DUKAN RECEPTKLUB (nyílt klub)
Szeretnék csatlakozni ehhez a klubhoz!
II. szakasz
Céklafőzelék:
7-8 db tojásnagyságú cékla
Meghámozzuk,felkockázzuk és feltesszük főni annyi vízben, hogy épp ellepje. A végén megtörjük mint a krumplit.
Ső,őrölt kömény
1 pohár joghurtban elkeverjük a zabpelyhet és behabarjuk vele a céklát.
II.szakasztól
Citromos fasírt
Hagyományos módon fasírtmasszát gyúrunk, de a fűszerezése az, amitől diétás és különleges. Óvatosan sózzuk, reszelt citromhéjjal, a citrom levével és zöld fűszerekkel ízesítjük. Az illatos füvek jók bele igazan: citromfű, kakukkfű, stb. Egy pici fehérborsot is szoktam tenni hozzá, de elhagyható. Cipóvá formázva, egyben sütjük meg, így jobban érvényesül az íze, mint pogácsákban. Az áztatott zsemlét (kenyeret) jól helyettesíthetjük szójagranulátummal, kötöttebb lesz, de finom. Készíthető disznóhúsból, marhából vagy vegyesen, de az egyik legjobb a darált pulyka felsőcomb filéből.
II-IV. szakaszban fogyasztható
Karfiolkrém / Brokkolikrém / padlizsán
Hozzávalók:
1 közepes fej karfiol / brokkoli / padlizsán
1 dl joghurt
1 tk mustár
2 gerezd zúzott fokhagyma
só, bors, ételízesítő
apróra vágott zöldhagyma, petrezselyem
Elkészítése:
A karfiolt/brokkolit kevés ételízesítős vízben puhára pároljuk. A puha karfiolt/brokkolit pépesítjük, hozzákeverjük a joghurtot, ízesítjük sóval, borssal mustárral, fokhagymával és az apróra vágott zöldfűszerekkel.
I-IV.szakasz
Borsos tokány
Csirkemelleket csíkokra szelem,a hagymát-fehér paprikát is felszelem és együtt felteszem párolni őket. Később pici vizet öntök rá és hagyom főzni.
Fűszerek: só, bors
Ha elkészült vagy magába, vagy egy brokkoli főzelékkel vagy csak savanyú uborkával fogyasztható.
Jó étvágyat hozzá:)
II.szakasztól
Mona zöldséges levese
Írnék nektek egy nagyon finom leves receptet, igazából a minestrone levest dukanosítottam. Répát, gyökeret, zellert, póréhagymát, egy marék zöldbabot pici vízben párolunk. Felöntjük vízzel, lehet ízesíteni natúr vegetával, de amilyen sok zöldség van benne, szerintem nem kell, még rakunk bele kockára vágott cukkinit, ízesítjük sóval, fehér borssal, oreganoval és bazsalikommal. ha van friss avval, ha nincs akkor szárított is jó. Amikor puhák a zöldségek én öntök bele egy kb 3 dl-es paradicsomlét, házi készítésűt, de szerintem bolti is jó, ha nem cukrozott, és evvel picit főzzük. Tálaláskor lehet bele rakni a családnak reszelt sajtot, a III szakasztól mi is tehetünk bele. ha raktok bele egy kis joghurtot tálaláskor kellemesen savanykás lesz. Nálunk a család is rákapott, jó nagy fazékkal főztem ilyet a hétvégén:)
II-IV. szakaszban fogyasztható
Brassói apró husi
Én darált pulykahússal készítettem.
Egy fej hagymát, sok fokhagymát kiolajozott serpenyőben dínsztelem, pici vízzel párolom. Hozzáteszem a husit, fehéredésig pirítom. Fűszerezem só, bors, majoranna, esetleg csepp ételízesítő. Mire összesül szinte készen is van. Salátával, vagy protein napon ízesíett kefírrel tálalom.
