Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
én már ezer éve nem is láttam.akkor vettem utoljára,mikor az a nagy hó volt 87-ben.csak száraz kenyér volt hozzá,meg konyak,hogy legyünk jó mozgékonyak,hogy beássuk magunkat a házba délután.de aztán jöttek a felszabadító szovjet tankok,hozták a kenyeret,meg a tejet.a sörsonkát,amit még a lányom is szeretett,szerintem már nem is gyártják.az is finom lében volt.na a mostani gépsonkákkal,meg társaival ki lehetne kergetni a világból.
akciókat?ebben a kis faluban?
Rákerestem, kismillió recept a net-en.
Ham and eggs = sonka és tojás.
Jó kis házi füstölt sonkát felszeltük, zsírban átforgattam, hogy mindkét oldala rózsaszínre piruljon, majd a tetejükre ütni a tükörtojást. Ennyi.
Bár gondolom, kevesebb zsírban és sütőben is elkészíthető.
No meg tavasszal elkezdenek kotlani a tyúkok, és olyankor nem tojnak. Azért megy felfelé a tojás ára, mert kevesebb tojótyúk kevesebbet tojik. Mármint tojást.
Mivel az én hamis gombócom nincs főzve, csak a tejbegríz, és hozzá annyi túró-tejföl, hogy az nem lucskos, nem nedves, így nem feltétlenül szükséges, hogy zsemlemorzsába legyen megforgatva.
Azért a túl alacsony hőfokkal vigyázz ám, mert túlságosan ki is száradhat!
...néha szoktam venni dobozos sonkát HAM ? v nemtom mi a neve , és cefetül drága , így tényleg nagyon ritkán veszek :( de kell , h valami legyen tartalék tartaléka :) most a csülökből tettem 1 falatot a fagyosba , abba a lébe , amibe főztem / Bundy cefetül beles 1 pasi :( ma sütöttem a végét a lángosnak , a fiam már elindult dolgozni , erre apci + felkelt , h ő akkor enne ! úgyse tud aludni ! 7-kor kéne ennie , ehhez képest még 5 óra sincsen :( / de én megyek , alszom még 1 sort :)))))))))
... sokféle kajához használom , a legutóbbi csak 2 napig tartott , jó az paprikáskrumpli levét ízesíteni , v a frankfurtilevest , de szoktam olyat is , h a husira mindig csak pici lét öntök ....tényleg van jó néhány terület amin használható :)
...de jó Neked ! legalább érzel valamit én max annyit , ha túl édes , túl sós ...
....nem valószínű h azért , de mivel a húsvéti ünnepkör egyik kelléke , h több fogy belőle , mint szokásos , indul az élet , az új tavasz , elkezd tojni a tyúktársaság ...
....kipróbáljuk , most van főzve jó nagy adag :)
...láttam 1-2 emberkét úgy enni , h akár beköthették volna a szemét , akkor se evett volna unottabban ? nem is tudom , hogyan fejezzem ki magam , mint akinek mindegy h mit esz :( v nem esz :) / na nem azért ! mert a másik véglet még jobban elborzaszt :( :( /
/ Paudits énekelte valamibe h : itt eszve lesz és iszva lesz :))))))))))) /
... nálunk , mindenki szeret enni :) én + szeretek nekik főzni :)
...na ezért van felkockázva a ház is :) h mindennap 1 kicsit , mert jó ideje , nincsen energiám 1x-re sokat és még a maradékot is be kell osztanom kb 20-25 évre :) :D jó ! vannak azért olyan területek , ami 2x is sorra kerül , míg másik 1x se :) de mindenki úgy , azt és annyit :) amennyit tud :)
Igazad van!
[link]
Én még sosem ettem ilyenféle kalácsot, de finom lehet.
:D Én semmit nem tolok be, én meg is rágom. .D
Tavaly, egyszerűsített kiadásban, a gyerekekkel filctollal rajzoltunk díszeket a tojásokra. Egész jól sikerültek!!!
Én nem szeretem a foszlós, édes kalácsot!!!! Kakaóval az életben nem kívánnám meg. :(
Viszont az igazi húsvéti kalács nem vagy csak alig édes!!! Azt sem ettem sokáig, de már megkedveltem.
Férjem szinte minden ünnepen szolgálatban van, de a sonka- festett tojás-kalács kombinációhoz ragaszkodik húsvétkor :) Ezt sosem értettem, hogy jut eszükbe az embereknek kalácsot enni olyanhoz, amihez kenyér dukál. Én ilyenkor is megvajazok egy szeletet és kakaóval, tejeskávéval tolom be. Sonka a férfiaké.
Valószínű, hogy a megugrott kereslet miatt megy fel a tojás ára. Mert ugye a tyúkok nem tudnak a Húsvét miatt többet tojni...
Figyelni kell az akciókat!
Én általában a CBAban veszem, olyan 1000 Ft/kg -os árban.
A maradék főzőlé meg a zsírosabb vagy maradék húsfalatok remek alapja a másnapi ételnek is!!!
A levéből még le is szoktam fagyasztani 1-2 merőkanálnyit. (Dupla zacskóban!)
Nem is beszélve a csülök finom főzőlevéről!!!
Mennyi mindenre használható... :))
Én igen. De csak nagyon óvatosan! Más az íze!
Én imádom a pirított zsemlemorzsa ízét!!!
A kevert tészta alá is kizsírozom, kizsemlemorzsázom a tepsit! És a rakott dolgok alá és fölé is azt rakok!!!
A xilitet nem sikerült megkedvelnem... Érzek egy erős mellékízt benne.
Csak én vagyok ezzel így???
Nem a vallás miatt, hanem mert hagyományos, szokásos és finom.
Akkor szép az ünnep, ha vannak kicsi gyerekek vagy unokák!!! Imádom amikor lelkesen keresgélik a csokikat, tojásokat a kertben!!! :)
Nálunk a főtt, füstölt csülök és a főzőlevében főtt tojás a Húsvét "dísze"!!!
Ezt nehéz kibogozni, mert lehet, azért nő a tojás ára, mert mindenki betankol belőle.
Jó, hogy mondod! Tényleg kellene tojást spájzolni, mert egyre drágább lesz majd a tojás!
Nagyon finom a főtt cékla almával felszeletelve és egy pici ecetes tormával összekevert görög (vagy lecsöpögtetett ) joghurttal leöntve!
Vacsira is jó, ha van benne pár kicsi kocka sajt!!!
Nem a könyvelőségtől tudja értékelni valaki a jó ételt! Vagy nem tudja... :(
Mondjuk én irigylem azokat akik nem szeretnek enni!!!!
Én elképzelem az ízeket - és utána muszáj megvalósítanom és sajnos meg is kóstolnom... :(((
További ajánlott fórumok: