kb. 12-15 perc múlva 170 fokra mérsékeled a hőmérsékletet, 10-15 perc múlva kb. kész, ha aranybarna a teteje.
Nem veszed ki rögtön, hanem félig nyitott sütőajtónál hagyod hűlni kicsit előbb.
Én 2 hete ettem először, hát alig tudtam abbahagyni. S ha már ilyen sütés nélküli, szerintem télen is imádni fogom.
Csak kell egy sós és egy édes nagyi-süti.:)
Még nagy álmom a piskótasütés, de tartok tőle, soha semmi ilyesmit nem próbáltam, nem is láttam, hogy készül.
Használd bátran.
Nálam mindig őrölt gyömbér szokott itthon lenni, abból forráztam le egy mokkáskanálnyit egy bögre lobogó forró vízzel.
Én minden teát édesítetlenül iszom, így ezt a gyömbért sem kellett leszűrnöm, mert nem kavargattam. De ha mézezed, akkor finom szűrőn szűrd át, vagy kávéfilteren.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)