II. szakasztól
Citromos joghurttorta
6 tojás szétválasztva
6-7 evőkanál zabkorpa /esetleg őrölve/
6-7 evőkanál porédesítő /vagy folyékony ízlés szerint/
1 evőkanál víz.
Krémhez:
5-6 dl kefir vagy joghurt /ami éppen van/
édesítő ízlés szerint
1 citrom héja és leve /vagy amennyit szeretsz bele/
2 evőkanál zselatin 1,5 dl vízben feloldva
A piskótát a szokásos módon elkészíted tortaformában sütve.
Ha megsült kihűtöd és kettévágod.
A joghurtot összekevered az édesítővel,citromlével és a héjjal,majd belekevered a kihűtött zselatint.
A piskóta alját visszateszed a tortaformába,majd fele krémet ráöntöd.Ráteszed a tetejét,és erre öntöd a többi krémet.
Elég folyékony a krém,de a hűtőben megdermed szépen másnapra.
A piskóta hűlés után kissé összehúzza magát,de ez jó,mert így a tetejére öntött krém körbefolyik a piskóta oldalán is,és teljesen bevonja azt.
Nagyon finom és kiadós.
Spenótfözelék
II. szakasztól
egy csomag mélyhűtött spenótot hagyunk kiengedni. 2-3 cikk fokhagymát lereszelek, a spenóttal és ízlés(vagy sűrűség) szerint felforralunk. A tejet addig adjuk hozzá, amíg a főzelék sűrűségét megtartja. Só, kevés édesítő megy bele, természetesen ez is ki-ki ízlése szerint. Én botmixerrel picit még pürésítettem, és tökéletes lett az állaga.
Fasírttal, grillezett hússal, főtt- vagy tükörtojással tálaljuk.
II.szakasztól
Paradicsomos káposzta hússal 2-3 főre
Hozzávalók:
0,5 kg sovány sertéshús
1 kg fejes káposzta
1 nagy fej vöröshagyma
só
bors
őrölt kömény
0,5 l sűrített paradicsom
édesítő
őrölt zabkorpa kb. 1-1,5 evőkanál
esetleg 1 evőkanál étolaj
Elkészítés:
A húst feldarabolom kockákra. A hagymát szálasra szelem,kevés vízen/olajon kicsit párolom,majd ráteszem a húst.Összepirítom,felengedem vízzel,beleteszem a fűszereket,és félig puhára főzöm.
A fejes káposztát laskára vágom/gyalulom,hozzáteszem a húshoz.Mielőtt összekeverném a hússal,a káposzta tetejét megszórom a zabkorpával,és felöntöm annyi vízzel elkevert paradicsommal,hogy kb. 3/4 részéig érjen a káposztának.Teszek hozzá édesítőt,ha kell utánaízesítek,majd puhára főzöm.
II.szakasz:
Brokkoli főzelék:
- brokkoli
- zabpehely
- joghurt
- só,bors
A kívánt mennyiségű brokkolit rózsáira szedem,pici sós vízben pár perc alatt megpárolom. Amikor kész, natur joghurtban 1 kanál zabpelyhet lekeverek picit borsozom és ráhabarom a brokkolira.
Pár percig még összefőzöm és kész a főzelék".
II.-IV. szakaszban.
Párolt cékla
Hozzávalók:
cékla /1 főre kb.30 dkg./
só
bors
őrölt kömény
fokhagyma/fokhagymapor
1 evőkanál olaj /elhagyható/
Elkészítés:
A céklát meghámozom,majd gyufaszál vastagságúra gyalulom vagy vágom. Le lehet reszelni a reszelő durva fokán is,amin káposztát reszelünk.
Az edénybe teszek kicsi olajat,vagy olaj helyett csak vizet.Beleteszem a céklát,sózom,szórok rá köményt,fokhagymát és fedő alatt puhára párolom.
Szükség esetén öntök alá kevés vizet,amíg el nem készül.
