Paleolit táplálkozás (beszélgetős fórum)
Glutént tartalmazó alapanyagok és élelmiszerek:
Búza és búza eredetű élelmiszerek
Árpa és árpa eredetű élelmiszerek
Rozs és rozs eredetű élelmiszerek
Zab és zab eredetű élelmiszerek
Tönköly és őrleményei
A fenti gabonafélék keresztezésével előállított mag és abból készült termék
A fenti magok pelyhesített változata
Ne hari, hogy figyelmeztetlek, biztosan finom volt ez a kenyér, de a zab nem gluténmentes.
Másért szeretjük :-)))
Rámjött a kenyérhiány, és a bezabálást megelőzendő csináltam egy kenyeret, ami nem nevezhető paleonak, de mégiscsak glutén mentes.
A hozzávalókat nem mértem, csak úgy érzésre.
Tehát:
-nagyobb rész zabpehelyliszt,
-kisebb rész rizsliszt,
-egy marék kalciton (zabkorpa, szezámpehely, szelén),
-egy marék lenmag,
-egy marék tökmag.
Először valami lepényfélét akartam belőle sütni,de aztán inkább élesztőt használva kenyérsütő gépbe tettem. Meglepetésemre rendesen megkelt és kenyér-forma lett belőle.
Melegen nekiálltam, ráolvadt a vaj, nyamm.
megnéztem, tetszik, köszi, hogy megosztottad.
Nem vagyok paleós, de jó ideje nem eszem cukrot, krumplit, rizst és liszttel készült dolgokat. Nekem hasznosak lesznek a receptek.
Köszi!!!! :))
Ez jó!
sziasztok,
én kb. február óta követem a paleo táplálkozást, és májusban indítottam egy 'gasztro-blogot', kizárólag paleolit receptekkel (másképp nem is tudnám, mert így táplálkozunk:)
most bukkantam a fórumotokra, és gondoltam megosztom veletek:
Egyébként úgy tűnik, nálam működik a paleo, persze úgy, hogy a mennyiségekre is figyelek, és próbálgatom a kalóriát is számolni. Nem könnyű, ha vendéglőbe kell menni (sokszor van munkaebéd vagy munkavacsora), szerencsére sok vendéglő már külön adja a köretet, azt is megválaszthatom.
Spancika, én is azt érzem, hogy lassan be tudom csukni a derekamon a tavalyi nadrágokat :-)))
Igaz, de ha valaki nem autoimmun beteg, akkor eheti. :)
Néha és keveset használok belőle egyébként....
Kedves Rózi,
kedves fórumozók,
a vaj nemkívánatos az autoimmunbetegségekben, helyette talán mandulavajat lehetne próbálni vagy a kendermagolajat, esetleg olivát.
A ghí-t én is csak nézegetem, nem mertem még belevágni.
Viszont a töpörtyű az paleo :)
ghí: tisztított vaj
Ha ghít akarsz készíteni, legalább fél kiló, de inkább egy kiló az a vajmennyiség, amivel már érdemes belevágni (egy kiló vajból kb. háromnegyed kiló ghí lesz). A tisztítási művelet lényege az, hogy hosszú időn át nagyon lassú tűzön hevíted. Ezt a modern konyhában általában két módszer valamelyikével tudod megtenni.
Az egyik, hogy a vajat jénai tálba teszed (esetleg vastag öntöttvas fazék is szóba jöhet), az alá még egy jó vasplatnit raksz, és úgy rakod fel a tűzhelyre. Amíg a vaj felolvad, használhatsz kicsit nagyobb lángot is, és mindenképpen kavargasd; ha már teljesen elolvadt, akkor vedd kicsire a lángot, és lehetőleg hagyd békén.
A másik módszer az, hogy sütőben csinálod: jénaiban vagy mázas cseréptálban berakod a nem túl forróra állított sütőbe, és magára hagyod. Ennek a módszernek az a hátránya, hogy kevésbé látod, hogy alakul a műved.
A vajon manapság már feltüntetik, hogy hány százalék tejzsírt tartalmaz. Apropó: ghíhez speciel jobban jársz a bolti vajjal, mint a piacival; a piaci mindig írósabb szokott lenni – legalábbis az én tapasztalatom szerint. Mi van még a vajban a zsiradékon kívül? Jó sok víz, némi fehérje, és egy árnyalatnyi tejcukor.
A lassú hevítéstől a víz teljes egészében elpárolog. A fehérjék nagyobb része kicsapódva leülepszik az edény aljára, ahol fura göröngyöket formál; kisebb részük felszáll a felszínre, és vékony hártyát képez. A tejcukor pedig karamellizálódik, és szép sárga színt ad a ghínek, meg remek, kissé diószerű ízt.
