Hogyan lehet spórolni az étellel úgy, hogy egészségesek legyünk, mégis jól lakjunk? (tudásbázis kérdés)
Az Aldiban 718 ft a túró kilója, az nem drága. Egy rakott krumpli két kg krumpliból (180ft), nyolc tojásból (320ft) azért nem egy tétel és ketten, két napig ehetik.
De ezen nem lehet állandóan élni.
Élelmiszert, mindent amit lehet, mi mondjuk magunknak termelünk meg.
Ha viszont nincs ötletem, hogy mit főzzek, akkor mindig jövök a hoxára, van egy olyan fórum, hogy mit főztök ma..ott kigondolok egy számot, megnyitom azon az oldalon, és onnan választom azt, ami a legszimpatikusabb.:)) Vagy előre gondolkodva, a nosalty oldalnak is van olyan ikonja, hogy ezt főzitek ma..ott képekben van, könnyebben meg lehet kívánni, és úgy könnyebb előre tervezni.:)
Le a kalappal előtted! :)
Gondolom így öröm is főzni! :)
Nekünk a Li.. jött be. A környékünkön ott a legszebb és legolcsóbb a zöldség. Piacra nem járok, mert divat lett, hogy megveszik a multinál és azt árulják, legalább 30%-kal, de van, hogy 100%-kal drágábban.
Sokat jelent ha egy héten csak egyszer mész vásárolni és ha van mélyhűtője a hűtődnek és hely is van benne, ide mehet lefagyasztva az étel. Ahogy már írták előttem, energiatakarékosabb és ráadásul mindig van mihez nyúlni.
Amit lehet meg kell venni akcióban és mehet a hűtőbe, mélyhűtőbe.
A chipsről átszoktattam a férjemet a nyers sárgarépára. Először nem igazán tetszett neki, de ma már meg is hámozza magának, ha nincs a rágcsa dobozban.
Jó is. Csak hiánytüneteket okoz, első körben "szegénységi hízás" is lehet.
(A szervezet éhséggel jelzi valamelyik tápanyag hiányát...megehetsz egy csomó zsíroskenyeret, mire pl, a napi fehérje összejön, a vasról nem is beszélve..viszont a sok kenyértől meghízol, de izomzatod nem lesz.)
Tésztát se nagyon, mert óhatatlanul sok zsírt kell rátenni, hogy ehető legyen. ráadásul gyorsan lebomlik és még éhesebb leszel.
Sárgaborsófőzelék, a szokásosnál picit hígabban, köménymaggal főzve, a végén két szem krumpli belekockázva? Így kóstoltad már? (Persze berántva a végén)
Igen így csináljuk mi is. Viszont fiatalok vagyunk, nem tudjuk mások mit szoktak enni?
Írjatok légyszives hogy egy héten miket szoktatok enni ebédre :))))
Nálunk a túrós csusza, rakott krumpli minden héten van.
Hát ennél jóval olcsóbb, ha krumplit főzöl köretnek, és valami valóban olcsó zölddel feldobod.
Én télen szoktam hagymát hajtatni! Kis poharat (vagy a mosószeres flakon mérő-poharát) megtöltöm annyi vízzel, hogy egy vöröshagyma gyökér-maradványa éppen csak hozzáérjen. A víztől elkezd hajtani az ablakban, és a zöldjét lehet "legelni". Már cserépben is van kettő, így kicsit még tartja magát.
Nem vágom le egyszerre csak egy-két szálát, felaprítva levesbe is jó, de kenyérre is.
A levesekbe sokszor csak zabpelyhet főzök bele, betét gyanánt. Laktat, és egészséges.
Nem így voltak szoktatva. :)
Én csak nevelőanyuka vagyok, de borzasztóan élvezik, hogy főznek rájuk és nem minden "műanyag-ízű". :D
És ezeket mihez eszed? Tésztához? :) Jól hangzik.
Ha már itt tartunk... melyik multinál érdemesebb vásárolni élelmiszert?
2 fő, havi 40 ezer. Mindketten nagyon éhezős típusok vagyunk, egész nap ennénk ha lenne mit :D
Szerencsére nem vagyunk hízékonyak sem.
Hát próbáld ki, hogy sokat főzöl, ha teheted. Én sok macerás kaját csinálok, de jobban megéri, mint készen venni sok mindent, kiadósabb és szerintem finomabb is, nálunk a gyerekek szívesebben megeszik a főzelékeket, mintha a büfében kéne méregdrágán hamburgert venniük.
De ha ilyesmit akarnak azt is inkább itthon megcsinálom nekik, jobb is és olcsóbb is. Amúgy mi sem dobunk ki semmit.
Szerintem pontosítsd, hogy hány és főre mekkora összeg áll rendelkezésedre a havi élelmezésre?
Egyébként Japán szabály: 80%. Nem degeszre, hanem 80%-os jóllakottságra eszik magukat. Egészségesebbek is, mint a magyarok.
Nem venni: Üdítőket, gyümölcsleveket, gyümölcsjoghurtokat, csipszeket, ilyen-olyen "müzli"-t...nagyon cukrozottak, zsírosak, otthon előállíthatóak egészgéses kivitelben.
Nem venni továbbá különféle felvágottakat, mert tele vannak ízfokozókkal, hogy még többet egyél belőle. Én nagyon régóta csak sonkát veszek, mert bár drága, de kevesebb fogy belőle.
Főzelékek, otthon főzött levesek. Fagyasztott zöldségféle sokszor beszerezhető akciósan, érdemes többet venni, hadd legyen a fagyóban. Azaz a hűtőszekrény mélyhűtőjében, amennyi belefér. Az még gazdaságos, de külön fagyó nem mindenkinél az. Én is kihúztam a miénket.
A világításon is kehet spórolni.
Én egyedül vagyok legtöbbször, és sűrű leveseket eszem sokszor, vegyes zöldségféléből.
Szoktam gyümölcs-salit csinálni, felkockázott alma, egyéb gyümölcs ha van. Zabpehellyel keverem és joghurttal. Édesíteni nem is mindig kell.
Tegnap olvastam egy cikket, ami szörnyen felháborított,Angliai felmérésből kiderült, hogy a megvásárolt élelmiszer fele a kukában landol :( Az Unilever igazgatója szerint ez nem történne meg, ha drágábbak lennének az élelmiszerek.
Nálunk soha semmi nem megy a kukába. Még a száraz kenyeret is ledarálom zsemlemorzsának.Mindíg annyit főzök amit megeszünk, és feleslegen sem halmozok fel élelmiszert, "majd jó lesz" alapon.
Nagy segítség a heti menü összeállítása.
A kérdésed nagyon jó és bonyolult is, mert aki egészségesen is akar étkezni, annak a zsebébe kell jó mélyen nyúlnia.
További ajánlott fórumok:
- Kívánj minden nap Jó Egészséget!
- Mint egészséges ember, összejönnél mozgássérülttel?
- Fogyás az egészségért! Motiváljuk egymást, kezdjük február 14-én!
- C9 diéta együtt. Fogyjunk, szépüljünk, legyünk egészségesek!
- D vitamin milyen ételekben található, és mennyit kellene fogyasztani naponta hogy egészségesek legyünk?
- Okosabb az egészséges étellel táplált gyermek?