Mindenféle húshoz/halhoz /sült,rántott,grillezett stb,/nagyon finom
I-IV. szakaszban
Párizsi csirkemell/comb dukanosan.
Hozzávalók:
csirkemell/comb
tojás /kettőt használtam/
zabkorpa kb. 4 evőkanál
szárnyas fűszerkeverék /vagy csak só/
búzakorpa
tej
só
bors
fokhagymapor
sütőpapír
Elkészítés:
A csirkedarabokat beszórtam a szárnyas fűszerkeverékkel,félretettem.
2 db tojásból,4 evőkanál zabkorpából és annyi búzakorpából,hogy megfelelő sűrűségű és mennyiségű legyen a massza,tej hozzáadásával sűrű palacsintatésztát készítettem.Sóval,borssal,fokhagymaporral ízesítettem.
Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral.Sütőt előmelegítettem 180 fokra.
A csirkedarabokat beleforgattam a sűrű tésztába,és a sütőpapírra fektettem.
Lefedtem fóliával /de szerintem jobb egy méretben hasonló tepsi a tetejére/és kb. 30 percig sütöttem.Utána levettem a fedelet,és még pirulásig tovább sütöttem.
Ízesített joghurttal tálaltam.
Egy egész mellből és 2 db combból készítettem.
Török joghurtos padlizsán
Hozzávalók:
2 közepes padlizsán
fél citrom leve
5 dl joghurt
só
fehér bors
édeskömény
oregánó
kapor
Elkészítés:
Két közepes padlizsánt héjastól karikára vágunk, megsózzuk, szűrőre tesszük, és hagyjuk lecsöpögni a levét. Közben egy fél citrom levével meglocsoljuk. Utána 2-4 darabra vágjuk a szeleteket, és olívaolajon, oregánóval megszórva, megsütjük. Ezután még egy kis citromlével meglocsolhatjuk a sült padlizsándarabkákat. Fél liter joghurtba egy kevés édesköményt, fehér borsot és kaporlevelet elkeverünk. Egy gerezd fokhagymát összezúzunk, és azt is a joghurtba keverjük, majd 2 evőkanál olívaolajat is belekeverünk. Ebbe a joghurtos masszába a padlizsándarabokat beleforgatjuk, hűtőszekrénybe tesszük, és akár kenyérrel magában, vagy bármihez köretként fogyasztható. Másnapra még finomabb lesz, ha az ízek összeérnek.
Én tepsiben sütöttem meg a padlizsánt olajjal vékonyan megkenve a tepsi alját és a padlizsán tetejét is.
Édesköményem nem volt,de nem hiányzott.
Citromos túrótorta
6 tojás
16 evőkanál zabkorpa megdarálva
2 db natur 0%-os joghurt (125 gr/db)
édesítőszer tetszés szerint
1 sütőpor
A tojás fehérjét felverni kemény habnak, a sárgáját az édesítővel fehéredésig kikeverni, bele a zabkorpa, joghurt, sütőpor, és óvatosan a hab.
Én a tepsibe rakok egy sütőpapírt és egy tortaformába öntöm aminek nincs alja, ezért kell a sütőpapír. 45-50 percig, vagy tűpróbáig sütjük
Teljes kihülés után ketté vágjuk
töltelék
1/2 kg zsírszegény túróhoz kb 2,5 dl joghurt, édesítő, és egy citrom lereszelt héja és leve. Érdemes habverővel, vagy botmixerrel habosítani.
Egy cs. ( én 10 gr-ost használtam) étkezési zselatint kb. 1,5-2 dl vízben felmelegítünk, majd ha langyosra hűlt, belekeverjük a krémbe.
Betöltjük a tortát, díszítjük.
Nálunk a gyerekek megették róla a málnát:)
Finom lett:)
II. szakasztól
Kelkáposztafőzelék.
