Stelázsi: Kreatívan, mit mivel, cukor, tartósító nélkül, egészségesen, természetesen (beszélgetős fórum)
Én nem is tudtam, hogy bab van az ajvárban, utánanéztem és a Wikipédián írottak szerint sincs benne, idehozom:
Az ajvár paprikából, padlizsánból és fokhagymából készített mártás, amit leginkább húsok mellé kínálnak, de salátát is ízesíthetnek vele. Az ajvár továbbá kiváló fűszerkeverék különféle pikáns mártások készítéséhez, levesek ízesítéséhez. Hideg mártásként majonézzel vagy tejföllel-kefirrel is össze szokták keverni sültek mellé. Túlnyomórészt a Balkánon népszerű, itt is leginkább Szerbiában. A paprikától függően lehet édes vagy csípős is. A Balkánon minden magára valamit is adó háziasszonynak megvan a saját ajvár-receptje, amelyről állítja, hogy a legjobb. Hatalmas mennyiségben készül, befőttesüvegekbe kerül.
Erdélyben van olyan zakuszka amiben bab van, lehet, hogy azt a receptet kaptad??
Ügyes vagy Te, nagyon jól csinálod, biztosan
jó lesz szárítva/aszalva is!!
Bár Én az ilyesmihez nem értek (csak enni szeretem:)), de hoztam Neked kis ötletet, hátha
nem ismered, de tudom, már rutinos, ügyes háziasszony vagy!!
Aszalt sárgarépa
A sárgarépát megtisztítjuk, lemossuk és legfeljebb 3-4 mm-es karikákra, vagy hasonló nagyságú csíkokra, kockákra vágjuk. 10 %-os sóoldatot forralunk, és a zöldségdarabokat 1-2 percre a 90 °C-os lébe mártjuk, majd azonnal lehűtjük hideg vízzel, s lecsorgatjuk. Rácson szétterítjük, 70-75 °C-on kezdjük a szárítást és 55-60 fokon fejezzük be. Egy kilogramm tisztított répából kb. 6 dkg szárított répa lesz. (A zellerrel hasonlóan bánunk, mint a sárgarépával. Ebből egy kilogrammnyi 7-8 dkg aszalmányt ad.)
Aszalt fehérrépa
A fehérrépa könnyen túlpuhulhat, ezért az előfőzés helyett inkább áztatjuk. A megtisztított, lemosott és feldarabolt répát 1-2 órára 1%-os ecetsavba tesszük (ettől reméljük, hogy fehér marad), majd úgy szárítjuk, mint a sárgarépát, illetve a zellert. Egy kilogramm tisztított petrezselyemgyökér 10-12 dkg szárított fehérrépát ad.
Aszalt gomba
A gombát szárazon megtisztítjuk, esetleg vékonyan meg is hámozzuk. 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk, s rácsra terítve tűző napon, vagy 40-60 °C-os hőmérsékleten - időnként átforgatva - teljesen kiszárítjuk. Szokás a gombaszeleteket vékony zsinórra fűzve is szárítani, de ilyenkor is fontos, hogy az egyes darabok ne érjenek egymáshoz, ne gátolják egymás szellőzését. Egy kilogrammnyi nyersanyagból mintegy 7-13 dkg szárított gomba lesz.
Forrás: Konyhamester
Horváth Zsófi
Sok sikert kívánok!!
Sikerült két kis kosárnyi paprikát leszednem, de rájöttem, nincs itthon oliva a lecsó lesütéséhez. Én először a hagymát és a paprikát sütögetem s csak utáva teszem rá a paradicsomot.
A paprikának viszont amúgy is jó, ha megszottyad kissé, hogy ne engedjen annyi levet, szóval két nap pihi neki.
Igen, felénk is stelázslinak hívták, vagyis nagyikám így hívta, de ahogy itt böngésztem a neten a szór, nem találtam, csak stelázsit. Gondoltan, szegény Öreganyám talán rosszul tudta, de megint csak nem... :)
Az irodalmi nyelv stelázsinak hívja. ezért gondoltam így írni, hogy talán többen ismerik... persze, lehet tévedek. ez olyan lesz, mint az eperfa-szederfa... :)
Hú de jó téma,és mennyi mindenre lehetne reagálni, ha lenne időm! Tudjátok, a nyugdíjasnak sosincs ideje... De ami a legfontosabb, h írjam mielőtt bárkinek problémája lesz: a paszternákkal vigyázzatok, ha még nem volt vele dolgotok!!! A szomszédom nagyon megjárta vele, felszedte, feldolgozta és másnap (vagy utána?) csupa kiütés lett a lába, viszketett fájt stb. Nem tudta mitől, ment vele a körzeti dokihoz, akinek az első kérdése az volt, h nem érintkezett paszternákkal? Sose hallottuk még, de aztán bőrgyógyász is mondta (akkor még nem volt internetünk) és másoktól is hallottuk, h nagyon sokan reagálnak így rá, erősen allergizáló. No nem mindenki, csak azért szóltam, h nem árt előre tudni. Fogyasztásnál nem volt semmi gond, tehát ha kiütéses lesz tőle vki attól még eheti (legalábbis neki nem lett baja, de ki tudja)
Na majd jövök még mert vannak nekem is 5leteim, és nagyon szívesen fogom olvasni másokét! További szép napot!