Legalább egy, de inkább két (mennyiségtől meg a hőforrásod beállításától függően akár több) óra múlva valószínűleg készen lesz a ghí. Ezalatt persze nem kell folyamatosan mellette őrködnöd; elég, ha időnként ránézel, hogy nem akar-e megégni vagy más rosszaságot csinálni.
Onnan tudod, hogy készen van, hogy egyáltalán nem rotyog, legfeljebb egy-két apró buborékocska száll fel benne néha; és a legaljától meg a legtetejtől eltekintve a tömegének a nagy része teljesen átlátszó aranysárga folyadék lett. Ha egy cseppet is zavaros, mint az olvasztott vaj, akkor még nem jó.
Ekkor leveszed a tűzről. A tetején lévő vékony hártyát óvatosan lekanalazod, hogy minél kevésbé keveredjen bele a folyadékba. Utána a folyadékot óvatosan áttöltöd egy másik edénybe (vigyázz, hőálló legyen), hogy ne kavarodjon fel az aljáról az üledék. A vége felé célszerű teaszűrőn át önteni. Ha nagyon maximalista vagy – vagy sok ghít csináltál, és azt akarod, hogy hónapokig elálljon -, akkor legalábbis ennek az áttöltésnek a végén használj szűrőpapírt.
Az üledék és a hártya nem szemét; kár lenne érte. Az is rengeteg tápláló (és drága) tejzsírt tartalmaz a fehérjék mellett, és ráadásul finom az íze is. Kikapargatod tehát az edényből (vigyázz, ha odakozmált, akkor azért ne nagyon kapard), és félreteszed. Sokféle ételbe tehetsz belőle ízesítőnek; vagy csinálhatsz belőle kenyérre való kenőkét pár fűszerrel elkeverve.
A kész ghít érdemes kihűlés után hűtőszekrénybe tenni, így több hónapig is eltartható; zárható edényben szobahőmérsékleten is elég jól tárolható, de azért ne kockáztasd. Amúgy a ghí hűtőben keményre fagy; szobahőmérsékleten épp félúton van, olyan latyakos; nyáron és Indiában pedig folyékony. Használhatod minden recepthez, ami olajat, zsírt vagy vajat ír elő. Ha nagyon jól megy a sorod, akár még a sült krumplit is tiszta ghíben sütheted; a ghí nem ég oda még az olajnál kicsit magasabb hőmérsékleten sem – hiszen már kifőztünk belőle minden éghetőt.
Ghít mostanában már készen is lehet kapni néhány bioboltban és keleti boltban, persze méregdrágán. Ha ki szeretnél próbálni egy receptet, ami ghít ír elő, akkor szükség esetén használhatsz helyette felerészt olajat, felerészt vajat – ez meg sem közelíti a ghít, de kicsit hasonló ízárnyalatot ad a kajának.
Egyszer csináltam (akkor éppen áyurvédával próbálkoztam), nem olyan bonyolult és finom! :))
zabtejet lehet,jó
tiltott: tej, tejtermékek,kivéve a vaj és a kemény sajtok-de mértékkel,tiltottak a hüvelyesek, az összes,a cukor,a lisztek gabonafélék, még a teljes őrlésű sem jó!
Ami jó: gyümölcsök,zöldségek-a paradicsom nem igazán,meg a húsok, magok, zsírok is mehetnek, persze ez is mértékkel.
Kávét is lehet! :)
A zab igaz,hogy mehet, de ezt is mértékkel csak, amolyan átmeneti megoldásként.
Sziasztok!
Én most hallottam a paleolit táplálkozásról. Bélgyulladásom volt, ezért úgy gondoltam ideje elkezdeni. Ma be is vásároltam egy csomó mindent. Pl. Zabpehelylisztet, aszalt gyümölcsöket, lenmagot, zabpelyhet,lenmagot stb.
A könyvet is megrendeltem, de még nem jött meg.
Tudnátok abban segíteni, hogy zabtejet lehet-e inni? A kávé megengedett? Mik azok amik tiltólistán vannak?
Minden segítséget nagyon köszönök!Ja, és persze, ha lesznek a tanácsokat is!!
Szerintem írhatnánk ide SAJÁT készítésű recepteket, amik nincsenek fenn a paleolit-weboldalon.
Reggelire párolt zöldség megbolondítva szalonnával, az is fincsi.
További ajánlott fórumok:
- Akik valamilyen okból abbahagyták a Paleolit táplálkozást, azok véleményét, tapasztalatát várom
- Paleolit táplálkozás vagy vegetarianizmus?
- Megállja helyét neuro-diétaként a paleolit táplálkozás?
- Paleolit táplálkozás 2012.január 1-től
- Fitátok és fitinsav a paleolit táplálkozásban...
- Próbálta már közületek valaki a Paleolit táplálkozást?