Ötlet: mivel a burgonya tilos élelmiszer sokáig, ezért a kelkáposztát a hagyományos módtól eltérően készítem. A kelkáposztát megmosom, felaprítom és egy edényben a sóval, köménnyel, majorannával és fokhagymával, vízben megfőzöm. Mikor puha, valamennyit kiszedek a léből, botmixerrel pépesítem és visszaöntöm az edénybe. Sült pulykahússal, sonkával fogyasz
II szakasztól
Töltött karalábé: 2012-01-29 18:20
Hozzávalók: 2 db zsenge karalábé, 10 dkg pulyka hús, 2 dl kefir, 1 evőkanál zabkorpa, hagyma, só, bors, esetleg pirospaprika, majoranna.
Elkészítés:
A leveleket szárakat leszedni, majd meghámozni a karalábét. Egy éles késheggyel, kiskanállal, kikaparni a belsejét. A húst a hagymával gyors aprítóval összedolgozni, fűszerezni. Majd betölteni a karalábéba. Egy kisebb edényben elférnek, 2-3 dl vízzel felönteni, és belerakni a kikapart karalábé darabokat is. Megfőzni, kb 20 perc alatt megpuhul a karalábé és a töltelék is. Ekkor kivesszük a karalábékat, a levet az apró karalábédarabkákkal együtt botmixerrel pépesítjük, és besűrítjük a zabkorpával (ha szükséges), dúsítjuk kefirrel. Tálaláskor a szószt megfelezzük, hogy a második étkezésre is fogyaszthassuk.
II-IV. szakaszban fogyasztható
/most találtam a hoxás receptek között/
Zabkorpás csirkefasírt
Hozzávalók 2 személyre:
25 dkg darált csirkemell
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál zabkorpa
joghurt
só
bors
Elkészítés:
A darált csirkemellhez hozzáadom az apróra vágott hagymát, a reszelt fokhagymát, 2-3 evőkanál zabkorpát, sót, borsot és annyi joghurtot, hogy formázható masszát kapjak. Hosszú rúddá formázom, zabkorpával meghintem, és egy pici olajjal megkent alufóliába csomagolom. A csomagot kisebb tepsibe rakom, és egy pohár vizet öntök alá. Kb. 30 perc alatt sütőben készre sütöm, félidőben kinyitom a fóliát, hogy a teteje megpirulhasson.
Elkészítési idő: 50 perc
I-IV szakaszban fogyasztható
Hamburger husi
50 dkg darált marhahús 10% alatti zsírtartalommal
1 tojás
1 nagyobb fej lilahagyma
2 duci gerezd fokhagyma
fél kiskanál kakukkfű (én máskor kihagyom)
1 kiskanál bazsalikom
só, bors
A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát lereszeljük, az összes hozzávalót összegyúrjuk, majd egy vékonyan kiolajozott sütőpapírra tetszés szerinti nagyságú, pogácsákat formázunk. Alufóliával letakarjuk, kis időre a hűtőbe tesszük, akkor jobban összeáll, nem esik szét sütéskor. Kb. fél órára a sütőbe rakjuk, majd grillserpenyőben kisütjük. Akinek nincs, jó a sima teflonos is.
II szakasztól hamburger jellegűen, salátával, hagymával, parika, paradicsommal, retekkel fogyasztható. Csinálhatunk hozzá dukan majonézt, és ketchupot (házilag, édesítővel)
II-IV. szakaszban fogyasztható
Ínyenc pulykafasírt
-Fél kiló pulykadarálék, 1 durvára reszelt vöröshagyma, 1 gerezd finomra vágott fokhagyma,
1 teáskanál oregánó, 1 tojás, só és bors
-Natúr sovány joghurt
Grillsütő begyújtása az első lépés. A pulykadarát egy tálban a reszelt hagymával, fokhagymával és fűszerekkel, sóval összekeverjük, majd beleütjük a tojást is. Burger fasírtokat formázunk úgy, hogy azok 2 centiméter vastagok legyenek. Az előmelegített grillben 20-25 percig sütjük. Natúr joghurttal tálaljuk.
