Elkezdtem az új életem. (beszélgetős fórum)
Mindennap:) Akkor is, ha nem vagy vegán, egy csomó ember azért eszi mert olcsó, tápláló. Apukám mesélte, hogy a dédijeim mindennap ettek valamilyen hüvelyest, akkoriban mindenki így csinálta, nem mindenkinek volt hűtője, a hús nem lett volna biztonságos, és pénze sem mindenkinek volt rá, de a száraz hüvelyesek elálltak jól a kamrában és mindennap volt valami ilyesmi, bableves, főzelék, borsóleves.
Én 1 étkezést szoktam beiktatni belőle és attól függ, 8deka a csicseriből/szárazbabból (mert ezekben 60körüli a ch) vagy 10 deka a lencséből, a zsenge zöldborsóból pedig 25-30 deka.
Ha viszont leves, akkor ezekből a fele és ha tesztás, pl pasta e fagioli (az olaszoknál van ilyen étel), abba 5 dekát szokás fejenként, mert van mellette tészta is.
De pl hummuszból 5deka csicserinek megfelelő adagot szoktam és ez is jó sok, mivel mellé még megeszik az ember egy csomó zöldséget, szóval többet azt hiszem, meg se tudnék enni.
A hummusz az egy csicseriborsó püré, amiben van még fokhagyma, paprika, olívaolaj, citromlé és tahini (a tahini az szezámmag összeturmixolva sóval és olívaolajjal). A végeredmény egy ilyen mártogatós de sűrű püré és zellerszár, paprika, sárgarépa, uborka csíkokkal kanalazgatom ki.
Ha egy snack, akkor ennek a fele is elég szerintem.
Szoktam még feketebabból csokis browniet csinálni, ilyenkor előfordul, hogy aznap 2x is lesz hüvelyes, mert ha épp ez volt reggelire és ebédre meg lencsesaláta, akkor 2x is van. És nem fúj fel, ígérem!!!:))) Ha mindennap eszed, nem fúj fel.
Szerintem még az a titka, hogy ha lehet variálni, akkor 4 naponta kerüljön sorra ugyanaz a hüvelyes, ha nagyon precíz akarok lenni (de nem vagyok, mert nincs semmi bajom, ha egymás utáni napokon ugyanaz a fajta van), ez azoknak lényeges, akik bármilyen intolleranciára gyanakszanak, nekik a rotációt ajánlom, kiválasztani tetszés szerinti 4 különböző fajtát és ezeket körforgásban enni, úgy, hogy megcsinálod nagy adagban egyszerre, és elteszed.
1.nap zöldborsó
2.nap cannellini bab
3.nap lencse
4.nap csicseriborsó vagy zöldbab vagy tofu(vagy edamam, ami zöld szójabab, vagy a sárga szójabab)
...
Olyan nincs, hogy valaki az összesre allergiás vagy intolleráns legyen, sokan a szójára azok de ez kiderül egy ilyen körforgásos menüvel.
Gribedli te a vega étkezés miatt sok hüvelyeset fogyasztasz, szerinted, ha valaki nem vega, akkor mennyi az a hüvelyes mennyiség, amit érdemes fogyasztani és hányszor egy héten? Rájöttem, hogy nagyon egészséges élelmiszer és nagyon keveset fogyasztok belőle, így növelni szeretném a fogyasztását, esetleg valami ötlet milyen formában, én a főzelék, bableves és csilis bab, amit eddig készítettem belőlük.
Tényleg lassabban emeli meg a vércukrot?
Köszönöm:)
Igyekszem, csak nagyon zsúfolt jelenleg az életem.
Minden nap viszont apró dolgokkal nézek szembe amikre büszke vagyok.Arra például, hogy milyen könnyen utasítom vissza a finomabbnál finomabb sütiket. Most is itt van egy az orrom előtt.
Milyen időközönként érdemes centiket mérni?
Szombat este mértem le magam, mindenhol.
Egy hónap múlva gondoltam újra lemérni.
Gyakorlottabb diétázók váltogathatják is, pl így sorban 150-100-50, 150-100-50. A 3 napos átlag így is kijön 100-ra de a szervezet nem tudja annyira átlátni az összevisszaságot:))))
Mondjuk ezt is meg kell szervezni, aki utál számolni, az hagyja a francba:D, jobb, ha inkább betesz heti 1 napot, amikor tudja, hogy azon a napon több ch-t eszik, a többi napon meg megpróbálja tartani stabilan a szokásosat.
Attól még fogyhatsz, persze, nem eszik olyan forrón a kását!:)
Az alacsonyabb GI-s alapanyagok előnye, hogy kisebb mértékben emelik a vércukrot, alacsonyabb inzulinelválasztás lesz (az inzulin a zsír raktározásáért felelős hormon). Ez sokaknak egy elengedhetetlen tényező mert pl éhségrohamokkal küzdenek és másképp nem tudnák betartani az étrendjüket sem, nem tudnák tartani a helyes makrókat. De onnantól, hogy te betartod, lényegesebb az, hogy betartod, nem pedig az, hogy okvetlenül minden alacsony GI legyen, noha így is azokat eszed, nyugi, hiszen a legtöbb zöldség és magas fehérjetartalmú étel alacsony glikèmiás indexű.