Ha sütőtökből sok lesz, azt is megpróbálnám aszalni! Hm?! Csak hogy aztán mire használom úgy?! :)
Tavaly mind elfagyott, elfolyósodott, idén egy nagy dobozban lesz az előszobában sok szalmával bélelve.
Azt ötleteltem tegnap a rengeteg sárgarépára, hogy idén nem lereszelve, hanem cikkekre vágva szárítom meg a fehérrépával és paszternákkal együtt... mintha megaszalnám. Persze, lutri, hogy jó lesz-e, ezért felét továbbra is a vízóra aknában fogom kiteleltetni. Csak az olyan problémás örökké lemászni oda télen, mert mondjuk levest főzök. Ez a szárításos módszer meg azért jó, mert energiatakarékos: nem kell hozzá mélyhűtő. Gyors a felhasználásnál: csak egy marékkal bedobok a levesbe. :)
Még nem szabad kiszedni a répaféléket, annál tartósabb, minél tovább van a földben. Mahd úgy egy hónap múlva. Tudom, több esélyt adok a kártevőknek, de tavaly októberben szedtem ki és jó volt.
Rendben! Már itt jelzem, paleolit vagyok, szóval se túró, se tészta, se túróstészta... én majd a kakaskát eszem.
Más! :) Kaptam egy ajvár receptet, de bab is van benne, ami nagyon jól süríti és ízesíti is biztosan. meg jól is nézhet ki. Már aki eszik babot... Még agyalok a megoldáson, érzem, hogy lesz valami nagyon jó receptem, amitől egész télen szívesen járok rá... :)
Majd kérünk értesítést amikor a kakasok főzésére
kerül a sor :)))
Te hozod a bort, Én meg egy kis túróstésztát rittyentek mellé :D :D
Hol lesz kakasporkolt???????????????
utca-hazszAM??????????
Viszem a vorosbort is melle!!!
Na ne mááá :)
Hivatalosan megyek, láthatásra, akkor csak beengedik
a leveskét, max. a kenyérbe sütöm a reszelőt, hogy
ki tudd magad szabadítani ;D ;D
Bizony a kakasok tényleg erősek!!
Még jó, hogy lesz segítség, így bűntársad is lesz
a "gyilkosságban" :D
Majd ketten "ültök" Émmmeg viszek bablevest :))
Halálsoron vannak, hízlaláson. Egyenlőre élvezik, rengeteg, változatos kaja... ;)
A mélyhűtőben készítem még elő az új hálóhelyüket. Lesz segítségem a vérfürdőhöz, egy hegylakó, nem merek egyedül nekilátni, erősek.
Hűűűűhaaaa!!
Te kis gyilkos :)))
Engem előbb utóbb megennének azok a kakasok,
mert le nem vágnám :(
Valamikor fiatal koromban max. halat "öltem" !!
A hús klopfolóval fejbe vertem, hogy meg tudjam tisztítani, de már régóta csak "döglöttet" veszek!
Bár tudom, hogy a Tiéd (frissen vágott+házi!!)
milliószor finomabb!!
Gyűrkőzz neki, biztosan sikerrel jársz, nekik
csak sarkantyú-juk van!!
További ajánlott fórumok:
- Kívánj minden nap Jó Egészséget!
- Miért hisznek az emberek a természetgyógyászatban, homeopátiában és más effélében?
- Mint egészséges ember, összejönnél mozgássérülttel?
- Fogyás az egészségért! Motiváljuk egymást, kezdjük február 14-én!
- Van valaki, akinek 2 vagy több vetélés után természetes úton, orvosi segítség nélkül sikerült egészséges picurkát a világra hoznia?
- Tud valaki ajánlani olyan "diétát" ami babavárás előtt, vagy közben csinálhatok, és természetesen egészséges is?