Szerintem én maradok a zabpehelynél, csökkentem az adagot, bár az 1 és a másfél evőkanál messze van a 100 grammtól :)))
100 g kj kcal fehérje zsír
Zabpehely 1621 386 14,4 6,8
CH rost koleszterin
64,3 13,8 0
100 g kj kcal fehérje zsír
Zabkorpa 1318 314 9,5 4
CH rost koleszterin
58 27,8 0
II-IV SZAKASZBAN FOGYASZTHATÓ
Muffinok
fél kanál sütőpor
1 kanál kakaópor
1 kanál étkezési keményítő (kukorica)
2 kanál zabkorpa
2 tojás
3 kanál édesítőszer
150g joghurt
vanilia aroma
Válaszd szét a tojásokat. A sárgáját keverd össze az édesítő felével és az aromával. A sárgának a harmadát keverd össze a kakaóporral, és tedd félre. A többi részt keverd össze a joghurttal, zabkorpával, sütőporral és keményítővel.
A fehérjét verd habbá a maradék édesítővel, és óvatosan keverd össze a masszával.
2 kanállal tegyél bele egy muffinformába, és a közepébe tegyél a kakaós masszából.
Kb. 20 percig kell sütni 170 fokon.
I-IV SZAKASZBAN FOGYASZTHATÓ
Zabkorpás sütike (muffinformában)
1 tojás
3 kanál zabkorpa
1 kanál édesítőszer
2-3 kanál joghurt
1 teáskanál sütőpor
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, keverd össze a hozzávalókat, és süsd 15 percig.
(Ez a mi palacsintánk, csak muffin formában. Nem tudom, hány adag lesz belőle.)
Hát ha nem túl puha a lányok piskótája, akkor még azt is alá lehetne tenni:)
Na ez teljesen jó ötlet, Dóri lányomnak hétfőn lesz a szülinapja, lehet megpróbálom ezt megcsinálni, akkor nem esünk Nikivel semmilyen kísértésbe:)
II-IV szakaszban fogyasztható
Túró torta (őzgerinc formában)
fél kg túró
2 dl natúr joghurt
2 evőkanál zselatin
1 citrom (leve, héja reszelve)
édesítőszer
A zselatint a leírtak szerint elkészítjük. Kicsit kihűtjük, majd a túrót a joghurttal, citrommal, és az édesítőszerrel összekeverjük, ráöntjük a zselatint, beleöntjük az gerincformába, vagy tortaformába, és hűtőbe tesszük.
A hátránya: várni kell, amíg megdermed, inkább készítsd el este, és másnap már eheted is.
3. szakaszban gyümölcs is tehető bele (pl.: meggyel nagyon finom).
4 szakaszban tortabevonót is tehetsz a tetejére :)
Értitek Ti ezt a dolgot? Egy Dukan receptes oldalról másoltam be:
"Némely helyen a zabkorpát csillagászati árakon mérik. Ha van otthon elektromos kávéőrlőd, a Lidlben pár forintért vásárolt, kék papírzacsis zabpelyhet ajánlom helyette. 500 grammos, a márkája Nordwaldtaler. A barna, “teljes kiőrlésű” Lidles zabpehelyből otthon elkészítheted kisebb, napi adagokban a zabkorpádat. "
Én így készítem a zabpehelylisztet,meg amikor nem volt korpám,így próbáltam korpát gyártani,de én úgy tudom,a kettő nem ugyanaz.
Gondolom,a vesepecsenye. :) Az a legzsírtalanabb rész szerintem.Ja,és a legdrágább is.
Nem nagyon vagyok jártas a marhahúsok terén,mert nem csípem a marha húsát,max. a lábszárat pörköltnek.
Na de az nem ide való.
Akkor én is idézek
"Hát először is: mi az a steak? Gyorsan megsütött szép darab hús, eredetileg csak marha, manapság már disznó, bárány és egyéb hús."
Akkor most melyik része is?