20 fős vendégség: mi legyen a menü? (tudásbázis kérdés)
akkor nincs gond, még mindig tartom hogy a neten böngéssz a jó éttermek étlapjai közt ott biztos találnál olyat ami megfelelő lenne, mert ugy tünik itt nem sokan esznek olyasmit, vagy akik eszenek nem nagyon irnak
bezzeg a fasirozottasok
és olaszos paradicsomos husgolyók? bár az is sertés ugyhogy storno:D
Már bocsánatot kérek, de az nem vita, hogy egyesek idejönnek pattogni, hogy miért vagyok én városielit, mintha ez szitokszó lenne egyáltalán?
Másoknak alap, hogy fasírt meg rántottbármi, magyarázat nélkül, de nekem külön magyarázkodnom kell, hogy miért csak a huszadik hsz-ben írtam le, hogy nem akarok fasírtot?
Szánalmas emberek vannak és itt nem rád gondolok.
Magyarországon nőttem fel és soha nem szerettem bizonyos ételeket, nem is eszem meg pusztán azért, mert magyar valami.
Azonban aki nyitott a világra, ahogyan én is, az belátja magától is, hogy nem lehet az életet
elpazarolni 25 féle étel evésére folyamatosan, a több ezerből a világon.
A "külföldi" étel nem csak éttermekben létezik és nem, nem drágább feltétlenül, mint a sertéspörkölt, amit én személy szerint betiltanék, úgy utálom.
Ha a világra való nyitottság elitet jelent, akkor büszkén vagyok az.
Én miért ötletek híján? Mert nem vagyok gép és mert sok vendégséget adtam már, amin rengeteg ötletet ellőttem. És nem főztem ugyanazt egyszer sem, mert nem szoktam.
Bántani? Nem, nem bántottál, nem is tudnál. Mélyen megmosolyogtat, hogy vannak emberek 2011-ben, akiknek minden étel, ami nem "magyar", az fellengzős :-)
Na, jó, ne bántsalak tovább, igaz? előbb még válaszolok, így tisztességes:
nem az elfogadhatatlan, hogy nem a rántott akármi az alap. Csak mivel ahogy látom, nemigen szeretitek a tipikusan magyar ételeket, az a benyomásom támadt, mintha nem is itt élnétek. Mert az nem szokta szeretni, aki nem ehhez van szokva.
A külföldi konyha pedig többnyire éttermekben létezik csak, illetve itthon a hozzávalók jóval drágábbak, mint a magyar ételek alapanyagai. És ez jó anyagi körülményeket feltételez. A másik, meg, hogy a falvakban tényleg nincsenek kínai, olasz, stb. éttermek. Ez városi léthez kötődik. Ami meg egy magamfajta kisvárosinak nem természetes.
DE: Nem ez a fórum célja, mivel nem tudok számodra hasznosítható ötlettel szolgálni, elbúcsúzom. Csak azt nem értem, hogy akinek ilyen széleskörűek a gasztronómiai tapasztalatai, miért maradt ötletek híján.
Miért nem lehet megérteni, hogy van, akinél nem a rántott akármi az alap? Mi a fene ebben olyan felfoghatatlan?
Vagy abban, ha valaki nem ugyanazokat az ételeket eszi egész életében?
És mitől fellengzős ez?
És aki városi, a valami állatfaj és már nem is kérdezhet? És mitől elit ez?
Esküszöm, nem értelek.
Én nem sertésszeletről beszéltem. Rántott húsról, és ez tán fogalom...
Hogy senki nem nagyon szereti, azt nehezen ugyan, de megpróbálom Neked elhinni.
Nem egy "nyomorult rizsétel"-re gondoltam, mikor fellengzőst írtam. Azt értem alatta, hogy a földhözragadt, magamfajta magyarok azt sem tudják, mi fán terem pl. az indiai konyha... És el kell még jó pár évnek telnie, hogy hétköznapinak számítson Magyarországon ez is. Meg azt értem alatta, hogy "nem nagyon jönnek az ötletek"- írod, miközben a külföldi konyháról írsz.
A városi elitet az eddigiekből szűrtem le.
de az a polenta milyen rossz:( meg ettem egyszer ilyen krumplit ugyanannyi sajttal, na az is gáz:D
vendégségben voltunk leimátkoztam azért de ilyet nem adnék vendégnek:D
Ez igaz, en kimondottan gyujtom az ilyen recepteket amik a szegenysegbol jottek, hagymaleves svajciaknak, es fondue, a spanyol paella es meg amiket felsoroltal, tenyleg egy rahedli ilyen etel letezik, az olaszoknal a tesztas kajakon kivul pl a polenta ami ma mar tenyleg egy legenda es elokelo ettermekben is van pedig valojaban egy egyszeru szegenyes parasztetel volt ez is (hozza verebekbol!!! keszult porkolttel mert a szegenynek csak ez jutott)
Szoval szeles a paletta tenyleg:))))
1, Mint leírtam, azért nem írtam a negyedik után, hogy ne, mert nem tudtam folyamatosan a net előtt ülni, ugyanis életem is van. Amikor visszaértem, ezt is leírtam részletesen, tehát olvasni kellene MIELŐTT háborog az ember.
2."Fellengzősen" hangzik egy nyomorult rizsétel? Ezt azért te sem mondod komolyan :-))
Az fellengzős, aki nem akar rántott sertésszeletet enni, mert nem ízlik neki?
ÉS milyen az a városi elit? Mitől fellengzős? és ezt miből szűrted le?
Azert annyira nem fellengzos a mas kulturak konyhaja sem, ugy ertem a bruschetta nem mas mint egy szelet kenyer fokhagymaval bedorzsolve, meglocsolva olivaolajjal es rajta paradicsomkockak (nemi bazsalikom). Szerintem ha parhuzamot vonunk, hat nem mas (es semmivel sem fellengzosebb), mint a mi "vajaskenyerunk paradicsommal" :)))
Es a szerepe is ugyanez az olasz konyhaban: sokan ebedre is eszik ha nincs kedvuk fozni, pont ahogy mi csinaljuk, csak nekik a vaj dragabb, nekunk meg az olivaolaj. De egyszeru es nagyszeru mindketto:))))
Azért, mert a kérdés feltevője csak várta, várta az ötleteket, jött 20 hozzászólás, amiben mind a magyar frissen sültek, pörkölt szerepelnek, de eszébe sem jutott a negyedik után írni, hogy felejtsétek el, amit írtok, mást keresek...:-(((
És igen, fellengzősen hangzik, amiket Ő írt saját ötleteiként, olasz, indiai konyha. Igen, a városi elit benyomását kelti.
bocs ha bárkit is megsértettem, nem állt szándékomban
1. máskor ha vannak kritériumok ne a sokadik hozzászolásban legyenek leirva, pl hogy nem esztek fasirtott meg sertést meg rántott dolgot, mert előbb jutottál volna el a pármaisonkás dinnyéig mint igy:D
2. az meg hogy szovivó vagy jogász nem hiszem hogy olyan degradáló lett volna hogy személyeskedni kelljen neked miatta
3.mosoly jel volt a végén ami azt jelenti hogy viccnek szántam
:DDDDDd
Hát drága azt ki kell érdemelni, de észre vettem, mert tudok olvasni, a sorok között is!!! :)
Hadd döntsem el én, hogy a kikísérletezett receptjeimet kivel osztom meg! ok? Ne vedd a lelkedre, mert nem is tudom, hogy fogom feldolgozni lelkileg ha összeroppansz egy vasárnapi fórumtól! Ki mint vet, úgy arat!