Illúziót kergetnek azok, akik azt gondolják, hogy ha valami alacsonyabb GI, akkor azt mértéktelenül ehetik, hiszen a mennyiség is számít, szóval te koncentrálj arra, amit most is csinálsz. Ha stagnálsz, kicsit többet mozogj vagy kicsit emeld a ch-t pár napig (pl 2-3 napra vagy heti 1x emeltebb ch-t fogyassz, lehet ez egy gyümölcs vagy egy kicsivel több rizs, főzelék). Ez felgyorsítja egy kicsit az anyagcserét. Ne félj, 2 ilyen naptól vagy heti 1 ilyen naptól nem fogsz visszahízni. És a mozgás továbbra is fontos.
Igen azok a makrók. Szépen haladsz, jön az eredmény, tehát jól csinálod. Így tovább.
Tartalék nélkül azt hiszem megbolondulnék :) Olyan típus vagyok. Büfébe én jártam, de szerencsére megváltoztam :)
Nagyon megnyugtattál. A makrók azok amit tartok értékeket ch 150 / nem használom el / zsir 50 /már nem használom el/ fehérje 80 /tulhaladom/ mostanában. Ezek a makrók?
Nem csalok, mert magamat csapnám be, nem kell senkinek megfeleljek.
A gazdálkodásban nagyon igazad van. Tényleg ezt látom még a saját gyerekemben is sajnos. Nagyon jól keres, de soha nincs egy dudvája sem. Mi megterveztük a jövőnket, hogy nyugdijas korunkban vidéken fogunk élni. Hogy mennyi lesz a nyugdijunk, mennyi a megtakaritás stb. Soha nem voltunk tartalék nélkül. De sajnos az összes kolleganőm, ismerősök stb. a mának élnek. Ha mondjuk gyertek el nyaralni, utazni, akár moziba, strandra, mindig az a válasz, nincs rá pénzem. Az előrefőzés nagyon gazdaságos dolog, én is azt csináltam régen, de most itthon vagyok már nincs rá szükség. Viszont olyan felszerelt a konyhám, hogy bármikor bármit előállitok. Jó, hogy a saját izeimből is tarthatom a kalóriát, még élvezem is. Férjem miatt inkább külön főzök, de szeretem csinálni és időm mint a tenger. Köszönöm ! /Én sem jártam a büfébe soha /.
Lehet ilyen módon fogyni és tartani is a súlyt. Ha betartod a makrókat és nem csalsz, akkor nem lesz gond.Nem muszáj semmit sem enni, amit nem akarsz :)
Én az előre tervezésnek azt az előnyét látom, hogy nagyon jó keretet ad. Ez az élet más területére is igaz. A tudatos tervezéssel időt, pénzt, energiát, stresszt stb... spórolunk meg. Egy összeírt bevásárlólista, előre megtervezett heti menü, napirend stb... sokkal élhetőbbé teszi a mindennapokat. Ezt (is) kéne tanítani az iskolában.Egyszerűen az emberek semennyire sem tudatosak, kifolyik minden a kezükből. Vannak is olyan tanfolyamok, ahol töbszázért megtanítanak az időgazdálkodásra :)
Diétánál is nagyon jó módszernek tartom az előre dobozolást, egyszerűen ott a saját ételed, csak meg kell enni. A többiek meg menjenek a büfébe gondolkodni, hogy mit is kívánnak. Gribedli erről is tud mesélni :)
Köszönöm! Nagyon jòl hangzik! Bár van pár dolog benne
amit én teljesen kizártam az étrendeből. De ezek nélkül is szuper főétel.Köszönöm, ki fogom pròbàlni! Csak az a gondom , hogy az ilyenek hidegen nagyon nem esnek jòl.
Valòszinű maradok a jégsali szendvicsnèl.
Elmondom akkor énis a vacsimat: pirított csirke mell falatkákat gombàval köretnek pedig karfiol rizs. Nagyon jò kaja . Egy kis tàllal ettem belőle de nagyon telít!
További ajánlott fórumok:
- Kicsit elkezdtem pánikolni a háborús helyzetek miatt. Nem...
- Normális az, hogy elkezdtem tornazni naponta 45 percet és emelkedik a súlyom?
- Csokifüggőség?! Elkezdtem a 90 napost, de nem bírom a csokit letenni... a krómot is elkezdtem szedni 3 napja.
- Fogamzásgátlót szedek 1.5 éve kb. 1 hónapja elkezdtem vérezni, de még volt 7 szem a gyógyszerből ....
- Lehet, hogy még csak ma kellett volna elkezdenem a 2. csomagot de én tegnap már elkezdtem. Lehet következménye?
- Sziasztok! 100 kg vagyok, igazi körte alkat, elkezdtem fogyizni, milyen tornát ajánlatok?